Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákon Slovenskej národnej rady, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Slovenskej národnej rady č. 41/1972 Zb. o pôsobnosti orgánov Slovenskej socialistickej republiky v oblasti sociálno-ekonomických informácií

Znenie účinné: od 01.01.1990 do 25.06.1992 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:
175/1989 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1990 do 25.06.1992
175
ZÁKON
Slovenskej národnej rady
z 19. decembra 1989,
ktorým sa mení a dopĺňa zákon Slovenskej národnej rady č. 41/1972 Zb. o pôsobnosti orgánov Slovenskej socialistickej republiky v oblasti sociálno-ekonomických informácií
Slovenská národná rada sa uzniesla na tomto zákone:

Čl. I

Zákon Slovenskej národnej rady č. 41/1972 Zb. o pôsobnosti orgánov Slovenskej socialistickej republiky v oblasti sociálno-ekonomických informácií sa mení a dopĺňa takto:
1.
V § 1 ods. 1 sa vypúšťajú slová „ orgány stredného článku riadenia“.
2.
§ 2 ods. 1 a 3 znejú:
„(1)
Slovenský štatistický úrad je ústredným orgánom štátnej správy republiky pre oblasť sociálno-ekonomických informácií.
(3)
Podpredsedu Slovenského štatistického úradu vymenúva a odvoláva vláda republiky na návrh predsedu Slovenského štatistického úradu.“.
3.
§ 5 ods. 1 znie:
„(1)
Na čele krajskej správy, Mestskej správy v Bratislave a okresného (obvodného) a mestského oddelenia je riaditeľ. Riaditeľa krajskej správy a Mestskej správy v Bratislave vymenúva a odvoláva predseda Slovenského štatistického úradu. Riaditeľa okresného a mestského oddelenia vymenúva a odvoláva riaditeľ príslušnej krajskej správy a riaditeľa obvodného oddelenia riaditeľ Mestskej správy v Bratislave.“.
4.
§ 7 sa vypúšťa.
5.
§ 8 písm. g) a h) znejú:
„g)
realizuje v republike jednotnú koncepciu rozvoja výpočtovej techniky pre spracovanie sociálno-ekonomických informácií v orgánoch štátnej štatistiky,
h)
vytvára podmienky pre účelné spracovanie sociálno-ekonomických informácií pre potreby iných organizácií, pôsobí na zjednocovanie technických a programových prostriedkov pre spracovanie sociálno-ekonomických informácií v republike,“.
6.
V § 8 sa za písmeno j) vkladá nové písmeno k), ktoré znie:
„k)
udeľuje súhlas na použitie technických nosičov údajov a na diaľkový prenos údajov pomocou prostriedkov výpočtovej a inej techniky pri poskytovaní sociálno-ekonomických informácií,1)“.
Doterajšie písmeno k) sa označuje ako písmeno l).
7.
V § 11 sa za písmeno c) vkladá písmeno d), ktoré znie:
„d)
pri vytváraní celoštátne platných integračných a unifikačných nástrojov na vzájomnú koordináciu tvorby, prepojenia a funkcie všetkých celoštátnych informačných sústav.“.
8.
V § 12 sa za písmeno f) pripájajú písmená g) a h), ktoré znejú:
„g)
prideľujú identifikačné číslo organizáciám so sídlom v územnom obvode ich pôsobnosti a ich vnútorným organizačným jednotkám,
h)
udeľujú súhlas na použitie technických nosičov údajov a na diaľkový prenos údajov pomocou prostriedkov výpočtovej a inej techniky pri poskytovaní sociálno-ekonomických informácií.1)“.
9.
§ 13 ods. 1 znie:
„(1)
Okresné oddelenia plnia na úrovni okresu a voči krajským správam a okresným národným výborom, ako aj iným orgánom s okresnou územnou pôsobnosťou úlohy uvedené v § 12 okrem úloh podľa písm. f) a g).“.
10.
§ 14 znie:
§14
Finančnými orgánmi republiky pre účely tohto zákona sú Ministerstvo financií, cien a miezd Slovenskej socialistickej republiky, finančné správy a národné výbory.“.
11.
§ 15 znie:
§15
(1)
Ministerstvo financií, cien a miezd Slovenskej socialistickej republiky v súlade s jednotnou metodikou ustanovenou Federálnym ministerstvom financií organizuje, usmerňuje a zabezpečuje rozvoj účtovníctva, rozpočtovníctva a kalkulácie a účtovného výkazníctva v ústredných orgánoch republiky a na národných výboroch a v organizáciách v pôsobnosti týchto orgánov. Pri plnení týchto úloh najmä
