Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Štátnej arbitráže Československej socialistickej republiky ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky vody z verejných vodovodov a odvádzania odpadových vôd verejnými kanalizáciami 1979

Znenie účinné: od 01.04.1979 do 31.03.1980 Neplatné znenie pre dnes
39/1979 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.04.1979 do 31.03.1980
39
VYHLÁŠKA
Štátnej arbitráže Československej socialistickej republiky
z 21. februára 1979,
ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky vody z verejných vodovodov a odvádzania odpadových vôd verejnými kanalizáciami
Štátna arbitráž Československej socialistickej republiky po prerokovaní s Ministerstvom lesného a vodného hospodárstva Českej socialistickej republiky a s Ministerstvom lesného a vodného hospodárstva Slovenskej socialistickej republiky podľa § 392 ods. 1 Hospodárskeho zákonníka č. 109/1964 Zb. v znení vyhlásenom pod č. 37/1971 Zb. (ďalej len „zákon“) ustanovuje:

PRVÁ ČASŤ | SPOLOČNÉ USTANOVENIA

§1 Predmet a rozsah úpravy
Táto vyhláška upravuje
a)
dodávky vody z verejných vodovodov1) organizáciou, ktorá vodu dodáva (ďalej len „dodávateľ“), organizácii, ktorá vodu odoberá (ďalej len „odberateľ“),
b)
odvádzanie odpadových vôd verejnou kanalizáciou2) organizáciou, ktorá odpadové vody odvádza (ďalej len „dodávateľ“), od organizácie, ktorá odpadové vody vypúšťa (ďalej len „odberateľ“).
(2)
Vyhláška sa nevzťahuje na dodávky, prípadne prevody vody cez štátne hranice.
§2 Odberné miesto
Samostatný priestorove uzavretý vodárenský alebo kanalizačne prepojený celok na súvislom pozemku, z ktorého odoberá vodu alebo vypúšťa odpadové vody jeden odberateľ, sa na účely tejto vyhlášky považuje za jedno odberné miesto, aj keď má viac vodovodných alebo kanalizačných prípojok3) a na meranie sa používa viac meradiel.
§3 Pripojenie ďalšieho odberateľa
Odberateľ nesmie bez súhlasu dodávateľa dodávať vodu dodávanú verejným vodovodom ďalším odberateľom alebo pripojiť kanalizačné zariadenie ďalšieho odberateľa na svoju vnútornú kanalizáciu napojenú na verejnú kanalizáciu; dodávateľ udieľa tento súhlas spravidla iba v tých prípadoch, keď samostatné pripojenie týchto ďalších odberateľov na verejný vodovod alebo na verejnú kanalizáciu by bolo nehospodárne.
Hospodárske zmluvy
§4
(1)
Aby hospodárska zmluva o dodávke vody z verejného vodovodu a hospodárska zmluva o odvádzaní odpadových vôd verejnou kanalizáciou (ďalej len „zmluva“) platila, treba splniť podmienky ustanovené pre pripojenie odberného miesta na verejný vodovod alebo na verejnú kanalizáciu.4)
(2)
Zmluvy sa uzavierajú spravidla na neurčitý čas, a to pre každé odberné miesto osobitne. Ak sa uzaviera jedna zmluva pre viaceré odberné miesta, rozdelia sa dodávky vody alebo odvádzanie odpadových vôd podľa jednotlivých odberných miest s uvedením podmienok pre rozdielne režimy dodávky vody alebo odvádzania odpadových vôd.
(3)
Ak je zmluva uzavretá na neurčitý čas, je odberateľ oprávnený vypovedať ju5) najneskôr 30 dní pred skončením dodávok vody alebo odvádzania odpadových vôd a dodávateľovi umožniť odobrať meracie prístroje, prípadne vykonať ďalšie opatrenia súvisiace so skončením odberu alebo odvádzania.
§5
(1)
Návrh zmluvy predkladá odberateľ najneskôr 30 dní pred požadovaným začatím dodávok vody alebo odvádzania odpadových vôd. Dodávateľ je povinný vyjadriť sa k návrhu zmluvy do 20 dní po tom, čo ho dostane.
