Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky o odbornej praxi a spoločensko-politickej praxi študentov vysokých škôl

Znenie účinné: od 01.11.1980 do 30.06.1990 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 172/1990 Zb.

138/1980 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.11.1980 do 30.06.1990
138
VYHLÁŠKA
Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky
zo 17. septembra 1980
o odbornej praxi a spoločensko-politickej praxi študentov vysokých škôl
Ministerstvo školstva Slovenskej socialistickej republiky ustanovuje po dohode s príslušnými ústrednými orgánmi podľa § 98 ods. 3 v spojení s § 66 ods. 4 zákona č. 39/1980 Zb. o vysokých školách:

PRVÁ ČASŤ | VŠEOBECNÉ USTANOVENIA

§1
(1)
Odborná prax a spoločensko-politická prax študentov sú jednou zo základných foriem výchovno-vzdelávacej činnosti vysokých škôl a neoddeliteľnou súčasťou prípravy vysokoškolsky vzdelaných odborníkov na ich budúce uplatnenie v spoločenskej praxi.
(2)
Odborná prax slúži na upevňovanie vedomostí a zručností študentov získaných štúdiom a na získanie nových vedomostí a zručností na základe poznania práce orgánov a organizácií, v ktorých študenti konajú prax a na osvojenie si uplatňovaných pracovných návykov a pokrokových metód práce.
(3)
Druhy odbornej praxe (napr. inžinierska, technologická, pedagogická, právnická, ekonomická, zdravotnícka, umelecká) sú podmienené charakterom študijných odborov, prípadne ich zameraní. Vo vyšších ročníkoch sa študenti oboznamujú s praktickou činnosťou blízkou téme ich diplomovej práce a zameriavajú sa na získanie potrebných podkladov pre jej vypracovanie.
(4)
Spoločensko-politická prax je určená na prípravu študentov na aktívnu verejnú, politickú, politicko-výchovnú a kultúrno-výchovnú činnosť, ktorú budú vykonávať po skončení štúdia.

DRUHÁ ČASŤ | ÚLOHY ORGÁNOV A ORGANIZÁCIÍ PRI USKUTOČŇOVANÍ PRAXE

§2 Uskutočňovanie praxe
(1)
Odborná prax a spoločensko-politická prax (ďalej len "prax") študentov ako súčasť výchovnovzdelávacej činnosti vysokých škôl sa uskutočňuje v organizáciách riadených alebo spravovaných Ministerstvom školstva Slovenskej socialistickej republiky (ďalej len "ministerstvo školstva") a inými ústrednými orgánmi alebo národnými výbormi.
(2)
Prax študentov sa môže vo výnimočných prípadoch so súhlasom ministerstva školstva uskutočňovať aj v zahraničí.
§3 Úlohy ministerstiev, ostatných ústredných orgánov a národných výborov
(1)
Ministerstvá, ostatné ústredné orgány a národné výbory určujú orgány a organizácie vybavené progresívnou technikou, v ktorých sa má prax uskutočňovať, vplývajú na kvalitu politicko-ideologickej, odbornej a organizačnej prípravy, uskutočňovanie a zhodnotenie praxe v podriadených orgánoch a organizáciách.
(2)
Ministerstvá, ostatné ústredné orgány a národné výbory zabezpečujú uskutočňovanie praxe v odbornom zameraní a v dohodnutom rozsahu a v plánovaných termínoch; prax jedenkrát ročne zhodnotia a vykonajú opatrenia na jej ďalšie skvalitnenie.
Úlohy orgánov a organizácií
§4
(1)
Prax sa uskutočňuje v orgánoch a organizáciách určených podľa § 3 ods. 1 za podmienok uvedených v dohodách uzavretých medzi vysokými školami a týmito orgánmi a organizáciami. Tieto dohody sa uzavierajú na obdobie päťročného plánu spolu s dohodami o pomoci orgánov a organizácií pri zabezpečovaní rozvoja a činnosti vysokých škôl.1)
(2)
Orgány a organizácie uzavierajú s vysokými školami rámcovú pracovnú zmluvu,2) v ktorej sa dojedná najmä
a)
druh práce, ktorú budú študenti vykonávať,
b)
miesta uskutočňovania praxe a výkonu práce,
c)
časový rozvrh praxe, jej dĺžka a deň nástupu do práce,
d)
pracovné a hygienické podmienky (ubytovacie a stravovacie podmienky, poskytovanie výstroja, náradia a osobných ochranných pracovných prostriedkov),
e)
spôsob odmeňovania študentov podľa príslušných mzdových predpisov,
f)
opatrenia na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci počas praxe.
§5
(1)
Orgány a organizácie utvárajú politické, odborné, materiálne a organizačné predpoklady na uskutočňovanie praxe podľa charakteru praxe a dĺžky určenej učebným plánom.
(2)
Orgány a organizácie navrhujú vysokým školám odborné a spoločenské úlohy programu praxe (§ 6 ods. 4). Z týchto úloh vyberie príslušná vysoká škola úlohy, ktoré sú v súlade s učebným plánom príslušného študijného odboru.
(3)
Orgány a organizácie oboznámia študentov s právami a povinnosťami, s predpismi o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, o protipožiarnej ochrane a o ochrane utajovaných skutočností.
(4)
Orgány a organizácie spolupracujú s vedúcimi učiteľmi praxe a umožňujú im plnenie úloh podľa § 7.

