Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Štátnej arbitráže Československej socialistickej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva spotrebného priemyslu č. 131/1964 Zb. v znení vládneho nariadenia č. 38/1966 Zb.

Znenie účinné: od 01.01.1973 do 30.06.1978 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:
112/1972 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1973 do 30.06.1978
112
VYHLÁŠKA
Štátnej arbitráže Československej socialistickej republiky
z 20. decembra 1962,
ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva spotrebného priemyslu č. 131/1964 Zb. v znení vládneho nariadenia č. 38/1966 Zb.
Štátna arbitráž Československej socialistickej republiky v spolupráci s Ministerstvom priemyslu Českej socialistickej republiky a Ministerstvom priemyslu Slovenskej socialistickej republiky a po prerokovaní so zúčastnenými ministerstvami ustanovuje podľa § 392 ods. 1 a 2 a § 395 písm. a) Hospodárskeho zákonníka č. 109/1964 Zb. v znení zákona č. 138/1970 Zb.

Čl. I

Vyhláška Ministerstva spotrebného priemyslu č. 131/1964 Zb., ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky výrobkov spotrebného priemyslu, v znení vládneho nariadenia č. 38/1966 Zb. sa mení a dopĺňa takto:
1.
Ustanovenie § 39 sa dopĺňa na konci slovami: „výrobkov poľnohospodárskej techniky Bios“.
2.
Ustanovenie § 40 ods. 2 sa dopĺňa na konci takto:
„výrobky poľnohospodárskej techniky Bios . . . . . . 6 mesiacov.
Ak však ide o výrobky alebo komplety výrobkov poľnohospodárskej techniky Bios vybavené elektro-, termo- alebo hygrostatickým zariadením, návrhy zmlúv sa predkladajú najneskôr 6 mesiacov pred začiatkom kalendárneho roka, v ktorom sa má dodávka uskutočniť.“.
3.
Ustanovenie § 42 ods. 1 prvej vety sa dopĺňa tak, že sa za slová „pri výrobkoch drevárskych impregnovaných, stavebnostolárskych, drevených obaloch“ vkladajú slová „pri výrobkoch poľnohospodárskej techniky Bios“.
4.
Druhá časť sa dopĺňa o šiesty oddiel tohto znenia:
„Šiesty oddiel
DODÁVKY ORGANIZÁCIÁM VNÚTORNÉHO OBCHODU
§46a
Pre dodávky organizáciám vnútorného obchodu platia predchádzajúce ustanovenia vyhlášky, pokiaľ v tomto oddiele nie je ustanovené niečo iné.
§46b
V záujme lepšieho uspokojovania potrieb vnútorného trhu uzavierajú socialistické organizácie výroby a obchodu aj ďalšie zmluvy o iných spôsoboch spolupráce, najmä
- zmluvy (dohody) o spolupráci pri zabezpečovaní dodávok pre vnútorný trh,
- dlhodobé zmluvy o dodávkach vybraných druhov výrobkov a zmluvy o príprave dodávok.
Zmluvy (dohody) o spolupráci pri zabezpečovaní dodávok pre vnútorný trh
§46c
(1)
Účelom zmluvy (dohody) o spolupráci pri zabezpečovaní dodávok pre vnútorný trh je zlepšiť uspokojovanie potrieb vnútorného trhu sústavnou trvalou spoluprácou medzi zúčastnenými organizáciami.
(2)
Zmluvu (dohodu) uzavierajú odborové (generálne) riaditeľstvá a odborové podniky výroby a obchodu, príp. zväzy výrobných a spotrebných družstiev alebo krajské orgány spotrebných družstiev. Pokiaľ zmluvu (dohodu) uzavierajú podriadené dodávateľské a odberateľské organizácie (podniky), treba na jej platnosť predchádzajúci súhlas nadriadených orgánov.
(3)
Zmluva (dohoda), pokiaľ ju uzavierajú nadriadené orgány, musí obsahovať ich záväzok, že zabezpečia, aby ich podriadené organizácie konali v súlade s ňou.
§46d
(1)
