Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákon o dôchodkovej dani družstevných a iných organizácií

Znenie účinné: od 01.01.1967 do 31.12.1968 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 159/1968 Zb.

113/1966 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1967 do 31.12.1968
113
ZÁKON
zo 14. decembra 1966
o dôchodkovej dani družstevných a iných organizácií
Národné zhromaždenie Československej socialistickej republiky sa uznieslo na tomto zákone:
§1 Daňová povinnosť
(1)
Poplatníkmi dôchodkovej dane družstevných a iných organizácií (ďalej len „daň“) sú:
a)
ľudové družstvá*) s výnimkou jednotných roľníckych družstiev, stavebných bytových družstiev a výrobných družstiev pre občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou s ťažším zdravotným poškodením,
b)
družstevné podniky s výnimkou podnikov pre vývoj a výskum,
c)
spoločné družstevné podniky,**)
d)
základné zložky dobrovoľných spoločenských organizácií záhradkárov a ovocinárov, chovateľov drobného hospodárskeho zvieratstva, poľovníkov, rybárov a včelárov, pokiaľ môžu nadobúdať práva a zaväzovať sa, podniky (hospodárske zariadenia) týchto organizácií a podniky (hospodárske zariadenia) telovýchovných jednôt zapísané v podnikovom registri,
e)
akciové spoločnosti s výnimkou podnikov zahraničného obchodu,
f)
iné organizácie než socialistické, ak sú právnickými osobami.
(2)
Poplatníkom, ktorí majú sídlo v tuzemsku, sa zdaňujú príjmy zo zdrojov v cudzine, len ak nepreukážu, že boli zdanené obdobnou daňou v cudzine.
(3)
Poplatníci majúci sídlo v cudzine platia daň z príjmov, ktorých zdroj je na území Československej socialistickej republiky.
§2 Základ dane
(1)
Základom dane je:
a)
pri výrobných družstvách [§ 1 ods. 1 písm. a)] a podnikoch sväzu výrobných družstiev [§ 1 ods. 1 písm. b)] hrubý dôchodok dosiahnutý v zdaňovacom období znížený o odvody sväzu výrobných družstiev zo základných prostriedkov a zo zásob a o úroky z úverov fondu dlhodobého úveru;
b)
pri obchodných podnikoch sväzu výrobných družstiev [§ 1 ods. 1 písm. b)] hrubý dôchodok dosiahnutý v zdaňovacom období znížený o odvody sväzu výrobných družstiev zo základných prostriedkov a o úroky z úverov z fondu dlhodobého úveru;
c)
pri spotrebných družstvách [§ 1 ods. 1 písm. a)] a pri podnikoch sväzu spotrebných družstiev [§ 1 ods. 1 písm. b)] hrubý dôchodok dosiahnutý v zdaňovacom období znížený o úroky z úverov z fondu vzájomného úverovania;
d)
pri podnikoch Ústrednej rady družstiev [§ 1 ods. 1 písm. b)] hrubý dôchodok dosiahnutý v zdaňovacom období znížený o odvody Ústrednej rade družstiev zo základných prostriedkov a zo zásob a o úroky z úverov poskytnutých Ústrednou radou družstiev;
e)
pri spoločných družstevných podnikoch [§ 1 ods. 1 písm. c)] hrubý dôchodok dosiahnutý v zdaňovacom období;
f)
pri ostatných družstevných organizáciách [§ 1 ods. 1 písm. a)] bilančný zisk zo všetkej činnosti a z hospodárenia so všetkým majetkom dosiahnutý v zdaňovacom období, zvýšený o prírastky základného fondu z nezdanených prostriedkov, o daň účtovanú na ťarchu zisku, prípadne do nákladov a znížený o prijaté subvencie;
g)
pri základných zložkách dobrovoľných spoločenských organizácií, podnikoch (hospodárskych zariadeniach) týchto organizácií a pri podnikoch (hospodárskych zariadeniach) telovýchovných jednôt [§ 1 ods. 1 písm. d)] zisk z hospodárskej činnosti dosiahnutý v zdaňovacom období, zvýšený o daň účtovanú na ťarchu zisku, prípadne do nákladov a znížený o prijaté subvencie;
h)
pri akciových spoločnostiach a ostatných právnických osobách [§ 1 ods. 1 písm. e) a f)]
1.
zisk zo všetkej činnosti a z hospodárenia so všetkým majetkom, dosiahnutý v zdaňovacom období, zvýšený o daň a o odpisy základných prostriedkov, účtované na ťarchu zisku, prípadne do nákladov a o nepreukázané náklady;
2.
