Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva vnútorného obchodu, ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky výrobkov dodávaných podnikmi štátneho obchodu

Znenie účinné: od 01.07.1964 do 31.05.1980 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 38/1980 Zb.

138/1964 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.07.1964 do 31.05.1980
138
VYHLÁŠKA
Ministerstva vnútorného obchodu
z 15. júna 1964,
ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky výrobkov dodávaných podnikmi štátneho obchodu
Ministerstvo vnútorného obchodu po dohode so zúčastnenými ústrednými orgánmi a po schválení hlavným arbitrom Československej socialistickej republiky ustanovuje podľa § 392 Hospodárskeho zákonníka č. 109/1964 Zb. (ďalej len „zákon“):
§1 Rozsah platnosti
Táto vyhláška upravuje dodávky výrobkov dodávaných podnikmi štátneho obchodu obchodným a iným socialistickým organizáciám.
§2 Spolupráca pri zabezpečovaní výrobkov
Dodávateľ je povinný pravidelne informovať odberateľa o nových druhoch výrobkov a predkladať mu vzorky nových druhov. V spolupráci s odberateľom dodávateľ vykonáva prieskum spotrebiteľského dopytu a v dohodnutých lehotách vydáva pre odberateľa a prípadne pre jeho krajské orgány obchodné zprávy o zásobách výrobkov a o situácii na trhu. Pri obuvi a koženej galantérii je dodávateľ povinný zaslať jednotlivým predajniam vždy 5 dní pred začiatkom príslušného štvrťroka ponukový katalóg.
Objednávky (k § 152 a nasl. zákona)
§3
(1)
Dodávky výrobkov si odberateľ zabezpečuje návrhmi zmluvy (objednávkami), ktoré predkladajú vedúci predajní, prevádzkární alebo závodov (ďalej len „vedúci predajne“), a to spravidla na tlačivách alebo podľa vzorov a v počte vyhotovení dohodnutých medzi organizáciami alebo ich nadriadenými orgánmi. Tlačivá predtlačených objednávok (regliet) odovzdáva dodávateľ odberateľovi bezplatne.
(2)
Objednávky sa predkladajú v lehotách a spôsobom určeným v objednávkovom a rozvoznom pláne. Ak dodávateľ vykonal plánovaný rozvoz oneskorene, môže vedúci predajne nasledujúcu objednávku poslať s rovnakým oneskorením.
(3)
Minimálne množstvo, ktoré môže vedúci predajne objednať a ktoré musí dodávateľ dodať, je určené potrebou predajne, stanovenou v objednávke. Predajňa podľa možnosti však prispôsobí objednávku najmenšiemu originálnemu baleniu.
(4)
Ak sa neustanoví pracovník dodávateľskej organizácie v lehote určenej na uzavieranie objednávok do predajne, odošle predajňa písomnú objednávku potravinárskych výrobkov druhého dňa a objednávku priemyslových výrobkov tretieho dňa; takáto objednávka platí za včas odoslanú. Vedúci predajne môže pri potravinárskych výrobkoch výnimočne po predchádzajúcej dohode s dodávateľom urobiť ešte ďalšiu telefonickú objednávku, najneskoršie však 2 dni pred dátumom dodávky. Pokiaľ vedúci predajne nepotrebuje žiadne výrobky, je povinný v lehote určenej pre zaslanie objednávky oznámiť dodávateľovi, že výrobky neobjednáva.
(5)
Organizácie sa môžu dohodnúť, že určité druhy výrobkov budú dodané podľa dohodnutých rozdeľovníkov. V týchto prípadoch vzniká záväzok na dodávku a odber priamo z rozdeľovníka (§ 117 zákona).
§4
Na dodávky ovocia a zeleniny uzavierajú organizácie zmluvy na obdobie jedného mesiaca. Tieto zmluvy musia obsahovať tiež dohodu o rozsahu a spôsobe predkladania odvolávok. Závody verejného stravovania odvolávajú ovocie a zeleninu do 48 hodín pred dodávkou; dodávateľ je povinný najneskoršie 24 hodín pred dodávkou informovať odberateľa, že odvolaný druh v plnom množstve dodať nemôže, a ponúknuť náhradný druh.