Zmluva (dohoda) o spolupráci pri zabezpečovaní dodávok pre vnútorný trh obsahuje spravidla
- systém, formy a metódy prieskumu spotrebiteľského dopytu tak, aby mohli slúžiť ako podklad pre dlhodobý rozvoj výroby a predaja, pre zostavovanie štátnych a hospodárskych plánov rozvoja národného hospodárstva a pre zabezpečovanie dodávok výrobkov;
- kolekčný poriadok, najmä spôsob zostavovania, schvaľovania, predkladania a obmeny kolekcií a pod.;
- kontraktačný poriadok, najmä organizáciu, priebeh a postup pri osobnom uzavieraní dodávkových zmlúv (kontraktácií);
- dojednanie o tom, že, ak osobné rokovanie (kontraktácia) neskončí uzavretím dodávkovej zmluvy, uzavrú zúčastnené organizácie túto zmluvu najneskôr do 30 dní po skončení kontraktácie pod dohovorenou majetkovou sankciou;
- dojednanie o propagácii, reklame, o zabezpečovaní katalógov a pod.;
- dojednanie o balení a označovaní výrobkov.
(2)
Zmluva (dohoda) vznikne, ak dôjde k dohode o celom jej obsahu.
§46e Dlhodobá zmluva o dodávkach vybraných druhov výrobkov
(1)
Účelom dlhodobej zmluvy o dodávkach vybraných druhov výrobkov je zabezpečiť v rámci plánovitého riadenia požiadavky vnútorného trhu na výrobu a dodávky v náležitom predstihu s viacročnou perspektívou a utvoriť podmienky pre dlhodobé formovanie výrobných programov, modernizáciu výrobných zariadení alebo prípravu zámerov na investičnú výstavbu.
(2)
Zmluvu uzavierajú odborové (generálne) riaditeľstvá a odborové podniky výroby a obchodu, príp. zväzy spotrebných družstiev alebo ich krajské orgány.
(3)
V zmluve sa určí predovšetkým objem dodávok a odberu vybraných druhov výrobkov a majetkové sankcie pre prípad, že zmluvné strany nezabezpečia, že ich podriadené organizácie uzavrú na dohodnutý rozsah dodávok a v dohodnutých termínoch hospodárske zmluvy (zmluvu o príprave dodávok alebo dodávkovú zmluvu).
(4)
Zmluva vznikne, ak dôjde k dohode o celom jej obsahu.
§46f Zmluva o príprave dodávok dohodnutých výrobkov
(1)
Predmetom zmluvy o príprave dodávok dohodnutých výrobkov je zabezpečenie dodávok výrobkov, ktorých nomenklatúru dohodnú nadriadené odborové (generálne) riaditeľstvá a odborové podniky výroby a obchodu, príp. zväzy spotrebných družstiev alebo ich krajské orgány (ďalej len „dohodnuté výrobky").
(2)
Najneskôr do 30 dní po tom, čo dostali dohodu nadriadených orgánov o objeme dodávok na príslušný rok podľa odseku 1, sú dodávatelia a odberatelia povinní uzavrieť zmluvu o príprave dodávok, v ktorej uvedú výšku a členenie dodávok dohodnutých výrobkov aspoň v rozsahu dohody nadriadených orgánov, určia rozloženie dodávok na jednotlivé zmluvné obdobia (spravidla štvrťročné) a prevezmú povinnosť uzavrieť zmluvy o dodávke týchto výrobkov.
(3)
Ak niektorá z organizácií neuzavrie na základe zmluvy o príprave dodávok dohodnutých výrobkov zmluvu o dodávke týchto výrobkov na príslušné zmluvné obdobie v určenej výške, je povinná zaplatiť druhej organizácii majetkovú sankciu vo výške 5 % z maloobchodnej ceny výrobkov, na ktoré zmluva o dodávke výrobkov nebola uzavretá; povinnosť organizácie uzavrieť zmluvu na určený objem dodávok tým nie je dotknutá.
§46g Zmluva o príprave dodávok určených výrobkov
(1)
