Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Nariadenie vlády Slovenskej republiky o Obchodnom vestníku

Znenie účinné: od 24.02.1998 do 31.01.2004 Neplatné znenie pre dnes

Predpis bol zrušený predpisom 42/2004 Z. z.

100/1993 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 24.02.1998 do 31.01.2004
100
NARIADENIE VLÁDY
Slovenskej republiky
z 30. marca 1993
o Obchodnom vestníku
Vláda Slovenskej republiky podľa § 770 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník nariaďuje:
§1
Vydávanie Obchodného vestníka (ďalej len „Vestník“) zabezpečuje Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo“) prostredníctvom vydavateľa.
§2
(1)
Vo Vestníku sa zverejňujú údaje, ktorých zverejnenie ustanovuje Obchodný zákonník.
(2)
Z údajov zapisovaných do obchodného registra podľa § 28 ods. 1 a 2 Obchodného zákonníka sa vo Vestníku zverejňujú:
a)
údaje uvedené v § 28 ods. 1 písm. a) až d), f) až h) Obchodného zákonníka a meno, priezvisko a bydlisko osoby alebo osôb oprávnených konať za podnikateľa,
b)
z údajov uvedených v § 28 ods. 2 Obchodného zákonníka pri obchodnej spoločnosti a družstve výška základného imania, pri akciovej spoločnosti tiež počet, druh a menovitá hodnota akcií, pri štátnom podniku zakladateľ a kmeňové imanie,
c)
deň zápisu údajov podľa písmena a) a b), ako aj zmena a zánik zapisovaných skutočností, ktoré boli zverejnené.
(3)
Vo Vestníku sa zverejňuje vstup do likvidácie, ako aj meno a bydlisko likvidátora.
(4)
Vo Vestníku sa ďalej zverejňuje výpis z uznesenia súdu o vyhlásení konkurzu, o zamietnutí návrhu na vyhlásenie konkurzu pre nedostatok majetku, o povolení vyrovnania a ostatné písomnosti súdu podľa ustanovení osobitného predpisu.1)
(5)
Vo Vestníku sa okrem prípadov uvedených v odsekoch 1 až 4 zverejňujú aj iné údaje, ak povinnosť zverejniť ich ustanovuje zákon.2)
§3
(1)
Vo Vestníku sa môžu uverejňovať údaje, ktorých uverejnenie ustanovuje zákon, nestanovuje však povinnosť zverejniť ich vo Vestníku.
(2)
Vo Vestníku sa môžu tiež uverejňovať
a)
rozsudky v obchodných veciach,
b)
oznámenia alebo rozhodnutia štátnych orgánov týkajúce sa podnikateľov.
§4
(1)
Údaje určené na zverejnenie podľa § 2 ods. 2 až 4 zasielajú vydavateľovi súdy. Iné údaje okrem § 3 ods. 2 písm. a) sa zasielajú ministerstvu 20 dní pred požadovaným dňom ich uverejnenia. Ministerstvo osvedčí, či údaje zaslané na uverejnenie spĺňajú podmienky podľa tohto nariadenia, a postúpi ich vydavateľovi, prípadne vráti tomu, kto ich zaslal.
(2)
Údaje podľa odseku 1 sa zasielajú vydavateľovi najneskôr 15 dní pred požadovaným dňom ich zverejnenia alebo uverejnenia.
§5
(1)
Vestník sa vydáva spravidla raz za 15 dní v čiastkach číslovaných v bežnom roku postupne, v záhlaví čiastky Vestníka sa uvádza vydavateľ. Jej poradové číslo, číslo ročníka a deň jej vydania.
(2)
Čiastky Vestníka sa spravidla delia na časti, v ktorých sa uverejňujú zákonom ustanovené údaje súdov, štátnych orgánov a podnikateľov. V každej časti sa údaje označujú poradovými číslami. Toto číslovanie, ako aj číslovanie jednotlivých čiastok Vestníka sa uzatvára koncom kalendárneho roka.
§6
Podkladom na zverejnenie alebo uverejnenie vo Vestníku sú originály alebo úradne overené kópie dokladov o údajoch, oznámeniach alebo rozhodnutiach, ktoré sa majú zverejniť alebo uverejniť; podkladom na zverejnenie údajov podľa § 2 ods. 2 a 3 a uverejnenie podľa § 3 ods. 2 písm. a) je aj odpis súdneho rozhodnutia s potvrdením jeho právoplatnosti; podkladom pre zverejnenie údajov podľa § 2 ods. 4 sú odpisy súdnych písomností.
§7
(1)
Cenu za zverejnenie údajov podľa § 2 ods. 2 a 3 je povinný uhradiť ten, koho sa údaj týka, najneskôr ku dňu zápisu týchto údajov do obchodného registra.
(2)
Cenu za zverejnenie údajov podľa § 2 ods. 4 uhrádza správca podstaty2a) z majetku dlžníka; cena sa vyúčtuje až po zverejnení údajov vo Vestníku. Zverejnenie výpisu z uznesenia súdu o zamietnutí návrhu na vyhlásenia konkurzu pre nedostatok majetku je bezodplatné.
(3)
Cenu za zverejnenie údajov podľa § 2 ods. 5 uhrádza ten, koho sa údaj týka; cena sa vyúčtuje až po zverejnení údajov vo Vestníku.
(4)
V ostatných prípadoch uhrádza cenu za uverejnenie údajov ten, kto podá návrh na uverejnenie; cena sa vyúčtuje až po uverejnení údajov vo Vestníku.
(5)
Cenu ustanovenú osobitným predpisom3) poukazuje povinný podľa odsekov 1 až 4 na účet vydavateľa.
(6)
Ak údaje určené na zverejnenie alebo uverejnenie vydavateľ nezverejní alebo neuverejní do 90 dní odo dňa doručenia podkladov uvedených v § 6, je povinný cenu vrátiť tomu, kto ju uhradil. Povinnosť zverejniť alebo uverejniť údaje vydavateľom týmto nie je dotknutá.
§8
(1)
Za obsahovú správnosť podkladov na zverejnenie alebo uverejnenie zodpovedá ten, kto ich na zverejnenie alebo uverejnenie zaslal. Za súlad zverejnených alebo uverejnených údajov s poskytnutými podkladmi zodpovedá vydavateľ. Tlačové chyby sa vo Vestníku odstraňujú uverejnením redakčného oznámenia o ich oprave na náklad vydavateľa.
(2)
Vydavateľ je oprávnený vykonávať redakčnú úpravu údajov, ktoré sa majú zverejniť alebo uverejniť vo Vestníku, bez zmeny vecnej náplne a zmyslu zverejňovaných alebo uverejňovaných údajov alebo informácií.
(3)
Vydavateľ zabezpečí, aby každý záujemca mal možnosť obstarať si Vestník za určenú cenu.
§9
Zrušuje sa nariadenie vlády Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky č. 63/1992 Zb. o Obchodnom vestníku.
§10
Toto nariadenie nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Vladimír Mečiar v. r.
1)
Zákon č. 328/1991 Zb. o konkurze a vyrovnaní v znení neskorších predpisov.
2)
Napr. § 29 zákona č. 21/1992 Zb. o bankách.
§ 20 zákona č. 563/1991 Zb. o účtovníctve.
§ 50a zákona č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok v znení neskorších predpisov.
2a)
§ 8 zákona č. 328/1991 Zb. o konkurze a vyrovnaní v znení neskorších predpisov.
3)
Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 18/1996 Z. z. o cenách.