§5
Pri dodávkach výrobkov dodávaných veľkoobchodnými závodmi podnikov Drogérie, Drobný tovar, Domáce potreby a Textil veľkoobchodom potravinárskym tovarom
a)
predkladá odberateľ dodávateľovi najneskoršie 22 dní pred začiatkom štvrťroku objednávku výrobkov - s výnimkou mydla a pracích prostriedkov - členenú na jednotlivé mesiace. Dodávateľ je povinný vyjadriť sa na objednávku do 10 dní od uplynutia lehoty na jej predloženie a pri oneskorene predložených objednávkach do 10 dní od prijatia;
b)
na mydlo a pracie prostriedky predkladá odberateľ dodávateľovi objednávku členenú na jednotlivé mesiace, najneskoršie 70 dní pred začiatkom štvrťroka. Dodávateľ je povinný vyjadriť sa na objednávku najneskoršie do dvoch mesiacov od uplynutia lehoty na jej predloženie, a pri oneskorene predložených objednávkach do dvoch mesiacov od prijatia.
§6
(1)
Pri dodávkach výrobkov dodávaných podnikom Baliarne obchodu veľkoobchodným podnikom potravinárskym tovarom a výrobkov dodávaných podnikmi Zelenina podniku Baliarne obchodu
a)
predloží odberateľ najneskoršie 45 dní pred začiatkom štvrťroka dodávateľovi štvrťročnú objednávku výrobkov v mesačnom členení, príp. i podľa jednotlivých závodov. Dodávateľ je povinný vyjadriť sa na objednávku do 10 dní od prijatia a uviesť závody, z ktorých sa výrobky dodajú;
b)
dohodnuté štvrťročné množstvo výrobkov spresňuje odberateľ odvolávkami, ktoré sa musia odoslať príslušnému závodu dodávateľa dvojmo najneskoršie do 12. dňa predchádzajúceho mesiaca, v ktorom sa má plniť.
(2)
Pri dodávkach výrobkov dodávaných podnikom Baliarne obchodu veľkoobchodným podnikom potravinárskym tovarom uvedie odberateľ v objednávke na praženú kávu, kakao, čaj a ryžu množstvo výrobkov v globálnych položkách, na ostatné výrobky v podrobnom sortimente a balení.
(3)
Pri dodávkach výrobkov dodávaných podnikmi Zelenina podniku Baliarne obchodu dodávateľ je povinný poslať odberateľovi vzorku ako podklad na predloženie odvolávky podľa ods. 1 písm. b). Dodávateľ nie je oprávnený dodávať výrobky pred schválením vzorky.
§7 Objednávkový a rozvozný plán
(1)
Pre každý štvrťrok dodávateľ zostavuje a do 20 dní pred začiatkom štvrťroka predkladá odberateľovi návrh objednávkového a rozvozného plánu a prerokuje ho do 15 dní pred začiatkom štvrťroka.
(2)
Objednávkový a rozvozný plán spravidla obsahuje:
a)
plán predkladania objednávok (návšteva pracovníka dodávateľskej organizácie v predajni, návšteva vzorkovne),
b)
plán a spôsob rozvozu,
c)
plán zvozu prázdnych obalov.
(3)
Objednávkový a rozvozný plán sa spracúva podľa týchto zásad:
a)
objednávka sa musí odoslať dodávateľovi pred plánovaným dátumom dodávky:
- pri potravinárskych výrobkoch najneskoršie 5 dní,
- pri priemyslových výrobkoch najneskoršie 6 dní, pokiaľ sú objednávky dojednané vo vzorkovni, v ostatných prípadoch 7 dní,
- pri obuvi a koženej galantérii podľa expedičného plánu dodávateľa;
b)
pri dodávkach ovocia a zeleniny si môžu organizácie dojednať na predkladanie odvolávok iné lehoty najmä v dobe sezóny;
c)
dodávkový cyklus je pri potravinárskych výrobkoch týždenný a pri priemyslových výrobkoch štrnásťdenný, pokiaľ v hospodársky odôvodnených prípadoch sa nedohodne inak.
§8 Splnenie dodávky (k § 168 zákona)
(1)
Dodávateľ je povinný zložiť výrobky v predajni alebo v jej sklade, a ak nezodpovedajú bezpečnostným predpisom, dohodnú sa organizácie na inom zložišti.
(2)
Ak dodávateľ nesplní dodávku v deň určený rozvozným plánom, môže ju splniť po predchádzajúcom oznámení vedúcemu predajne ešte do 2 nasledujúcich dní, pokiaľ vedúci predajne v objednávke neurčí, že výrobky, ktoré nebudú dodané v deň určený plánom, neprevezme. Dodávka po tejto lehote je možná len po predchádzajúcej dohode s vedúcim predajne.
