Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákon o policajných vysokých školách a o zriadení Policajnej akadémie

Znenie účinné: od 29.05.1992 do 19.11.1996 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 172/1990 Zb.

232/1992 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 29.05.1992 do 19.11.1996
232
ZÁKON
z 27. apríla 1992
o policajných vysokých školách a o zriadení Policajnej akadémie
Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej republiky sa uznieslo na tomto zákone:

Policajné vysoké školy

§1
(1)
Policajná vysoká škola je vysokou školou v pôsobnosti Federálneho ministerstva vnútra alebo Ministerstva vnútra Českej republiky alebo Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (ďalej len „príslušné ministerstvo vnútra“).
(2)
Vysokoškolské vzdelávanie v odbore bezpečnostnej služby1) sa uskutočňuje na policajných vysokých školách.
§2
Na policajnú vysokú školu sa vzťahuje zákon o vysokých školách,2) pokiaľ tento zákon neustanovuje inak.
§3
(1)
Policajná vysoká škola v pôsobnosti Federálneho ministerstva vnútra sa zriaďuje, zlučuje, rozdeľuje a zrušuje zákonom Federálneho zhromaždenia; rovnakým spôsobom sa ustanovuje jej názov a sídlo.
(2)
Policajná vysoká škola v pôsobnosti Ministerstva vnútra Českej republiky sa zriaďuje, zlučuje, rozdeľuje a zrušuje zákonom Českej národnej rady, policajná vysoká škola v pôsobnosti Ministerstva vnútra Slovenskej republiky sa zriaďuje, zlučuje, rozdeľuje a zrušuje zákonom Slovenskej národnej rady; rovnakým spôsobom sa ustanovuje ich názov a sídlo.
§4
(1)
Fakulty policajnej vysokej školy zriaďuje, zlučuje, rozdeľuje, zrušuje a ich názov a sídlo ustanovuje akademický senát policajnej vysokej školy so súhlasom príslušného ministerstva vnútra, v ktorého pôsobnosti je policajná vysoká škola.
(2)
Dekana fakulty policajnej vysokej školy vymenúva z jej profesorov a docentov na návrh akademického senátu fakulty a rovnakým spôsobom z funkcie odvoláva minister, ktorý stojí na čele príslušného ministerstva vnútra, v ktorého pôsobnosti je policajná vysoká škola.
(3)
Počet pracovníkov policajnej vysokej školy a pracovníkov jej fakúlt ustanovuje na návrh akademického senátu tejto policajnej vysokej školy minister, ktorý stojí na čele príslušného ministerstva vnútra, v ktorého pôsobnosti je policajná vysoká škola.
§5
(1)
Príslušné ministerstvo vnútra, v ktorého pôsobnosti je policajná vysoká škola, vykonáva pri vzdelávaní v odbore bezpečnostnej služby pôsobnosť Ministerstva školstva, mládeže a telovýchovy Českej republiky alebo Ministerstva školstva, mládeže a športu Slovenskej republiky s výnimkou vydávania právnych predpisov na vykonanie zákona o vysokých školách.
(2)
Štatút policajnej vysokej školy registruje3) príslušné ministerstvo vnútra, v ktorého pôsobnosti je policajná vysoká škola, po prerokovaní s Ministerstvom školstva, mládeže a telovýchovy Českej republiky, ak má policajná vysoká škola sídlo v Českej republike, alebo s Ministerstvom školstva, mládeže a športu Slovenskej republiky, ak má policajná vysoká škola sídlo v Slovenskej republike.
(3)
Pôsobnosť ministra školstva, mládeže a telovýchovy Českej republiky alebo ministra školstva, mládeže a športu Slovenskej republiky podľa zákona o vysokých školách vykonáva vo vzťahu k policajným vysokým školám minister, ktorý stojí na čele príslušného ministerstva vnútra, v ktorého pôsobnosti je policajná vysoká škola.
§6
Príslušnosť akreditačnej komisie,4) Rady vysokých škôl, delegovanie zástupcov do Rady vysokých škôl5) a pôsobnosť právnych predpisov vydaných na vykonanie zákona o vysokých školách6) sa vo vzťahu k policajnej vysokej škole a jej fakulte spravuje sídlom policajnej vysokej školy a jej fakulty.

Policajná akadémia

§7
(1)
Zriaďuje sa policajná vysoká škola v pôsobnosti Federálneho ministerstva vnútra s názvom Policajná akadémia.
(2)
Sídlom Policajnej akadémie je Praha.
§8
Tento zákon nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Havel v. r.

Dubček v. r.

Čalfa v. r.
1)
§ 31 zákona č. 172/1990 Zb. o vysokých školách.
2)
Zákon č. 172/1990 Zb.
3)
§ 28 zákona č. 172/1990 Zb.
4)
§ 17 zákona č. 172/1990 Zb.
5)
§ 16 zákona č. 172/1990 Zb.
6)
§ 35 zákona č. 172/1990 Zb.