41
VYHLÁŠKA
Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky
z 26. januára 2012
o mede
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky podľa § 3 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení zákona č. 349/2011 Z. z. ustanovuje:
§1
Táto vyhláška ustanovuje požiadavky na získavanie, výrobu a dovoz medu, na manipuláciu
s ním, jeho označenie a umiestnenie na trh.
§2
Med je prírodná sladká látka produkovaná včelou medonosnou (Apis mellifera) z nektáru
rastlín, výlučkov živých častí rastlín alebo výlučkov hmyzu cicajúceho živé časti
rastlín, ktorý včely zbierajú, pretvárajú a obohacujú vlastnými špecifickými látkami,
ukladajú, zahusťujú, uskladňujú a ponechávajú v plástoch, aby dozrel a vyzrel.
§3
(1)
Hlavnými druhmi medu podľa pôvodu je med
a)
kvetový alebo med z nektáru,
b)
medovicový.
(2)
Hlavnými druhmi medu podľa spôsobu získavania, úpravy a umiestnenia na trh je med
a)
vytočený,
b)
lisovaný,
c)
plástikový,
d)
odkvapkaný,
e)
kusový alebo rezané plásty v mede.
(3)
Med kvetový alebo med z nektáru je med získavaný z nektáru rastlín.
(4)
Med medovicový je med získavaný prevažne z výlučkov živých častí rastlín a z výlučkov
hmyzu cicajúceho rastliny (Hemiptera) na živých častiach rastlín.
(5)
Med zmiešaný je med pochádzajúci z medu kvetového a medu medovicového bez výraznej
prevahy jedného z nich.
(6)
Med vytočený je med získavaný odstreďovaním odviečkovaných plástov bez plodu včiel.
(7)
Med lisovaný je med získavaný lisovaním plástov bez plodu včiel s použitím alebo
bez použitia zahriatia nepresahujúceho 45 °C.
(8)
Med plástikový je med uložený včelami do novopostavených buniek plástov neobsahujúcich
plod včiel alebo do tenkých plástových základov vytvorených iba zo včelieho vosku
a umiestnený na trh v zaviečkovaných celých plástoch alebo v častiach takýchto plástov.
(9)
Med odkvapkaný je med získaný odkvapkávaním odviečkovaných plástov bez plodu včiel.
(10)
Kusový med alebo rezané plásty v mede je med, ktorý obsahuje jeden kus alebo viac
kusov plástikového medu.
(11)
Pekársky med je med, ktorý je vhodný na priemyselné účely alebo ako zložka1) v iných potravinách, ktoré sa následne spracúvajú; môže mať cudziu chuť alebo pach,
začať kvasiť alebo už byť skvasený, byť prehriaty alebo ho možno získať odstránením
cudzích anorganických alebo organických látok takým spôsobom, že sa do značnej miery
odstráni peľ.
§4
(1)
Med je tvorený rôznymi druhmi cukrov, najmä fruktózou a glukózou, a inými látkami,
najmä organickými kyselinami, enzýmami a tuhými čiastočkami pochádzajúcimi zo zberu
medu. Farba medu sa mení od takmer bezfarebnej až po tmavohnedú. Konzistencia medu
môže byť kvapalná, viskózna alebo čiastočne až úplne kryštalická. Chuť a aróma medu
sa menia, avšak sú odvodené od pôvodu rastliny.
(2)
Fyzikálne a chemické požiadavky na med umiestnený na trh sú uvedené v prílohe č. 1.
(3)
Do medu umiestneného na trh alebo do medu použitého vo výrobku určenom na ľudskú
spotrebu sa nesmú pridávať zložky1) vrátane potravinárskych prídavných látok okrem medu.
(4)
Med, ak je to možné, nesmie obsahovať organické a anorganické nečistoty, najmä plesne,
zvyšky plástov, zvyšky hmyzu a lariev alebo zrnká piesku.
(5)
Med okrem pekárskeho medu nesmie mať neprirodzenú vôňu a chuť, nesmie začať kvasiť,
nesmie sa meniť neprirodzeným zásahom jeho kyslosť a nesmie mať teplom zničené alebo
inaktivované enzýmy.
(6)
Špecifické stavebné prvky tvoriace med sa nesmú odstrániť okrem prípadov, ak je to
nevyhnutné v rámci odstránenia cudzorodých anorganických a organických látok; to neplatí
pre pekársky med.
§5
(1)
Označenie „med“ možno pri umiestnení na trh používať len na pomenovanie medu podľa
§ 2.
(2)
(3)
Na etikete pekárskeho medu musia byť v bezprostrednej blízkosti označenia „pekársky
med“ uvedené slová „určený len na pečenie“.