TRETIA ČASŤ | ÚLOHY VYSOKÝCH ŠKÔL PRI USKUTOČŇOVANÍ PRAXE

§6 Príprava a organizácia praxe
(1)
Za prípravu a splnenie cieľov praxe zodpovedá dekan; pritom spolupracuje s organizáciami Socialistického zväzu mládeže.
(2)
Za uskutočnenie praxe a splnenie úloh praxe študentmi zodpovedá vedúci príslušnej katedry.
(3)
Rozsah a časové rozloženie praxe v jednotlivých ročníkoch určujú učebné plány.
(4)
Vedúci katedry zabezpečí v súlade s dohodami o konaní praxe (§ 4 ods. 1) vypracovanie programu praxe, ktorý obsahuje určenie jej cieľov, úloh, metodiku a pokyny na prípravu a uskutočnenie praxe podľa podmienok miesta, kde sa má prax konať.
(5)
Vedúci katedry určí vedúcich učiteľov praxe a určí im jednotlivých študentov alebo skupiny študentov, ktorých budú na praxi viesť. Vedúci učitelia praxe môžu viesť študentov vykonávajúcich prax na viacerých miestach.
§7 Povinnosti vedúceho učiteľa praxe
(1)
Vedúci učiteľ praxe určí v súlade s programom praxe (§ 6 ods. 4) úlohy, ktoré majú študenti splniť.
(2)
Vedúci učiteľ praxe zodpovedá za splnenie úloh praxe vedúcemu katedry; pravidelne kontroluje a sleduje plnenie dohody (§ 4 ods. 1).
(3)
Vedúci učiteľ praxe poskytuje študentom konzultácie a metodickú pomoc.
(4)
Ak je plnenie programu praxe ohrozené, vedúci učiteľ praxe informuje o tom vedúceho organizácie, vedúceho príslušnej katedry a požiada ich o vykonanie opatrení na splnenie programu praxe.
§8 Povinnosti študentov
(1)
Študenti si vypracúvajú v súlade s programom praxe (§ 6 ods. 4) pod vedením vedúceho učiteľa praxe osobné pracovné plány praxe, ktoré obsahujú odborné a spoločensko-politické úlohy praxe a spôsob ich plnenia.
(2)
Základnou povinnosťou študentov pri konaní praxe je plniť úlohy vyplývajúce z osobného pracovného plánu praxe, zodpovedne pracovať a iniciatívne sa zapájať do plnenia odborných a spoločensko-politických úloh orgánov a organizácií, v ktorých konajú prax a usilovať sa o dosiahnutie čo najlepších výsledkov.
(3)
O plnení osobného pracovného plánu praxe si vedú študenti denný záznam, ktorý po ukončení praxe odovzdajú vedúcemu učiteľovi praxe spoločne s vypracovanou úlohou, ktorá im bola zadaná.
(4)
Študenti, ktorí vykonávajú prax, sú pracovníkmi organizácie, v ktorej sa prax koná;2) sú povinní dodržiavať právne predpisy vzťahujúce sa na nich pri uskutočňovaní praxe, najmä tiež pracovný poriadok organizácie, v ktorej sa prax koná.
§9 Zhodnotenie a uznávanie praxe
(1)
Splnenie osobného pracovného plánu praxe každého študenta zhodnotí vedúci učiteľ praxe; súčasne zhodnotí splnenie programu praxe študentov, ktorých na praxi viedol. Zhodnotenie praxe, vypracované úlohy zadané jednotlivým študentom a denné záznamy odovzdá vedúci učiteľ praxe vedúcemu príslušnej katedry.
(2)
Vedúci príslušnej katedry zhodnotí splnenie programu praxe študentov a hodnotenie predloží dekanovi.
(3)
Uznávanie praxe, udeľovanie zápočtov, uskutočnenie praxe v náhradnom termíne alebo jej uskutočnenie iným spôsobom určuje osobitný predpis.3)