§9 Záručná doba (k § 198 zákona)
(1)
Záručná doba je, ak nie je v prílohe tejto vyhlášky alebo v technickej norme určená doba iná,
a)
pri ovocí a zelenine jeden deň po splnení dodávky,
b)
pri výrobkoch podliehajúcich rýchlej skaze 3 dni po splnení dodávky,
c)
pri ostatných výrobkoch 6 mesiacov po splnení dodávky.
(2)
Pri ovocí a zelenine preukáže odberateľ vadnosť dodávky spravidla len vtedy, ak ju preukáže zápisnicou podľa § 194 zákona, a ak ide o závady v akosti, tiež posudkom o akosti.
§10 Obaly (k § 178 zákona)
(1)
Sprievodným dokladom pri dodávaní a vracaní obalov je obalový list, príp. iný doklad, ktorý ho podľa dohody dodávateľa s odberateľom nahradzuje (ďalej len „obalový list“). Dodávateľ nemusí uvádzať vo faktúre evidenčne druh a množstvo obalov, pokiaľ tieto údaje uvedie v obalovom liste. Dodávateľ však musí na tomto doklade zreteľne vyznačiť, ktoré obaly sú manipulačné (obaly, ktoré sa používajú len pri preprave výrobkov zo skladu dodávateľa do predajne).
(2)
Dodávateľ odovzdáva obalový list spravidla v troch vyhotoveniach iba vedúcemu predajne, ktorý určuje, na ktorý obalový list obaly vracia. Z toho dôvodu sa vrátené obaly nezapočítavajú na splnenie najstarších záväzkov. Pri vracaní obalov odovzdá vedúci predajne dodávateľovi jedno vyhotovenie príslušného obalového listu a poznamená v ňom druh a množstvo vrátených obalov príp. zostatok nevrátených obalov a dátum vrátenia. Prevzatie obalov je dodávateľ povinný potvrdiť.
(3)
Vedúci predajne je povinný manipulačné obaly a vrecia od zemiakov vrátiť najneskoršie pri budúcej dodávke. Ostatné obaly uvedené v obalovom liste je vedúci predajne povinný vrátiť v dňoch určených v rozvozných plánoch pre dodávky výrobkov alebo v plánoch zvozu obalov, najneskoršie však v lehote 30 dní s výnimkou obalov na mydlo, pracie prostriedky a postreky, kde najdlhšia lehota na vrátenie obalov je 45 dní a pri vodnom skle 60 dní. Vedúci predajne vracia obaly na náklad a nebezpečie dodávateľa.
(4)
Pri vracaní fliaš je dodávateľ povinný prevziať všetky typizované fľaše, ktoré mu pripraví vedúci predajne na vrátenie. Na vrátené fľaše vystavuje dodávateľ samostatný doklad, ktorý pri prevzatí fliaš potvrdí, pokiaľ si organizácie neurčia iný spôsob. Fľaše musia byť čisté, bez zátok, nepoškodené a vytriedené podľa typov a veľkosti.
(5)
Dodávateľ je povinný prevziať obaly pripravené na vrátenie pri dodávkach výrobkov alebo v dňoch určených pre zvoz obalov. Ak odmietne dodávateľ prevziať riadne pripravené obaly alebo ak nedodrží určený rozvozný plán, nie je odberateľ v omeškaní s vrátením obalov do doby odpadnutia prekážky, príp. do budúceho rozvozu. Ak odmietne dodávateľ prevziať obaly, poznamená to vedúci predajne na všetkých svojich vyhotoveniach obalových listov a správnosť potvrdí dodávateľ. Ak odmietne dodávateľ záznam na obalovom liste podpísať, uvedie vedúci predajne v zázname štátnu poznávaciu značku dodávateľovho vozidla, prípadne tiež dôvody odmietnutia a osoby, ktoré môžu správnosť údajov potvrdiť. Ak nedodrží dodávateľ rozvozný plán alebo plán zvozu obalov, poznamená to vedúci predajne tak isto na všetkých svojich vyhotoveniach obalových listov. Ak neodoberie dodávateľ obaly, môže ich odberateľ vrátiť na náklad a nebezpečie dodávateľa.
