Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Federálneho ministerstva dopravy o hospodárskych záväzkoch v cestnej nákladnej doprave

Znenie účinné: od 01.01.1972 do 31.12.1991 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 513/1991 Zb.

152/1971 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1972 do 31.12.1991
152
VYHLÁŠKA
Federálneho ministerstva dopravy
z 30. novembra 1971
o hospodárskych záväzkoch v cestnej nákladnej doprave
Federálne ministerstvo dopravy ustanovuje po dohode so zúčastnenými ústrednými úradmi podľa § 8 ods. 1 zákona č. 57/1950 Zb. o úprave podnikania v cestnej doprave a podľa § 392 ods. 3 Hospodárskeho zákonníka č. 109/1964 Zb. v znení zákona č. 138/1970 Zb.:
§1
V cestnej nákladnej doprave dojednávajú organizácie oprávnené uskutočňovať nákladnú prepravu pre cudzie potreby (ďalej len „dopravcovia“) a prepravcovia hospodárske zmluvy o príprave prepráv (ďalej len „hospodárske zmluvy“) a to:
- dlhodobé (dlhšie než ročné),
- krátkodobé (spravidla ročné s čiastkovou špecifikáciou pre jednotlivé štvrťroky alebo mesiace alebo štvrťročné s čiastkovou špecifikáciou pre jednotlivé mesiace).
§2 Dlhodobá hospodárska zmluva
(1)
Dlhodobú hospodársku zmluvu uzavierajú dopravcovia a prepravcovia vtedy, ak treba zabezpečiť hospodársku spoluprácu na dobu presahujúcu kalendárny rok a ak to vyžaduje rozsah, význam alebo osobitná povaha prepráv, najmä ak je predpokladom hospodárskeho uskutočňovania prepráv dlhšie trvajúce premiestnenie dopravných kapacít, zaobstaranie špeciálnych vozidiel a dopravných zariadení a realizácia stavebných investícií na mieste nakládky a vykládky.
(2)
Dlhodobá hospodárska zmluva musí obsahovať:
a)
určenie požadovaných prepráv a iných prác a výkonov, najmä z hľadiska ich špeciálnej skladby,
b)
za akých podmienok sa budú krátkodobé hospodárske zmluvy uzavierať, príp. medzi ktorými organizačnými jednotkami, alebo či a akým spôsobom sa bude upresňovať uskutočňovanie prepráv v dohodnutých časových obdobiach, ak organizácie neuzavierajú krátkodobé hospodárske zmluvy.
(3)
Dlhodobá hospodárska zmluva môže obsahovať ďalej tieto údaje:
a)
predpokladaný objem prepráv a iných prác a výkonov na celé zmluvné obdobie, príp. členenie týchto objemov v priebehu zmluvného obdobia,
b)
predpokladaný finančný objem prepráv a iných prác a výkonov,
c)
cenové podmienky budúcich prepráv a iných prác a výkonov,
d)
poradie dôležitosti požadovaných prepráv a iných prác a výkonov,
e)
objemy a druhy dlhodobe premiestňovaných dopravných kapacít,
f)
množstvo a druh zabezpečovaných špeciálnych vozidiel a zariadení,
g)
rozsah a druh dohodnutých stavebných investícií na mieste nakládky a vykládky, včítane spevnenia príjazdových ciest,
h)
vybavenie nakladacích a vykladacích miest, najmä ich osvetlenie a ďalšie dohodnuté opatrenia zaisťujúce bezpečnosť práce,
ch)
majetkové sankcie dohodnuté v prípade nesplnenia určitých povinností, napr. pri nevyužití uskutočnených investícií v dohodnutom rozsahu.
§3 Krátkodobá hospodárska zmluva
(1)
