Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva poľnohospodárstva a výživy Slovenskej socialistickej republiky o pestovateľskom pálení ovocia

Znenie účinné: od 30.12.1988 do 31.12.1996 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 289/1996 Z. z.

245/1988 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 30.12.1988 do 31.12.1996
245
VYHLÁŠKA
Ministerstva poľnohospodárstva a výživy Slovenskej socialistickej republiky
z 19. decembra 1988
o pestovateľskom pálení ovocia
Ministerstvo poľnohospodárstva a výživy Slovenskej socialistickej republiky podľa § 6 ods. 1 zákona č. 63/1950 Zb. o úprave hospodárenia s tabakom, soľou a liehom a o zrušení štátnych finančných monopolov ustanovuje:
§1
(1)
Občan, ktorý dopestoval ovocie alebo hrozno viniča hroznorodého na vlastnom pozemku, na pozemku v osobnom užívaní alebo na pozemku, ktorý je oprávnený užívať z iného právneho dôvodu (ďalej len „pestovateľ“), môže si dať za podmienok ustanovených touto vyhláškou vyrobiť z vlastnej úrody ovocné destiláty v liehovare na pestovateľské pálenie1) (ďalej len „liehovar“).
(2)
Za pestovateľov sa na účely tejto vyhlášky považujú tiež členovia a pracovníci družstevných poľnohospodárskych organizácií a pracovníci štátnych poľnohospodárskych organizácií, ktorí obdržia ovocie od týchto organizácií podľa osobitných predpisov.2)
§2
(1)
Pestovateľ si môže dať vyrobiť ovocný destilát v množstve najviac 15 litrov alkoholu3) pre potreby svoje a svojej domácnosti4) počas obdobia od 1. júla do 30. júna nasledujúceho roku (ďalej len „výrobné obdobie“).
(2)
Na výrobu ovocného destilátu odovzdá pestovateľ potrebné množstvo kvasu z ovocia alebo odpadov vzniknutých pri spracovaní ovocia alebo hrozna viniča hroznorodého, prípadne so súhlasom liehovaru a za podmienok s ním dohodnutých primerané množstvo ovocia. Kvas, prípadne ovocie nesmú obsahovať cudzie cukornaté alebo iné prímesi.
(3)
Ovocné destiláty vyrobené z odovzdaného kvasu alebo ovocia, ktoré prevyšujú množstvo uvedené v odseku 1, vykúpi podnik liehovarníckeho priemyslu určený Ministerstvom poľnohospodárstva a výživy Slovenskej socialistickej republiky prostredníctvom liehovaru alebo sa môžu ponechať pestovateľovi za podmienok ustanovených predpismi o dani z obratu.5)
(4)
Ovocné destiláty vyrobené podľa tejto vyhlášky nesmú byť predmetom predaja.
§3
(1)
Liehovar môže prijať kvas alebo ovocie na spracovanie len na základe písomnej žiadosti pestovateľa, ktorú je pestovateľ povinný liehovaru predložiť najneskôr do 15. novembra, a to na celé výrobné obdobie. Pestovateľ uvedie v žiadosti údaje, podľa ktorých ho možno považovať za oprávneného pestovateľa podľa § 1 tejto vyhlášky.
(2)
Formulár žiadosti poskytne pestovateľovi liehovar. Liehovar preverí úplnosť žiadosti. Po vypálení priloží žiadosť k ostatným dokladom o pálení a vedie evidenciu žiadostí po dobu troch rokov.
(3)
Liehovar je povinný zverejniť na prístupnom mieste prevádzkový poriadok, v ktorom uvedie bližšie podmienky pestovateľského pálenia ovocia.
(4)
Ak pestovateľ neodvezie výpalky na svoje náklady, je povinný náklady na ich odvoz uhradiť liehovaru.
(5)
Vzorky ovocného destilátu odobraté z kontrolných meradiel sú liehovary povinné previesť podniku uvedenému v § 2 ods. 3 tejto vyhlášky.
§4
Porušenie povinností ustanovených touto vyhláškou alebo uvedenie nesprávnych alebo nepravdivých údajov v žiadosti sa stíha podľa všeobecných predpisov o priestupkoch.
§5
Zrušuje sa vyhláška Ministerstva potravinárskeho priemyslu č. 12/1964 Zb. o pestovateľskom pálení ovocia v znení vyhlášky č. 85/1965 Zb.
§6
Táto vyhláška nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Minister:

J. Varga v. r.
1)
§ 2 ods. 4 písm. a) a ods. 6, § 3 vyhlášky Federálneho ministerstva poľnohospodárstva a výživy č. 16/1972 Zb. o hospodárení s liehom.
2)
Napr. vyhláška Federálneho ministerstva poľnohospodárstva a výživy č. 130/1988 Zb. o zásadách predaja poľnohospodárskych výrobkov členom a pracovníkom socialistických organizácií s poľnohospodárskou výrobou.
3)
§ 1 ods. 4 vyhlášky č. 16/1972 Zb.
5)
Zákon č. 73/1952 Zb. o dani z obratu.