30 % nákladov na hrubé mzdy, ak základ dane podľa bodu 1 by bol menší ako 30 % nákladov na hrubé mzdy alebo ak poplatník vykazuje stratu; nákladom na hrubé mzdy sa rozumie súčet všetkých súm, ktoré poplatník vynaložil v zdaňovacom období na mzdy, platy a akékoľvek odmeny za prácu pre neho vykonávanú, vrátane poistného nemocenského poistenia. Pritom nerozhoduje, či časť miezd, platov a odmien bola alebo nebola podrobená dani zo mzdy. Náhrady výdavkov poskytované pracovníkom v súvislosti s výkonom práce sa do nákladov na hrubé mzdy nezapočítavajú.
(2)
Základom dane je taktiež likvidačný prebytok.
(3)
Základom dane u poplatníkov, ktorí nevedú o zdaňovanej činnosti účtovné záznamy oddelene, je rozdiel medzi príjmami z tejto činnosti a výdavkami vynaloženými na ich dosiahnutie v zdaňovacom období, zvýšený o daň účtovanú na ťarchu zisku, prípadne do nákladov a znížený o prijaté subvencie.
(4)
Základ dane sa u poplatníkov uvedených v odseku 1 písm. a) až c) ďalej znižuje o úroky z bankových úverov (s výnimkou zvýšenia pri porušení úverovej zmluvy).
§3 Sadzby dane
(1)
Sadzby dane sú:
a) pri výrobných družstvách a podnikoch sväzu výrobných družstiev 16 % základu dane,
b) pri obchodných podnikoch sväzu výrobných družstiev 30 % základu dane,
c) pri spotrebných družstvách, podnikoch sväzu spotrebných družstiev a podnikoch Ústrednej rady družstiev 14 % základu dane,
d) pri spoločných družstevných podnikoch:
1. s poľnohospodárskou výrobou 8 % základu dane,
2. s predajom výrobkov 14 % základu dane,
3. s nepoľnohospodárskou činnosťou (výroba, služby) 16 % základu dane,
e) pri ostatných družstevných organizáciách 50 % základu dane,
f) pri podnikoch (hospodárskych zariadeniach) telovýchovných jednôt [§ 1 ods. 1 písm. d)] 40 % základu dane,
pri základných zložkách dobrovoľných spoločenských organizácií a podnikoch (hospodárskych zariadeniach) týchto organizácií [§ 1 ods. 1 písm. d)]
z prvých 80 000 Kčs základu dane 10 %,
zo zvyšku základu dane 20 %,
g) pri Československej obchodnej banke 50 % základu dane,
u ostatných poplatníkov [§ 1 ods. 1 písm. e) a f)] z prvých 80 000 Kčs základu dane 77 %,
zo zvyšku základu dane 92 %.
(2)
Likvidačné prebytky sa zdaňujú:
a)
u poplatníkov uvedených v odseku 1 písm. a) až d) 50 %,
b)
u ostatných poplatníkov sadzbami uvedenými v odseku 1 písm. e) až g).
(3)
V sadzbách dane uvedených v odseku 1 písm. a) až d) je zahrnuté poistné nemocenského poistenia; v sadzbe dane u spotrebných družstiev je zahrnuté poistné nemocenského poistenia i za sväz spotrebných družstiev.
§4 Prirážka k dani
Pri organizáciách spotrebného družstevníctva sa k dani pripočítava prirážka vo výške 0,3% z maloobchodného obratu predajní zriadených v mestách po 1. januári 1967 s výnimkou predajní stavebnín.
§5 Správa dane
(1)
Správu dane vykonávajú okresné národné výbory.