(4)
Označenie druhom medu okrem pekárskeho medu možno doplniť informáciou o
a)
kvetovom alebo rastlinnom pôvode medu, ak med pochádza len alebo prevažne z uvedeného
zdroja a vyznačuje sa organoleptickými, fyzikálno-chemickými a mikroskopickými vlastnosťami
uvedeného pôvodu,
b)
regionálnom, teritoriálnom alebo topografickom pôvode medu, ak med pochádza výhradne
z uvedeného zdroja,
c)
špecifických kvalitatívnych kritériách.
(5)
Ak je pekársky med použitý ako súčasť viaczložkovej potraviny, označenie „pekársky
med“ možno v názve produktu nahradiť len označením „med“; v zozname zložiek viaczložkovej
potraviny sa však musí používať označenie „pekársky med“.
(6)
Na etikete musí byť uvedená krajina pôvodu, v ktorej je med získaný;2)ak je med získaný v Slovenskej republike, možno ho označiť slovami „Slovenský med“
alebo „slovenský“. Ak má med pôvod vo viac ako jednej krajine, názvy krajín pôvodu,
v ktorých je med získaný, sa na etikete uvádzajú v hlavnom zornom poli v zostupnom
poradí podľa ich hmotnostného podielu spolu s percentuálnym vyjadrením každého hmotnostného
podielu, ktorý predstavuje každá z uvedených krajín pôvodu, s odchýlkou najviac 5
%; podiel sa počíta na základe dokumentácie prevádzkovateľa o vysledovateľnosti.3) Pri balení obsahujúcom čisté množstvo medu menšie ako 30 g možno názvy krajín pôvodu
podľa druhej vety nahradiť dvojmiestnym kódom.4)
(7)
Pekársky med musí byť na veľkoobjemových kontajneroch, obaloch a v obchodných listoch
a objednávkach zreteľne označený slovami „pekársky med“.
(8)
Peľ ako prírodný špecifický stavebný prvok medu sa nepovažuje za zložku medu podľa
osobitného predpisu.1)
§6
Touto vyhláškou sa preberajú právne záväzné akty Európskej únie uvedené v prílohe č. 2.
§6a Prechodné ustanovenie k úprave účinnej od 24. júna 2015
Med, ktorý bol vyrobený podľa predpisov účinných do 23. júna 2015, možno umiestňovať
na trh až do vyčerpania zásob.
§6b Prechodné ustanovenie k úpravám účinným od 14. júna 2026
Med označený do 13. júna 2026 možno umiestniť na trh až do vyčerpania zásob.
§7
Zrušuje sa výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky z 28. apríla 2004 č. 1188/2004-100, ktorým sa vydáva
hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca med (oznámenie č. 326/2004 Z. z.).
§8
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. marca 2012.
Zsolt Simon v. r.
Príloha č. 1 k vyhláške č. 41/2012 Z. z.
Fyzikálne a chemické požiadavky na med umiestňovaný na trh
1.
Obsah cukru
1.1.
Obsah fruktózy a glukózy (súčet obidvoch)
1.1.1.
med kvetový ..... najmenej 60 g/100 g
1.1.2.
med medovicový, med zmiešaný ..... najmenej 45 g/100 g
1.2.
Obsah sacharózy
1.2.1.
všeobecne ..... najviac 5 g/100 g
1.2.2.
agát biely (Robinia pseudoacacia),
lucerna siata (Medicago sativa),
Mensies Banksia (Banksia menziesii),
zemolez francúzsky (Hedysarum), eukalyptus (Eucalyptus camadulensis)
židelník ohybný alebo bahenný (Eucryphia lucida, Eucryphia milliganii),
Citrus spp ..... najviac 10 g/100 g
lucerna siata (Medicago sativa),
Mensies Banksia (Banksia menziesii),
zemolez francúzsky (Hedysarum), eukalyptus (Eucalyptus camadulensis)
židelník ohybný alebo bahenný (Eucryphia lucida, Eucryphia milliganii),
Citrus spp ..... najviac 10 g/100 g
1.2.3.
levanduľa (Lavandula spp.),
borák lekársky (Borago officinalis) ..... najviac 15 g/100 g
borák lekársky (Borago officinalis) ..... najviac 15 g/100 g
2.
Obsah hmotnostného percenta vody
2.1.
všeobecne ..... najviac 20 %
2.2.
vres (Calluna) a pekársky med všeobecne ..... najviac 23 %
2.3.
pekársky med z vresu (Calluna) ..... najviac 25 %
3.
