Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákon o Štátnej banke československej

Znenie účinné: od 01.01.1989 do 31.12.1989 Neplatné znenie pre dnes

Predpis bol zrušený predpisom 130/1989 Zb.

144/1970 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1989 do 31.12.1989
144
ZÁKON
z 21. decembra 1970
o Štátnej banke československej
Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republiky sa uznieslo na tomto zákone:

Základné ustanovenia

§1
Štátna banka československá*) (ďalej len „banka“) je ústrednou bankou Československej socialistickej republiky.
§2
(1)
Označenie banky je „Štátna banka československá“ alebo „Státní banka československá“.
(2)
Sídlom banky je Praha.
(3)
Banka môže vo svojom mene nadobúdať práva a zaväzovať sa.
§3
Banka
a)
má výhradné právo vydávať bankovky; spolu s Federálnym ministerstvom financií navrhuje vláde Československej socialistickej republiky úpravu československej meny a zásady obehu zákonných peňazí a dozerá na ochranu meny,
b)
určuje kurz československej koruny k zahraničným menám na podklade zásad schválených vládou Československej socialistickej republiky; určuje cenu zlata v bankových operáciách,
c)
prijíma vklady na účty,
d)
poskytuje úvery,
e)
organizuje a vykonáva platobný styk, ako aj zúčtovanie pre organizácie,
f)
zúčastňuje sa v rozsahu a spôsobom ustanoveným osobitnými predpismi na regulácii a kontrole mzdového vývoja,
g)
vykonáva financovanie investičnej výstavby uskutočňovanej socialistickými organizáciami a v súvislosti s tým vykonáva jej kontrolu,
h)
vykonáva pokladničné plnenie štátneho rozpočtu federácie a štátnych rozpočtov republík,
ch)
spravuje menové rezervy Československej socialistickej republiky v zlate a v ostatných devízových prostriedkoch,
i)
nakupuje, vymieňa a predáva zlato a ostatné devízové prostriedky,
j)
zastupuje Československú socialistickú republiku na základe splnomocnenia vlády Československej socialistickej republiky v medzinárodných bankových inštitúciách,
k)
plní funkcie v devízovej oblasti podľa predpisov o devízovom hospodárstve,
l)
prijíma a poskytuje úvery a záruky v styku s devízovými cudzozemcami,
m)
určuje zásady pre poskytovanie a prijímanie zahraničných bankových úverov,
n)
organizuje a vykonáva platobný styk a ďalšiu bankovo-obchodnú činnosť v styku so zahraničím,
o)
vykonáva ďalšiu činnosť podľa pokynov vlády Československej socialistickej republiky.
§4
(1)
Na zabezpečenie úloh a cieľov štátnych plánov rozvoja národného hospodárstva banka v spolupráci s príslušnými orgánmi vypracúva a predkladá vláde Československej socialistickej republiky na schválenie návrh zásad vnútornej a zahraničnej bankovej menovej politiky a návrh menového (úverového, pokladničného a devízového) plánu, podľa ktorých banka vykonáva činnosti uvedené v § 3; svojou činnosťou sa zúčastňuje na uskutočňovaní úloh a cieľov štátnych plánov rozvoja národného hospodárstva a presadzuje opatrenia na upevňovanie meny.
(2)
Zásady vnútornej a zahraničnej bankovej menovej politiky schválené vládou Československej socialistickej republiky sú záväzné pre všetky peňažné ústavy a ostatné organizácie; menový plán je pre peňažné ústavy a organizácie záväzný v rozsahu na ne vykonaného rozpisu.
§5
Plnením niektorých úloh vyhradených banke môže banka poveriť iné peňažné ústavy alebo iné organizácie alebo orgány; pokiaľ neurčí ináč, platia pre poverené peňažné ústavy, iné organizácie a orgány obdobne predpisy platné pre banku.
§6
(1)
Banka je oprávnená kontrolovať, a to najmä pri účasti na plánovacích prácach a pri poskytovaní úverov a devízových prostriedkov, ako socialistické organizácie používajú celospoločenské prostriedky.
(2)
Organizácie sú povinné predkladať banke potrebné doklady, poskytovať jej požadované informácie, umožniť previerky na mieste a aj ináč jej umožňovať plnenie funkcií.
(3)
Ak banka zistí nedostatky v hospodárení socialistických organizácií, je oprávnená požadovať od nich aj od ich nadriadených orgánov odstránenie týchto nedostatkov a prípadne použiť proti organizáciám opatrenia ustanovené v osobitných predpisoch.
(4)
Ustanovenia odsekov 1 až 3 sa vzťahujú na družstevné a spoločenské organizácie len v prípadoch, keď im banka poskytuje úverové alebo devízové prostriedky, a v prípadoch, keď banka voči nim uplatňuje kontrolné funkcie podľa osobitných predpisov.

