Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Nariadenie vlády Československej socialistickej republiky o ochrane hospodárskeho a služobného tajomstva

Znenie účinné: od 15.10.1990 do 31.05.1996 Neplatné znenie pre dnes

Predpis bol zrušený predpisom 100/1996 Z. z.

148/1971 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 15.10.1990 do 31.05.1996
148
NARIADENIE VLÁDY
Československej socialistickej republiky
z 2.decembra 1971
o ochrane hospodárskeho a služobného tajomstva
Vláda Československej socialistickej republiky nariaďuje podľa § 23 ods. 3 zákona č. 102/1971 Zb. o ochrane štátneho tajomstva:
§1 Predmet hospodárskeho a služobného tajomstva
(1)
Skutočnosti tvoriace predmet hospodárskeho a služobného tajomstva sú obsiahnuté v zoznamoch hospodárskeho a služobného tajomstva vydávaných a dopĺňaných ministrom vnútra Československej socialistickej republiky pre jednotlivé odbory a odvetvia. Na spracovaní a dopĺňaní týchto zoznamov sa zúčastňujú príslušné federálne a republikové ústredné orgány a organizácie.
(2)
Zoznamy uvedené v odseku 1 sa vyhotovujú spoločne so zoznamami skutočností tvoriacimi predmet štátneho tajomstva vydávanými podľa ustanovenia § 3 ods. 1 zákona č. 102/1971 Zb. o ochrane štátneho tajomstva (ďalej len „zákon“).

Ochrana hospodárskeho a služobného tajomstva

§2
Za ochranu hospodárskeho a služobného tajomstva v orgánoch a organizáciách (ďalej len „organizácie“) zodpovedajú ich vedúci, ktorí sú najmä povinní vytvárať vhodné podmienky na zabezpečenie ochrany hospodárskeho a služobného tajomstva, dbať na dodržiavanie predpisov na to vydaných a vyvodzovať príslušné závery a opatrenia z ich porušenia.
§3
(1)
S hospodárskym a služobným tajomstvom v organizácii sa môžu pri výkone svojich pracovných povinností oboznamovať len osoby, ktoré svojimi pracovnými a osobnými vlastnosťami zaručujú, že hospodárske a služobné tajomstvo nebude ohrozené alebo vyzradené, a ktoré boli vedúcim organizácie pre styk s hospodárskym a služobným tajomstvom určené.
(2)
Vedúci organizácie alebo ním poverený pracovník vedie prehľad o osobách, ktoré prichádzajú pri svojej pracovnej činnosti do styku s hospodárskym a služobným tajomstvom.
§4
Cudzinec a osoba bez štátnej príslušnosti sa môže oboznamovať s hospodárskym a služobným tajomstvom len so súhlasom vedúceho organizácie, ak medzinárodnou zmluvou alebo dohodou nie je ustanovené ináč.
§5
Organizácia je povinná zabezpečiť, aby osoba, ktorá bude pri plnení pracovných úloh prichádzať do styku s hospodárskym a služobným tajomstvom, bola oboznámená s povinnosťami a úlohami, ktoré pre ňu vyplývajú z predpisov upravujúcich ochranu týchto tajomstiev včítane príslušných zoznamov hospodárskeho a služobného tajomstva.
§6 Povinnosti osôb určených pre styk s hospodárskym a služobným tajomstvom
(1)
Osoba, ktorá pri plnení svojich pracovných povinností prichádza do styku s hospodárskym a služobným tajomstvom, je povinná zachovávať mlčanlivosť o skutočnostiach tvoriacich predmet hospodárskeho a služobného tajomstva, s ktorými sa oboznámila, a dbať, aby nedošlo k ich ohrozeniu alebo vyzradeniu, najmä aby sa tieto tajomstvá nedostali do rúk nepovolaných osôb.
(2)
Osobu, ktorá prichádza pri plnení svojich pracovných povinností do styku s hospodárskym a služobným tajomstvom, oslobodí od mlčanlivosti vedúci organizácie, ak o to požiada príslušný štátny orgán; tým nie sú dotknuté ustanovenia trestného poriadku a ďalších predpisov.
§7 Úlohy Federálneho ministerstva vnútra
Federálne ministerstvo vnútra plní pri zabezpečovaní ochrany hospodárskeho a služobného tajomstva úlohy, ktoré plní podľa ustanovenia § 7 zákona pri ochrane štátneho tajomstva.
§9 Vstup do organizácií
Ak to vyžaduje záujem ochrany hospodárskeho a služobného tajomstva, určí vedúci organizácie podmienky pre vstup do objektu organizácie.
§10 Účinnosť
Toto nariadenie nadobúda účinnosť 1. januárom 1972.
Dr. Štrougal v. r.