§11
Pri dodávkach výrobkov dodávaných veľkoobchodnými závodmi podnikov priemyslovým tovarom veľkoobchodným podnikom potravinárskym tovarom platí táto úprava:
a)
obaly, ktoré fakturuje výrobný podnik, fakturuje i dodávateľ odberateľovi. Pri dodávkach pančúch fakturuje dodávateľ vnútorné krabice sumou 0,20 Kčs za 1 kus a za tú istú cenu ich odoberá späť;
b)
obaly uvádzané evidenčne vo faktúre alebo uvádzané v obalových listoch je odberateľ povinný vracať v týchto lehotách:
- vlastné obaly dodávateľa najneskoršie do 20 dní,
- obaly na mydlo a pracie prostriedky najneskoršie do 80 dní,
- ostatné obaly najneskoršie do 35 dní;
c)
odberateľ vracia obaly na vlastné náklady a nebezpečie;
d)
obaly od mydla a pracích prostriedkov vracia odberateľ priamo výrobnému podniku v mene dodávateľa s uvedením dodávajúceho závodu. V tomto prípade uhradí dodávateľ odberateľovi rozdiel nákladov vzniknutých odoslaním obalov výrobnému podniku a nákladov, ktoré by vznikli odberateľovi pri vrátení obalov dodávateľovi. O vrátení týchto obalov súčasne upovedomí odberateľ dodávateľa. Dodávateľ je povinný oznámiť odberateľovi najneskoršie pri dodávke výrobkov adresu výrobného závodu, na ktorú sa majú obaly vrátiť.
§12
Vonkajšie obaly na obuv a koženú galantériu (štandardné lepenkové debny) fakturuje dodávateľ odberateľovi súčasne s výrobkami sumou 4 Kčs za jeden kus a kontejnery na kufre sumou 14 Kčs za jeden kus.1) Náhrada za opotrebenie obalov sa nefakturuje. Obaly vracia odberateľ vyplatene na nebezpečie dodávateľa. Dopravné zaplatené pri vrátení obalov fakturuje odberateľ dodávateľovi s hodnotou vrátených obalov.
§13
(1)
Vady vrátených obalov, preberaných v predajni, môže dodávateľ uplatňovať iba pri ich prevzatí.
(2)
Dodávateľ nie je oprávnený požadovať náhradu za opotrebenie obalov.
§14 Dodávky na paletách
Ak sa dodávajú výrobky podľa dohody organizácií na paletách, nie je odberateľ povinný pri odbere od odovzdávajúcej organizácie preverovať hrubú váhu jednotlivých paliet.
§15 Fakturácia
(1)
Dodávateľ je povinný, ak sa nedohodnú organizácie inak, dokladať faktúru alebo zbernú faktúru vo všetkých prípadoch potvrdeným sprievodným dokladom príjemcu tovaru, pokiaľ nejde o výrobky dodané železnicou alebo poštou.
(2)
Faktúry môžu byť sprievodnými dokladmi, pokiaľ majú všetky náležitosti dodacích listov. Ak je to z dôvodov techniky spracovania dokladov potrebné, nemusia sa sprievodné doklady vypočítavať. V tomto prípade ako vypočítaný doklad odosiela dodávateľ predajni kópiu faktúry alebo strojový výpočet sprievodného dokladu.
(3)
O fakturovaní a platení dodávok platia osobitné predpisy.
§16 Náklady za prepravu (k § 180 zákona)
(1)
Náklady za prepravu výrobkov do predajní uhrádza dodávateľ.
(2)
Pri odbere výrobkov zo skladu dodávateľa dopravným prostriedkom odberateľa alebo dopravným prostriedkom ním vyslaným, uhrádza dodávateľ náklady za prepravu podľa vzájomnej dohody; ak sa dohoda nedojednala, platí najviac sadzby za nákladnú automobilovú prepravu. To platí obdobne tiež v prípadoch, keď v súlade s rozvozným plánom odoberie odberateľ výrobky svojou pojazdnou predajňou; náhrada za jazdy, s ktorými sa v rozvoznom pláne nerátalo, sa neposkytne.
§17 Penále (k § 204, 205 a 142 zákona)
(1)
Penále za nesplnenie dodávok, nepredloženie odvolávok (§ 4) alebo za neodber sa nemusí účtovať a vymáhať.
