Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Nariadenie vlády Československej socialistickej republiky, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády Československej socialistickej republiky č. 118/1988 Zb. o mimoriadnom poskytovaní starobného dôchodku

Znenie účinné: od 01.01.1990 do 31.12.1999 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:
116/1989 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1990 do 31.12.1999
116
NARIADENIE VLÁDY
Československej socialistickej republiky
z 5. októbra 1989,
ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády Československej socialistickej republiky č. 118/1988 Zb. o mimoriadnom poskytovaní starobného dôchodku
Vláda Československej socialistickej republiky podľa § 176 písm. c) zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení nariaďuje:

Čl. I

Nariadenie vlády Československej socialistickej republiky č. 118/1988 Zb. o mimoriadnom poskytovaní starobného dôchodku sa mení a dopĺňa takto:
1.
V § 1 sa na konci pripájajú tieto slová: „a organizácií.“
2.
§ 2 znie:
§2
(1)
Občan uvedený v § 1 má odo dňa nasledujúceho po dni uvoľnenia nárok na starobný dôchodok, ak
a)
bol zamestnaný najmenej 25 rokov,
b)
do dovŕšenia veku potrebného pre nárok na starobný dôchodok podľa zákona o sociálnom zabezpečení mu chýbajú ku dňu uvoľnenia najviac dva roky a
c)
príslušný národný výbor mu nemôže zabezpečiť zamestnanie, ktoré zodpovedá duševným a telesným schopnostiam, zdravotnému stavu, osobným a rodinným pomerom občana a je primerané jeho kvalifikácii.
(2)
Občan uvedený v § 1, ktorý bol uvoľnený zo zamestnania I. pracovnej kategórie v baníctve so stálym pracoviskom pod zemou v hlbinných baniach z dôvodu vykonávania útlmového programu schváleného príslušnou vládou, má odo dňa nasledujúceho po dni uvoľnenia za podmienok uvedených v odseku 1 písm. a) a c) nárok na starobný dôchodok tiež, ak mu ku dňu uvoľnenia chýba do dovŕšenia veku potrebného pre nárok na starobný dôchodok podľa zákona o sociálnom zabezpečení najviac päť rokov, ak bol v zamestnaní I. pracovnej kategórie v baníctve so stálym pracoviskom pod zemou v hlbinných baniach zamestnaný najmenej 15 rokov, a ak ide o také zamestnanie v uránových baniach, najmenej 10 rokov.
(3)
Pre výšku starobného dôchodku a v prípadoch uvedených v odseku 1 aj pre nárok na starobný dôchodok sa pripočíta k dobe zamestnania aj doba odo dňa nasledujúceho po dni uvoľnenia do dňa dovŕšenia veku potrebného pre nárok na starobný dôchodok podľa zákona o sociálnom zabezpečení. Ak bol občan uvoľnený zo zamestnania I. (II.) pracovnej kategórie, započítava sa pripočítaná doba ako zamestnanie I. (II.) pracovnej kategórie, z ktorého bol občan uvoľnený.“.

Čl. II

Toto nariadenie nadobúda účinnosť 1. januárom 1990.
Adamec v. r.