Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o rozsahu a podmienkach úhrad poisťovne za poskytnutú zdravotnícku starostlivosť zmluvným zdravotníckym zariadeniam

Znenie účinné: od 01.07.1994 do 25.05.1995 Neplatné znenie pre dnes

Predpis bol zrušený predpisom 98/1995 Z. z.

221/1993 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.07.1994 do 25.05.1995
221
VYHLÁŠKA
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky
z 29. septembra 1993
o rozsahu a podmienkach úhrad poisťovne za poskytnutú zdravotnícku starostlivosť zmluvným zdravotníckym zariadeniam
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky podľa § 12 ods. 6 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 9/1993 Z. z. o zdravotnom poistení a hospodárení s Fondom zdravotného poistenia po dohode s Národnou poisťovňou a so súhlasom Ministerstva financií Slovenskej republiky ustanovuje:
§1
Národná poisťovňa a regionálne národné poisťovne1) poskytujú zmluvnému zdravotníckemu zariadeniu2) úhradu za poskytnutú zdravotnícku starostlivosť v rozsahu a za podmienok uvedených v Zozname zdravotníckych výkonov a v Zozname liečiv, zdravotníckych pomôcok a zdravotníckych potrieb,3) ktoré tvoria prílohy tejto vyhlášky.
§2
(1)
Zoznam zdravotníckych výkonov obsahuje ich bodové hodnotenie a maximálne ceny ústavnej zdravotníckej starostlivosti, podľa ktorých Národná poisťovňa a regionálne národné poisťovne vykonávajú úhrady zmluvnému zdravotníckemu zariadeniu.
(2)
Zoznam liečiv, zdravotníckych pomôcok a zdravotníckych potrieb obsahuje výšku úhrad, ktoré Národná poisťovňa a regionálne národné poisťovne uhrádzajú zmluvnému zdravotníckemu zariadeniu za liečivá, zdravotnícke pomôcky a zdravotnícke potreby predpísané poistencovi.
§3
Výška úhrad podľa § 2 tejto vyhlášky vychádza z určených cien podľa cenových predpisov.4) Maximálne ceny bodu a maximálne ceny ústavnej zdravotníckej starostlivosti, ceny liečiv, zdravotníckych pomôcok a zdravotníckych potrieb určuje Ministerstvo financií Slovenskej republiky podľa cenových predpisov.4)
§4
Do Zoznamu zdravotníckych výkonov a do Zoznamu liečiv, zdravotníckych pomôcok a zdravotníckych potrieb možno nazrieť na Ministerstve zdravotníctva Slovenskej republiky, v Národnej poisťovni, regionálnych národných poisťovniach a v zmluvných zdravotníckych zariadeniach.2)
§5
Zrušuje sa oddiel I. smerníc Ministerstva zdravotníctva z 23. júna 1964 č. OP-178 20. 6. 1964 o zavedení a úprave niektorých poplatkov, príplatkov a úhrad na úseku zdravotníctva, registrovaných v čiastke 74/1964 Zb.
§6
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. októbrom 1993.
Čl. I
V Zozname zdravotníckych výkonov sa vykonávajú zmeny, ktoré tvoria prílohu tejto vyhlášky.3a)
Zoznam liečiv, zdravotníckych pomôcok a zdravotníckych potrieb sa nahrádza znením, ktoré tvorí prílohu tejto vyhlášky.3)
Viliam Soboňa v. r.
1)
§ 14 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 7/1993 Z. z. o zriadení Národnej poisťovne a o financovaní zdravotného poistenia, nemocenského poistenia a dôchodkového poistenia.
2)
§ 11 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 9/1993 Z. z. o zdravotnom poistení a hospodárení s Fondom zdravotného poistenia.
3)
Zoznam zdravotníckych výkonov a Zoznam liečiv, zdravotníckych pomôcok a zdravotníckych potrieb sa uverejňujú ako samostatné publikácie.
3a)
Zmeny v Zozname zdravotníckych výkonov sa uverejnia ako samostatná publikácia.
4)
Zákon č. 526/1990 Zb. o cenách.
Zákon Slovenskej národnej rady č. 127/1991 Zb. o pôsobnosti orgánov Slovenskej republiky v oblasti cien.