ŠTVRTÁ ČASŤ | MATERIÁLNE A FINANČNÉ ZABEZPEČENIE PRAXE

§10
Orgány a organizácie (§ 4 ods. 1) utvárajú materiálne a organizačné predpoklady na uskutočňovanie praxe primerane k jej cieľom a úlohám a uhrádzajú materiálové náklady spojené s praxou študentov; poskytujú študentom počas konania praxe potrebné osobné ochranné pracovné prostriedky.
§11
Orgány a organizácie zabezpečujú podľa svojich možností študentom počas praxe zdravotnú starostlivosť a podmienky pre kultúrnu a športovú činnosť študentov vo svojich zariadeniach.
§12
Ubytovanie a stravovanie študentov a vedúcich učiteľov praxe sa poskytuje predovšetkým v zariadeniach vysokých škôl. Ak sa nemôže ubytovanie a stravovanie študentov a vedúcich učiteľov praxe poskytnúť v zariadeniach vysokých škôl, poskytnú ho orgány a organizácie vo svojich zariadeniach alebo sa dohodnú s vysokou školou o inom spôsobe ich poskytnutia.
§13
Hospodárske zabezpečenie študentov a vedúcich učiteľov praxe počas praxe ustanovuje osobitný predpis.4)

PIATA ČASŤ | ZÁVEREČNÉ USTANOVENIA

§14
Doterajšie zásady pre zabezpečenie práce žiakov a študentov vo výrobe neplatia.5)
§15
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. novembrom 1980.
Minister:
Prof. Ing. Buša CSc. v. r.
1)
Zásady pomoci orgánov a socialistických organizácií pri zabezpečovaní rozvoja a činnosti vysokých škôl schválené vládou Československej socialistickej republiky 26. júna 1980 č. 224 a uverejnené pod č. 5/1980 Ú. v. SSR.
3)
§ 17 vyhlášky Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky č. 105/1980 Zb. o štúdiu na vysokých školách (študijné predpisy).
4)
Smernice Ministerstva školstva SSR o hospodárskom zabezpečení študentov vysokých škôl v období praxe, registrované v čiastke 10/1970 Zb. v znení úpravy z 15. mája 1970 č. 6801/70-VŠ, registrovanej v čiastke 38/1970 Zb.
5)
Uznesenie vlády Československej socialistickej republiky z 30. augusta 1961 č. 750, ktorým sa ustanovujú zásady pre zabezpečenie práce žiakov a študentov vo výrobe, uverejnené pod č. 106/1961 Zb., zrušila vláda Československej socialistickej republiky uznesením z 26. júna 1980 č. 224.