Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákonné opatrenie Predsedníctva Slovenskej národnej rady o určení štátneho orgánu, ktorý je príslušný na výplatu štátneho vyrovnávacieho príspevku

Znenie účinné: od 01.07.1990 do 31.08.1994 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 193/1994 Z. z.

222/1990 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.07.1990 do 31.08.1994
222
ZÁKONNÉ OPATRENIE
Predsedníctva Slovenskej národnej rady
z 29. mája 1990
o určení štátneho orgánu, ktorý je príslušný na výplatu štátneho vyrovnávacieho príspevku
Predsedníctvo Slovenskej národnej rady sa uznieslo podľa článku 121 ods. 3 ústavného zákona č. 143/1968 Zb. o československej federácii na tomto zákonnom opatrení:
§1
Štátny vyrovnávací príspevok (ďalej len „príspevok“) vypláca osobám, ktoré
a)
nie sú požívateľmi dôchodku,
b)
nie sú v pracovnom, členskom alebo služobnom pomere a
c)
nepoberajú peňažné dávky nemocenského zabezpečenia alebo materský príspevok, alebo na ktoré nepatria prídavky na deti alebo výchovné,
okresná správa sociálneho zabezpečenia príslušná podľa miesta trvalého pobytu týchto osôb.
§2
(1)
Okresná správa sociálneho zabezpečenia, príslušná podľa miesta platcu príspevku, rozhoduje o povinnosti platcu nahradiť neprávom vyplatené sumy a kontroluje správnosť výplaty príspevku; ak ide o príspevok vyplácaný príslušníkom Zboru národnej bezpečnosti, plní tieto úlohy Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, a ak ide o príspevok vyplácaný príslušníkom Zboru nápravnej výchovy, Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky.
(2)
Ak je platcom príspevku k dôchodku Slovenská správa sociálneho zabezpečenia, plní úlohy uvedené v odseku 1 Ministerstvo práce a sociálnych vecí Slovenskej republiky.
§3
Do 31. augusta 1990 plnia úlohy uložené týmto zákonným opatrením okresným správam sociálneho zabezpečenia okresné národné výbory a úlohy uložené Slovenskej správe sociálneho zabezpečenia krajské národné výbory a Úrad dôchodkového zabezpečenia.
§4
Ministerstvo práce a sociálnych vecí Slovenskej republiky môže určiť vyhláškou ďalšie štátne orgány, ktoré sú príslušné na výplatu príspevku.
§5
Toto zákonné opatrenie nadobúda účinnosť 1. júlom 1990.
R. Schuster v. r.

M. Čič v. r.