Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 54/1963 Zb. o Československej akadémii vied v znení zákonného opatrenia Predsedníctva Federálneho zhromaždenia č. 26/1970 Zb. a zákona č. 91/1977 Zb.

Znenie účinné: od 10.05.1990 do 27.12.1992 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:
164/1990 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 10.05.1990 do 27.12.1992
164
ZÁKON
zo 7. mája 1990,
ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 54/1963 Zb. o Československej akadémii vied v znení zákonného opatrenia Predsedníctva Federálneho zhromaždenia č. 26/1970 Zb. a zákona č. 91/1977 Zb.
Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky sa uznieslo na tomto zákone:

Čl. I

Zákon č. 54/1963 Zb. o Československej akadémii vied v znení zákonného opatrenia Predsedníctva Federálneho zhromaždenia č. 26/1970 Zb. a zákona č. 91/1977 Zb. sa mení a dopĺňa takto:
1.
Preambula sa vypúšťa.
2.
V § 1 sa vypúšťa slovo „vrcholnou“.
3.
§ 2 znie:
§2
Úlohou Akadémie je najmä:
a)
podieľať sa na vytváraní koncepcie rozvoja česko-slovenskej vedy;
b)
riešiť na svojich pracoviskách základné, pre rozvoj vedy i spoločnosti významné teoretické problémy prírodných, technických a spoločenských vied; pritom úzko spolupracovať s vysokými školami a ďalšími vedeckými pracoviskami;
c)
podieľať sa na výchove vedeckých pracovníkov a starať sa o ďalšie zvyšovanie ich kvalifikácie;
d)
zverejňovať výsledky svojej činnosti a prispievať k ich popularizácii;
e)
podieľať sa na reprezentácii česko-slovenskej vedy v zahraničí a rozvíjať v odboroch svojej činnosti medzinárodnú spoluprácu.“.
4.
§ 3 ods. 1 znie:
§3
(1)
V zásadných vedeckých otázkach je Akadémia poradcom vlády a spolupracuje s príslušnými ústrednými štátnymi orgánmi.“.
5.
§ 4 znie:
§4
Akadémia je právnickou osobou. Právo hospodárenia so zvereným národným majetkom vykonávajú v mene Akadémie jej organizačné útvary.“.
6.
V § 9 písm. a) a b) sa vypúšťajú slová „sú oddaní socialistickej vlasti“ a slová „a aj inak prispievajú k výstavbe novej spoločnosti“; v písmene d) sa vypúšťa slovo „socializmus“.
7.
§ 10 znie:
§10
Členov Akadémie vymenúva vláda Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky na základe voľby, ktorú vykonáva valné zhromaždenie Akadémie.“.
8.
§ 12 znie:
§12
Člen Akadémie stráca členstvo rozhodnutím vlády Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky na základe návrhu valného zhromaždenia Akadémie, ak sa spreneveril vedeckej cti alebo ak mu bol uložený trest straty čestných titulov a vyznamenaní.“.
9.
§ 13 znie:
§13
(1)
Vrcholným orgánom Akadémie je valné zhromaždenie Akadémie, ktoré sa skladá zo zboru členov Akadémie a z Komory zástupcov zvolených na pracoviskách Akadémie.
(2)
Valné zhromaždenie
a)
rozhoduje o zameraní činnosti a organizácii Akadémie a určuje hlavné smery ďalšej práce a rozvoja Akadémie,
b)
prerokúva správu Prezídia o činnosti Akadémie,
c)
na návrh Prezídia určuje, pre ktoré vedné odbory sa majú zriadiť vedecké kolégiá.
(3)
Prezídium Akadémie zvoláva valné zhromaždenie najmenej raz za rok.“.
10.
§ 14 znie:
§14
(1)
Stálym riadiacim orgánom Akadémie je Prezídium Akadémie, ktoré tvorí predseda Akadémie, podpredsedovia Akadémie, vedecký sekretár Akadémie a ďalší členovia Prezídia. Počet podpredsedov Akadémie a ďalších členov Prezídia určí vláda Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky na návrh valného zhromaždenia. Valné zhromaždenie navrhuje vláde zloženie Prezídia na základe tajného hlasovania z členov Akadémie a zo zástupcov zvolených na pracoviskách Akadémie. Členovia Prezídia za Slovenskú akadémiu vied sú navrhovaní na základe voľby v Rade vedcov Slovenskej akadémie vied. Podpredsedov Akadémie, vedeckého sekretára Akadémie a ďalších členov Prezídia vymenúva na základe tohto návrhu vláda Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Predsedu Akadémie vymenúva prezident Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky na návrh vlády.
(2)
Prezídium a jeho členovia zodpovedajú za svoju činnosť valnému zhromaždeniu a vláde Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky.
(3)
Funkčné obdobie Prezídia určí vláda Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky na návrh valného zhromaždenia.“.
11.
§ 15a sa vypúšťa.
12.
V § 16 ods. 1 sa vypúšťajú slová „ideovými a“.
13.
V § 17 sa vypúšťajú slová „a zástupcov spoločenských organizácií“.
14.
V § 19 ods. 1 sa slová „kultúrno-politickej“ nahrádzajú slovom „kultúrnej“.
15.
§ 19 ods. 3 znie:
„(3)
Riaditeľ (vedúci) vedeckého pracoviska je povinný vytvárať podmienky pre účasť pracovníkov na riadení vedeckej práce pracoviska. Zameranie činnosti a organizáciu pracoviska je riaditeľ povinný prerokúvať vo vedeckej rade pracoviska.“.
16.
V § 20 ods. 1 sa vypúšťajú slová „v súlade s plánmi vedeckovýskumných prác“ a slová „politicky sa vzdelávať“.
17.
V § 20 sa vypúšťa odsek 4.
18.
§ 21 znie:
§21
Vnútorné pomery Akadémie a právne postavenie jej orgánov a organizačných útvarov, spôsob rokovania a uznášania sa valného zhromaždenia podrobnejšie upravia stanovy Akadémie, ktoré schvaľuje vláda Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Návrh stanov predkladá vláde predseda Akadémie na základe rozhodnutia valného zhromaždenia.“.
19.
§ 21a sa vypúšťa.

Čl. II

Vo všetkých ustanoveniach zákona sa názov „Československá socialistická republika“ nahrádza názvom „Česká a Slovenská Federatívna Republika“.

Čl. III

Zákon č. 54/1963 Zb. o Československej akadémii vied, v znení zákonného opatrenia Predsedníctva Federálneho zhromaždenia č. 26/1970 Zb., zákona č. 91/1977 Zb. a tohto zákona stratí účinnosť najneskôr 31. decembrom 1992.

Čl. IV

Tento zákon nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Havel v. r.

Dubček v. r.

Čalfa v. r.