Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákon o úprave niektorých úloh štátnej správy v civilnom letectve

Znenie účinné: od 01.01.1965 do 30.06.1998 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 143/1998 Z. z.

203/1964 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1965 do 30.06.1998
203
ZÁKON
z 11. decembra 1964
o úprave niektorých úloh štátnej správy v civilnom letectve
Národné zhromaždenie Československej socialistickej republiky sa uznieslo na tomto zákone:
§1
Civilné lietadlá a iné výrobky leteckej techniky určené pre civilné letectvo, ktoré určí Ministerstvo dopravy po dohode so zúčastnenými ústrednými orgánmi, podliehajú štátnemu odbornému dozoru v civilnom letectve.
§2
Výrobcovia (projektanti) civilných lietadiel a iných výrobkov leteckej techniky určených pre civilné letectvo (§ 1) sú povinní predkladať orgánom štátneho odborného dozoru v civilnom letectve na vyjadrenie projekty nových typov lietadiel a iných výrobkov leteckej techniky určených pre civilné letectvo, návrhy technických podmienok pre konštrukciu a výrobu týchto typov, ako aj návrhy ich zmien, dávať im potrebné podklady a vysvetlenia a umožniť im vyskúšanie zariadení, ktoré sú podrobené ich dozoru; vyjadrenie orgánov štátneho odborného dozoru v civilnom letectve sú pre nich záväzné.
§3
Orgány štátneho odborného dozoru v civilnom letectve sú oprávnené:
a)
zisťovať, či sa pri výrobe civilných lietadiel a iných výrobkov leteckej techniky určených pre civilné letectvo dodržiavajú technické podmienky pre ich konštrukciu a výrobu;
b)
ukladať prevádzateľom civilných lietadiel a pozemných leteckých zariadení záväzné opatrenia na odstránenie závad, ktoré ohrozujú bezpečnosť leteckej prevádzky, a ak je to nevyhnutné, zakázať alebo obmedziť ich použitie;
c)
nariadiť preskúšanie členov posádok československých civilných lietadiel, ak sa u nich zistili závady v dodržiavaní leteckých predpisov alebo ak vznikli pochybnosti o ich spôsobilosti;
d)
požadovať od prevádzateľov československých civilných lietadiel a leteckých pozemných zariadení údaje a podklady potrebné pre výkon štátneho odborného dozoru v civilnom letectve.
§4
(1)
Štátna letecká správa sa zrušuje.
(2)
Minister dopravy sa splnomocňuje, aby pre výkon štátneho odborného dozoru v civilnom letectve a pre výkon ostatných činností, ktoré doteraz obstarávala Štátna letecká správa, zriadil osobitné organizácie a bližšie upravil ich pôsobnosť.
§5
Zrušuje sa vládne nariadenie č. 53/1958 Zb. o zriadení Štátnej leteckej správy a vyhláška č. 146/1958 Ú. l. (Ú. v.) o pôsobnosti Štátnej leteckej správy a jej organizačných zložiek.
§6
Tento zákon nadobúda účinnosť 1. januárom 1965.
Novotný v. r.

Laštovička v. r.

Lenárt v. r.