Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Nariadenie o obehu zákonných peňazí

Znenie účinné: od 01.04.1960 do 31.12.1989 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 130/1989 Zb.

7/1954 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.04.1960 do 31.12.1989
7
Vládne nariadenie
zo dňa 26. januára 1954
o obehu zákonných peňazí
Vláda Československej republiky nariaďuje podľa § 9 písm. a) zákona č. 41/1953 Zb., o peňažnej reforme:
§1
(1)
Pokladnice hospodárskych rozpočtových a ostatných organizácií a zariadení sú povinné prijímať ako zákonné peniaze bankovky, štátovky a mince bez obmedzenia.
(2)
Fyzické osoby sú povinné prijímať ako zákonné peniaze bankovky bez obmedzenia, štátovky až do 100 kusov tej istej hodnoty a mince až do 20 kusov tej istej hodnoty.
(3)
Povinnosť prijímať peniaze podľa odsekov 1 a 2 sa vzťahuje len na peniaze obehom neopotrebované a nepoškodené.
§2
Výmenu peňazí určitých hodnôt za peniaze iných hodnôt vykonáva Štátna banka československá podľa hospodárskej potreby, štátne sporiteľne a poštové úrady podľa stavu svojich hotovostí.
§3
(1)
Peniaze obehom opotrebované prijíma Štátna banka československá, ak je nimi platené, alebo ich vymeňuje za peniaze neopotrebované tej istej alebo inej hodnoty.
(2)
Štátne sporiteľne a poštové úrady prijímajú peniaze obehom opotrebované, ak je nimi platené, ale nedávajú ich ďalej do obehu.
§4
(1)
Za neúmyselne poškodené bankovky, štátovky a mince poskytuje Štátna banka československá náhradu podľa smerníc schválených ministrom financií a uverejnených v Úradnom liste.
(2)
Za bankovky, štátovky a mince úmyselne poškodené sa náhrada neposkytuje; minister financií môže povoliť pre organizácie socialistického sektora výnimku.
§5
Peniaze falšované, pozmenené alebo zľahčené odoberú pokladnice organizácií alebo zariadení uvedených v § 1 ods. 1, ktorým boli peniaze predložené, na potvrdenku bez náhrady a zašlú ich Štátnej banke československej s oznámením, kto a za akých okolností ich predložil.
§6
O tom, či ide o opotrebovanie peňazí obehom alebo o ich poškodenie, falšovanie, pozmenenie alebo zľahčenie, rozhoduje pre účely tohto nariadenia Štátna banka československá, ktorá si v pochybnosti vyžiada posudok Štátnej tlačiarne cenín, ak ide o bankovky a štátovky, a Štátnej mincovne, ak ide o mince.
§7
Toto nariadenie nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia; vykoná ho minister financií.
Široký v. r.

Ďuriš v. r.