Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákonné opatrenie Predsedníctva Federálneho zhromaždenia o Federálnom fonde trhovej regulácie v poľnohospodárstve

Znenie účinné: od 27.08.1991 do 30.12.1992 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 601/1992 Zb.

340/1991 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 27.08.1991 do 30.12.1992
340
ZÁKONNÉ OPATRENIE
Predsedníctva Federálneho zhromaždenia
z 5. augusta 1991
o Federálnom fonde trhovej regulácie v poľnohospodárstve
Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky sa uznieslo podľa článku 58 ods. 3 ústavného zákona č. 143/1968 Zb. o československej federácii na tomto zákonnom opatrení:
§1 Úvodné ustanovenie
(1)
Toto zákonné opatrenie upravuje zriadenie, právne postavenie a pôsobnosť Federálneho fondu trhovej regulácie v poľnohospodárstve a nástroje regulácie trhe s vybranými poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami (ďalej len „výrobky“).
(2)
Trh s výrobkami sa reguluje najmä
a)
intervenčnými nákupmi výrobkov za minimálne (garantované) nákupné ceny a ich predajom,
b)
opatreniami a pravidlami v oblasti regulácie dovozu a vývozu.

Federálny fond trhovej regulácie v poľnohospodárstve

§2
(1)
Zriaďuje sa Federálny fond trhovej regulácie v poľnohospodárstve1) (ďalej len „Fond“) s pôsobnosťou v rámci Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky.
(2)
Fond je právnickou osobou.
(3)
Fond
a)
reguluje trh intervenčnými nákupmi výrobkov a vývoznými dotáciami a subvenciami,
b)
predáva výrobky získané intervenčnými nákupmi v tuzemsku i zahraničí,
c)
navrhuje a prerokúva vývoznú a dovoznú licenčnú politiku pre výrobky,
d)
navrhuje a prerokúva zoznam všetkých poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov, pre ktoré budú určené vyrovnávacie dávky pri dovoze, a úroveň týchto dávok,
e)
zabezpečuje úlohy spojené s intervenčnými nákupmi a predajmi.
§3
Orgánom Fondu je rada Fondu (ďalej len „Rada“).
§4
(1)
Rada riadi reguláciu trhu s výrobkami v Českej a Slovenskej Federatívnej Republike v rozsahu finančných prostriedkov Fondu (§ 7).
(2)
Rada vydáva zoznam výrobkov, pre ktoré určí Federálne ministerstvo financií podľa osobitného predpisu2) na návrh Rady minimálne (garantované) nákupné ceny výrobkov.
(3)
Rada Fondu zodpovedá vláde Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky za riadne hospodárenie s finančnými prostriedkami Fondu.
(4)
Rada koordinuje činnosť fondov trhovej regulácie republík v súlade s postupom Fondu.
(5)
Rada pri dovoze výrobkov navrhuje Federálnemu ministerstvu financií určenie výšky vyrovnávacích dávok, ktoré slúžia na vyrovnanie cenových rozdielov medzi cenou z dovozu a cenou na tuzemskom trhu.
(6)
Pri zavedení vyrovnávacích dávok pri dovoze výrobkov platia tieto dávky všetci dovozcovia výrobkov v rámci colného konania. Tieto dávky sú príjmom Fondu.
§5
(1)
Rada sa skladá z predsedu, dvoch podpredsedov a devätnástich členov.
(2)
Predsedom Rady je minister hospodárstva Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky.
(3)
Dvoch podpredsedov a členov Rady s výnimkou členov uvedených v odseku 7 vymenúva a odvoláva vláda Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky.
(4)
Jedného podpredsedu Rady navrhuje vláde Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky vláda Českej republiky a jedného podpredsedu Rady navrhuje vláde Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky vláda Slovenskej republiky.
(5)
Minister hospodárstva Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, minister financií Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, minister zahraničného obchodu Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, minister-predseda Federálneho úradu pre hospodársku súťaž, predseda Správy federálnych hmotných rezerv, minister poľnohospodárstva Českej republiky, minister poľnohospodárstva a výživy Slovenskej republiky, minister financií Českej republiky, minister financií Slovenskej republiky, minister obchodu a cestovného ruchu Českej republiky a minister obchodu a cestovného ruchu Slovenskej republiky navrhujú vláde Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky po jednom členovi Rady.
(6)
Podnikateľské, odborové a záujmové zväzy organizované na úrovni federácie alebo republík navrhujú vláde Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky po vzájomnej dohode príslušných podnikateľských, odborových alebo záujmových zväzov po jednom členovi Rady.
(7)
Členom Rady je ďalej z titulu svojej funkcie štatutárny orgán, prípadne ním poverený člen tohto orgánu Fondu regulácie trhu s vybranými poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami Českej republiky a riaditeľ Štátneho fondu trhovej regulácie Slovenskej republiky v poľnohospodárstve.3)
§6
(1)
Rokovanie Rady vedie predseda a v jeho neprítomnosti striedavo podpredseda navrhnutý do Rady vládou Českej republiky a podpredseda navrhnutý do Rady vládou Slovenskej republiky, ak medzi nimi a predsedom Rady nedôjde k inej dohode.
(2)
Rada je schopná sa uznášať, ak je prítomná nadpolovičná väčšina všetkých jej členov. Na prijatie uznesenia treba súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných. Pri rovnosti hlasov rozhoduje hlas predsedajúceho.

Hospodárenie Fondu

§7
Príjmy Fondu za rozpočtový rok4) tvoria
a)
prostriedky vyčlenené zo štátneho rozpočtu federácie rozpočtovým zákonom5) na účely regulácie trhu s výrobkami,
b)
tržby z predaja výrobkov,
c)
vyrovnávacie dávky pri dovoze,
d)
príspevky od výrobcov a spracovateľov výrobkov,
e)
úvery, penále, poistné plnenia, prípadne iné príjmy.
§8
(1)
Príjmy Fondu sa môžu použiť na nákup výrobkov, ich spracovanie, dopravu, skladovanie, predaj v tuzemsku i zahraničí, na dotácie a subvencie pri vývoze a na úhradu úrokov z úverov.
(2)
Výdavky Fondu za rozpočtový rok4) nesmú prekročiť jeho príjmy. Zostatok Fondu sa prevádza na ďalší rozpočtový rok.4)
(3)
Prostriedky Fondu podľa § 7 a § 8 ods. 1 nemožno použiť na dotovanie tuzemského trhu.
§9
Fond vypracúva a predkladá Federálnemu ministerstvu financií na každý rozpočtový rok4) návrh rozpočtu príjmov a výdavkov, prehľad svojich pohľadávok a záväzkov a záverečný účet hospodárenia s rozpočtovými prostriedkami za uplynulý rozpočtový rok.4)
§10
Bližšie vymedzenie úloh Fondu a podrobnosti o spôsobe rokovania Rady ustanovuje štatút Fondu, ktorý na návrh ministra hospodárstva Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky schvaľuje vláda Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky.
§11 Účinnosť
Toto zákonné opatrenie nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Havel v. r.

v z. Jičínský v. r.

I. podpredseda FZ ČSFR

Čalfa v. r.
1)
Časť VII zákona č. 563/1990 Zb. o rozpočtových pravidlách federácie.
2)
Zákon č. 526/1990 Zb. o cenách.
3)
§ 2 ods. 3 zákona SNR č. 270/1991 Zb. o Štátnom fonde trhovej regulácie Slovenskej republiky v poľnohospodárstve.
4)
5)