Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o mesačnom prerozdeľovaní preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie a o ročnom prerozdeľovaní poistného na verejné zdravotné poistenie 2024

67/2018 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.2024
67
VYHLÁŠKA
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky
zo 14. februára 2018,
ktorou sa ustanovujú podrobnosti o mesačnom prerozdeľovaní preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie a o ročnom prerozdeľovaní poistného na verejné zdravotné poistenie
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky podľa § 28 ods. 16 písm. a) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“) po dohode s Ministerstvom financií Slovenskej republiky ustanovuje:
§1 Oznamovanie údajov za kalendárny mesiac
(1)
Údaje podľa § 27 ods. 2 písm. a) až c) zákona sa oznamujú na formulári, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 1, takto:
a)
celková suma podľa § 27 ods. 2 písm. a) zákona zaokrúhlená matematicky na celé eurá,
b)
počet poistencov podľa pohlavia a veku od 5 do 79 rokov veku v skupinách po piatich rokoch, osobitne v skupine od 0 do dovŕšenia 1 roku veku, osobitne v skupine od 1 roku veku do 4 rokov veku a osobitne v skupine od 80 rokov veku (ďalej len „počet poistencov podľa pohlavia a veku“), za ktorých platiteľom poistného nie je štát podľa § 11 ods. 1 písm. a) až c) a ods. 2 zákona za kalendárny mesiac, za ktorý sa mesačné prerozdeľovanie preddavkov na poistné (ďalej len „mesačné prerozdeľovanie“) vykonáva, vypočítaný ako súčet denných stavov týchto poistencov v kalendárnom mesiaci vydelený počtom dní v kalendárnom mesiaci, zaokrúhlený na celé čísla smerom nadol; poistenec sa zaradí do vyššej vekovej skupiny podľa prílohy č. 1 od prvého dňa kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po kalendárnom mesiaci, v ktorom dosiahol vek rozhodujúci pre zaradenie do vyššej vekovej skupiny,
c)
počet poistencov podľa pohlavia a veku uvedených v § 27 ods. 2 písm. c) zákona, za ktorých platiteľom poistného je štát, vypočítaný ako súčet denných stavov týchto poistencov v kalendárnom mesiaci vydelený počtom dní v kalendárnom mesiaci, zaokrúhlený na celé čísla smerom nadol; poistenec sa zaradí do vyššej vekovej skupiny podľa prílohy č. 1 od prvého dňa kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po kalendárnom mesiaci, v ktorom dosiahol vek rozhodujúci pre zaradenie do vyššej vekovej skupiny.
(2)
Údaj o počte poistencov zaradených do jednotlivých farmaceuticko-nákladových skupín, diagnosticko-nákladových skupín a nákladových skupín zdravotníckych pomôcok za kalendárny mesiac, za ktorý sa mesačné prerozdeľovanie vykonáva podľa § 27 ods. 2 písm. d), g) a i) zákona, sa oznamuje na formulári, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 2.
(3)
Údaje podľa § 27 ods. 2 písm. e) zákona sa zasielajú v elektronickej podobe podľa prílohy č. 3.
(4)
Údaje podľa § 27 ods. 2 písm. f) zákona sa zasielajú v elektronickej podobe podľa prílohy č. 4.
(5)
Údaje podľa § 27 ods. 2 písm. h) zákona sa zasielajú v elektronickej podobe1) podľa prílohy č. 4a.
(6)
Údaje podľa § 27 ods. 2 písm. j) zákona sa zasielajú v elektronickej podobe1) podľa prílohy č. 4b.
(7)
Za celkovú sumu podľa odseku 1 písm. a) sa považuje preddavok na poistné splatný za rozhodujúce obdobie kalendárneho roka, do ktorého patrí aj kalendárny mesiac, za ktorý sa mesačné prerozdeľovanie vykonáva; do celkovej sumy podľa odseku 1 písm. a) vstupuje suma zaplateného preddavku v lehote splatnosti, pred lehotou splatnosti, ako aj zaplatený preddavok po lehote splatnosti.
(8)
Na výpočet mesačného prerozdeľovania sa určuje za každú zdravotnú poisťovňu počet poistencov zaradených do viacročných nákladových skupín vychádzajúci z údajov oznámených podľa odseku 4; ak sa poistenec nachádza v zozname podľa § 27 ods. 2 písm. b) zákona a zároveň aj v zozname podľa § 27 ods. 2 písm. c) zákona, zaradí sa do viacročnej nákladovej skupiny iba raz. Poistenci, ktorí nie sú v centrálnom registri poistencov evidovaní ako poistenci príslušnej zdravotnej poisťovne ani jeden deň obdobia, za ktoré sa prerozdeľovanie vykonáva, sa do viacročných nákladových skupín nezaradia. Celkový počet poistencov zaradených do jednotlivých viacročných nákladových skupín za každú zdravotnú poisťovňu samostatne je súčasťou rozhodnutia o mesačnom prerozdeľovaní.