(2)
Predmet plnenia sa pri dodávkach vody určuje druhom a účelom použitia vody, akosťou a množstvom vody; pri odvádzaní odpadových vôd sa predmet plnenia určuje koncentračnou a bilančnou hodnotou znečistenia6) vypúšťaných odpadových vôd podľa kanalizačného poriadku,7) množstvom odpadových vôd a ich teplotou. Súčasne sa v zmluve musí pri dodávkach vody uviesť maximálny prietok vody za sekundu, pri odvádzaní odpadových vôd maximálny prietok odpadových vôd za sekundu a ich maximálne znečistenie.
(3)
Čas plnenia sa pri dodávkach vody určuje stanovením obdobia, v ktorom sa voda dodáva, a podľa potreby ďalším rozvrhnutím dodávky vody v rámci dojednaného obdobia. Pri odvádzaní odpadových vôd sa čas plnenia určuje stanovením obdobia, v ktorom sa odpadové vody odvádzajú, a podľa potreby ďalším rozvrhnutím odvádzania odpadových vôd v rámci dojednaného obdobia; osobitne sa dojednávajú prípady riadeného vypúšťania odpadových vôd.
(4)
Ďalej sa organizácie v zmluve dohodnú podľa potreby
a)
na tlaku,
b)
na osobitnom spôsobe merania, prípadne určovania množstva dodávok vody alebo odvádzania odpadových vôd a na úhrade nákladov na vybudovanie osobitných technických zariadení na to potrebných.
(5)
Pri uzavieraní zmlúv sa používajú spravidla formuláre, ktoré dodávateľ na vyžiadanie poskytne odberateľovi.
§6 Povinnosti organizácií
(1)
Dodávateľ je povinný vytvárať predpoklady bezporuchovej dodávky vody alebo bezporuchového odvádzania odpadových vôd. Ak dôjde k poruche zariadenia verejného vodovodu,1) verejnej kanalizácie2) alebo verejnej časti kanalizačnej prípojky,3) je dodávateľ povinný zabezpečiť bez zbytočného odkladu opravu; v prípadoch, keď dôjde k zaneseniu verejnej časti kanalizačnej prípojky3) prevádzkou vnútornej kanalizácie, ktorá bráni odvádzaniu odpadových vôd, uhrádza náklady na opravu verejnej časti kanalizačnej prípojky3) odberateľ.
(2)
Odberateľ je povinný udržiavať domovú časť vodovodnej alebo kanalizačnej prípojky,3) vnútorný vodovod alebo vnútornú kanalizáciu a ostatné zariadenia slúžiace na privádzanie dodávanej vody alebo na odvádzanie odpadových vôd, prípadne na meranie odvádzaných odpadových vôd, ktoré má vo svojej správe, v stave zodpovedajúcom požiadavkám príslušných technických noriem.8)

DRUHÁ ČASŤ | OSOBITNÉ USTANOVENIA

Prvý oddiel
Dodávky vody
§7 Splnenie
(1)
Dodávka vody je splnená prechodom zo zariadenia dodávateľa do zariadenia odberateľa.
(2)
Pri dodávkach vody vodovodnými prípojkami3) je dodávka vody splnená
a)
prietokom vody vodomerom, ak je osadený mimo nehnuteľnosti,
b)
v ostatných prípadoch prietokom vody v mieste, kde verejná časť vodovodnej prípojky3) prechádza v domovú časť vodovodnej prípojky.3)
§8 Odchýlka v množstve
Množstvo dodávanej vody sa môže v jednotlivých dojednaných obdobiach odchyľovať od množstva určeného zmluvou o ± 5 %.
§9 Neoprávnený odber vody
(1)
Za neoprávnený odber vody z verejného vodovodu sa považuje
b)
ak odberateľ urobí na vodomere také úpravy, aby vodomer odber nezaznamenával, prípadne zaznamenával menej, a takto upravený vodomer používa,
c)
ak používa vodomer, ktorý sám poškodil alebo na ktorom zistil poškodenie a bez zbytočného odkladu ho neohlásil,
d)
ak odberateľ odoberá vodu na iné účely, než bolo dojednané,
e)
ak používa požiarny obtok alebo požiarny vodovod na iné účely ako požiarne.
(2)
Množstvo vody neoprávnene odobrané sa zisťuje technickým prepočtom, pričom sa vychádza zo svetlosti potrubia a z preukázaného obdobia. Ak celé obdobie neoprávneného odberu vody nemožno presne zistiť, predpokladá sa, že toto obdobie je 1 mesiac.
