Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva školstva, mládeže a športu Slovenskej republiky o nostrifikácii diplomov a iných dokladov o štúdiu na zahraničných vysokých školách

Znenie účinné: od 01.05.1991 do 31.03.2002 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 131/2002 Z. z.

141/1991 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.05.1991 do 31.03.2002
141
VYHLÁŠKA
Ministerstva školstva, mládeže a športu Slovenskej republiky
z 13. marca 1991
o nostrifikácii diplomov a iných dokladov o štúdiu na zahraničných vysokých školách
Ministerstvo školstva, mládeže a športu Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo“) podľa § 35 ods. 2 písm. c) zákona č. 172/1990 Zb. o vysokých školách ustanovuje:
§1
(1)
Táto vyhláška upravuje podmienky a postup pri nostrifikácii diplomov alebo iných dokladov, ktoré osvedčujú ukončenie vysokoškolského alebo postgraduálneho štúdia na zahraničnej vysokej škole (ďalej len „doklady o štúdiu“).1)
(2)
Doklady o štúdiu, ktoré obsahom a rozsahom iba čiastočne zodpovedajú štúdiu rovnakého alebo podobného študijného odboru na vysokej škole v Slovenskej republike, možno nostrifikovať po vykonaní rozdielových skúšok alebo po absolvovaní chýbajúcej praxe. Rozdielové skúšky a obsah praxe určí vysoká škola, ktorá rozhoduje o nostrifikácii.
(3)
Podľa tejto vyhlášky sa nostrifikujú aj doklady osvedčujúce vykonanie skúšok na zahraničnej vysokej škole, ktoré svojím obsahom a rozsahom zodpovedajú skúškam vykonaným na vysokej škole v Slovenskej republike.
§2
(1)
Doklady podľa § 1 možno nostrifikovať na žiadosť absolventa zahraničnej vysokej školy alebo toho, kto vykonal skúšky na zahraničnej vysokej škole (ďalej len „žiadateľ“).
(2)
Žiadosť o nostrifikáciu podáva žiadateľ na vysokej škole v Slovenskej republike, na ktorej je rovnaký alebo podobný študijný odbor; ak niet takej vysokej školy, podáva žiadosť na Ministerstvo školstva, mládeže a športu Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo“).
(3)
Doklady uchádzača o štúdium na vysokej škole v Slovenskej republike alebo cudzinca, ktorý bude pôsobiť ako učiteľ na školách v Slovenskej republike, možno nostrifikovať na základe podnetu rektora vysokej školy alebo dekana fakulty alebo ministerstva.
§3
(1)
K žiadosti o nostrifikáciu žiadateľ pripojí overené kópie
a)
diplomu alebo iných dokladov o štúdiu, alebo
b)
výkazu o štúdiu alebo iných dokladov o vykonaných skúškach, alebo
c)
vysvedčenia alebo iných dokladov o štátnych alebo rigoróznych skúškach.
(2)
Žiadateľ súčasne pripojí overené preklady dokladov uvedených v písmenách a) až c), a to do slovenského, českého, anglického, francúzskeho, nemeckého, ruského alebo španielskeho jazyka.
(3)
K podnetu na nostrifikáciu dokladov o štúdiu podľa § 2 ods. 3 pripoja sa len overené kópie dokladov o štúdiu.
(4)
Žiadateľ o nostrifikáciu vykonaných skúšok nepredkladá doklady uvedené v odseku 1 písm. a).
§4
Pravosť podpisov a odtlačkov pečiatok na origináloch dokladov musí byť overená ministerstvom zahraničných vecí štátu, v ktorom má sídlo vysoká škola, ktorá doklad vydala, a zastupiteľským úradom Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky v tomto štáte.
§5
(1)
O nostrifikácii rozhodne vysoká škola alebo ministerstvo najneskôr do 60 dní od doručenia žiadosti alebo podnetu.
(2)
Ak nostrifikuje vysoká škola alebo ministerstvo doklady o štúdiu, vydá nostrifikačnú doložku podľa vzoru uvedeného v prílohe 1 tejto vyhlášky.
(3)
Ak nostrifikuje vysoká škola alebo ministerstvo doklady o vykonaných skúškach vydané zahraničnou vysokou školou, vydá nostrifikačnú doložku podľa vzoru uvedeného v prílohe 2 tejto vyhlášky.
(4)
Nostrifikačnou doložkou sa potvrdzuje platnosť dokladov o štúdiu s účinnosťou odo dňa jej vydania.
(5)
Ak vysoká škola alebo ministerstvo nenostrifikuje doklady o štúdiu alebo o vykonaných skúškach, oznámi to s uvedením dôvodov písomne žiadateľovi a doklady mu vráti.2)
§6
Doklady o štúdiu nostrifikované v Českej republike platia aj na území Slovenskej republiky.
§7
Evidenciu nostrifikačných doložiek vedie ten, kto rozhodol o nostrifikácii a súčasne uschováva overené kópie dokladov o štúdiu vydaných zahraničnou vysokou školou.
§8
Nenostrifikujú sa doklady o štúdiu vydané zahraničnou vysokou školou štátu, s ktorým Česká a Slovenská Federatívna Republika uzavrela medzinárodnú zmluvu o vzájomnom uznávaní rovnocennosti dokladov o vzdelaní.1)
§9
Zrušuje sa vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky č. 114/1982 Zb., ktorou sa ustanovujú bližšie podmienky nostrifikácie diplomov a iných dokladov o vysokoškolskom štúdiu vydaných zahraničnými vysokými školami a postup pri nej.
§10
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. májom 1991.
Minister:

Pišut v. r.
Príloha 1
Príloha 2
1)
§ 25 ods. 2 zákona č. 172/1990 Zb. o vysokých školách.
2)
§ 34 zákona č. 172/1990 Zb.