V krátkodobej hospodárskej zmluve sa dopravca zaväzuje, že uskutoční v dojednanom rozsahu a čase prepravcom objednané prepravy, príp. iné práce a výkony. Prepravca sa zaväzuje, že objedná uskutočnenie prepráv, príp. iných prác a výkonov u dopravcu v dohodnutom rozsahu a časových obdobiach. Na spresnenie časového členenia prepráv v priebehu zmluvného obdobia slúži čiastková špecifikácia.
(2)
Krátkodobá hospodárska zmluva musí obsahovať
a)
celkový objem prepráv v tonách alebo iných jednotkách,
b)
celkový objem iných prác a výkonov v dohodnutých jednotkách,
c)
členenie prepráv podľa základných druhov prepravovaných vecí,
d)
či, pre aké časové obdobia a za akých podmienok, najmä v akých lehotách a medzi ktorými organizačnými jednotkami sa dojednajú čiastkové špecifikácie,
e)
časové a objemové členenie prepráv, v ktorom sa majú prepravy v priebehu zmluvného obdobia uskutočňovať, ak sa nedohodlo dojednávanie čiastkových špecifikácií,
f)
spôsob uskutočňovania prepráv včítane nakládky a vykládky, najmä druh, príp. počet dopravných prostriedkov a ich vybavenie a zabezpečenie pracovníkov, prípadne mechanizmov pre ložné manipulácie,
g)
cenové podmienky budúcich prepráv a prác.
(3)
Krátkodobá hospodárska zmluva môže ďalej obsahovať:
a)
dohodu o majetkových sankciách pre prípad nesplnenia určitých povinností,
b)
miesto nakládky a vykládky,
c)
čas podaja a odberu zásielok, najmä v čase pracovného pokoja, resp. pracovného voľna alebo po pracovnom čase prepravcu,
d)
vybavenie nakladacích a vykladacích miest, osvetlenie pracovísk a iné opatrenia zaisťujúce bezpečnosť práce, stráženie vozidla alebo nákladu, osobitný spôsob potvrdzovania výkonov, druh obalov, používanie dohodnutých paliet a pod.
(4)
Ak krátkodobá hospodárska zmluva neobsahuje dohodu o majetkových sankciách, zaplatí dopravca, ktorý neuskutočnil prepravy v objeme a v čase určenom hospodárskou zmluvou, aj keď sa pre ich uskutočnenie splnili všeobecne záväzné a dohodnuté prepravné podmienky*) prepravcovi za každú tonu, o ktorú sa oproti dohodnutému objemu prepravilo menej, penále vo výške 2,- Kčs. Penále v rovnakej výške zaplatí prepravca dopravcovi, ak neobjednal uskutočnenie prepráv v dohodnutom objeme a období alebo nezabezpečil všeobecne záväzné alebo dohodnuté prepravné podmienky pre uskutočnenie prepráv.
(5)
Ak sa v hospodárskej zmluve dohodli čiastkové špecifikácie, vzťahuje sa penalizácia podľa predchádzajúceho odseku na objemy a obdobia dohodnuté v týchto špecifikáciách.
§4
(1)
Dopravcovia aj prepravcovia sa oslobodzujú od povinnosti platiť penále podľa § 3, ak došlo k nesplneniu hospodárskej zmluvy v dôsledku neodvrátiteľných udalostí živelnej povahy alebo vo vnútroštátnej preprave v dôsledku opatrení orgánov štátnej správy na úseku cestnej prepravy.**)
(2)
Penále sa nemusí účtovať ani vymáhať, ak nepresahuje 2000, Kčs za jeden mesiac.
§5
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. januárom 1972.
Prvý námestník ministra:

Prof. Dr. Starý v. r.
*)
Všeobecne záväzné prepravné podmienky ustanovuje vyhláška Ministerstva dopravy č. 133/1964 Zb. o cestnom prepravnom poriadku; ustanovenia § 35, 36 a § 40 ods. 1 písm. c) sa nepoužijú.
**)
§ 8 ods. 2 zák. č. 57/1950 Zb. o úprave podnikania v cestnej doprave.