(3)
Pri neoprávnenom odbere vody zaplatí odberateľ dodávateľovi náklady spojené so zisťovaním neoprávneného odberu vody. Ak sú náklady nižšie ako Kčs 50,-, zaplatí odberateľ najmenej túto sumu.
§10 Obmedzenie alebo prerušenie dodávky vody
(1)
Dodávateľ je oprávnený obmedziť alebo prerušiť dodávku vody z verejného vodovodu
a)
pri vykonávaní plánovaných opráv, údržbových alebo revíznych prác,
b)
z dôvodov spôsobených živelnými pohromami (napr. povodňou, zosunutím pôdy, požiarom),
c)
pri havárii na vodovodnej sieti alebo v iných prípadoch vyvolaných potrebou prevádzky, ak je nebezpečenstvo vzniku škody,
d)
ak odberateľovo zariadenie alebo spôsob odberu nevyhovuje tak, že môže ohroziť zdravie a bezpečnosť osôb alebo majetok, prípadne spôsobiť mimoriadny pokles alebo kolísanie tlaku vody u iných odberateľov,
e)
pri obmedzovaní alebo inej úprave zásobovania pitnou vodou vodohospodárskym orgánom.9)
(2)
Obmedzenie dodávky vody uskutočňované podľa odseku 1 písm. a) je dodávateľ povinný odberateľovi písomne oznámiť a prerokovať s ním najneskôr 40 dní pred predpokladaným obmedzením. Ak sa má dodávka vody prerušiť, je táto lehota 90 dní.
(3)
Obmedzenie alebo prerušenie dodávky vody uskutočňované podľa odseku 1 písm. b), c) a d) je dodávateľ povinný odberateľovi oznámiť najneskôr do 24 hodín po vzniku dôvodu obmedzenia alebo prerušenia dodávky vody.
(4)
V prípadoch prerušenia dodávky vody uskutočneného podľa odseku 1 písm. a), b) a c) je dodávateľ povinný poskytnúť náhradné plnenie (napr. dovážanie pitnej vody v cisternách), a to v rozsahu núdzového zásobovania obyvateľstva pitnou vodou pre osobnú potrebu v dosiahnuteľnej vzdialenosti. Odberateľ je povinný spolupracovať s dodávateľom s cieľom zabezpečiť náhradné plnenie.
(5)
V prípadoch, keď odberateľ
a)
odoberá vodu neoprávnene (§ 9 ods. 1),
b)
dodáva vodu bez súhlasu dodávateľa ďalším odberateľom (§ 3),
c)
dodávateľovi bezdôvodne zabraňuje v prístupe k meracím prístrojom,10)
d)
neodstráni poruchy na vnútornom vodovode alebo neurobí opatrenia na ochranu vodomeru a hlavného uzáveru vody,10)
e)
neplatí za odobranú vodu po dve za sebou idúce obdobia,
je dodávateľ oprávnený obmedziť alebo prerušiť dodávku vody, ak odberateľ neposlúchne jeho výzvu na ukončenie činnosti uvedenej v písmenách a), b) a c) alebo výzvu na splnenie povinností uvedených v písmenách d) a e) ani v dodatočnej primeranej lehote, ktorú mu dodávateľ určil s upozornením, že mu obmedzí alebo preruší dodávku vody.
(6)
Dodávateľ je povinný prerušiť dodávku vody, ak o to odberateľ požiada kvôli odstraňovaniu porúch na domovej časti vodovodnej prípojky.
(7)
Po odstránení dôvodov obmedzenia alebo prerušenia dodávky vody je dodávateľ povinný bez meškania dodávku vody obnoviť.
§11 Majetkové sankcie
(1)
Ak dodávateľ nedodá dohodnuté množstvo vody z verejného vodovodu v lehote ustanovenej zmluvou, je povinný zaplatiť penále vo výške 10 % z ceny nedodaného množstva vody; toto penále neplatí v prípadoch uvedených v § 10 ods. 1, pokiaľ postupoval podľa § 10 ods. 2, 3 a 4.
(2)
Za neoprávnený odber vody podľa § 9 písm. a) a b) je odberateľ povinný zaplatiť dodávateľovi penále vo výške desaťnásobku odplaty za dodávku vody (ďalej len „vodné“)11) pripadajúcej na množstvo vody neoprávnene odobrané.