(9)
Údaje podľa odsekov 1 a 2 sa zasielajú v elektronickej podobe.1)
§2 Výpočet mesačného prerozdeľovania
(1)
Na základe údajov podľa § 1 ods. 1 a 2 sa vykonáva mesačné prerozdeľovanie podľa § 27 a § 28 ods. 1 zákona. Výpočet mesačného prerozdeľovania je uvedený v prílohe č. 5.
(2)
Ak poistenec zdravotnej poisťovne splnil kritériá podľa § 27d ods. 4 a 5 zákona pre zaradenie do diagnosticko-nákladovej skupiny a bol poistencom príslušnej zdravotnej poisťovne aspoň jeden deň kalendárneho mesiaca, za ktorý sa vykonáva mesačné prerozdeľovanie, zaradí sa do príslušnej diagnosticko-nákladovej skupiny počas celého kalendárneho mesiaca, za ktorý sa vykonáva mesačné prerozdeľovanie.
(3)
Poistenec, ktorý bol zdravotnou poisťovňou zaradený do diagnosticko-nákladovej skupiny a ktorý ani jeden deň obdobia, za ktorý sa vykonáva prerozdeľovanie nie je v centrálnom registri poistencov evidovaný ako poistenec príslušnej zdravotnej poisťovne, sa z tohto zoznamu vyradí.
(4)
Ak poistenec zdravotnej poisťovne splnil kritériá podľa § 27e ods. 3 až 5 zákona pre zaradenie do nákladovej skupiny zdravotníckych pomôcok a bol poistencom príslušnej zdravotnej poisťovne aspoň jeden deň kalendárneho mesiaca, za ktorý sa vykonáva mesačné prerozdeľovanie, zaradí sa do príslušnej nákladovej skupiny zdravotníckych pomôcok počas celého kalendárneho mesiaca, za ktorý sa vykonáva mesačné prerozdeľovanie.
(5)
Poistenec, ktorý bol zdravotnou poisťovňou zaradený do nákladovej skupiny zdravotníckych pomôcok a ktorý ani jeden deň obdobia, za ktorý sa vykonáva prerozdeľovanie nie je v centrálnom registri poistencov evidovaný ako poistenec príslušnej zdravotnej poisťovne, sa z tohto zoznamu vyradí.
§3 Oznamovanie údajov za kalendárny rok
(1)
Celková suma poistného podľa § 27a ods. 2 písm. a) zákona zaokrúhlená matematicky na celé eurá sa oznamuje do 30. novembra kalendárneho roka nasledujúceho po rozhodujúcom období, za ktoré sa uskutoční ročné prerozdeľovanie poistného na verejné zdravotné poistenie (ďalej len „ročné prerozdeľovanie“), na formulári, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 6.
(2)
Údaj o počte poistencov zaradených do jednotlivých farmaceuticko-nákladových skupín, diagnosticko-nákladových skupín a nákladových skupín zdravotníckych pomôcok za rozhodujúce obdobie podľa § 27a ods. 2 písm. b), c) a d) zákona, ktorý je vypočítaný ako súčet poistencov nahlásených zdravotnou poisťovňou podľa § 1 ods. 2 za jednotlivé kalendárne mesiace rozhodujúceho obdobia, sa oznamuje do 30. novembra kalendárneho roka nasledujúceho po rozhodujúcom období, za ktoré sa uskutoční ročné prerozdeľovanie, na formulári, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 7.
(3)
Údaje podľa § 27a ods. 12 zákona v členení podľa pohlavia a veku poistencov, za ktorých platiteľom poistného je štát a za ktorých platiteľom poistného nie je štát podľa § 11 ods. 1 písm. a) až c) a ods. 2 zákona, sa získavajú v rozsahu podľa prílohy č. 8 takto:
a)
počet poistencov podľa pohlavia a veku, za ktorých platiteľom poistného nie je štát, vypočítaný ako súčet týchto poistencov podľa pohlavia a veku za jednotlivé kalendárne mesiace rozhodujúceho obdobia; za jednotlivé kalendárne mesiace rozhodujúceho obdobia sa počet poistencov podľa pohlavia a veku, za ktorých platiteľom poistného nie je štát, vypočíta ako súčet denných stavov týchto poistencov v kalendárnom mesiaci vydelený počtom dní v kalendárnom mesiaci, zaokrúhlený na celé čísla smerom nadol,
b)
počet poistencov podľa pohlavia a veku, za ktorých platiteľom poistného je štát, vypočítaný ako súčet týchto poistencov podľa pohlavia a veku za jednotlivé kalendárne mesiace rozhodujúceho obdobia; za jednotlivé kalendárne mesiace rozhodujúceho obdobia sa počet poistencov podľa pohlavia a veku, za ktorých platiteľom poistného je štát, vypočíta ako súčet denných stavov týchto poistencov v kalendárnom mesiaci vydelený počtom dní v kalendárnom mesiaci, zaokrúhlený na celé čísla smerom nadol.