Riadenie a organizácia banky

§7
(1)
Banku riadi predseda banky; zastupuje ho v plnom rozsahu podpredseda banky a na jednotlivých úsekoch činnosti banky predsedom poverení generálni riaditelia banky. Ak je predsedom banky občan Českej socialistickej republiky, je podpredsedom banky občan Slovenskej socialistickej republiky alebo naopak.
(2)
Predsedu banky vymenúva a odvoláva prezident Československej socialistickej republiky na návrh vlády Československej socialistickej republiky. Podpredsedu banky a generálnych riaditeľov banky vymenúva a odvoláva vláda Československej socialistickej republiky na návrh predsedu banky.
(3)
Predseda banky má postavenie vedúceho federálneho ústredného orgánu.
(4)
Predseda banky po dohode s ministrom financií Československej socialistickej republiky navrhuje vláde Československej socialistickej republiky zásadné finančné a menové opatrenia; ak tieto opatrenia majú dopad na štátny rozpočet republiky, postupuje v dohode s ministrom financií republiky.
(5)
Predseda banky vydáva na základe tohto zákona, prípadne na vykonanie Hospodárskeho zákonníka všeobecne záväzné právne predpisy o
a)
poskytovaní úverov,
b)
úrokových sadzbách z úverov a z prostriedkov organizácií na účtoch v peňažných ústavoch, ako aj o poplatkoch, náhradách a paušáloch náhrad pri vykonávaní bankových operácií a služieb,
c)
používaní ďalších bankových nástrojov v oblasti vnútorných a zahraničných menových vzťahov,
d)
vykonávaní financovania a o bankovej kontrole investičnej výstavby uskutočňovanej socialistickými organizáciami,
e)
platobnom styku v tuzemsku i so zahraničím, ako aj o zúčtovaní s organizáciami,
f)
pokladničných operáciách v socialistických organizáciách a o zmenárenskej činnosti.
§8
Banka vykonáva svoju činnosť ústredím v Prahe, hlavným ústavom pre Českú socialistickú republiku v Prahe, hlavným ústavom pre Slovenskú socialistickú republiku v Bratislave (ďalej len „hlavné ústavy“), pobočkami, príp. inými organizačnými jednotkami.
§9
(1)
Ústredie vykonáva celoštátnu koncepčnú, riadiacu a kontrolnú činnosť banky.
(2)
Na zabezpečenie úloh a cieľov štátnych plánov rozvoja národného hospodárstva ústredie spracúva v spolupráci s hlavnými ústavmi návrh zásad vnútornej a zahraničnej bankovej menovej politiky, návrh menového plánu a tvorby menových rezerv, ako aj zásady, pravidlá a nástroje pre plnenie úloh a činností banky.
(3)
Ústredie ďalej
a)
zabezpečuje výkon činností banky voči organizáciám riadeným orgánmi federácie,
b)
zabezpečuje výkon činností banky vo vzťahu k zahraničiu,
c)
zabezpečuje jednotné plnenie úloh a činností banky vo všetkých jej organizačných jednotkách a kontrolu ich činnosti,
d)
vykonáva ďalšie činnosti podľa štatútu banky a pokynov predsedu banky.
(4)
Výkon činností banky uvedených v odseku 3 písm. a) a c) zabezpečuje ústredie zásadne prostredníctvom hlavných ústavov.
§10
(1)
Hlavné ústavy riadia generálni riaditelia vo funkcii podpredsedov banky (ďalej len „generálni riaditelia hlavných ústavov“).
(2)
Generálnych riaditeľov hlavných ústavov vymenúva a odvoláva na návrh predsedu banky vláda Československej socialistickej republiky po prerokovaní v príslušnej vláde republiky.
(3)
Generálny riaditeľ hlavného ústavu zodpovedá za výkon svojej funkcie predsedovi banky; zodpovedá tiež za to, že hlavný ústav pri plnení úloh uvedených v odseku 4 písm. a) až d) postupuje v súlade s rozhodnutiami vydanými vládou republiky v jej pôsobnosti.
(4)
Hlavné ústavy
a)
sa zúčastňujú na zostavovaní menového plánu a jeho rozpracovaní na republiky a zabezpečujú úlohy banky vyplývajúce zo štátnych plánov rozvoja národného hospodárstva; b) zostavujú a prerokúvajú s príslušnými orgánmi republík návrhy zásad úverovej politiky, návrhy pokladničného a úverového plánu za republiky a koordinujú s nimi vzájomný postup;
c)
zabezpečujú úlohy banky vyplývajúce z pôsobnosti vlády republiky;
d)
zabezpečujú úlohy vyplývajúce pre banku z menového plánu; na ten účel disponujú prostriedkami a zdrojmi určenými rozpisom menového plánu na republiky; pri disponovaní prostriedkami a zdrojmi určenými organizáciám riadeným orgánmi republík sú viazané celoštátnymi, všeobecne záväznými predpismi predsedu banky;
e)
riadia organizačné jednotky banky na území republiky a kontrolujú ich činnosť.
(5)
Hlavné ústavy vykonávajú ďalšie činnosti podľa štatútu banky a pokynov predsedu banky.
§11
Za banku podpisujú spoločne predseda banky a podpredseda banky alebo jeden z nich a generálny riaditeľ. Rozsah oprávnení ďalších pracovníkov podpisovať za banku určujú organizačné predpisy banky.