(3)
Za neoprávnený odber vody podľa § 9 písm. c), d) a e) je odberateľ povinný zaplatiť dodávateľovi penále vo výške Kčs 1000,- za každý zistený prípad.
Druhý oddiel
Odvádzanie odpadových vôd
§12 Osobitné spôsoby odvádzania odpadových vôd
(1)
Ak je dohodnuté odvádzanie odpadových vôd, ktorých zdrojom je verejný vodovod, môže odberateľ vypúšťať do verejnej kanalizácie odpadové vody aj z iných zdrojov (napr. z vodných tokov, vlastných studní) len so súhlasom dodávateľa.12)
(2)
Ak je odvádzanie odpadových vôd dohodnuté v miestach, kde je vybudovaná verejná kanalizácia, ale nie je vybudovaný verejný vodovod, dohodne sa dodávateľ s odberateľom na spôsobe odvádzania a merania odpadových vôd.
§13 Množstvo vypúšťaných odpadových vôd
(1)
Pokiaľ sa množstvo vypúšťaných vôd nemeria, predpokladá sa, že odberateľ, ktorý odoberá vodu z verejného vodovodu, vypúšťa do verejnej kanalizácie také množstvo odpadových vôd, ktoré podľa zistenia na vodomere alebo podľa ročných smerných čísel spotreby vody z verejného vodovodu odobral s pripočítaním množstva vody, ktorej zistený odpad v príslušnom období pochádza z iných zdrojov ako z verejného vodovodu.
(2)
Ak odberateľ vodu odobranú z verejného vodovodu čiastočne spotrebuje a nevypúšťa ju do verejnej kanalizácie (napr. pivovary, sódovkárne, zahradníctva), zistí sa množstvo vypúšťaných odpadových vôd meraním alebo odborným výpočtom; podkladom sú výkazy a technické prepočty predložené odberateľom, pokiaľ dodávateľ nedokáže nesprávnosť údajov uvedených odberateľom v predložených výkazoch.
(3)
Ak odberateľ vypúšťa do verejnej kanalizácie odpadové vody z iných zdrojov ako z verejného vodovodu a ak nie je možné zistiť množstvo vypúšťaných odpadových vôd meraním alebo podľa ročných smerných čísel spotreby vody, zistí dodávateľ množstvo vypúšťaných odpadových vôd odborným výpočtom, prípadne zistením na mieste samom; podkladom sú výkazy a technické prepočty predložené odberateľom, pokiaľ dodávateľ nedokáže nesprávnosť údajov uvedených odberateľom v predložených výkazoch.
§14 Splnenie
Odvádzanie odpadových vôd verejnou kanalizáciou je splnené v okamihu prechodu vypúšťaných odpadových vôd zo zariadenia odberateľa do zariadenia dodávateľa, t. j. v mieste, kde domová časť kanalizačnej prípojky prechádza vo verejnú časť kanalizačnej prípojky.3)
§15 Neoprávnené vypúšťanie odpadových vôd a iných látok
(1)
Za neoprávnené vypúšťanie odpadových vôd do verejnej kanalizácie sa považuje,
b)
ak odberateľ urobí na meracom zariadení také úpravy, aby vypúšťanie odpadových vôd nezaznamenávalo, prípadne zaznamenávalo menej, a takto upravené meracie zariadenie používa,
c)
ak odberateľ používa meracie zariadenie, ktoré sám poškodil alebo na ktorom zistil poškodenie a bez zbytočného odkladu ho neohlásil,
d)
ak odberateľ vypúšťa odpadové vody vo vyššej koncentračnej a bilančnej hodnote znečistenia,6) než bolo dojednané, prípadne ak vypúšťa iné látky, ktorých vniknutiu do verejnej kanalizácie sa musí zabrániť.13)
(2)
Množstvo odpadových vôd neoprávnene vypúšťaných sa zisťuje technickým prepočtom, pričom sa vychádza zo zdrojov vody, svetlosti potrubia a z preukázaného obdobia. Ak celé obdobie neoprávneného vypúšťania odpadových vôd nemožno presne zistiť, predpokladá sa, že obdobie neoprávneného vypúšťania odpadových vôd je 1 mesiac.
(3)
Pri neoprávnenom vypúšťaní odpadových vôd zaplatí odberateľ dodávateľovi náklady spojené so zisťovaním neoprávneného vypúšťania odpadových vôd. Ak sú náklady nižšie ako Kčs 50,-, zaplatí odberateľ najmenej túto sumu.
