Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákon o rozdelení pôsobnosti medzi Českou a Slovenskou Federatívnou Republikou a Českou republikou a Slovenskou republikou vo veciach tlače a iných informačných prostriedkov

Znenie účinné: od 23.12.1992 do 31.05.2008 Neplatné znenie pre dnes

Predpis bol zrušený predpisom 167/2008 Z. z.

136/1991 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 23.12.1992 do 31.05.2008
136
ZÁKON
z 20. marca 1991
o rozdelení pôsobnosti medzi Českou a Slovenskou Federatívnou Republikou a Českou republikou a Slovenskou republikou vo veciach tlače a iných informačných prostriedkov
Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky sa uznieslo na tomto zákone:
§1
Do pôsobnosti Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky vo veciach tlače a iných hromadných informačných prostriedkov patrí:
b)
prijímať právnu úpravu na úseku tlače, rozhlasového a televízneho vysielania a šírenia agentúrneho spravodajstva;
c)
udeľovať po dohode s orgánmi republík licencie na rozhlasové a televízne vysielanie, na šírenie agentúrneho spravodajstva, pokiaľ pôjde o subjekty pôsobiace podľa zákona vydaného na základe písmena b) na celom území federácie alebo pokiaľ táto činnosť podstatne presahuje územie jednej z republík alebo pokiaľ pôjde o licencie na vysielanie z územia Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky pre zahraničie;
d)
spravovať vydavateľské podniky, ako aj rozhlasové a televízne organizácie, organizácie na šírenie audiovizuálnych programov a agentúrneho spravodajstva, pokiaľ ide o subjekty pôsobiace na území Českej republiky i Slovenskej republiky.
§2
Do pôsobnosti Českej republiky a Slovenskej republiky patrí:
a)
realizácia zásad štátnej politiky vo vzťahu k hromadným informačným prostriedkom;
b)
výkon štátnej správy, najmä udeľovanie licencií rozhlasovým a televíznym organizáciám, organizáciám pre šírenie audiovizuálnych programov a spravodajským agentúram, pokiaľ sú organizáciami, ktoré pôsobia na území Českej republiky alebo Slovenskej republiky;
c)
zriaďovať a riadiť vydavateľské podniky, ako aj rozhlasové a televízne organizácie, organizácie na šírenie audiovizuálnych programov a agentúrneho spravodajstva, pokiaľ ide o subjekty pôsobiace na území Českej republiky alebo Slovenskej republiky, a prijímať právnu úpravu ich postavenia.
§3
Právnické a fyzické osoby môžu zriaďovať a prevádzkovať rozhlasové a televízne organizácie a spravodajské agentúry na základe licencie udelenej za podmienok ustanovených zákonom Federálneho zhromaždenia. To neplatí pre organizácie zriadené podľa § 2 písm. c).
§4
Česko-slovenský rozhlas, Česko-slovenská televízia a Česko-slovenská tlačová kancelária vykonajú do troch mesiacov odo dňa zriadenia Českého rozhlasu a Českej televízie, Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie a Česko-slovenskej tlačovej kancelárie Českej republiky a Česko-slovenskej tlačovej kancelárie Slovenskej republiky rozdelenie a prevod majetku a vyporiadanie iných právnych pomerov majetkovej povahy.
§5
Zrušuje sa zákon č. 167/1968 Zb. o vymedzení pôsobnosti Československej socialistickej republiky vo veciach tlače a iných informačných prostriedkov.
§6
Tento zákon nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Havel v. r.

Dubček v. r.

Čalfa v. r.