Zmluva o príprave dodávok sa uzaviera aj na dodávky základných druhov spotrebných výrobkov určených dohodou Ministerstva obchodu Českej socialistickej republiky a Ministerstva obchodu Slovenskej socialistickej republiky s Ministerstvom priemyslu Českej socialistickej republiky a s Ministerstvom priemyslu Slovenskej socialistickej republiky (ďalej len „určené výrobky")*) a dodávané výrobnými štátnymi hospodárskymi organizáciami (ďalej len „dodávatelia") organizáciám vnútorného obchodu (ďalej len „odberatelia").
(2)
Najneskôr do 30 dní po tom, čo dostali dohodu nadriadených odborových (generálnych) riaditeľstiev a odborových podnikov výroby a obchodu, príp. zväzov spotrebných družstiev alebo ich krajských orgánov o objeme dodávok určených výrobkov na príslušný rok, sú dodávatelia aj odberatelia povinní uzavrieť zmluvu o príprave dodávok, v ktorej uvedú množstvo a členenie dodávok aspoň v rozsahu dohody nadriadených orgánov, určia rozvrhnutie dodávok na jednotlivé zmluvné obdobia (spravidla štvrťročné) a prevezmú povinnosť uzavrieť zmluvy o dodávkach určených výrobkov.
(3)
Ak niektorá z organizácií neuzavrie na základe zmluvy o príprave dodávok určených výrobkov zmluvu o dodávke týchto výrobkov na príslušné zmluvné obdobie v určenej výške, je povinná zaplatiť druhej organizácii majetkovú sankciu vo výške 5 % z maloobchodnej ceny výrobkov, na ktoré zmluva o dodávke výrobkov nebola uzavretá; povinnosť organizácie uzavrieť zmluvu na určený objem dodávok tým nie je dotknutá.
(4)
Zmluvy o dodávke určených výrobkov musia obsahovať záväzok na dodávku kompletného, farebného, dessinového a veľkostného sortimentu jednotlivých druhov výrobkov v každom mesiaci.
§46h Osobitné ustanovenia
(1)
Ak to odberateľ požaduje, je za obvyklých podmienok dodávateľ výrobkov pre vnútorný trh povinný uzavrieť dodávkovú zmluvu v takom množstve a v takej sortimentnej a cenovej skladbe, ako bol zaviazaný plniť v predchádzajúcom roku, pokiaľ rozpis plánu ústredného orgánu nadriadeného dodávateľovi neurčuje inak.
(2)
Ak odberateľ vybaví oprávnenú reklamáciu spotrebiteľa, je dodávateľ povinný uznať túto reklamáciu v rovnakom rozsahu, ak ide o vadu, za ktorú dodávateľ zodpovedá.
(3)
Použité, spotrebiteľom vrátené výrobky po oprave (po odstránení vád) sa nesmú dodávať ako nové výrobky a zaraďujú sa vždy do nižšej akostnej triedy.
(4)
Dodávateľ je oprávnený expedovať pri poslednej dodávke v príslušnom dodávkovom období na doplnenie nákladu dopravného prostriedku potrebnú časť výrobkov - najviac však 20 % výrobkov z poslednej expedovanej dodávky - ktoré sa na základe už uzavretej zmluvy majú dodať v najbližšom nasledujúcom období.
(5)
Za nedodržanie ustanovenia § 15 ods. 3 je dodávateľ povinný zaplatiť odberateľovi penále vo výške 200 Kčs za každý prípad.
(6)
Ustanovenie § 8 sa na dodávky organizáciám vnútorného obchodu nevzťahuje; odchýlky od zmluvne dodávaného množstva sa môžu však dohodnúť.
(7)
Ustanovenie § 17 ods. 1 sa na dodávky organizáciám vnútorného obchodu nevzťahuje.
(8)
Dodávateľ je povinný spolupracovať s odberateľom na vypracovaní podkladov o návrhu na vykonávanie štatistickej prebierky výrobkov a vyjadriť sa k návrhu na jej vykonávanie.“.

Čl. II

Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. januárom 1973.
Hlavný arbiter

Československej socialistickej republiky:

Brandejs v. r.
*)
Zoznam určených výrobkov sa uverejňuje v Ústrednom vestníku Českej socialistickej republiky a v Ústrednom vestníku Slovenskej socialistickej republiky.