§16 Obmedzenie alebo prerušenie odvádzania odpadových vôd
(1)
Dodávateľ je oprávnený obmedziť alebo prerušiť odvádzanie odpadových vôd verejnou kanalizáciou
a)
pri vykonávaní plánovaných opráv, údržbových a revíznych prác,
b)
z dôvodov spôsobených živelnými pohromami (napríklad povodňou, zosunutím pôdy, požiarom) alebo haváriou v prevádzke kanalizačnej siete, brániacich odvádzaniu odpadových vôd,
c)
ak odberateľovo zariadenie nevyhovuje (§ 6 ods. 2) do tej miery, že môže ohroziť zdravie a bezpečnosť osôb alebo majetok.
(2)
Obmedzenie odvádzania odpadových vôd podľa odseku 1 písm. a) je dodávateľ povinný odberateľovi písomne oznámiť a prerokovať s ním najneskôr 40 dní pred predpokladaným obmedzením. Ak sa má odvádzanie odpadových vôd prerušiť, je táto lehota 90 dní.
(3)
Obmedzenie alebo prerušenie odvádzania odpadových vôd podľa odseku 1 písm. b) a c) je dodávateľ povinný odberateľovi oznámiť najneskôr do 24 hodín po vzniku dôvodu obmedzenia alebo prerušenia odvádzania odpadových vôd.
(4)
Dodávateľ je povinný v prípadoch uvedených v odseku 1 písm. a) a b) zabezpečiť v súčinnosti s odberateľom náhradné odvádzanie odpadových vôd.
(5)
V prípadoch, keď odberateľ
a)
vypúšťa odpadové vody neoprávnene (§ 15),
b)
dodávateľovi bezdôvodne zabraňuje v prístupe k zariadeniam vnútornej kanalizácie a ich kontrole,14)
c)
neodstráni poruchy na vnútornej kanalizácii, je dodávateľ oprávnený obmedziť alebo prerušiť odvádzanie odpadových vôd, ak odberateľ neposlúchne jeho výzvu na ukončenie činnosti uvedenej v písmenách a) a b) alebo výzvu na odstránenie poruchy na vnútornej kanalizácii ani v dodatočnej primeranej lehote, ktorú mu dodávateľ určil s upozornením, že mu obmedzí alebo preruší odvádzanie odpadových vôd.
(6)
Ustanovenia § 10 ods. 6 a 7 platia obdobne.
§17 Majetkové sankcie
Za prekročenie dojednaného množstva alebo dojednanej koncentračnej a bilančnej hodnoty znečistenia6) vypúšťaných odpadových vôd zaplatí odberateľ dodávateľovi penále vo výške náhrady (odplaty) a prirážky, ktoré sú určené za vypúšťanie odpadových vôd do vodného toku.15)

TRETIA ČASŤ

PODKLADY PRE FAKTUROVANIE A PLATENIE16)
§18
(1)
Ak odberateľ odoberá vodu z verejných výtokových stojanov, je vodné11) vypočítané podľa ročných smerných čísel spotreby so znížením o 50 %, ak je stojan vzdialený do 100 m, a o 70 %, ak je stojan vzdialený vyše 100 m od sídla odberateľa.
(2)
Pri náhradnom plnení (§ 10 ods. 4) platí odberateľ len za vodu skutočne dodanú.11)
(3)
Ak sa z odberného miesta vypúšťa len zrážková voda, vypočítava sa odplata za odvádzanie odpadových vôd (ďalej len „stočné“)17) sadzbou vo výške 30 % odplaty za množstvo odpadových vôd predpokladané pre prípad, že by sa do tohto odberného miesta privádzala voda z verejného vodovodu. Ak je odberné miesto napojené na verejný vodovod, určí sa stočné17) v plnej výške.
(4)
Ak odpadové vody odberateľ dováža až do čistiarní odpadových vôd v cisternách a iba sa čistia, uhrádza odberateľ dodávateľovi namiesto stočného17) skutočné náklady spojené s čistením odpadových vôd.
