Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Federálneho štatistického úradu o zavedení a využívaní jednotnej klasifikácie zamestnaní a jednotnej klasifikácie študijných a učebných odborov

Znenie účinné: od 01.01.1973 do 31.08.1982 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 81/1982 Zb.

129/1971 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1973 do 31.08.1982
129
VYHLÁŠKA
Federálneho štatistického úradu
z 28. októbra 1971
o zavedení a využívaní jednotnej klasifikácie zamestnaní a jednotnej klasifikácie študijných a učebných odborov
Federálny štatistický úrad po dohode so Štátnou plánovacou komisiou, Federálnym ministerstvom práce a sociálnych vecí, Ministerstvom školstva ČSR a Ministerstvom školstva SSR ustanovuje podľa § 35 ods. 2 zákona č. 21/1971 Zb. o jednotnej sústave sociálno-ekonomických informácií:
§1
Jednotná klasifikácia zamestnaní a jednotná klasifikácia študijných a učebných odborov*) (ďalej len „jednotné klasifikácie“) sú základným systematickým nástrojom na sledovanie a analýzu štruktúry obyvateľstva a štrukturálnych presunov v spoločnosti, na plánovanie a štatistické hodnotenie plnenia plánovaných úloh v oblasti pracovných zdrojov a rozdelenia pracovných síl a ďalej umožňujú vytvárať podmienky pre racionálne využívanie prostriedkov výpočtovej techniky na tomto úseku; sú súčasťou jednotnej sústavy sociálno-ekonomických klasifikácií.
§2
Používanie jednotných klasifikácií je záväzné pri vedení evidencie o pracovníkoch a učňoch**) na účely riadenia, plánovania a štatistického zisťovania predovšetkým v oblasti pracovných síl, sociálneho zabezpečenia a školstva, ďalej pri vydávaní tarifných kvalifikačných katalógov a ostatných mzdových a platových predpisov.
§3
(1)
Predmetom jednotnej klasifikácie zamestnaní (ak nejde o osoby bez pracovného zaradenia - trieda 0) je konkrétna činnosť na určitom úseku národného hospodárstva.
(2)
Predmetom jednotnej klasifikácie študijných a učebných odborov sú odbory štúdia na odborných, stredných a vysokých školách a špecializované odbory, v ktorých možno obhajovať vedecké práce, a ďalej učebné odbory, v ktorých organizácie vychovávajú učňov na povolania kvalifikovaných pracovníkov.
§4
(1)
V oblasti upravenej jednotnými klasifikáciami môžu organizácie vydávať za vlastný odbor pôsobnosti čiastkové účelové nomenklatúry. Musia sa zostavovať tak, aby sa zabezpečila ich obsahová i číselná nadväznosť na jednotné klasifikácie; táto zásadná podmienka sa musí splniť aj v prípadoch, keď orgány oprávnené podľa § 43 zákona č. 133/1970 Zb. vydávajú kvalifikačné katalógy a nomenklatúry funkcií na účely odmeňovania.
(2)
Čiastkové účelové nomenklatúry aj kvalifikačné katalógy a nomenklatúry funkcií na účely odmeňovania podľa odseku 1 sa musia pred vydaním prerokovať s Federálnym štatistickým úradom na zabezpečenie nevyhnutnej jednotnosti triediacich systémov.
(3)
V závažných prípadoch môže Federálny štatistický úrad povoliť vecne príslušným ústredným orgánom na ich vlastnú potrebu alebo na potrebu organizácií im podriadených využitie neobsadených položiek jednotných klasifikácií.
§5
Federálny štatistický úrad môže podľa potreby v súčinnosti so Štátnou plánovacou komisiou, s Federálnym ministerstvom práce a sociálnych vecí, s Ministerstvom školstva ČSR a Ministerstvom školstva SSR vydávať na základe návrhov vecne príslušných ústredných orgánov k jednotným klasifikáciám doplnky.
§6
Výnimky z tejto vyhlášky jednotlivým organizáciám povoľuje na návrh vecne príslušných ústredných orgánov v odôvodnených prípadoch Federálny štatistický úrad.
§7
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. januárom 1973.
Predseda:

Ing. Kazimour v. r.
*)
Jednotnú klasifikáciu zamestnaní a jednotnú klasifikáciu študijných a učebných odborov vydal Federálny štatistický úrad (ako časť 7 a časť 8 jednotnej sústavy sociálno-ekonomických klasifikácií) nákladom Štatistického a evidenčného vydavateľstva tlačív Praha v r. 1970.
**)
Týka sa predovšetkým jednotnej evidencie pracujúcich podľa vyhlášky Štátneho štatistického úradu č. 186/1968 Zb.