Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Federálneho ministerstva vnútra o Pomocnej stráži Verejnej bezpečnosti

Znenie účinné: od 01.04.1984 do 26.08.1991 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 333/1991 Zb.

3/1984 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.04.1984 do 26.08.1991
3
VYHLÁŠKA
Federálneho ministerstva vnútra
z 13. decembra 1983
o Pomocnej stráži Verejnej bezpečnosti
Federálne ministerstvo vnútra po dohode s Ministerstvom vnútra Českej socialistickej republiky a Ministerstvom vnútra Slovenskej socialistickej republiky podľa § 58 zákona č. 40/1974 Zb. o Zbore národnej bezpečnosti ustanovuje:
§1
Členom Pomocnej stráže Verejnej bezpečnosti sa občan stane zložením sľubu do rúk náčelníka odboru Verejnej bezpečnosti okresnej správy Zboru národnej bezpečnosti.1) Tento sľub znie:
„Sľubujem, že ako člen Pomocnej stráže Verejnej bezpečnosti budem chrániť záujmy Československej socialistickej republiky, robotníckej triedy a všetkého ľudu a aktívne prispievať k ochrane verejného poriadku. Pri svojej činnosti budem zachovávať zákony a ostatné všeobecne záväzné právne predpisy a ustanovenú povinnosť mlčanlivosti.“
§2
(1)
Po zložení sľubu odovzdá náčelník odboru Verejnej bezpečnosti okresnej správy Zboru národnej bezpečnosti členovi Pomocnej stráže Verejnej bezpečnosti preukaz a rukávovú pásku.
(2)
Rukávová páska Pomocnej stráže Verejnej bezpečnosti je žltej farby, 105 mm široká s modrými písmenami „PS VB" výšky 35 mm a šírky 20 mm. Táto páska sa nosí na ľavom zálaktí a je vonkajším označením člena Pomocnej stráže Verejnej bezpečnosti.2)
§3
Člen Pomocnej stráže Verejnej bezpečnosti je povinný:
a)
vystupovať pri výkone služby rozvážne a zdvorile a dbať na náležitú vážnosť, česť a dôstojnosť občanov a svoju vlastnú;
b)
aktívne a svedomito plniť úlohy vyplývajúce z členstva v Pomocnej stráži Verejnej bezpečnosti, preukazovať pripravenosť na plnenie týchto úloh a zvyšovať svoje politické a odborné vedomosti.
§4
Člen Pomocnej stráže Verejnej bezpečnosti môže vykonávať službu samostatne,3) len ak preukázal pripravenosť na plnenie úloh vyplývajúcich z členstva v Pomocnej stráži Verejnej bezpečnosti. O tom, či člen Pomocnej stráže Verejnej bezpečnosti preukázal pripravenosť na plnenie týchto úloh, rozhoduje náčelník útvaru Verejnej bezpečnosti, ktorý zodpovedá za činnosť jednotky Pomocnej stráže Verejnej bezpečnosti, v ktorej je člen Pomocnej stráže Verejnej bezpečnosti zaradený.
§5
(1)
Samostatne vykonáva člen Pomocnej stráže Verejnej bezpečnosti službu podľa
a)
plánu služieb,
b)
pokynov príslušníka Zboru národnej bezpečnosti alebo s jeho súhlasom,
c)
vlastného uváženia, ak je nevyhnutné vykonať úkon alebo zákrok,4) hrozí nebezpečenstvo z omeškania, ak nemožno vopred dosiahnuť súhlas príslušníka Zboru národnej bezpečnosti, ak je predpoklad úspešného zakončenia úkonu alebo zákroku a ak bol týmto spôsobom výkonu služby poverený.
(2)
Výkonom služby podľa odseku 1 písm. c) poveruje člena Pomocnej stráže Verejnej bezpečnosti náčelník útvaru Verejnej bezpečnosti uvedený v § 4.
(3)
O výkone služby podľa odseku 1 písm. c) upovedomí člen Pomocnej stráže Verejnej bezpečnosti bez prieťahov územne príslušný útvar Zboru národnej bezpečnosti.
§6
(1)
Za príkladný výkon služby alebo za záslužný čin môže sa členovi Pomocnej stráže Verejnej bezpečnosti udeliť odmena.
(2)
Odmenu možno udeliť aj jednotke Pomocnej stráže Verejnej bezpečnosti za úspešný výkon služby.
§7
(1)
Náčelník odboru Verejnej bezpečnosti okresnej správy Zboru národnej bezpečnosti
a)
ukončí členstvo v Pomocnej stráži Verejnej bezpečnosti
1.
uvoľnením z členstva, ak o to člen Pomocnej stráže Verejnej bezpečnosti požiada,
2.
pozbavením členstva, ak člen Pomocnej stráže Verejnej bezpečnosti náležite neplní svoje povinnosti alebo sa dopustí činu, ktorý je s členstvom v Pomocnej stráži Verejnej bezpečnosti nezlučiteľný,
b)
môže ukončiť členstvo v Pomocnej stráži Verejnej bezpečnosti uvoľnením, ak nastanú okolnosti, ktoré členovi Pomocnej stráže Verejnej bezpečnosti znemožňujú po dlhší čas náležite plniť jeho povinnosti.
(2)
Členstvo v Pomocnej stráži Verejnej bezpečnosti sa končí úmrtím člena Pomocnej stráže Verejnej bezpečnosti.
§8
Zrušuje sa vyhláška Federálneho ministerstva vnútra č. 43/1974 Zb. o Pomocnej stráži Verejnej bezpečnosti.
§9
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. aprílom 1984.
Minister:
JUDr. Vajnar CSc. v. r.
1)
Za okresné správy Zboru národnej bezpečnosti sa považujú aj obvodné správy Zboru národnej bezpečnosti v Prahe a Bratislave a mestské správy Zboru národnej bezpečnosti v Plzni, Brne, Ostrave a Košiciach.
2)
§ 56 ods. 2 zákona č. 40/1974 Zb. o Zbore národnej bezpečnosti.
3)
4)
V rámci oprávnení podľa § 57 ods. 1 zákona č. 40/1974 Zb.