Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Úradu pre normalizáciu, ktorou sa vyhlasuje nový druh technických noriem (odborové normy)

Znenie účinné: od 01.01.1961 do 30.06.1964 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 96/1964 Zb.

156/1960 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1961 do 30.06.1964
156
VYHLÁŠKA
Úradu pre normalizáciu
z 1. októbra 1960,
ktorou sa vyhlasuje nový druh technických noriem (odborové normy)
Úrad pre normalizáciu v dohode so zúčastnenými ústrednými úradmi a orgánmi ustanovuje podľa § 2 ods. 2 zákona č. 35/1957 Zb. o technickej normalizácii:
Časť I
Základné ustanovenie
§1
(1)
Za nový druh technických noriem sa vyhlasujú odborové normy.
(2)
Odborové normy sú technické normy, ktoré platia len v určenom odbore národného hospodárstva.
§2
(1)
Predmetom odborových noriem sú suroviny, polotovary, výrobky a ich časti, riešenia, výkony a postupy, ktoré sa v rámci odboru vyrábajú, spracúvajú alebo používajú, alebo podľa ktorých sa v odbore postupuje pri výrobe alebo pri inej činnosti, a pri ktorých vzhľadom na rozsah využitia a význam výrobkov alebo riešenia netreba úpravu štátnou technickou normou.
(2)
Predmetom odborových noriem môžu byť i len niektoré ustanovenia štátnych technických noriem použiteľné len v príslušnom odbore (napr. pokiaľ ide o lícovanie, závity, drsnosť a pod.).
§3
Odborové normy platia pre všetky organizácie, ktorých projekčná, výrobná alebo príp. aj iná činnosť spadá do určeného odboru, alebo ktoré sú poverené kontrolou činnosti v odbore (skúšobné, kontrolné, inšpekčné a dozorné orgány), alebo ktorých činnosť súvisí s činnosťou vykonávanou v odbore (odberateľské organizácie a pod.).
§4
Odborové normy nesmú odporovať štátnym technickým normám alebo iným právnym predpisom.
§5
(1)
Schvaľovať odborové normy môžu len organizácie, ktoré minister (vedúci ústredného úradu alebo orgánu), ktorému prislúcha odborová gescia, poverí v dohode so zúčastnenými ministrami (vedúcimi ústredných úradov a orgánov) a s predsedom Úradu pre normalizáciu riadením technickej normalizácie v príslušnom odbore (ďalej len „poverená organizácia“). Ak ide o odbor, pre ktorý doteraz nebola určená odborová gescia, dohodne poverenie organizácie predseda Úradu pre normalizáciu so zúčastnenými ministrami (vedúcimi ústredných úradov a orgánov) a s predsedom Štátnej plánovacej komisie.
(2)
Poverenie organizácie riadením technickej normalizácie v príslušnom odbore oznámi Úrad pre normalizáciu vo svojom Vestníku.
Časť II
Tvorba odborových noriem
§6
(1)
Tvorba odborových noriem sa riadi plánom technickej normalizácie.
(2)
Ak nie je spracovateľ normalizačnej úlohy určený už v pláne technickej normalizácie, navrhne ho poverená organizácia.
§7
(1)
Návrh odborovej normy vypracuje spracovateľ tak, aby bol dosiahnutý základný cieľ, ktorý sa riešením normalizačnej úlohy sleduje. Spracovateľ pritom vychádza z výsledkov technického rozvoja (vedecko-výskumných, vývojových a pokusných prác) a prihliada na súvisiace technické normy, na posudky skúšobných, kontrolných, inšpekčných a dozorných orgánov na medzinárodné odporúčania a zahraničné normy, na odôvodnené požiadavky hlavných záujemcov na akosť a technickú úroveň výrobku, na spôsob výroby alebo na postup pri inej činnosti (rekonštrukcii, údržbe a pod.).
(2)
Návrh odborovej normy zašle spracovateľ s odôvodnením a návrhom opatrení na zavedenie normy všetkým, prípadne len hlavným záujemcom. Spracovateľ je povinný prejednať uplatnené pripomienky.
§8
(1)
Prejednaný návrh odborovej normy, pokiaľ nebol vypracovaný a prejednaný poverenou organizáciou, predloží spracovateľ i s dôvodovou zprávou na preskúmanie a schválenie poverenej organizácii.
(2)
Poverená organizácia preskúma predložený návrh odborovej normy, najmä či sa ním dosahuje vytýčený základný cieľ a či návrh bol prejednaný so všetkými, prípadne s hlavnými záujemcami. Ak nedošlo pri prejednávaní návrhu odborovej normy u spracovateľa k dohode, odstráni rozpory poverená organizácia prejednaním sporných pripomienok s tými, ktorí ich podali.
§9
(1)
Schvaľovanie odborových noriem je vyhradené riaditeľovi(vedúcemu) poverenej organizácie alebo jeho námestníkovi.
(2)
Úrad pre normalizáciu môže si v ročnom pláne technickej normalizácie vyhradiť, aby mu bol predložený návrh odborovej normy ešte pred jeho schválením.
Časť III
Vyhlásenie a vydanie odborovej normy
§10
(1)
Odborové normy vyhlasuje poverená organizácia vo Vestníku Úradu pre normalizáciu.
(2)
Schválený návrh odborovej normy predloží poverená organizácia Úradu pre normalizáciu na uverejnenie, očíslovanie a evidenciu. Návrh predloží vo dvoch vyhotoveniach.
§11
Odborové normy vydáva Vydavateľstvo Úradu pre normalizáciu.
Časť IV
Spoločné a záverečné ustanovenia
§12
Pre konanie o zmene alebo zrušení odborovej normy platia primerane ustanovenia časti II tejto vyhlášky.
§13
Výnimky zo záväznosti odborových noriem môže povoliť poverená organizácia, ktorá normu schválila.
§14
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. januárom 1961.
Predseda:
inž. Dostal v. r.