a)
rozpracúva metodické opatrenia Federálneho ministerstva financií, ak to vyžadujú potreby republiky, a zabezpečuje jednotný postup pri ich vykonávaní,
b)
zabezpečuje, aby informačná sústava v odboroch účtovníctva, rozpočtovníctva a kalkulácie a v účtovnom výkazníctve pôsobila na zvyšovanie hospodárnosti a na posilnenie finančnej a rozpočtovej disciplíny, systému ekonomickej kontroly a ochrany národného majetku,
c)
zabezpečuje dohľad nad informačnou sústavou organizácií, prípadne ho vykonáva.2)
(2)
Ministerstvo financií, cien a miezd Slovenskej socialistickej republiky spolupracuje pri ustanovení jednotnej metodiky odborov účtovníctva, rozpočtovníctva a kalkulácie účtovného výkazníctva s Federálnym ministerstvom financií.3)“.
12.
Za § 15 sa vkladajú nové § 15a a § 15b, ktoré znejú:
§15a
Finančné správy vykonávajú dohľad nad informačnou sústavou organizácií v odboroch účtovníctva, rozpočtovníctva a kalkulácie a nad účtovným výkazníctvom.
§15b
Národné výbory
a)
usmerňujú rozvoj účtovníctva, rozpočtovníctva a kalkulácie a účtovného výkazníctva v rozsahu svojej pôsobnosti,
b)
vykonávajú dohľad nad informačnou sústavou organizácií v odboroch účtovníctva, rozpočtovníctva a kalkulácie a nad účtovným výkazníctvom v tých organizáciách, v ktorých im patrí výkon štátnej správy na úseku daní, odvodov a poplatkov,
c)
dohliadajú na to, ako občania, ktorým udelili povolenie na poskytovanie vecných plnení a výkonov, plnia podľa osobitných predpisov4) svoju povinnosť viesť záznamy o tejto činnosti.“.
13.
V § 16 ods. 1 v prvej vete sa slová „s Ministerstvom financií“ nahrádzajú slovami „s Ministerstvom financií, cien a miezd Slovenskej socialistickej republiky“.
14.
V § 16 ods. 2 písm. b) sa slová „v podriadených organizáciách“ nahrádzajú slovami „v organizáciách v ich riadiacej pôsobnosti“.
15.
V § 16 ods. 3 sa slová „ústredné orgány štátnej správy, vrcholné orgány družstiev a spoločenských organizácií, krajské národné výbory, Národný výbor hlavného mesta Slovenskej socialistickej republiky Bratislavy“ nahrádzajú slovami „ministerstvá a ostatné ústredné orgány štátnej správy republiky, zväzy družstiev republiky, ústredné orgány spoločenských organizácií v republike“.
16.
V § 16 sa za odsek 3 vkladá nový odsek 4, ktorý znie:
„(4)
Úlohy ústredného orgánu vyplývajúce z tohto zákona a zákona č. 21/1971 Zb. v znení zákona č. 128/1989 Zb. plnia krajské národné výbory vo vzťahu k ostatným národným výborom.“.
17.
Nadpis pod piatym oddielom znie:
„Úlohy národných výborov“.
18.
Nadpis pod § 17 sa vypúšťa.
19.
V § 17 sa doterajší text označuje ako odsek 1 a dopĺňa sa novými odsekmi 2 a 3, ktoré znejú:
„(2)
Národné výbory ďalej
a)
sústreďujú a spracúvajú informácie zisťované ich prostredníctvom v organizáciách v ich pôsobnosti,
b)
vykonávajú dohľad nad informačnou sústavou organizácií vo svojej pôsobnosti,
c)
poskytujú pomoc orgánom štátnej štatistiky pro poľnohospodárskych súpisoch a ďalších štatistických zisťovaniach u obyvateľstva.
(3)
Národné výbory v rozsahu ustanovenom všeobecne záväznými právnymi predpismi5) poskytujú orgánom štátnej štatistiky informácie o vecných plneniach a výkonoch poskytovaných občanmi, ktorým udelili povolenie na túto činnosť.“.
20.
§ 18 sa vypúšťa.

Čl. II

Tento zákon nadobúda účinnosť 1. januárom 1990.
R. Schuster v. r.

M. Čič v. r.
1)
§ 3a zákona č. 21/1971 Zb. o jednotnej sústave sociálno-ekonomických informácií v znení zákona č. 128/1989 Zb.
2)
§ 14 ods. 2 zákona č. 21/1971 Zb. v znení zákona č. 128/1989 Zb.
3)
§ 14 ods. 1 zákona č. 21/1971 Zb. v znení zákona č. 128/1989 Zb.
4)
§ 7 nariadenia vlády Slovenskej socialistickej republiky č. 2/1988 Zb. o predaji tovaru a poskytovaní iných služieb občanmi na základe povolenia národného výboru.
5)
Nariadenie vlády Slovenskej socialistickej republiky č. 2/1988 Zb.