Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Federálneho ministerstva zahraničného obchodu o postupe pri likvidácii podnikov zahraničného obchodu

Znenie účinné: od 01.01.1981 do 30.06.1988 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 102/1988 Zb.

167/1980 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1981 do 30.06.1988
167
VYHLÁŠKA
Federálneho ministerstva zahraničného obchodu
z 27. novembra 1980
o postupe pri likvidácii podnikov zahraničného obchodu
Federálne ministerstvo zahraničného obchodu ustanovuje po dohode s Federálnym ministerstvom financií a Štátnou bankou československou podľa § 14 ods. 5 a § 15 ods. 2 zákona č. 42/1980 Zb. o hospodárskych stykoch so zahraničím:
§1 Začatie likvidácie
(1)
Podnik zahraničného obchodu zrušovaný likvidáciou (ďalej len „podnik“) ohlási svoju likvidáciu a likvidátora, ktorého vymenuje Federálne ministerstvo zahraničného obchodu (ďalej len „ministerstvo“), na zápis do podnikového registra. Po čas likvidácie používa podnik názov s dodatkom „v likvidácii“.
(2)
Ku dňu začatia likvidácie vykoná podnik účtovnú uzávierku, zostaví účtovnú závierku a účtovné výkazy a odovzdá ich likvidátorovi a príslušným orgánom.1)
§2 Povinnosti likvidátora
(1)
Likvidátor zostaví do 30 dní po svojom zápise do podnikového registra otváraciu súvahu1) a odovzdá ju ministerstvu spolu s likvidačným plánom, rozpočtom likvidácie a s inventarizačným zápisom z mimoriadnej inventarizácie hospodárskych prostriedkov vykonanej ku dňu začatia likvidácie.2)
(2)
Likvidátor je v priebehu likvidácie povinný najmä:
a)
sústrediť peňažné prostriedky podniku na jednom bežnom účte v jednom peňažnom ústave;
b)
dokončiť bežné rokovania a podľa likvidačného plánu likvidovať pohľadávky, najhospodárnejším a najrýchlejším spôsobom speňažiť majetok podniku alebo inak s ním naložiť a vyrovnať záväzky podniku na daniach, dávkach, poplatkoch a ostatné jeho záväzky;
c)
viesť účtovníctvo podniku;1)
d)
podávať ministerstvu štvrťročné a ročné hlásenie o priebehu likvidácie doložené štvrťročnou a ročnou účtovnou závierkou;
e)
účinne pomáhať uvoľneným pracovníkom podniku pri získaní nového vhodného zamestnania.3)
(3)
Pohľadávky a záväzky podniku vo vzťahu k zahraničným fyzickým alebo právnickým osobám eviduje likvidátor oddelene a v likvidačnom pláne podrobne uvedie spôsob ich likvidácie. Likvidátor pritom dbá na to, aby nedošlo k ohrozeniu devízových záujmov Československej socialistickej republiky a k vynakladaniu ďalších devízových prostriedkov. Pokiaľ je to účelné, navrhne likvidátor druhej zmluvnej strane zrušenie tých zmlúv, ktoré sa už v rámci likvidácie nemôžu splniť, prípadne vstup do zmluvy inej právnickej osoby, pokiaľ s tým táto právnická osoba súhlasí.
§3 Likvidačný plán a rozpočet likvidácie
(1)
V likvidačnom pláne uvedie likvidátor časový postup a spôsob speňaženia alebo iného naloženia s jednotlivými druhmi majetku, postupné znižovanie počtu pracovníkov a uvedie lehotu, do ktorej sa má likvidácia skončiť.
(2)
Rozpočet likvidácie obsahuje predpokladané príjmy z pohľadávok a zo speňaženia iného majetku, predpokladané výdavky na vyrovnanie záväzkov a ostatné predpokladané príjmy a výdavky za celý čas likvidácie, ako aj plánovaný konečný zostatok likvidácie.
§4 Predĺženie lehoty na skončenie likvidácie
Ak skončeniu likvidácie bráni okolnosť, pre ktorú nemožno očakávať v dohľadnom čase uspokojenie pohľadávok podniku alebo vyrovnanie jeho záväzkov, oznámi to likvidátor ministerstvu, ktoré môže rozhodnúť o predĺžení lehoty na skončenie likvidácie určenej v likvidačnom pláne, prípadne o zmene rozpočtu likvidácie.
§5 Skončenie likvidácie
Likvidátor po splnení povinností uvedených v § 2:
a)
urobí účtovnú uzávierku a zostaví účtovnú závierku ku dňu skončenia likvidácie1) a predloží ju ministerstvu na schválenie spolu s konečnou správou o celom priebehu likvidácie, v ktorej uvedie, ako sa naložilo s jednotlivými druhmi majetku, dosiahnutý výsledok za predaný majetok, došlé úhrady na pohľadávky, hodnotu odpísaných a prevedených pohľadávok, výdavky na vyrovnanie záväzkov a iné náklady likvidácie, konečný zostatok likvidácie a ako sa umiestnili pracovníci podniku;
b)
po preverení a schválení účtovnej závierky ministerstvom4)
1.
odvedie konečný zostatok likvidácie podľa pokynov ministerstva,
2.
postará sa o bezpečné uloženie spisového materiálu a účtovných písomností,
3.
oznámi skončenie likvidácie súdu s návrhom na výmaz podniku z podnikového registra.
§6
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. januárom 1981.
Námestník ministra:

Bursa v. r.
1)
Vyhláška Federálneho ministerstva financií č. 154/1971 Zb. o účtovníctve.
2)
§ 9 ods. 1 písm. a) vyhlášky Federálneho ministerstva financií č. 155/1971 Zb. o inventarizáciách hospodárskych prostriedkov.
3)
§ 47 Zákonníka práce č. 55/1975 Zb.
4)
§ 17 vyhlášky Federálneho ministerstva financií č. 88/1972 Zb. o preverovaní a schvaľovaní ročných účtovných závierok štátnych hospodárskych organizácií a organizácií zahraničného obchodu.