Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška ministra zahraničného obchodu o zriadení podniku Rapid, podniku pre propagáciu v zahraničnom obchode 2024

Znenie účinné: od 20.12.1966
105/1960 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 20.12.1966
105
VYHLÁŠKA
ministra zahraničného obchodu
z 29. júna 1960
o zriadení podniku Rapid, podniku pre propagáciu v zahraničnom obchode
Minister zahraničného obchodu ustanovuje v dohode s ministrom financií podľa §§ 2 a 20 zákona č. 119/1948 Zb. o štátnej organizácii zahraničného obchodu a medzinárodného zasielateľstva:
§1
Zriaďuje sa podnik Rapid, československá reklamná agentúra (ďalej len „podnik“).
§2
Sídlom podniku je Praha.
§3
(1)
Hlavným predmetom podnikania podniku je
a)
výlučné vykonávanie všetkých druhov agentúrnej propagačnej činnosti súvisiacej so zahraničným obchodom vrátane vývozu a dovozu služieb a tlačovín určených na propagáciu, zriaďovanie potrebných zariadení v zahraničí na účely propagácie československých výrobkov a zabezpečovanie vydavateľskej činnosti;
b)
usporadúvanie výstav (a účastí na výstavách) pre československé i zahraničné podniky a organizácie v tuzemsku, pokiaľ majú význam pre zahraničný obchod, s výnimkou Medzinárodného veľtrhu v Brne;
c)
dovoz a vývoz iných propagačných prostriedkov, než uvedených v písmene a).
(2)
Podnik je oprávnený vykonávať všetku činnosť súvisiacu s predmetom jeho podnikania.
§4
(1)
Podnik je samostatnou právnickou osobou a samostatnou hospodárskou organizáciou, hospodáriacou podľa chozrasčotu; zodpovedá za svoje záväzky svojím majetkom.
(2)
Štát neručí za úkony a záväzky podniku.
(3)
Z majetku podniku nemožno žiadať ani dosiahnuť uspokojenie pohľadávok voči štátu alebo voči podnikom a iným organizáciám.
(4)
Ako vlastník nehnuteľného majetku sa v pozemkovej knihe zapisuje podnik.
§5
(1)
Podnik spravuje a riadi ústredný riaditeľ, ktorého vymenúva a odvoláva minister zahraničného obchodu.
(2)
Ústredný riaditeľ zastupuje podnik navonok a je oprávnený na všetky opatrenia a rozhodnutia v správe podniku.
(3)
Minister zahraničného obchodu môže vymenovať jedného alebo viacerých námestníkov ústredného riaditeľa. Námestník zastupuje ústredného riaditeľa v plnom rozsahu jeho oprávnenia.
(4)
Ústredný riaditeľ a jeho námestníci skladajú pri svojom vymenovaní ministrovi zahraničného obchodu sľub, že budú svedomite plniť svoje povinnosti.
§6
Základný majetok podniku je 20 000 000 Kčs.
§7
(1)
Podnik patrí do pôsobnosti Ministerstva zahraničného obchodu.
(2)
Minister zahraničného obchodu vydá podrobnejšie predpisy o úlohách podniku, jeho organizácii a činnosti, o zodpovednosti jeho pracovníkov a o dozore ministerstva na činnosť podniku. Predpisy o financovaní, o platobnom styku a o peňažnej kontrole podniku vydá minister financií v dohode s ministrom zahraničného obchodu.
§8
Dňom začiatku činnosti tejto vyhlášky prechádzajú na podnik práva a záväzky Československej obchodnej komory, ktoré vznikli v súvislosti s vykonávaním činnosti, ktorá je predmetom podnikania podniku, najmä aj práva a záväzky zo zmlúv zastupiteľských, zmlúv o spolupráci so zahraničnými agentúrami a pod.
§9
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. júlom 1960.

Čl. IV

Dňom počiatku účinnosti tejto vyhlášky prechádzajú na podniky Rapid a Polytechna práva a záväzky Československej obchodnej komory vzniknuté v súvislosti s vykonávaním činností, ktoré sa stávajú predmetom podnikania uvedených podnikov podľa tejto vyhlášky, najmä aj práva a záväzky zo zmlúv zastupiteľských, zmlúv o spolupráci so zahraničnými agentúrami, patentnými zástupcami a pod.
Minister:

Krajčír v. r.