(2)
Miestna príslušnosť sa spravuje miestom, v ktorom mal poplatník sídlo koncom zdaňovacieho obdobia alebo pri zániku činnosti.
§6 Platenie dane
(1)
Všetci poplatníci platia daň vrátane zvýšenia a príslušenstva do rozpočtov miestne príslušných okresných národných výborov.
(2)
Výrobné a spotrebné družstvá, podniky sväzov družstiev, podniky Ústrednej rady družstiev a spoločné družstevné podniky platia preddavky na daň z dosiahnutého hrubého dôchodku upraveného podľa § 2 ods. 1 písm. a) až e) vždy do 20. dňa po uplynutí mesiaca, za ktorý sa daň platí, sadzbami uvedenými v § 3 ods. 1 písm. a) až d). Preddavok na daň sa zvyšuje o prirážku podľa § 4. Preddavok na daň za december je splatný do 5. februára nasledujúceho roka.
(3)
Ostatné družstevné organizácie platia preddavok na daň zo zisku vykázaného v štvrťročnom účtovnom výkaze vždy do 20. dňa po uplynutí štvrťroka, za ktorý sa daň platí, sadzbou uvedenou v § 3 ods. 1 písm. e).
(4)
Podniky (hospodárske zariadenia) telovýchovných jednôt platia preddavok na daň zo zisku vykázaného v štvrťročnom účtovnom výkaze vždy do 20. dňa po uplynutí štvrťroka, za ktorý sa daň platí, sadzbou uvedenou v § 3 ods. 1 písm. f).
(5)
Československá obchodná banka platí preddavok na daň vo výške 1/12 dane z plánovaného zisku na bežný rok vždy do konca mesiaca, za ktorý sa daň platí, sadzbou uvedenou v § 3 ods. 1 písm. g).
(6)
Ostatní poplatníci platia preddavok na daň za bežný rok vo výške 1/4 poslednej ročnej daňovej povinnosti, a to do konca posledného mesiaca štvrťroka, za ktorý sa daň platí.
(7)
Poplatníci sú povinní zaplatiť rozdiel medzi daňou zodpovedajúcou priznaniu a odvedenými preddavkami na daň do 31. marca po uplynutí roka, za ktorý podali priznanie (§ 8 ods. 1).
(8)
Pri vstupe do likvidácie poplatník doplatí rozdiel medzi priznanou daňou a odvedenými preddavkami do troch mesiacov odo dňa vstupu do likvidácie (§ 8 ods. 4).
(9)
Daň z likvidačných prebytkov zaplatia poplatníci do konca nasledujúceho mesiaca po skončení likvidácie (§ 8 ods. 5).
(10)
Ak je daňová povinnosť za uplynulý rok pri základných zložkách dobrovoľných spoločenských organizácií a pri podnikoch (hospodárskych zariadeniach) týchto organizácií menšia ako 1 000 Kčs, zaplatí poplatník namiesto povinných štvrťročných preddavkov celú sumu ako preddavok na daň do 30. novembra roka, za ktorý sa daň platí.
(11)
Novým poplatníkom uvedeným v § 1 ods. 1 písm. d) až f) určí okresný národný výbor výšku štvrťročných preddavkov na daň s prihliadnutím na očakávaný (plánovaný) zisk poplatníka.
§7 Penále
Ak sa daň (preddavok na daň) nezaplatila včas, poplatník je povinný zaplatiť za každý deň omeškania penále vo výške 0,1 % z dlžnej sumy.
§8 Priznanie k dani
(1)
Poplatník je povinný podať priznanie k dani na miestne príslušnom okresnom národnom výbore do 31. marca po uplynutí zdaňovacieho obdobia.
(2)
Poplatníci uvedení v § 1 ods. 1 písm. e) a f) sú povinní podať priznanie k dani i za rok, v ktorom vykázali bilančné straty.
(3)
Poplatníci uvedení v § 1 ods. 1 písm. d) s výnimkou podnikov (hospodárskych zariadení) telovýchovných jednôt nie sú povinní podať priznanie k dani, ak nevykonávali hospodársku činnosť podliehajúcu dani alebo ak základ dane nedosahuje sumu 1 000 Kčs.
