Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Štátnej arbitráže Československej socialistickej republiky, ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky zeleniny a ovocia medzi organizáciami vnútorného obchodu 1990

Znenie účinné: od 01.01.1990 do 30.04.1990 Neplatné znenie pre dnes
Porovnanie zmien počas roka:
91/1981 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1990 do 30.04.1990
91
VYHLÁŠKA
Štátnej arbitráže Československej socialistickej republiky
z 3. septembra 1981,
ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky zeleniny a ovocia medzi organizáciami vnútorného obchodu
Štátna arbitráž Československej socialistickej republiky po prerokovaní so zúčastnenými ministerstvami a ostatnými ústrednými orgánmi podľa § 392 ods. 1 Hospodárskeho zákonníka č. 109/1964 Zb. v znení vyhlásenom pod č. 37/1971 Zb. a doplnenom zákonom č. 144/1975 Zb. (ďalej len „zákon“) ustanovuje:

PRVÁ ČASŤ | Všeobecné ustanovenia

§1 Predmet a rozsah úpravy
(1)
Táto vyhláška upravuje hospodárske záväzky pri príprave dodávok a pri dodávkach zeleniny a ovocia
a)
medzi organizáciami obchodu so zeleninou a ovocím (štátnymi aj družstevnými),
Spoločné podmienky
§2 Akosť a ceny
Pre zaradenie zeleniny a ovocia do akostných tried a cenových skupín je rozhodujúci stav zistený pri splnení dodávky.
§3 Množstvo (k § 175 zákona)
(1)
Pri jednotlivých dodávkach je prípustná odchýlka ± 10% od množstva oznámeného podľa § 11 ods. 1.
(2)
Pri dodávkach jednotlivých druhov výrobkov plnených v dohodnutom dodávkovom období je prípustná odchýlka ± 5% od dojednaného množstva; táto odchýlka sa nevyrovnáva.
(3)
Pri prepočte množstva zeleniny, ktorá sa fakturuje v kusoch (ks) alebo vo zväzkoch (zv) na hmotnosť sa postupuje takto:
kel hlávkový raný 2 ks 1 kg
kapusta hlávková raná 1 ks 1 kg
brokolica 1 ks 1 kg
cibuľa lahôdková 6 zv 1 kg
karotka a mrkva s vnaťou 3 zv 1 kg
kaleráb s vnaťou 6 ks 1 kg
karfiol 1 ks 1 kg
karfiol odlistený 2 ks 1 kg
paprika zeleninová rýchlená 12 ks 1 kg
redkvička 6 zv 1 kg
šalát hlávkový 6 ks 1 kg
štrbák (endivia) 3 ks 1 kg
§4 Obaly (k § 178 zákona)
(1)
Bielu hlávkovú neskorú kapustu, melóny a padané jablká môže dodávateľ zasielať aj voľne naložené bez obalu. Mrkva, petržlen, zeler a červená repa sa môžu dodávať voľne naložené len po dohode organizácií.
(2)
V prípade, že organizácia zahraničného obchodu fakturovala dodávateľovi cenu za obaly z dovozu osobitne, fakturuje dodávateľ odberateľovi tieto obaly za rovnakú cenu.
§6 Reklamácia
(k § 135, 136, 197 a 198 zákona)
Ak nie je určená iná záručná doba, je odberateľ povinný písomne vady akosti reklamovať u dodávateľa najneskôr do 15 dní od splnenia dodávky, inak práva zo zodpovednosti za vady zanikajú; odberateľ reklamuje na základe odborného posudku (§ 12); ak nedôjde k dohode o stave dodávky.