(2)
Ak neodvezie dodávateľ riadne pripravené obaly z predajne odberateľa v lehotách podľa rozvozného plánu alebo v lehotách inak dohodnutých, je povinný zaplatiť odberateľovi penále vo výške 50 Kčs za každú predajňu, v ktorej nedošlo na zvoz obalov.
§18 Záverečné ustanovenie
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. júlom 1964.
Prvý námestník ministra:

Loukotka v. r.
Príloha vyhlášky č. 138/1964 Zb.
Zoznam
vybraných druhov potravinárskych výrobkov s uvedením celkovej záručnej doby a lehôt, ktoré z nich čerpá maloobchod
Druh tovaru Celková záručná doba: Počíta sa od dátumu: Z toho čerpá maloobchod najmenej:
Jedlý olej, tuk 100 % 180 dní výroby 100 dní
Pokrmový tuk s 20 % masti 42 dní výroby 21 dní
Smetol 42 dní výroby 21 dní
Margarín stolný 56 dní výroby 28 dní
Vita 14 dní výroby 9 dní
Čokoláda horká:
vo fólii 150 dní vyskladnenia 50 dní
v celofáne, pergamenovom papieri 120 dní vyskladnenia 50 dní
s orieškami, mandľami a kávou 90 dní vyskladnenia 30 dní
Cukrovinky čokoládové:
čokoládové tyčinky 90 dní vyskladnenia 45 dní
máčané cukrovinky 75 dní vyskladnenia 35 dní
formované cukrovinky 75 dní vyskladnenia 35 dní
dezerty a dezertné zmesi 60 dní vyskladnenia 30 dní
nugáty
v dobe od 16. 4. - 15. 10. 45 dní vyskladnenia 21 dní
v dobe od 15. 10. - 16. 4. 60 dní vyskladnenia 30 dní
čokoládové dražé 75 dní vyskladnenia 30 dní
vianočné kolekcie a ostatné sezónne vianočné výrobky do konca výrobného roka
ostatné sezónne výrobky 75 dní vyskladnenia 45 dní
Cukrovinky nečokoládové:
kandity plnené i neplnené 75 dní vyskladnenia 35 dní
karamely 90 dní vyskladnenia 35 dní
nečokoládové dražé 75 dní vyskladnenia 35 dní
želé cukrovinky 75 dní vyskladnenia 35 dní
Cukrovinky sójové 42 dní vyskladnenia 21 dní
Ormamint 180 dní vyskladnenia 100 dní
Sušienky a jemné trvanlivé pečivo:
pri výrobkoch s prídavkom čerstvého masla a syra 60 dní vyskladnenia 28 dní
pri ostatných trhových druhoch sušeniek a jemného trvanlivého pečiva 70 dní vyskladnenia 33 dní
Káva pražená zrnková vo všetkých obaloch 25 dní balenia 15 dní
Káva pražená mletá v plechových obaloch 30 dní balenia 20 dní
Káva pražená mletá v ostatných obaloch 16 dní balenia 7 dní
Kakaový prášok 180 dní vyskladnenia 90 dní
Cigória 360 dní výroby 120 dní
Melta, Nerva, Kávona 270 dní výroby 90 dní
Ražná káva a jačmenná káva 180 dní výroby 60 dní
Sušené mlieko 180 dní výroby 60 dní
Zahustené kondenzované mlieko
sladené 360 dní výroby 90 dní
nesladené 270 dní výroby 30 dní
Cestoviny 180 dní
(z toho 1 mesiac môže čerpať výroba)
výroby 60 dní
Detská krupička balená 90 dní výroby 46 dní
Strúhanka, kocky do knedlíkov 90 dní výroby 30 dní
Suchárová kaša v prášku 180 dní výroby 75 dní
Droždie pekárske 7 dní vyskladnenia 5 dní
Víno:
hroznové 150 dní vyskladnenia 75 dní
tokajské 90 dní vyskladnenia 45 dní
ovocné, stolné a perlivé 120 dní plnenia 60 dní
polosladké, dezertné a korenené 180 dní plnenia 90 dní
sladové 180 dní vyskladnenia 90 dní
Liehoviny 360 dní plnenia (výroby) 120 dní
Liehoviny emulzné 180 dní plnenia (výroby) 30 dní
Minerálie 30 dní vyskladnenia 15 dní
Ovocné sirupy 180 dní výroby 60 dní
Kompóty do konca mája roka nasledujúceho po zbere ovocia 60 dní
