Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ústrednej správy pre rozvoj miestneho hospodárstva, ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona č. 41/1964 Zb. o hospodárení s bytmi

Znenie účinné: od 01.07.1964 do 12.05.1992 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 189/1992 Zb.

177/1964 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.07.1964 do 12.05.1992
177
VYHLÁŠKA
Ústrednej správy pre rozvoj miestneho hospodárstva
zo 4. septembra 1964,
ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona č. 41/1964 Zb. o hospodárení s bytmi
Ústredná správa pre rozvoj miestneho hospodárstva ustanovuje podľa § 77 zákona č. 41/1964 Zb. o hospodárení s bytmi na vykonanie § 38 ods. 3 písm. c) a § 63 ods. 4:

Kedy sa ustanovenie zákona o zrušení práva užívať byt z dôvodov nadmernosti nepoužije

§1 [k § 38 ods. 3 písm. c)]
Zrušenie práva užívať byt pre nadmernosť sa nepoužije:
(1)
Na byty bez ústredného alebo diaľkového vykurovania a bez základného príslušenstva (bez kúpeľne, príp. kúpeľňového alebo sprchovacieho kúta a splachovacieho záchoda alebo so spoločnou kúpeľňou, príp. kúpeľňovým alebo sprchovacím kútom a spoločným splachovacím záchodom), ako aj na byty bez ústredného alebo diaľkového vykurovania, ktoré boli rozdelené rozhodnutím bytového orgánu bez stavebných úprav, pokiaľ nemajú vlastný splachovací záchod alebo vlastnú kúpeľňu*) a národný výbor nerozhodne o ich zlúčení.
(2)
Pri bytoch, jednotlivé miestnosti ktorých majú obytnú plochu väčšiu ako 25 m2 a nie sú ústredne alebo diaľkovo vykurované, sa do úhrnu podlahovej plochy obytných miestností pre určenie nadmernosti započítava iba úhrn podlahovej plochy jednotlivých obytných miestností do 25 m2.
§2
(1)
Užívateľom bytov, ktoré sa stanú nadmernými na základe ustanovenia § 38 zákona č. 41/1964 Zb. o hospodárení s bytmi, národný výbor umožní uskutočniť výmenu bytu podľa ustanovenia § 29, a to do 3 mesiacov od vzniku nadmernosti bytu.
(2)
Ak užívateľ bytu počas 3 mesiacov výmenu neuskutoční alebo ju aspoň nenavrhne, môže národný výbor zrušiť právo užívať byt podľa ustanovenia § 38.

Zisťovanie podlahovej plochy obytných a vedľajších miestností bytu

§3 (k § 63 ods. 4)
(1)
Do úhrnu podlahovej plochy obytných miestností bytu sa započítava i plocha zabratá kuchynskou linkou, pecami alebo inými vykurovacími telesami, plocha arkierov a ďalej plocha výklenkov, ak sú aspoň 1,20 m široké, 2,00 m vysoké a 30 cm hlboké. Nezapočítava sa plocha okenných výklenkov a dverových ústupkov a plocha nábytku vstavaného priamo do múru. Pri bytoch o jedinej obytnej miestnosti sa plocha kuchynského kúta započítava do obytnej plochy celej miestnosti, pokiaľ tento nie je úplne stavebne oddelený od obytnej miestnosti.
(2)
Ak má miestnosť skosený strop pod 2 m nad podlahou, počíta sa jej podlahová plocha len štyrmi pätinami.
§4
Pri novej bytovej a experimentálnej výstavbe sa započítava do úhrnu podlahovej plochy obytných miestností i plocha spální a detských izieb o výmere menšej ako 8 m2, pokiaľ sú postavené podľa schválených typových podkladov, ich variantov, prípadne výnimiek určených orgánmi schvaľujúcimi typové projekty.
§5
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. júlom 1964.
Vedúci Ústrednej správy pre rozvoj miestneho hospodárstva:

inž. Gašparík v. r.
*)
Vlastná kúpeľňa alebo vlastný splachovací záchod nesmú byť prístupné zo spoločných priestorov bytu rozdeleného bez stavebných úprav.