DRUHÁ ČASŤ | Dodávky medzi organizáciami obchodu so zeleninou a ovocím

§9 Zmluva o dodávke výrobkov (k § 152 a 165 zákona)
(1)
Zmluvy o dodávke zeleniny a ovocia sa uzavierajú spravidla na jeden mesiac.
(2)
Predmet plnenia sa vyjadruje najmä uvedením celkového množstva jednotlivých druhov zeleniny a ovocia, čas plnenia bližším rozvrhom dodávok v rámci dohodnutého mesiaca.
(3)
Zmluva spravidla obsahuje aj určenie spôsobu prepravy dodávaných výrobkov.
(4)
Návrh zmluvy (objednávku) je odberateľ povinný predložiť najneskôr 3 dni pred začiatkom mesiaca, v ktorom sa má dodávka uskutočniť; môže tak urobiť na spoločnom rokovaní organizácií obchodu so zeleninou a ovocím, na ktorom dochádza spravidla aj k uzavieraniu zmlúv.
§10 Splnenie dodávky (k § 168 zákona)
Pri dodávke výrobkov po železnici je dodávka splnená odovzdaním výrobkov odberateľovi na železničnej stanici miesta určenia; pri dodávke výrobkov verejným cestným dopravným prostriedkom je dodávka splnená odovzdaním odberateľovi.
§11 Prepravné dispozície (k § 189 zákona)
(1)
Dodávateľ je povinný najneskôr 2 dni pred odoslaním dodávky, a to do 12. hodiny, pri preprave rýchlikovými nákladnými vlakmi do 10. hodiny, vyzvať odberateľa, aby telefonicky, telegraficky alebo ďalekopisne oznámil prepravnú dispozíciu a súčasne aby mu oznámil druh, množstvo a akosť výrobkov, expedičný sklad, spôsob prepravy a čas, kedy bude výrobky expedovať alebo v prípade, že je dohodnutý odvoz dopravným prostriedkom odberateľa, čas, kedy výrobky budú pripravené na odvoz.
(2)
Odberateľ je povinný toho istého dňa, keď dostal dodávateľovu výzvu a oznámenie, oznámiť mu do 14. hodiny, pri preprave rýchlikovými nákladnými vlakmi do 12. hodiny, v telefonicky, telegraficky alebo ďalekopisom podanej prepravnej dispozícii odoberajúci závod (sklad), stanicu alebo miesto určenia a číslo dispozície, ktoré dodávateľ uvedie na dodacom liste.
(3)
Telefonické a telegrafické úkony je dodávateľ aj odberateľ povinný potvrdzovať bez odkladu písomne alebo ďalekopisom.
§12 Preverovanie plnenia (k § 197 zákona)
(1)
Odberateľ je povinný zabezpečiť najneskoršie do 24 hodín od splnenia dodávky posudkom o akosti dôkaz o stave každej dodávky, pri ktorej sa zistili rozdiely oproti stavu, ktorý dodávateľ uviedol v sprievodných dokladoch, pokiaľ nedošlo o stave dodávky pri splnení k dohode s prítomným oprávneným pracovníkom alebo zástupcom dodávateľa.
(2)
Organizácie sa dohodnú, koho splnomocnia na podanie posudku o akosti a o rozdieloch dodaného množstva.
(3)
V prípade neprítomnosti dodávateľa pri splnení dodávky je odberateľ povinný urobiť oznámenie o rozdieloch oproti stavu, ktorý uviedol dodávateľ v sprievodných dokladoch, a o vadách telefonicky, telegraficky alebo ďalekopisom. Telefonické a telegrafické oznámenie je odberateľ povinný potvrdzovať bez odkladu písomne alebo ďalekopisom.

ŠTVRTÁ ČASŤ | Záverečné ustanovenia

§18 Zrušovacie ustanovenie
Zrušuje sa vyhláška Ministerstva vnútorného obchodu č. 139/1964 Zb., ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky zeleniny a ovocia medzi podnikmi štátneho obchodu Zelenina a na priemyslové spracovanie.
§19 Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. januárom 1982.
Hlavný arbiter Československej socialistickej republiky:

Vaněk v. r.
1)
§1 vyhlášky Štátnej arbitráže Československej socialistickej republiky č. 38/1980 Zb., ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky výrobkov dodávaných organizáciami vnútorného obchodu.