Hospodárenie banky

§12
Banka má štatutárny fond, všeobecný rezervný fond, prípadne ďalšie fondy ustanovené vládou Československej socialistickej republiky.
§13
Štatutárny fond tvorí päť miliárd Kčs a slúži na zabezpečenie záväzkov banky. Vláda Československej socialistickej republiky môže podľa potreby štatutárny fond zvýšiť a určiť, z akých prostriedkov sa zvýšená časť štatutárneho fondu doplní.
§14
Do všeobecného rezervného fondu plynú prídely zo zisku tak dlho, až dosiahne výšku štatutárneho fondu.
§15
Banka hospodári podľa zásad ustanovených vládou Československej socialistickej republiky. Banka je povinná odvádzať do štátneho rozpočtu federácie časť zisku podľa zásad schválených vládou Československej socialistickej republiky. Ročnú účtovnú závierku spoločne s výročnou správou schvaľuje vláda Československej socialistickej republiky.
§16
Strata banky sa uhrádza zo všeobecného rezervného fondu; pokiaľ tento fond na úhradu straty nestačí, uhrádza ju Československá socialistická republika.

Všeobecné ustanovenia

§17
Banka neručí za záväzky Československej socialistickej republiky ani Českej socialistickej republiky ani Slovenskej socialistickej republiky, pokiaľ výslovne takúto záruku neprevezme. Československá socialistická republika, Česká socialistická republika a Slovenská socialistická republika ručia za záväzky banky, len ak je tak výslovne ustanovené.
§18
Pre výpočet úrokov zo súm skladaných alebo dochádzajúcich v prospech účtov organizácií a zo zostatkov na týchto účtoch, ako aj z poskytnutých úverov je rozhodujúce zúčtovanie príslušnej sumy v banke.
§19
Na pracovníkov banky sa nevzťahujú ustanovenia § 23 zákona č. 84/1952 Zb. o organizácii peňažníctva.
§20
Činnosť, organizáciu a hospodárenie banky upravuje podrobnejšie štatút, ktorý schvaľuje vláda Československej socialistickej republiky.

Záverečné ustanovenia

§21
Práva a záväzky ústavov uvedených v § 2 zákona č. 31/1950 Zb., ktoré neboli podľa vyhlášky Ministerstva financií č. 380/1950 Ú. v. I (č. 383/1950 Ú. l. I) na banku do účinnosti zákona č. 117/1965 Zb. prevedené, nebudú sa na ňu prevádzať. Právne pomery ústavov uvedených v § 2 zákona č. 31/1950 Zb. upraví Federálne ministerstvo financií.
§22
Zrušuje sa:
a)
zákon č. 117/1965 Zb. o Štátnej banke československej,
b)
§ 7 zákona č. 170/1968 Zb. o niektorých opatreniach súvisiacich s federatívnym usporiadaním štátu.
§23
Tento zákon nadobúda účinnosť 1. januárom 1971.
Svoboda v. r.

Dr. Hanes v. r.

Dr. Štrougal v. r.
*)
Štátna banka československá bola zriadená zákonom č. 31/1950 Zb.