Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Nariadenie o presune pôsobnosti v niektorých veciach dôchodkového zabezpečenia a nemocenského poistenia 1953

Znenie účinné: od 01.05.1953 do 30.06.1953 Neplatné znenie pre dnes
Časové verzie:
Porovnanie zmien počas roka:
25/1953 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 01.05.1953 do 30.06.1953
25.
Vládne nariadenie
zo dňa 14. apríla 1953
o presune pôsobnosti v niektorých veciach dôchodkového zabezpečenia a nemocenského poistenia.
Vláda Československej republiky nariaďuje so súhlasom prezidenta republiky podľa § 42 ods. 1 zákona č. 241/1948 Sb., o prvom päťročnom hospodárskom pláne rozvoja Československej republiky (zákona o päťročnom pláne):
§1
(1)
Okresné národné výbory vykonávajú
a)
pôsobnosť, ktorú dosiaľ vykonávaly okresné národné poisťovne vo veciach dávok dôchodkového zabezpečenia,
(2)
Štátny úrad dôchodkového zabezpečenia môže po dohode s Ministerstvom vnútra vyhláškou v úradnom liste preniesť na okresné alebo krajské národné výbory vykonávanie ďalších úloh s výnimkou rozhodovania o dávkach dôchodkového zabezpečenia.
§2
(2)
Ústredná rada odborov môže po dohode s ministerstvami vnútra a zdravotníctva a Štátnym úradom dôchodkového zabezpečenia preniesť vyhláškou v úradnom liste na okresné národné výbory vykonávanie nemocenského poistenia niektorých ďalších osôb, ktoré nie sú v pracovnom pomere.
§3
Hlavné vedenie a dohľad vo veciach uvedených v §§ 1 a 2 vykonáva Štátny úrad dôchodkového zabezpečenia.
§5
(1)
Okresné a krajské národné výbory prevezmú potrebný počet zamestnancov okresných národných poisťovní.
(2)
Majetok (práva i záväzky) Ústrednej národnej poisťovne, pokiaľ slúži plneniu úloh, ktoré sa prenášajú na národné výbory, prechádza do vlastníctva štátu a sveruje sa do správy národných výborov. Zápisy v pozemkových knihách vykoná súd na návrh kompetentného národného výboru.
(3)
O určení majetku podľa odseku 2 sa dohodnú ministri vnútra a zdravotníctva, predseda Štátnej komisie dôchodkového zabezpečenia a Ústredná rada odborov.
§6
Opatrenia urobené vo shode s ustanoveniami tohto nariadenia pred jeho účinnosťou sa považujú za opatrenia urobené podľa neho.
§7
Podrobnejšie predpisy na vykonanie tohto nariadenia vydá Štátny úrad dôchodkového zabezpečenia po dohode s Ministerstvom vnútra a ostatnými zúčastnenými ústrednými úradmi a Ústrednou radou odborov.
§8
Predpisy, ktoré sú v rozpore s týmto nariadením, sa zrušujú.
§9
(1)
Toto nariadenie nadobúda účinnosť dňom 1. mája 1953 s výnimkou ustanovení § 1 ods. 1 písm. b), § 2 ods. 1 a § 4, ktoré nadobúdajú účinnosť dňom 1. júla 1953.
(2)
Toto nariadenie vykonajú minister vnútra a predseda Štátnej komisia dôchodkového zabezpečenia po dohode so zúčastnenými členmi vlády a Ústrednou radou odborov.
Zápotocký v. r.

Široký v. r.

Nosek v. r.