Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákon o mierovej službe 1962

Znenie účinné: od 31.03.1962 do 31.07.1975 Neplatné znenie pre dnes
35/1962 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 31.03.1962 do 31.07.1975
35
ZÁKON
z 29. marca 1962
o mierovej službe
Národné zhromaždenie Československej socialistickej republiky sa uznieslo na tomto zákone:
Oddiel I
§1 Úvodné ustanovenie
Jedným z dôležitých predpokladov pre rozvoj národného hospodárstva je správne meranie. Na to treba zabezpečiť jeho jednotnosť a sústavne zavádzať a používať nové moderné meradlá a meracie metódy. Jednotnosť a správnosť merania s dosiahne zabezpečením základných etalónov zákonných mier, organizovanou a systematickou kontrolou používaných meradiel a meracích zariadení a určením a dodržiavaním správneho spôsobu merania. Zlepšenie na tomto úseku sa prejaví priaznivými dôsledkami v celom národnom hospodárstve. Prispeje predovšetkým ku zvýšeniu kvality a spoľahlivosti výrobkov, docieleniu úspory materiálov, zvýšeniu bezpečnosti pri práci, zlepšeniu zdravotníckej starostlivosti a zdokonaleniu ochrany záujmov spotrebiteľov.
Oddiel II
Zákonné miery
§2 Druhy zákonných mier
Zákonnými mierami sú základné jednotky (§ 3) a druhotné jednotky (§ 4).
§3 Základné jednotky
Základné jednotky sú:
(2)
Jednotkou hmoty je kilogram (kg).
(3)
Jednotkou času je sekunda (s).
(4)
Jednotkou elektrického prúdu je ampér (A).
(5)
Jednotkou teplotného rozdielu je stupeň (Kelvinov alebo Celsiov stupeň, deg. 0 K , 0C).
(6)
Jednotkou svietivosti je kandela (cd).
§4 Druhotné jednotky
Druhotné jednotky, ktoré sú priamo alebo nepriamo odvodené zo základných jednotiek, sa určia štátnou technickou normou; štátna technická norma určí aj definicie a označovanie zákonných mier, násobky a diely zákonných mier a meradiel, ktoré nezodpovedajú ustanoveniam tohto zákona.
§5 Záväznosť zákonných mier
(1)
Pri výrobe v obchode, doprave, zdravotníctve, vo vede, technike i vo všetkých ostatných odboroch národného hospodárstva, ako aj pri právnom styku musia sa pri údajoch mierových hodnôt, pre ktoré sú určené zákonné miery, používať len tieto miery.
(2)
V atómovej a jadrovej fyzike, v astronómii a v spektroskopii je dovolené používať aj iné než zákonné miery; to isté platí v styku s cudzinou.
Oddiel III
Organizácia mierovej služby
§6
Orgánom štátnej mierovej služby je Úrad pre normalizáciu, do ktorého sa začleňujú všetky doterajšie orgány tejto služby; jeho názov sa mení na Úrad pre normalizáciu a meranie. Súčasťou úraradu sú jeho oddelenia, zriadené v jednotlivých krajoch.
§7
(1)
V odbore štátnej mierovej služby Úrad pre normalizáciu a meranie zodpovedá za zabezpečovanie jednotnosti a správnosti mier, meradiel, meracích prístrojov (ďalej len „meradiel") a merania, ako aj za sústavné zvyšovanie ich technickej úrovne a presnosti; za tým účelom najmä
a)
uchováva štátne etalóny (presné kontrolné meradlá) fyzikálnych a technických jednotiek a veličín a zabezpečuje ich porovnávanie s medzinárodnými etalónmi a štátnymi etalónmi iných štátov;
b)
vykonáva výskum a vývoj v odbore štátnej etalonáže;
c)
v odbore merania sa stará o uplatnenie vedeckých poznatkov a o všeobecné rozšírenie a používanie pokrokových skúšobných metód;
d)
zúčastňuje sa medzinárodnej metrologickej spolupráce;
e)
vykonáva koordináciu rozvoja meracej techniky;
f)
určuje všeobecné povinnosti týkajúce sa výroby meradiel, ako aj ich dovozu, vývozu, opráv a používania;
g)
určuje hlavné podnikové etalóny podliehajúce povinnému úradnému skúšaniu a overovaniu, ako aj čas platnosti overenia;
h)
určuje prevádzkové meradlá, správnosť ktorých sú povinní zabezpečovať užívatelia porovnaním s hlavnými podnikovými etalónmi;
ch)
určuje vybrané prevádzkové meradlá, mimoriadne dôležité najmä pre správne určenie množstva a akosti v hospodárskom styku, pre ochranu zdravia a bezpečnosti pri práci pracujúcich, podliehajúce povinnému úradnému skúšaniu a overovaniu, ako aj čas platnosti overenia;
