Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška hlavného arbitra Československej socialistickej republiky o uzavieraní hospodárskych zmlúv o vykonávaní prieskumných, projektových, vedeckovýskumných, umeleckých a iných prác na vysokých a priemyselných školách pre socialistické organizácie

Znenie účinné: od 01.09.1960 do 30.06.1964 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 109/1964 Zb.

127/1960 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.09.1960 do 30.06.1964
127
VYHLÁŠKA
hlavného arbitra Československej socialistickej republiky
z 5. augusta 1960
o uzavieraní hospodárskych zmlúv o vykonávaní prieskumných, projektových, vedeckovýskumných, umeleckých a iných prác na vysokých a priemyselných školách pre socialistické organizácie
Hlavný arbiter Československej socialistickej republiky ustanovuje po prerokovaní s ministrom školstva a kultúry podľa § 190 zákona č. 69/1958 Zb. o hospodárskych vzťahoch medzi socialistickými organizáciami (ďalej len „zákon“):
§1 Rozsah platnosti
Táto vyhláška sa vzťahuje na uzavieranie hospodárskych zmlúv o vykonávaní prieskumných, projektových, vedeckovýskumných, umeleckých a iných prác na vysokých a priemyselných školách (ďalej len „školy“) pre socialistické organizácie v rozsahu určenom vládnou vyhláškou č. 43/1960 Zb.
§2 Prieskumné alebo projektové práce
Zmluvy o vykonávaní prieskumných alebo projektových prác uzaviera škola s ich objednávateľom podľa ustanovení §§ 146-161 zákona, vylučuje sa však použitie § 159 zákona (majetkové sankcie). Pre školu i objednávateľa pri tom platia príslušné predpisy o dokumentácii stavieb.*)
§3 Vedeckovýskumné, umelecké a iné práce
(1)
Objednávateľ vedeckovýskumných prác uzaviera so školou zmluvu podľa ustanovení §§ 186-189 zákona. Obsahom zmluvy je spravidla aj dojednanie o spolupôsobení objednávateľa pri vedeckovýskumných prácach, najmä o tom, v akom rozsahu a v akej forme poskytne objednávateľ potrebný materiál, pracovné sily, skúšobné zariadenie, priestory, prístroje, náradie, prípadne vytvorí ostatné podmienky na vykonanie potrebných skúšok, pokusov a pod.
(2)
Spôsobom uvedeným v odseku 1 uzavierajú sa aj zmluvy na vypracovanie expertíz, konzultácií a podobných prác väčšieho rozsahu. Pri prácach tohto druhu, ak sú menšieho rozsahu a významu, nie je potrebná na uzavretie zmluvy písomná forma.
§4 Usporiadanie majetkových strát a majetkové sankcie
(1)
Majetkové sankcie sa v zmluvách podľa predchádzajúcich ustanovení spravidla neurčujú.
(2)
Ak by v súvislosti s vykonávaním prác podľa tejto vyhlášky mohlo dôjsť k hospodárskym stratám, dohodne škola s objednávateľom vopred v zmluve spôsob usporiadania týchto strát, najmä ak pôjde o straty v súvislosti s technickou novosťou, náročnosťou alebo jedinečnosťou vykonávaných prác a výkonov.
§5 Zmluvy na úseku novej techniky
V prípadoch, kde pre to budú dané predpoklady, budú medzi školami a socialistickými organizáciami uzavierané aj zmluvy podľa vyhlášky hlavného arbitra Československej socialistickej republiky č. 225/1959 Ú. l. (Ú. v.) o uzavieraní hospodárskych zmlúv na úseku novej techniky.
§6 Záverečné ustanovenia
Ustanovenia § 3 ods. 2 tejto vyhlášky nevzťahujú sa na prípady, keď znalecký posudok vyžaduje orgán na to oprávnený podľa zákona č. 47/1959 Zb. o úprave právnych pomerov znalcov a tlmočníkov.
§7
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. septembrom 1960.
Hlavný arbiter
Československej socialistickej republiky:
v z. Svitavský v. r.
*)
Vyhláška č. 152/1959 Ú. l. (Ú. v.) o dokumentácii stavieb.