Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákonné opatrenie Predsedníctva Národného zhromaždenia o zmenách v organizácii a pôsobnosti niektorých ústredných orgánov 2024

1/1967 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1993
1
ZÁKONNÉ OPATRENIE
Predsedníctva Národného zhromaždenia
z 12. januára 1967
o zmenách v organizácii a pôsobnosti niektorých ústredných orgánov
Predsedníctvo Národného zhromaždenia Československej socialistickej republiky sa uznieslo podľa čl. 60 ods. 2 ústavy na tomto zákonnom opatrení:
Časť I
Zriadenie Ministerstva školstva a Ministerstva kultúry a informácií
§1
Z doterajšieho Ministerstva školstva a kultúry sa zriaďuje Ministerstvo školstva a Ministerstvo kultúry a informácií.
§2
Na Ministerstvo školstva prechádza doterajšia pôsobnosť Ministerstva školstva a kultúry pri riadení škôl, predškolských a mimoškolských výchovných zariadení, školského a mimoškolského vzdelávania pracujúcich, v sociálnoprávnej starostlivosti o deti, ďalej na úseku vedeckých hodností a pri riadení zahraničných stykov v oblasti školstva.
§3
Na Ministerstvo kultúry a informácií prechádza
a)
doterajšia pôsobnosť Ministerstva školstva a kultúry na úseku kultúry a umenia, najmä riadenia kultúrno-výchovnej činnosti, knihovníctva a divadelníctva, činnosti múzeí a galérií, koncertnej a estrádnej činnosti, ďalej starostlivosti o kultúrne pamiatky a ochranu prírody, pôsobnosť na úseku autorského práva, vydavateľstiev a tlače a výroby v oblasti kultúry,
b)
riadenie a koordinácia kultúrnych stykov so zahraničím,
c)
doterajšia pôsobnosť Ministerstva školstva a kultúry vo veciach cirkevných.
§4
(1)
Ako iniciatívny a koordinačný orgán pre zásadné otázky v oblasti kultúry a informácií sa zriaďuje Výbor pre kultúru a informácie (ďalej len „výbor“); predsedom výboru je minister kultúry a informácií.
(3)
Štatút výboru schvaľuje vláda.
(3)
Oblastní riaditelia Československého rozhlasu a Československej televízie a riaditeľ Československej tlačovej kancelárie pre Slovensko zodpovedajú za činnosť príslušnej organizácie na Slovensku povereníkovi Slovenskej národnej rady pre kultúru a informácie a príslušnému ústrednému riaditeľovi.
(4)
Oblastných riaditeľov Československého rozhlasu a Československej televízie a riaditeľa Československej tlačovej kancelárie pre Slovensko vymenúva a odvoláva Predsedníctvo Slovenskej národnej rady na návrh povereníka Slovenskej národnej rady pre kultúru a informácie.
Zriadenie Ministerstva lesného a vodného hospodárstva
§6
(1)
Zriaďuje sa Ministerstvo lesného a vodného hospodárstva.
(2)
Na Ministerstvo lesného a vodného hospodárstva prechádza doterajšia pôsobnosť Ministerstva poľnohospodárstva a lesného hospodárstva pri riadení lesného hospodárstva a ďalej pôsobnosť doterajšej Ústrednej správy vodného hospodárstva.
§7
(1)
Ministerstvo poľnohospodárstva a lesného hospodárstva sa mení na Ministerstvo poľnohospodárstva.
(2)
Zrušuje sa Ústredná správa vodného hospodárstva.
Zriadenie Štátneho štatistického úradu
§8
(1)
Zriaďuje sa Štátny štatistický úrad ako ústredný orgán štátnej správy.
(2)
Na Štátny štatistický úrad prechádza z Ústrednej komisie ľudovej kontroly a štatistiky pôsobnosť v oblasti štatistiky, evidencie, účtovníctva, kalkulácií, rozpočtovníctva, ekonomických klasifikácií, mechanizácie a automatizácie spracovania ekonomických informácií a oprávnenie predkladať vláde a ostatným riadiacim orgánom zprávy a rozbory o stave a vývoji národného hospodárstva a spoločnosti.
§9
Na čele Štátneho štatistického úradu je predseda, ktorého vymenúva a odvoláva prezident republiky na návrh vlády.
§10
(1)
Pre riešenie zásadných otázok súvisiacich s činnosťou Štátneho štatistického úradu sa zriaďuje Štátna štatistická rada; jej predsedom je predseda Štátneho štatistického úradu.
Ostatných členov vymenúva a odvoláva vláda.
(2)
Štatút Štátnej štatistickej rady schvaľuje vláda.
§11
V okresoch a krajoch a v hlavnom meste Prahe sa zriaďujú okresné a krajské oddelenia Štátneho štatistického úradu, vedúcich ktorých vymenúva a odvoláva predseda Štátneho štatistického úradu.
§13
Štátny štatistický úrad a jeho oddelenia sú vo svojej činnosti nezávislé od miestnych štátnych orgánov a od ústredných orgánov štátnej správy; tvoria jednotnú centralizovanú sústavu.
Zrušenie Štátnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu
§14
Zrušuje sa Štátna komisia pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu.
Časť III
Záverečné ustanovenia
§17
(1)
Zrušujú sa:
1.
ustanovenia § 5 druhej vety a § 7 zákona č. 17/1964 Zb. o Československom rozhlase,
2.
3.
ustanovenia § 16 až 19 zákona č. 113/1965 Zb. o Štátnej komisii pre financie, ceny a mzdy, Štátnej komisii pre techniku, Štátnej komisii pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu a Štátnej komisii pre riadenie a organizáciu,
4.
ustanovenia § 4 ods. 2 a § 5 ods. 2 zákona č. 123/1965 Zb. o Československej tlačovej kancelárii,
5.
zákonné opatrenie č. 37/1966 Zb., ktorým sa dopĺňa zákon č. 115/1965 Zb. o zmenách v organizácii a pôsobnosti niektorých odvetvových ústredných orgánov.
(2)
Ustanovenie § 6 zákona č. 17/1964 Zb. o Československom rozhlase sa mení a znie: „Činnosť Československého rozhlasu na Slovensku riadi ústredný riaditeľ prostredníctvom oblastného riaditeľa pre Slovensko“.
(3)
Ustanovenie § 5 ods. 1 zákona č. 123/1965 Zb. o Československej tlačovej kancelárii sa mení a znie: „(1) Činnosť Československej tlačovej kancelárie na Slovensku riadi ústredný riaditeľ prostredníctvom riaditeľa Československej tlačovej kancelárie pre Slovensko.“
§18
Toto zákonné opatrenie nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Novotný v. r.

Laštovička v. r.

Lenárt v. r.