(4)
Pri vstupe do likvidácie, pri zlúčení a pod. je poplatník povinný podať priznanie k dani za uplynulú časť roka do troch mesiacov po vstupe do likvidácie.
(5)
Po skončení likvidácie je orgán poverený likvidáciou povinný podať do konca nasledujúceho mesiaca priznanie k dani z likvidačného prebytku. Priznanie je povinný doložiť začiatočnou a konečnou likvidačnou súvahou a výkazom o použití likvidačného prebytku.
(6)
Ak sa priznanie nepodalo včas, môže sa daň zistená podľa § 3 a 4 zvýšiť až o 10 %.
§9 Vyrubenie dane
Výšku dane vyrubí všetkým poplatníkom miestne príslušný okresný národný výbor platobným výmerom po uplynutí zdaňovacieho obdobia, ktorým je kalendárny rok.
§10
(1)
Základ dane sa zaokrúhli na celé 100 Kčs smerom hore.
(2)
Daň, zvýšenie dane a príslušenstvo dane sa zaokrúhľujú na celé koruny smerom hore.
§11 Premlčanie
(1)
Daň nemožno vyrubiť a vymáhať po uplynutí troch rokov od konca kalendárneho roka, v ktorom bol poplatník povinný podať priznanie k dani.
(2)
Ak sa uskutočnil úkon na vyrubenie alebo vymáhanie dane, plynie premlčacia lehota znovu od konca roka, v ktorom bol poplatník o tomto úkone upovedomený.
§12 Kontrola dane
(1)
Okresné národné výbory preverujú správnosť a úplnosť daňových priznaní a včasnosť, správnosť a úplnosť platenia dane.
(2)
Poplatníci sú povinní poskytnúť kontrolným orgánom vysvetlenia a dôkazy o skutočnostiach rozhodujúcich pre vyrubenie dane a urobiť všetko, čo je na uľahčenie a urýchlenie kontroly potrebné.
§13 Vznik daňovej povinnosti
(1)
Organizáciám, ktoré môžu nadobúdať práva a zaväzovať sa odo dňa, ku ktorému boli zapísané do podnikového registra, vzniká daňová povinnosť týmto dňom; ostatným organizáciám vzniká dňom ich zriadenia.
(2)
Poplatník je povinný oznámiť do 15 dní miestne príslušnému okresnému národnému výboru začiatok alebo ukončenie svojej činnosti.

Záverečné ustanovenia

§14
Pre konanie vo veciach tejto dane platia, pokiaľ tento zákon neustanovuje inak, predpisy o konaní vo veciach daní a poplatkov.*)
§15
Ministerstvo financií môže
a)
povoliť, aby daň sa platila iným spôsobom a v iných lehotách, než ustanovuje § 6,
b)
urobiť opatrenia, aby sa zabránilo dvojakému zdaneniu toho istého základu dane,
c)
urobiť opatrenia na zamedzenie nezrovnalostí, ktoré by mohli vzniknúť pri vykonávaní tohto zákona alebo v odôvodnených prípadoch povoliť úľavu alebo oslobodenie od dane,
d)
vydať predpisy na vykonanie tohto zákona.
§16
(1)
Zrušujú sa:
1.
zákon č. 75/1952 Zb. o dôchodkovej dani družstiev a iných organizácií v znení zákona č. 59/1956 Zb.,
2.
vyhláška Ministerstva financií č. 128/1960 Zb., ktorou sa vykonáva zákon o dôchodkovej dani družstiev a iných organizácií v znení vyhlášky č. 82/1962 Zb.
(2)
Daň za kalendárny rok 1966 sa vyrubí podľa doterajších predpisov.
§17
Tento zákon nadobúda účinnosť 1. januárom 1967.
Novotný v. r.

Laštovička v. r.

Lenárt v. r.
*)
§ 77 Hospodárskeho zákonníka č. 109/1964 Zb.
**)
§ 33 zákona č. 49/1959 Zb. o jednotných roľníckych družstvách.
*)
Vyhláška č. 16/1962 Zb.