Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva lesného a vodného hospodárstva Slovenskej socialistickej republiky o povinnostiach organizácií podávať správy o zistení podzemných vôd a oznamovať údaje o ich odbere

Znenie účinné: od 30.12.1975 do 31.05.2002 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 184/2002 Z. z.

170/1975 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 30.12.1975 do 31.05.2002
170
VYHLÁŠKA
Ministerstva lesného a vodného hospodárstva Slovenskej socialistickej republiky
z 24. novembra 1975
o povinnostiach organizácií podávať správy o zistení podzemných vôd a oznamovať údaje o ich odbere
Minister lesného a vodného hospodárstva Slovenskej socialistickej republiky ustanovuje podľa § 28 ods. 2 zákona č. 138/1973 Zb. o vodách (vodný zákon):
Prvý oddiel
Podávanie správ o zistení podzemných vôd
§1
(1)
Organizácia, ktorá zistí zdroj podzemnej vody1) s výdatnosťou väčšou ako 1 l/s
a)
pri výstavbe zariadení na odber podzemnej vody,
b)
pri výskume, prieskume alebo overovaní zásob a režimu podzemných vôd,
je povinná podať o tom písomnú správu Hydrometeorologickému ústavu v Bratislave (ďalej len „ústav“).
(2)
Rovnakú povinnosť má organizácia, ktorá zistí
a)
pri inej investičnej činnosti, ako sa uvádza v odseku 1 písm. a), výrazne odlišné množstvo podzemnej vody, ako predpokladal prieskum alebo projekt,
b)
pri vyhľadávaní a prieskume ložísk nerastov podzemnú vodu s predpokladanou celkovou výdatnosťou2) väčšou ako 10 l/s,
c)
pri akejkoľvek svojej činnosti zdroj podzemnej vody s napätou hladinou (artézske vody) a s výdatnosťou väčšou ako 0,5 l/s.
§2
(1)
Organizácia, ktorá zistí zdroj podzemnej vody při činnostiach uvedených v § 1 ods. 1 písm. a) a ods. 2, podá ústavu správu do 30 dní od zistenia zdroj podzemnej vody. V správe uvedie:
a)
svoj názov a sídlo,
b)
presnú lokalizáciu výskytu zdroja podzemnej vody (kraj, okres, obec, katastrálne územie a parcelné číslo pozemku) s prehľadnou situáciou,
c)
údaje o množstve, druhu, akosti a stave hladiny podzemnej vody,
d)
dátum zistenia výskytu zdroja podzemnej vody.
(2)
Organizácia, ktorá zistí zdroj podzemnej vody při činnostiach uvedených v § 1 ods. 1 písm. b), pošle ústavu jedno vyhotovenie záverečnej správy do 30 dní od jej vyhotovenia.
(3)
Ústav je oprávnený vyžadovať od organizácií k oznámeným údajom vysvetlenia a ďalšie potrebné údaje a svojimi pracovníkmi overovať oznámené údaje na pozemkoch a objektoch organizácií, ako aj overovať výskyt podzemnej vody vôbec.
§3
Organizácia, ktorá od 1. januára 1976 hodlá vykonávať výskum alebo prieskum podzemných vôd na ciele ich odberu, je pred začatím prác povinná zistiť v ústave stav preskúmanosti podzemných vôd v záujmových územiach a zistené údaje použiť pri týchto prácach.
Druhý oddiel
§4 Oznamovanie údajov o odbere podzemnej vody
(1)
Organizácia, ktorá používa podzemnú vodu v množstve presahujúcom 1250 m3 mesačne alebo artézsku vodu, je povinná oznámiť ústavu ich odber do 30 dní od začatia odberu v rozsahu a spôsobom uvedeným v prílohe tejto vyhlášky.
(2)
Organizácie, ktoré majú oznamovaciu povinnosť podľa odseku 1, sú povinné ročne oznamovať ústavu údaje o odbere do konca januára nasledujúceho roka na osobitných tlačivách, ktoré dostanú od ústavu po splnení povinnosti podľa odseku 1.
(3)
Ústav oznamuje súhrnné údaje o odbere podzemných vôd do konca februára každého roka národným výborom príslušným na povoľovanie odberu podzemných vôd a správcom vodohospodársky významných vodných tokov.3)
(4)
Pri odbere podzemných vôd z prameňov, artézskych vrtov alebo artézskych studní je organizácia povinná určiť ich nevyužitú výdatnosť a oznamovať ju ústavu súčasne s údajmi o odbere.
(5)
V prípadoch, ktoré určí národný výbor príslušný na povolenie odberu podzemnej vody, je organizácia povinná odber podzemnej vody merať vodomermi, prípadne inými meradlami.
(6)
Ústav je oprávnený vyžadovať od organizácií vysvetlenie a dokladové materiály k oznámeným údajom a tieto údaje overovať svojimi pracovníkmi.
Tretí oddiel
Prechodné a záverečné ustanovenia
§5
Organizácia, ktorá používa podzemnú vodu, pošle ústavu oznámenie podľa § 4 ods. 1 do dvoch mesiacov odo dňa nadobudnutia účinnosti tejto vyhlášky.
§6
Táto vyhláška sa nevzťahuje na banské vody,4) na prírodné liečivé zdroje vôd a na zdroje prírodných stolných minerálnych vôd.5)
§7
Táto vyhláška nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Minister:

Hagara v. r.
Príloha vyhlášky č. 170/1975 Zb.
VZOR FORMULÁRA
EVIDENČNÝ LIST ODBERU
2)
Celkovou výdatnosťou vodného zdroja sa rozumie množstvo vody, ktoré možno odoberať z príslušnej lokality (prameniska).
3)
Správcovia vodohospodársky významných vodných tokov sú štátne vodohospodárske organizácie Povodie Dunaja, Povodie Váhu, Povodie Hrona a Povodie Bodroga a Hornádu.
4)
§ 40 ods. 2 zákona č. 41/1957 Zb. o využití nerastného bohatstva (banský zákon).
5)
§ 31 ods. 2 vyhlášky č. 26/1972 Zb. o ochrane a rozvoji prírodných liečebných kúpeľov a prírodných liečivých zdrojov.