Obsah látok nerozpustných vo vode
3.1.
všeobecne, najviac ..... 0,1 g/100 g
3.2.
lisovaný med, najviac ..... 0,5 g/100 g
4.
Elektrická vodivosť
4.1.
med neuvedený nižšie a zmesi z takýchto druhov medu najviac 0,8 mS/cm
4.2.
medovicový med a gaštanový med a ich zmesi okrem uvedených v ďalšom texte najmenej
0,8 mS/cm
4.3.
výnimky: jahodovec obyčajný (Arbutus unedo), vresovec (Erica spp.),
eukalyptus, lipa (Tilia spp.), vres obyčajný (Calluna vulgaris),
manuka alebo ker rôsolovitý (Leptospermum), kustovnica cudzia (Melaleuca spp.)
eukalyptus, lipa (Tilia spp.), vres obyčajný (Calluna vulgaris),
manuka alebo ker rôsolovitý (Leptospermum), kustovnica cudzia (Melaleuca spp.)
5.
Voľné kyseliny
5.1.
všeobecne ..... najviac 50 miliekvivalentov kyseliny na 1 000 g
5.2.
pekársky med ..... najviac 80 miliekvivalentov kyseliny na 1 000 g
6.
Diastatická aktivita a obsah hydroxymetylfurfuralu (HMF) stanovená po spracovaní
a zmiešaní
6.1.
Diastatická aktivita (Schadeho stupnica)
6.1.1.
všeobecne, okrem pekárskeho medu ..... najmenej 8
6.1.2.
medy s nízkym prirodzeným obsahom enzýmov (napr. citrusové medy)
a obsahom HMF najviac 15 mg/kg ..... najmenej 3
a obsahom HMF najviac 15 mg/kg ..... najmenej 3
6.2.
HMF
6.2.1.
všeobecne, okrem pekárskeho medu, ..... najviac 40 mg/kg
(podlieha požiadavke
podľa bodu 6.1.2)
(podlieha požiadavke
podľa bodu 6.1.2)
6.2.2.
medy s deklarovaným pôvodom z regiónov s tropickým podnebím
a zmesi takýchto medov ..... najviac 80 mg/kg
a zmesi takýchto medov ..... najviac 80 mg/kg
Príloha č. 2 k vyhláške č. 41/2012 Z. z.
Zoznam preberaných právne záväzných aktov Európskej únie
1.
Smernica Rady 2001/110/ES z 20. decembra 2001 o mede (Mimoriadne vydanie Ú. v. EÚ,
kap. 13/zv. 27).
2.
Smernica Európskeho parlamentu a Rady 2014/63/EÚ z 15. mája 2014, ktorou sa mení
a dopĺňa smernica Rady 2001/110/ ES o mede (Ú. v. EÚ L 164, 3. 6. 2014).
3.
Smernica Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2024/1438 zo 14. mája 2024, ktorou sa
mení smernica Rady 2001/110/ES o mede, smernica Rady 2001/112/ES, ktorá sa vzťahuje
na ovocné šťavy a niektoré podobné produkty určené na ľudskú spotrebu, smernica Rady
2001/113/ES vzťahujúca sa na ovocné džemy, rôsoly a marmelády a sladené gaštanové
pyré určené na ľudskú spotrebu a smernica Rady 2001/114/ES o určitom čiastočne alebo
úplne dehydrovanom konzervovanom mlieku na ľudskú spotrebu (Ú. v. EÚ L, 2024/1438,
24. 5. 2024).
1)
Článok 2 ods. 2 písm. f) nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011
z 25. októbra 2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom, ktorým sa
menia a dopĺňajú nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES)
č. 1925/2006 a ktorým sa zrušuje smernica Komisie 87/250/EHS, smernica Rady 90/496/EHS,
smernica Komisie 1999/10/ES, smernica Európskeho parlamentu a Rady 2000/13/ES, smernice
Komisie 2002/67/ES a 2008/5/ES a nariadenie Komisie (ES) č. 608/2004 (Ú. v. EÚ L 304,
22. 11. 2011).
2)
Čl. 9 nariadenia (EÚ) č. 1169/2011 v platnom znení.
3)
Čl. 18 nariadenia (ES) č. 178/2002 Európskeho parlamentu a Rady z 28. januára 2002,
ktorým sa ustanovujú všeobecné zásady a požiadavky potravinového práva, zriaďuje Európsky
úrad pre bezpečnosť potravín a stanovujú postupy v záležitostiach bezpečnosti potravín
(Ú. v. ES L 31, 1. 2. 2002) v platnom znení.
4)
STN EN ISO 3166-1 Kódy názvov krajín a ich častí. Časť 1: Kódy krajín (ISO 3166-1)
(01 0190).