Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákonné opatrenie Predsedníctva Národného zhromaždenia o zmene a doplnení zákona o voľbách do Národného zhromaždenia a zákona o voľbách do národných výborov

Znenie účinné: od 23.01.1964 do 27.02.1964 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:
4/1964 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 23.01.1964 do 27.02.1964
4
ZÁKONNÉ OPATRENIE
Predsedníctva Národného zhromaždenia
zo 16. januára 1964
o zmene a doplnení zákona o voľbách do Národného zhromaždenia a zákona o voľbách do národných výborov
Predsedníctvo Národného zhromaždenia Československej socialistickej republiky sa uznieslo podľa čl. 60 ods. 2 ústavy na tomto zákonnom opatrení:

Čl. I

Zákon č. 27/1954 Zb. o voľbách do Národného zhromaždenia v znení zákona č. 37/1960 Zb. a zákonného opatrenia č. 26/1961 Zb. sa mení a doplňuje takto:
§ 48 znie:
§48 Doplňovacie voľby
(1)
Ak sa z akéhokoľvek dôvodu uprázdni miesto poslanca Národného zhromaždenia, Predsedníctvo Národného zhromaždenia určí doplňovaciu voľbu. Doplňovacia voľba sa koná najneskoršie 90 dní po tom, čo sa miesto poslanca Národného zhromaždenia uprázdnilo.
(2)
Predsedníctvo Národného zhromaždenia nemusí určiť doplňovaciu voľbu alebo môže rozhodnúť, že sa doplňovacia voľba nevykoná, ak by sa mala konať v čase po vyhlásení všeobecných volieb do Národného zhromaždenia.
(3)
Pre riadenie doplňovacích volieb zriadi Predsedníctvo Národného zhromaždenia pre celé volebné obdobie Národného zhromaždenia Ústrednú volebnú komisiu pre doplňovacie voľby. Komisia sa skladá z predsedu, námestníka, tajomníka a z ďalších šiestich členov. Orgánom Ústrednej volebnej komisie pre doplňovacie voľby do Národného zhromaždenia na Slovensku je Slovenská volebná komisia, ktorú zriadi Predsedníctvo Slovenskej národnej rady; má rovnaké zloženie.“.

Čl. II

Zákon č. 39/1960 Zb. o voľbách do národných výborov sa mení a doplňuje takto:
§ 50 znie:
§50 Doplňovacie voľby
(1)
Ak sa z akéhokoľvek dôvodu uprázdni miesto poslanca národného výboru, doplňovacie voľby určí rada národného výboru vyššieho stupňa a ak ide o poslanca krajského národného výboru alebo Národného výboru hlavného mesta Prahy, vláda. Doplňovacia voľba sa koná najneskoršie 90 dní po tom, čo sa miesto poslanca národného výboru uprázdnilo.
(2)
Orgán uvedený v odseku 1 nemusí určiť doplňovaciu voľbu alebo môže rozhodnúť, že sa doplňovacia voľba nevykoná, ak by sa mala konať v čase po vyhlásení všeobecných volieb do národných výborov.“.

Čl. III

Toto zákonné opatrenie nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Novotný v. r.

Fierlinger v. r.

Lenárt v. r.