Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Federálneho ministerstva financií o dovoznej prirážke

Znenie účinné: od 31.12.1990 do 31.03.1991 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 108/1991 Zb.

569/1990 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 31.12.1990 do 31.03.1991
569
VYHLÁŠKA
Federálneho ministerstva financií
zo 17. decembra 1990
o dovoznej prirážke
Federálne ministerstvo financií v rozsahu splnomocnenia daného uznesením vlády č. 852 z 3. decembra 1990 podľa § 58 zákona č. 194/1988 Zb. o pôsobnosti federálnych ústredných orgánov štátnej správy v znení zákona č. 297/1990 Zb. po dohode s Federálnym ministerstvom zahraničného obchodu, Federálnym ministerstvom pre strategické plánovanie a Štátnou bankou česko-slovenskou ustanovuje:
§1 Rozsah tovaru, na ktorý sa dovozné prirážky uplatňujú
Dovozná prirážka sa uplatňuje na dovozy spotrebného tovaru a potravín. Zoznam položiek, na ktoré sa dovozná prirážka vzťahuje, tvorí prílohu č. 1 tejto vyhlášky. Dovozná prirážka sa nevzťahuje na dovozy neobchodného tovaru.
§2 Výška dovoznej prirážky
Základom pre určenie výšky dovoznej prirážky je hodnota tovaru, slúžiaca pre výpočet cla (colná hodnota). Dovozná prirážka sa ustanovuje vo výške 20 % z tohto základu.
§3 Postup pri vyberaní dovoznej prirážky
Pre dovoznú prirážku vystavuje príslušná colnica samostatný výmer. Pri vymeriavaní a výbere dovoznej prirážky postupuje colnica spôsobom uplatňovaným pri vymeriavaní a vyberaní cla. Dovozná prirážka sa bude fakturovať, platiť a účtovať spoločne s výškou vymeriavaného cla. Dovozná prirážka, rovnako ako dovozné clo, sa pripočítava k fakturovanej cene a stáva sa súčasťou ceny tovaru predávaného konečnému spotrebiteľovi. Odvod dovoznej prirážky do štátneho rozpočtu vykoná Ústredná colná správa. Účastník colného konania, spravidla prvý dovozca, bude uhrádzať dovoznú prirážku v lehote zhodnej pre odvod cla.
§4 Sankcie
V prípade, že dovozná prirážka nebude uhradená v ustanovenej lehote, uplatnia sa sankcia podľa osobitných predpisov.1)
§5 Spätná refundácia dovoznej prirážky
Tovar, ktorý bol zaťažený dovoznou prirážkou a predával sa v maloobchode za devízové prostriedky alebo za odberné poukážky, získané za devízové prostriedky, bude oslobodený od dovoznej prirážky. Podkladom pre spätné refundovanie dovoznej prirážky bude mesačný doklad o súhrne zaťaženia predajnej organizácie dovoznou prirážkou. Refundácia sa vykoná dobropisom Ústrednej colnej správy.
§6 Účinnosť vyhlášky
Vyhláška nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia a stráca účinnosť 31. decembrom 1991.
Minister:

Ing. Klaus CSc. v. r.
1)
§ 23 zákona č. 129/1989 Zb. o rozpočtovej sústave ČSSR a o pravidlách hospodárenia s rozpočtovými prostriedkami (rozpočtové pravidlá).