i)
vykonáva úradné skúšky a overovanie hlavných podnikových etalónov a vybraných prevádzkových meradiel podliehajúcich povinnej úradnej skúške a overeniu;
j)
vyhlasuje štátne a podnikové značky, ktorými sa označujú hlavné podnikové etalóny a prevádzkové meradlá, ktoré vyhovujú predpisom o povinnom úradnom skúšaní a overení;
k)
vykonáva typové overovanie vzoriek meradiel hromadne vyrábaných, pokiaľ podliehajú typovému overovaniu, a schvaľuje vzorky hromadne vyrábaných meradiel, ktoré typovej skúške nepodliehajú;
l)
vadáva nálezy, posudky a osvedčenia v odbore merania;
m)
spolupracuje s ministersvom a ústrednými orgánmi pri metodickom riadení činnosti mierových útvarov organizácií;
n)
vykonáva kontrolu meradiel, merania a plnenia ostatných povinností uložených predpismi o mierach vo všetkých odvetviach národného hospodárstva.
(2)
Vedúci Úradu pre normalizáciu a meranie môže v dohode s kompetentným ministrom alebo vedúcim ústredného orgánu previesť do ich pôsobnosti určité úlohy štátnej mierovej služby z odboru merania.
(3)
Úrad pre normalizáciu a meranie môže v dohode s kompetentným ministrom, ústredným orgánom alebo krajským národným výborom a prípadne aj s okresným národným výborom poverovať podriadené im organizácie vykonávaním podnikových etalónov a vybraných prevádzkových meradiel nahrádzajúcich úradné skúšky a overovanie.
§8
(1)
Na zabezpečenie jednotnosti a správnosti hlavných podnikových etalónov [§ 7 ods. 1 písm. g)] a vybraných prevádzkových meradiel [§ 7 ods. 1 písm. ch)] sú organizácie, ktoré tieto etalóny a meradlá vyrábajú, dovážajú alebo opravujú, povinné predkladať ich Úradu pre normalizáciu a meranie na úradné overenie pred ich uvedením do obehu. Na nové úradné overenie musia hlavné podnikové etalóny a vybrané prevádzkové meradlá predkladať organizácie, ktoré ich používajú, vždy pred uplynutím platnosti úradného overenia.
(2)
Jednotnosť a správnosť prevádzkových meradiel, ktoré nepodliehajú povinnému úradnému skúšaniu a overovaniu [§ 7 ods. 1 písm. h)], sú povinné zabezpečovať organizácie, ktoré tieto meradlá používajú, ich systematickým porovnávaním s úradne overenými hlavnými podnikovými etalónmi.
(3)
Za riadne plnenie povinností uvedených v odsekoch 1 a 2 a za splnenie ostatných povinností uložených organizáciám predpismi o mierach zodpovedajú vedúci organizácií.
(4)
Ministerstvá a ústredné orgány v dohode s Úradom pre normalizáciu a meranie zabezpečujú vykonávanie mierovej služby v podriadených organizáciách.
Oddiel IV
§9 Vykonávacie predpisy
Úrad pre normalizáciu a meranie vydá v dohode so zúčastnenými ministerstvami a ústrednými orgánmi predpisy na vykonanie tohto zákona; vo vykonávacích predpisoch vymedzí podrobne aj úlohy orgánov štátnej mierovej služby, ich práva a povinnosti a určí zásady konania pred orgánmi štátnej mierovej služby.
§10 Záverečné ustanovenia
(1)
Zrušujú sa
1.
zákon č. 16/1872 r. z., ktorým sa určuje nový poriadok mier a váh, v znení zákona č. 50/1876 r. z, zákona č. 56/1884 r. z., zákona č. 10/1893 r. z. a zákona č. 66/1893 r. z.;
2.
uhorský zákonný článok V/1907 o mierach a vykonávacie nariadenie č. 107.231/1908 K. M. (uh. m. obchodu) o zvláštnych mierových jednotkách a meracích prístrojoch;
3.
zákon č. 46/1918 r. z. o metrickom karáte a vykonávacie nariadenie č. 47/1918 r. z. o metrickom karáte;
4.
doteraz platné ustanovenia o štátnej službe pre miery a váhy, uverejnené v zákonnom opatrení Predsedníctva Národnej zhromaždenia č. 2/1955 Zb. o šžátnej službe pre miery a váhy, o štátnej službe pre drahé kovy a o skúšaní zbraní a streliva pre civilnú potrebu, najmä § 1 ods. 1 § 4, 8 až 10, § 13 ods. 1 písm. a) a b) a ods. 2.
(2)
Ostatné predpisy doteraz platné v odbore štátnej mierovej služby stratia platnosť dňom začiatku účinnosti predpisov vydaných podľa tohto zákona.
§11
Tento zákon nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Novotný v. r.

Fierliger v. r.

Široký v. r.