Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Nariadenie o archívnictve 1954

Znenie účinné: od 09.06.1954 do 31.12.1975 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:

Predpis bol zrušený predpisom 149/1975 Zb.

29/1954 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 09.06.1954 do 31.12.1975
29
Vládne nariadenie
zo dňa 7. mája 1954
o archívnictve
Vláda Československej republiky nariaďuje so súhlasom prezidenta republiky podľa § 1 ústavného zákona č. 47/1950 Zb., o úpravách v organizácii verejnej správy:
§1
Archívnictvo musí úplne slúžiť politickým, vedeckým, kultúrno-osvetovým a hospodárskym potrebám československého ľudu pri jeho budovateľskom úsilí. Aby archívnictvo mohlo úspešne plniť tieto úlohy, je jednotne organizované a riadené.
§2
Súbory písomností a dokumentov archívnej povahy, ktoré vznikli z činnosti štátnych orgánov ich ústavov a zariadení, socialistických právnických osôb, najmä národných a iných podnikov, ktoré spravujú národný majetok, ako aj ich právnych predchodcov, tvoria, pokiaľ boli vytriedené podľa predpisov pre skartáciu, jednotný štátny archívny fond.
§3
Jednotný štátny archívny fond je sústredený:
a)
v Štátnom ústrednom archíve v Prahe,
b)
v Štátnom slovenskom ústrednom archíve v Bratislave,
c)
v štátnych archívoch a
d)
v ostatných archívoch.
§4
(1)
Štátny ústredný archív v Prahe sa zaraďuje z archívnych celkov Ústredného archívu Ministerstva vnútra a Archívu Českej zeme.
(2)
Štátny slovenský ústredný archív v Bratislave sa zriaďuje zo Slovenského ústredného archívu v Bratislave.
(3)
Štátne archívy sa zriaďujú z archívnych celkov Moravského zemského archívu v Brne a Sliezskeho archívu v Opave a krajských archívov.
(4)
Do organizácie štátnych archívov sa postupne do 31. decembra 1955 začlenia poľnohospodársko-lesnícke archívy tak, aby sa úplne zabezpečili vedecké a výskumné záujmy Ministerstva pôdohospodárstva a Ministerstva lesov a drevárskeho priemyslu a Československej akadémie pôdohospodárskych vied.
§5
(1)
Štátne archívy [§ 3 písm. a) až c)] stávajú sa dňom, keď budú prevzaté do správy Ministerstva vnútra, jeho vedeckovýskumnými ústavmi.
(2)
Ostatné archívy slúžia predovšetkým potrebám orgánov, u ktorých sú zriadené. Správu týchto archívov vykonávajú kompetentné orgány podľa smerníc Ministerstva vnútra.
§6
Organizácia a riadenie archívnictva náleží Ministerstvu vnútra.
§7
Ministerstvo vnútra organizuje a riadi archívnictvo najmä tým, že:
a)
vydáva pokyny pre vedenie archívnych prác,
b)
kontroluje stav a úschovu archívneho materiálu a dohliada na jeho účelné rozmiestnenie,
c)
vedie evidenciu jednotného štátneho archívneho fondu,
d)
riadi vedeckú a kultúrno-osvetovú prácu štátnych archívov,
e)
dohliada na vykonávanie vyraďovacích prác,
f)
stará sa o spristupňovanie a zverejňovanie archívneho materiálu,
g)
stará sa o politický a odborný rast archívnych pracovníkov.
§8
(1)
Poradným orgánom Ministerstva vnútra v otázkach vedeckých a archívnoodborných je Vedecká archívna rada, ktorá má najviac 18 členov. Predsedu a ostatných členov Vedeckej archívnej rady vymenúva minister vnútra po dohode s prezidentom Československej akadémie vied a ministrom školstva.
(2)
Poradným orgánom Povereníctva vnútra vo vedeckých a odborných otázkach slovenského archívnictva je Slovenská vedecká archívna rada, ktorá má najviac 6 členov. Predsedu a ostatných členov Slovenskej vedeckej archívnej rady vymenúva povereník vnútra po dohode s predsedom Slovenskej akadémie vied a povereníkom školstva.
(3)
Členstvo vo Vedeckej archívnej rade a Slovenskej vedeckej archívnej rade je čestné.
§9
Do organizácie štátnych archívov sa môžu začleniť i ostatné archívy. O začlenení rozhodne minister vnútra po dohode s kompetentnými ministrami.
§10
Pri začleňovaní archívov do organizácie štátnych archívov prevezme Ministerstvo vnútra dňom začlenenia plánované pracovné sily, finančné a materiálno-technické prostriedky, nehnuteľnosti a ostatné zariadenia archívov v rozsahu a za podmienok, za ktorých sa ich doteraz používalo.
§11
(1)
Podrobné predpisy na vykonanie tohto nariadenia vydá minister vnútra po dohode s prezidentom Československej akadémie vied a ministrom školstva.
(2)
Minister vnútra môže tiež určiť výnimky pre niektoré archívne celky zvláštneho významu.
§12
Archívny materiál uložený v archívoch ozbrojených síl je súčasťou jednotného štátneho archívneho fondu; riadenie a organizácia archívov ozbrojených síl a využitie archívneho materiálu uloženého v týchto archívoch prislúcha výhradne orgánom vojenskej správy.
§13
Toto nariadenie nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia; vykoná ho minister vnútra po dohode s prezidentom Československej akadémie vied a s ostatnými dotknutými členmi vlády.
Zápotocký v. r.

Dr. Dolanský v. r.

Barák v. r.