Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Štátnej banky česko-slovenskej o zásadách pre určenie odmien za poskytovanie peňažných služieb

Znenie účinné: od 01.08.1991 do 31.01.1992 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 22/1992 Zb.

302/1991 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.08.1991 do 31.01.1992
302
VYHLÁŠKA
Štátnej banky česko-slovenskej
zo 4. júla 1991
o zásadách pre určenie odmien za poskytovanie peňažných služieb
Štátna banka česko-slovenská podľa § 16 písm. g) zákona č. 130/1989 Zb. o Štátnej banke československej ustanovuje:
§1
(1)
Vyhláška upravuje zásady pre určenie odmien za poskytovanie peňažných služieb (ďalej len „odmena“) právnickým a fyzickým osobám (ďalej len „klient“) Štátnou bankou česko-slovenskou, bankami, sporiteľňami a inými osobami, ktoré sú oprávnené tieto činnosti vykonávať1) (ďalej len „banka“).
(2)
Za peňažné služby sa na účely tejto vyhlášky považujú služby poskytované v súvislosti s vykonávaním činností podľa osobitného zákona.2)
(3)
Odmeny za peňažné služby poskytované medzi bankami navzájom sa určujú zmluvne, pokiaľ osobitný predpis neustanovuje inak.3)
§2
(1)
Banky určia vo svojich sadzobníkoch výšku odmien pevnou alebo percentnou sadzbou; ďalej určia, v ktorých prípadoch vyberajú sumy vynaložené za peňažné služby zahraničných bánk a ďalšie skutočné výdavky, pokiaľ nie sú zahrnuté do odmeny. Banky určia vo svojich sadzobníkoch spôsob (§ 4) a lehoty, v ktorých sa odmeny vyberajú.
(2)
Banky sú povinné zverejniť svoje sadzobníky alebo iným vhodným spôsobom sprístupniť informáciu o odmenách. Rovnakým spôsobom sú banky povinné zverejniť zmeny vo svojich sadzobníkoch.
(3)
Banky sú povinné vydať klientovi na požiadanie doklad o zaplatení odmeny, pokiaľ tento údaj nie je zrejmý z dokladu o poskytnutej peňažnej službe.
(4)
Banky sú oprávnené úplne alebo sčasti od vybrania odmeny upustiť.
(5)
Banky určia odmeny tak, aby zvýhodnili bezhotovostnú formu platenia a hospodárne spôsoby odovzdávania údajov.
(6)
Za peňažné služby neuvedené v sadzobníku sa určí odmena zmluvne.
§3
(1)
Odmeny sa určujú v česko-slovenských korunách. Odmeny za služby vykonávané v cudzej mene vyberá banka v česko-slovenských korunách, alebo ak jej bolo udelené povolenie podľa osobitného predpisu,4) v cudzej mene. V sadzobníku banky sa musí uviesť, ktoré odmeny sa vyberajú v cudzej mene.
(2)
Pokiaľ sa odmena vyberá v cudzej mene, prepočítava sa odmena v česko-slovenských korunách na cudziu menu podľa kurzu platného v deň poskytnutia služby.
§4
(1)
Odmeny sa vyberajú započítaním na sumu klientovi vyplácanú alebo pripisovanú na účet (zrážkou zo sumy), bezhotovostným prevodom z účtu klienta, alebo v hotovosti. Za jeden úkon môže banka vybrať len jednu odmenu.
(2)
Banky môžu dohodnúť s klientom vyberanie odmien formou paušálu.
§5
Odmeny sa nevyberajú
a)
za vymeranie zvyšku bankovky a poskytnutie náhrady za necelú bankovku, ak je zvyšok bankovky celistvý a je väčší ako tri štvrtiny plošnej výmery bankovky;
b)
za výmenu bankoviek a mincí, ktoré prestali byť zákonnými peniazmi, za zákonné peniaze, po dobu možnosti ich výmeny ustanovenú vyhláškou Štátnej banky česko-slovenskej;
c)
za výmenu platných pamätných mincí za bankovky a mince.
§6
Za výmenu peňazí určitých hodnôt za peniaze iných hodnôt5) a za vymeranie náhrady za necelú bankovku, ak nejde o prípady uvedené v § 5 písm. a), sú banky oprávnené vyberať odmenu len vo výške priemerných nákladov skutočne na tieto úkony vynaložených.
§7
Banka nesmie zneužívať svoje postavenie na to, aby získala neprimeraný zisk určením odmeny, ktorá je v nápadnom nepomere k poskytnutej peňažnej službe.
§8
Zrušuje sa vyhláška Štátnej banky československej č. 31/1990 Zb. o odmenách za poskytovanie peňažných služieb.
§9
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. augustom 1991.
Predseda Štátnej banky česko-slovenskej:

v z. Ing. Zahradník v. r.
1)
Napr. § 14 ods. 1 zákona č. 158/1989 Zb. o bankách a sporiteľniach, § 1 ods. 4 a § 2 vyhlášky Štátnej banky československej č. 155/1989 Zb. o obehu zákonných peňazí a poskytovaní náhrady za poškodené peniaze.
2)
§ 9 zákona č. 158/1989 Zb.
3)
Výnos predsedu Štátnej banky československej č. R-37 z 19. 12. 1987 o vykonávaní platobného styku a zúčtovaní peňažnými organizáciami, registrovaný v čiastke 25/1987 Zb.
4)
§ 2 vyhlášky Federálneho ministerstva financií č. 370/1990 Zb. o oprávnení na predaj tovaru a poskytovaní služieb na území Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky za devízové prostriedky.
5)
§ 2 vyhláška č. 155/1989 Zb.