Citrusové sirupy 90 dní výroby 35 dní
Ovocné sirupy fortifikované s vitamínom C 60 dní výroby 25 dní
Minerálne vody 180 dní vyskladnenia 60 dní
Ocot 90 dní vyskladnenia 40 dní
Zelenina sterilizovaná do konca augusta roka nasledujúceho po zbere použitej zeleniny 60 dní
Zelenina nakladaná do konca mája roka nasledujúceho po zbere použitej zeleniny 60 dní
Kysnutá kapusta:
od 1. 4. - 31. 10. 14 dní vyskladnenia 10 dní
od 1. 11. - 31. 3. 21 dní vyskladnenia 14 dní
Sladený slivkový lekvár 105 dní výroby 40 dní
Jamy 120 dní vyskladnenia 40 dní
Marmelády 120 dní výroby 40 dní
Soľ 90 dní vyskladnenia 42 dní
Horčica 120 dní výroby 50 dní
Zásmažka
lojová 90 dní výroby 40 dní
maslová 30 dní výroby 14 dní
Hotové jedlá:
I., II., IV. štvrťrok 180 dní výroby 75 dní
III. štvrťrok 180 dní výroby 60 dní
Hotové polievky:
cesnaková, hovädzia s cestovinami, s pečienkovou ryžou, hnedá - tučná 90 dní výroby 38 dní
cestovinová - tučná, rýžová s mäsom, cestovinová s mäsom 120 dní výroby 50 dní
držková, gulášová 150 dní výroby 65 dní
strukovinová, zeleninová, hubová, biela s vajcami, karfiolová, krupicová s vajcami 180 dní výroby 75 dní
cestovinová 360 dní výroby 150 dní
Polievkové kocky a polievková hmota zrnitá
pri balení v plechovkách (vinuté kartonáže) 360 dní výroby 150 dní
pri balení v inom obale (vrecká a pod.) 180 dní výroby 75 dní
Polievkové korenie 3 roky plnenia 360 dní
Rybie výrobky:
od 1. 4. - 30. 9. 5 dní vyskladnenia 3 dni
od 1. 10. - 31. 3. 7 dní vyskladnenia 4 dni
Konzervy rybie 180 dní vyskladnenia 90 dní
Ryby solené, slanečky 48 hod. vyskladnenia 24 hod.
Ryby údené v debničkách 48 hod. vyskladnenia 24 hod.
Polokonzervy zo sardel
očká v oleji, rezy 120 dní výroby 60 dní
pasta v tubách 120 dní výroby 60 dní
pasta v plechových krabiciach 60 dní výroby 30 dní
lúpané sardely v soľnom náleve 60 dní výroby 30 dní
výrobky zo solených sleďov s olejom 42 dní vyskladnenia 21 dní
Potravinárske výrobky z dovozu celková záručná doba sa delí medzi odberateľa a dodávateľa rovnakým podielom.
1)
Vedúci predajne je povinný vrátiť obaly ihneď po vybalení výrobkov v českých krajoch (mimo kontejnerov na kufre) Zberni obalov, n.p. Svit, papiereň Otrokovice, na Slovensku, n.p. Závody 29. augusta Partizánske. Kontejnery na kufre vráti vedúci predajne v českých krajoch na adresu Obchodu obuvou, expedičný sklad kufrov, Přerov, Tržná č. 1, stanica určenia Přerov hl. nádražie, na Slovensku Obchodu obuvou Partizánske. Pri vrátení sa obaly (okrem kontejnerov na kufre) balia vo zväzky po 10 kusoch, skladačky po 40 kusoch, previazané pevným motúzom, zaručujúcim manipuláciu v priebehu prepravy a na každý zväzok sa uvádza adresa odosielateľa. Kontejnery na kufre možno vrátiť jednotlive príslušnej zberni. Vrátené obaly fakturuje odberateľ príslušnej zberni s výnimkou kontejnerov na kufre, ktoré fakturuje v českých krajoch Obchodu obuvou v Gottwaldove, na Slovensku Obchodu obuvou v Partizánskom, za ceny fakturované dodávateľom, a to raz mesačne zbernou faktúrou, ktorá sa musí doložiť konsignáciami jednotlivých zásielok vrátených obalov. K faktúre na kontejnery na kufre sa prikladá okrem konsignácie tiež priepis nákladného listu.