Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva chemického priemyslu o hospodárnom využití lepenkových prepravných obalov

Znenie účinné: od 01.11.1962 do 30.06.1966 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 38/1966 Zb.

104/1962 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.11.1962 do 30.06.1966
104
VYHLÁŠKA
Ministerstva chemického priemyslu
z 24. októbra 1962
o hospodárnom využití lepenkových prepravných obalov
Ministerstvo chemického priemyslu v dohode so zúčastnenými ústrednými úradmi a orgánmi a s radami krajských národných výborov ustanovuje na splnenie vládneho uznesenia z 25. 7. 1962 č. 690 o hospodárnom využití lepenkových prepravných obalov, podľa § 3 dekrétu č. 109/1945 Zb. o riadení výroby, § 26 zákona č. 165/1960 Zb. o treťom päťročnom pláne rozvoja národného hospodárstva Československej socialistickej republiky a zákona č. 69/1958 Zb. o hospodárskych vzťahoch medzi socialistickými
organizáciami:
§1 Rozsah platnosti
(1)
Vyhláška sa vzťahuje na tieto prepravné lepenkové obaly a ich súčasti (ďalej len „lepenkové obaly"):
a)
lepenkové obaly zahrnuté v cene tovaru alebo fakturované dodávateľom v dohode s odberateľom oddelene a ktoré nie je odberateľ povinný dodávateľovi vracať,*)
b)
lepenkové obaly, v ktorých sa doviezol tovar z cudziny a dovážajúci podnik zahraničného obchodu si nevyhradil ich vrátenie,
c)
lepenkové obaly, ktoré odberateľ nie je povinný dodávateľovi vrátiť podľa príslušných predpisov o hospodárení s obalmi pri obehu tovaru,
d)
lepenkové obaly návratné (preddavkované),*) ktoré sa používaním natoľko znehodnotili, že sú nespôsobilé na ďalší obeh a ostatné lepenkové obaly nespôsobilé na ďalší obeh.
(2)
Na lepenkové obaly, ktoré zo zdravotných alebo iných dôvodov nie sú spôsobilé na ďalšie použitie alebo prepracovanie, sa vyhláška nevzťahuje.
§2 Povinnosť ponuky
(1)
Organizácie, ktoré sú držiteľmi lepenkových obalov (ďalej len „držitelia lepenkových obalov"), sú po ich vyprázdnení povinné ich ponúknuť bez zbytočného meškania najbližšej opravovni Odbytového združenia papierenského priemyslu, ktoré je poverené výhradným výkupom týchto obalov.
(2)
Odbytové združenie papierenského priemyslu je povinné sa k ponuke vyjadriť do 21 dní po tom, čo ju dostalo; pokiaľ tak neurobí, je držiteľ lepenkových obalov oprávnený ich odpredať inému záujemcovi alebo ich odovzdať Zberným surovinám, n. p.
(3)
Povinnosť ponuky podľa odseku 1 sa nevzťahuje:
a)
na lepenkové obaly, ktoré držiteľ sám naďalej účelne a hospodárne používa výlučne na obalové účely,
b)
na lepenkové obaly, v ktorých sa podľa zvyklostí vydáva tovar priamo spotrebiteľovi.
§3 Výkup a renovácia
(1)
Odbytové združenie papierenského priemyslu vykupuje a renovuje ponúknuté lepenkové obaly.
(2)
Všetky organizácie, ktoré sa podieľajú na obehu lepenkových obalov, sú povinné na základe dojednaných dohôd s Odbytovým združením papierenského priemyslu odosielať obaly v dojednaných termínoch do určeného miesta.
(3)
Renovácia lepenkových obalov spočíva v takej ich oprave, úprave alebo spracovaní, aby sa zabezpečilo ich najvyššie možné využitie pre ďalšiu prepravu tovaru a maximálne využitie hmoty.
(4)
Nespracovateľný odpad z lepenkových obalov vzniknutý pri renovácii dodá Odbytové združenie papierenského priemyslu priamo výrobným závodom papierenského priemyslu.
§4 Preberacie a zmluvné podmienky
Odbytové združenie papierenského priemyslu dojedná s držiteľmi lepenkových obalov preberacie podmienky a uzavrie s nimi dohody o bližších podmienkach výkupu, triedenia, odosielania a pod.
§5 Výkupné ceny
(1)
Výkupné ceny lepenkových obalov sa určia dohodou medzi Odbytovým združením papierenského priemyslu a držiteľom lepenkových obalov podľa druhov lepeniek a vytriedenej akosti vo výške najmenej Kčs 0,41 za 1 kg a najviac Kčs 0,70 za 1 kg váhy obalov. Táto cena sa rozumie franko vagón nakladacej stanice alebo franko iný dopravný prostriedok.
(2)
Ak nedôjde k dohode podľa odseku 1, určí výkupnú cenu Ministerstvo chemického priemyslu po dohode s nadriadeným orgánom držiteľa lepenkových obalov.
§6 Ceny renovovaných obalov
Pre ceny renovovaných lepenkových obalov platia ustanovenia cenníka.*)
§7 Hospodárenie s lepenkovými obalmi
(1)
Odbytové združenie papierenského priemyslu zisťuje pomocou svojich obchodno-technických služieb v spolupráci s držiteľmi lepenkových obalov nesprávne alebo nevhodné používanie a skladovanie lepenkových obalov, hľadá cesty pre ich lepšie využitie a navrhuje opatrenia na zníženie spotreby lepenkových obalov.
(2)
Držitelia lepenkových obalov sú povinní zabezpečiť maximálnu obratovosť lepenkových obalov a vykonať dohodnuté opatrenia na zvýšenie hospodárnosti s nimi.
(3)
Odbytové združenie papierenského priemyslu prípadne upraví bilancie nových i opravených lepenkových obalov na základe maximálnej hospodárnosti preukázanej pri zdôvodňovaní potreby predložených požiadaviek.

Prechodné a záverečné ustanovenia

§8
Držitelia lepenkových obalov, ktorí ich získali pred účinnosťou tejto vyhlášky a nepoužívajú ich výlučne na obalové účely, sú povinní ich ponúknuť na výkup podľa § 2 tejto vyhlášky do 30 dní odo dňa jej účinnosti.
§9
Ustanovenie § 18 vyhlášky č. 335/1953 Ú. l. (č. 381/1953 Ú. v.) o zbere a výkupe zberných surovín, pokiaľ sa vzťahuje na lepenkové obaly, sa zrušuje.
§10
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. novembrom 1962.
Minister:

inž. Púčik v. r.
*)
Vyhláška č. 208/1957 Ú. l. (Ú. v.) o hospodárení s obalmi pri obehu tovaru.
*)
Cenník MCHP 25.