(5)
Ak sa má odberateľovi účtovať vodné11) a stočné17) podľa rôznych cien (sadzieb) za 1 m3, je odberateľ povinný dodávateľovi každoročne najneskôr do 20. decembra písomne oznámiť rozdelenie odoberanej vody alebo vypúšťaných odpadových vôd podľa cien (sadzieb); oznámenie nie je potrebné, ak od posledného oznámenia nedošlo k zmenám. Odberateľ je povinný bez zbytočného odkladu oznámiť aj každú zmenu v rozdelení odoberanej vody alebo vypúšťaných odpadových vôd podľa cien (sadzieb), ku ktorej dôjde počas roka. Ak tak odberateľ neurobí najneskôr do dvoch mesiacov od zmeny, ktorá nastala, zaplatí dodávateľovi penále vo výške Kčs 500,- za každý prípad včas neohlásenej zmeny, ktorá nastala.

ŠTVRTÁ ČASŤ | ZÁVEREČNÉ USTANOVENIA

§19 Prechodné ustanovenie
V prípadoch, keď sa dodávky vody alebo odvádzanie odpadových vôd uskutočňuje podľa doterajších predpisov bez písomne uzavretej hospodárskej zmluvy, predkladá odberateľ návrh zmluvy najneskôr do 1. marca 1980.
§20 Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. aprílom 1979 s výnimkou ustanovení § 9 ods. 1 písm. a) a § 15 ods. 1 písm. a), ktoré nadobúdajú účinnosť 1. aprílom 1980.
Hlavný arbiter Československej socialistickej republiky:

Brandejs v. r.
1)
§ 30 ods. 1 zákona č. 138/1973 Zb. o vodách (vodný zákon),
§ 1 vyhlášky Ministerstva lesného a vodného hospodárstva ČSR č. 144/1978 Zb. o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách,
§ 1 vyhlášky Ministerstva lesného a vodného hospodárstva SSR č. 154/1978 Zb. o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách.
2)
§ 24 ods. 1 zákona č. 138/1973 Zb.,
§ 2 vyhlášky č. 144/1978 Zb.,
§ 2 vyhlášky č. 154/1978 Zb.
3)
Článok I smerníc Štátneho výboru pre výstavbu a Ústrednej správy vodného hospodárstva č. 129/1957 Ú. l. (Ú. v.) o spôsobe plánovania, financovania, projektovania a robenia vodovodných a kanalizačných prípojok.
6)
§ 6a vyhlášky Ministerstva lesného a vodného hospodárstva ČSR č. 49/1975 Zb. o postupe vodohospodárskych orgánov pri uvádzaní doterajšieho nakladania s vodami do súladu s vodným zákonom a o postupe pri vydávaní povolení na vypúšťanie odpadových alebo zvláštnych vôd do verejných kanalizácií.
§ 6a vyhlášky Ministerstva lesného a vodného hospodárstva SSR č. 97/1975 Zb. o postupe vodohospodárskych orgánov pri uvádzaní doterajšieho nakladania s vodami do súladu s vodným zákonom a o postupe pri vydávaní povolení na vypúšťanie odpadových alebo zvláštnych vôd do verejných kanalizácií.
8)
ČSN 73 6760 - Vnútorná kanalizácia, ČSN 73 6701 - Stokové siete a kanalizačné prípojky, ČSN 73 5620 - Vodovodné rady a prípojky, ČSN 73 6660 - Vnútorné vodovody.
9)
11)
§ 37 ods. 1 a 2 vyhlášky č. 144/1978 Zb.§ 37 ods. 1 a 2 vyhlášky č. 154/1978 Zb.Cenník veľkoobchodných a maloobchodných cien evid. č. VC-MC-17/9 - odbor 795.
13)
14)
§ 9 vyhlášky č. 144/1978 Zb.
§ 9 vyhlášky č. 154/1978 Zb.
15)
§ 3, 4 a 5 vládnej vyhlášky č. 16/1966 Zb. o náhradách za vypúšťanie nečistených alebo nedostatočne čistených odpadových vôd do vodných tokov.
§ 8, 9, 10 a 11 nariadenia vlády ČSSR č. 35/1979 Zb. o odplatách vo vodnom hospodárstve.
16)
Vyhláška č. 154/1975 Zb. o fakturovaní a platení dodávok neinvestičnej povahy.
17)
§ 37 ods. 1 a 3 vyhlášky č. 144/1978 Zb.
§ 37 ods. 1 a 3 vyhlášky č. 154/1978 Zb.
Cenník veľkoobchodných a maloobchodných cien evid. č. VC-MC-17/9 - odbor 795.