(4)
Vekom poistenca sa rozumie jeho vek v rozhodujúcom období. Poistenec sa zaradí do vyššej vekovej skupiny od prvého dňa kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po kalendárnom mesiaci, v ktorom dosiahol vek rozhodujúci pre zaradenie do vyššej vekovej skupiny.
(5)
Údaj o počte poistencov zaradených do jednotlivých viacročných nákladových skupín podľa § 27c ods. 1 až 4 zákona za rozhodujúce obdobie za každú zdravotnú poisťovňu sa určuje ako súčet poistencov zaradených do viacročných nákladových skupín za jednotlivé kalendárne mesiace rozhodujúceho obdobia podľa § 1 ods. 8. Pre zaradenie poistenca do viacročnej nákladovej skupiny na účely ročného prerozdeľovania je rozhodujúce zaradenie poistenca v oznámení Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou podľa § 28a ods. 6 zákona. Ak poistenec nemá v oznámení podľa § 28a ods. 6 zákona určené zaradenie do žiadnej viacročnej nákladovej skupiny, zaradí sa do najmenej nákladnej viacročnej nákladovej skupiny. Celkový počet poistencov zaradených do viacročných nákladových skupín za každú zdravotnú poisťovňu samostatne je súčasťou rozhodnutia o ročnom prerozdeľovaní.
(6)
Údaje podľa odsekov 1 a 2 sa zasielajú v elektronickej podobe.1)
§4 Výpočet ročného prerozdeľovania
Na základe údajov podľa § 3 sa vykonáva ročné prerozdeľovanie podľa § 27a a § 28 ods. 1 zákona. Výpočet ročného prerozdeľovania je uvedený v prílohe č. 9.
§5 Prechodné ustanovenia
(1)
Podľa tejto vyhlášky sa vykoná mesačné prerozdeľovanie prvýkrát v marci 2018 za mesiac január 2018.
(2)
Pre ročné prerozdeľovanie za kalendárny rok 2017, ktoré sa vykoná v roku 2018, sa vo výpočte pre všetky zdravotné poisťovne použije hodnota nadlimitnej sumy 0 eur.
§5a Prechodné ustanovenie k úpravám účinným od 1. marca 2019
Mesačné prerozdeľovanie preddavkov na poistné podľa tejto vyhlášky v znení účinnom od 1. marca 2019 sa vykoná prvýkrát v marci 2019 za január 2019. Ročné prerozdeľovanie poistného podľa tejto vyhlášky v znení účinnom od 1. marca 2019 sa vykoná prvýkrát v roku 2020 za rok 2019.
§5b Prechodné ustanovenie k úpravám účinným od 1. januára 2021
Mesačné prerozdeľovanie preddavkov na poistné podľa tejto vyhlášky v znení účinnom od 1. januára 2021 sa vykoná prvýkrát v marci 2021 za január 2021. Ročné prerozdeľovanie poistného podľa tejto vyhlášky v znení účinnom od 1. januára 2021 sa vykoná prvýkrát v roku 2022 za rok 2021.
§5c Prechodné ustanovenie k úpravám účinným od 1. marca 2023
Mesačné prerozdeľovanie preddavkov na poistné podľa tejto vyhlášky v znení účinnom od 1. marca 2023 sa vykoná prvýkrát v marci 2023 za január 2023. Ročné prerozdeľovanie poistného podľa tejto vyhlášky v znení účinnom od 1. marca 2023 sa vykoná prvýkrát v roku 2024 za rok 2023.
§5d Prechodné ustanovenie k úpravám účinným od 10. decembra 2023
Zaradenie poistencov do viacročných nákladových skupín podľa druhej a tretej vety § 3 ods. 5 v znení účinnom od 10. decembra 2023 sa prvýkrát uskutoční v ročnom prerozdeľovaní poistného, ktoré sa vykoná v roku 2023 za rok 2022.
§5e Prechodné ustanovenie k úpravám účinným od 1. januára 2024
Mesačné prerozdeľovanie preddavkov na poistné podľa tejto vyhlášky v znení účinnom od
1. januára 2024 sa vykoná prvýkrát v marci 2024 za január 2024.
§6 Zrušovacie ustanovenie
Zrušuje sa vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 267/2012 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o mesačnom prerozdeľovaní preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie a o ročnom prerozdeľovaní poistného na verejné zdravotné poistenie v znení vyhlášky č. 127/2013 Z. z.
§7 Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 10. marca 2018.
Tomáš Drucker v. r.
1)
§ 12 a § 13 vyhlášky Úradu podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu č. 78/2020 Z. z. o štandardoch pre informačné technológie verejnej správy v znení vyhlášky č. 546/2021 Z. z.