Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej republiky o stredných školách 2009

282/2009 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.09.2009 do 31.08.2011
282
VYHLÁŠKA
Ministerstva školstva Slovenskej republiky
z 24. júna 2009
o stredných školách
Ministerstvo školstva Slovenskej republiky podľa § 48 ods. 1 a § 62 ods. 14 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon“) po dohode s Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky a Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky a podľa § 5 ods. 5 zákona č. 184/2009 Z. z. o odbornom vzdelávaní a príprave a o zmene a doplnení niektorých zákonov ustanovuje:
§1 Typy stredných odborných škôl a konzervatórií
Typy stredných odborných škôl a konzervatórií sú uvedené v prílohe č. 1.
§2 Sústava odborov vzdelávania
(1)
Gymnázium, stredná odborná škola a konzervatórium poskytujú výchovu a vzdelávanie v študijných odboroch a v učebných odboroch, ktoré sú v sústave odborov vzdelávania.
(2)
Sústava odborov vzdelávania sa člení na skupiny študijných odborov a skupiny učebných odborov. Skupina študijných odborov a skupina učebných odborov zahŕňa príbuzné študijné odbory a príbuzné učebné odbory. Študijný odbor a učebný odbor možno členiť na odborné zamerania.
(3)
Súčasťou sústavy odborov vzdelávania na stredných školách sú aj experimentálne overované študijné odbory a učebné odbory, ktorých zoznam sa každý rok zverejňuje na internetovej stránke Ministerstva školstva Slovenskej republiky.
(4)
Sústava študijných odborov a zameraní študijných odborov na gymnáziách, ktorých absolvovaním žiak získa úplné stredné všeobecné vzdelanie, je uvedená v prílohe č. 2.
(5)
Sústava skupín učebných odborov a učebných odborov a zameraní učebných odborov na stredných odborných školách, ktorých absolvovaním žiak získa
a)
nižšie stredné odborné vzdelanie, je uvedená v prílohe č. 3,
b)
stredné odborné vzdelanie, je uvedená v prílohe č. 4.
(6)
Sústava skupín študijných odborov a študijných odborov a zameraní študijných odborov na stredných odborných školách, ktorých absolvovaním žiak získa
a)
úplné stredné odborné vzdelanie, je uvedená v prílohe č. 5,
b)
vyššie odborné vzdelanie, je uvedená v prílohe č. 6.
(7)
Sústava študijných odborov a zameraní študijných odborov na konzervatóriách je uvedená v prílohe č. 7.
(8)
Vecná pôsobnosť príslušnej stavovskej organizácie alebo profesijnej organizácie k jednotlivým študijným odborom a učebným odborom je uvedená v prílohe č. 8.
(9)
Zoznam študijných odborov stredných odborných škôl, v ktorých sa vydáva okrem vysvedčenia o maturitnej skúške aj výučný list, je uvedený v prílohe č. 5. Výučný list sa vydáva po absolvovaní najmenej 1 400 vyučovacích hodín praktického vyučovania, z ktorých najmenej 1 200 vyučovacích hodín tvorí odborný výcvik.
§3 Zriaďovanie, zrušovanie, delenie a označovanie tried
(1)
Na stredných odborných školách možno zriadiť spoločné triedy dennej formy štúdia pre niekoľko príbuzných študijných odborov alebo spoločné triedy dennej formy štúdia pre niekoľko príbuzných učebných odborov, ak na vyučovanie odlišných odborných predmetov možno zriadiť skupinu ôsmich žiakov toho istého študijného odboru alebo učebného odboru. V študijných odboroch a učebných odboroch, kde sa nezíska dostatočný počet žiakov, môže zriaďovateľ strednej školy povoliť zriadenie skupiny s menej ako ôsmimi žiakmi, ak nemožno vyučovanie zabezpečiť iným vhodným spôsobom.
(2)
V externej forme štúdia sa zriaďujú triedy s počtom najmenej desať žiakov a najviac 30 žiakov. Ak klesne počet žiakov pod osem, trieda večernej formy štúdia alebo diaľkovej formy štúdia sa na konci školského roku zruší a žiaci sa preradia do inej triedy večernej formy štúdia alebo diaľkovej formy štúdia alebo do inej strednej školy, prípadne sa im umožní dokončiť štúdium dištančnou formou štúdia; ak počet študujúcich neklesne pod osem, môže sa trieda ponechať po celý čas štúdia. Zmeny v počte tried sa uskutočňujú na začiatku školského roka.
(3)
Na stredných odborných školách možno zriaďovať spoločné triedy externej formy štúdia aj pre dva až tri rozdielne študijné odbory alebo učebné odbory, ak na vyučovanie odborných predmetov možno vytvárať dve až tri skupiny s najmenej ôsmimi žiakmi v každej skupine pri dodržaní celkového počtu žiakov v triede podľa odseku 2. Vyučovanie všeobecnovzdelávacích predmetov je spoločné.
(4)
Na stredných školách možno triedy deliť pri vyučovaní povinných predmetov a voliteľných predmetov na dve skupiny a viac skupín. Na vyučovanie nepovinných predmetov možno vytvárať skupiny žiakov zložené zo žiakov rôznych ročníkov. Na vyučovanie predmetu náboženská výchova alebo etická výchova možno spájať žiakov rôznych tried toho istého ročníka. Ak počet žiakov v jednej skupine na vyučovanie náboženskej výchovy alebo etickej výchovy klesne pod 12, možno do skupín spájať aj žiakov z rôznych ročníkov.
(5)
Najvyšší počet žiakov v skupine na jedného majstra odbornej výchovy je uvedený v prílohách č. 3 až 5. Ak sa praktické vyučovanie žiakov bude uskutočňovať u osôb podľa § 43 ods. 12 zákona, môže riaditeľ strednej odbornej školy určiť na jedného majstra odbornej výchovy najviac 40 žiakov.
(6)
Na stredných zdravotníckych školách pri delení triedy na skupiny v praktickej časti odbornej zložky vzdelávania je najvyšší počet na jedného odborného učiteľa v škole najviac desať žiakov a na praktických cvičeniach v zdravotníckom zariadení najviac šesť žiakov.
(7)
V študijných odboroch skupiny 82 Umenie a umeleckoremeselná tvorba I, ktorých obsahom je navrhovanie a tvorivá činnosť výtvarného charakteru, sa vyučovanie uskutočňuje v skupinách s piatimi až deviatimi žiakmi.
(8)
Na stredných školách sa triedy jednotlivých ročníkov priebežne označujú rímskymi číslicami od I. do VIII. Paralelné triedy toho istého ročníka sa rozlišujú priradením veľkého písmena alebo veľkých písmen k rímskej číslici. V triednom výkaze, katalógovom liste žiaka, v triednej knihe, na vysvedčení, na výučnom liste a na absolventskom diplome sa jednotlivé ročníky označujú slovami.
§4 Organizácia vyučovania
(1)
Vyučovanie začína spravidla o 8.00 hodine, najskôr o 7.00 hodine. Vyučovanie žiakov mladších ako 18 rokov sa končí spravidla do 18.00 hodiny, najneskôr do 20.00 hodiny.
(2)
Dvadsaťminútová prestávka je spravidla po tretej vyučovacej hodine. Medzi ostatnými vyučovacími hodinami sú desaťminútové prestávky. Ak vyučovanie žiakov tej istej triedy pokračuje aj popoludní, medzi dopoludňajším a popoludňajším vyučovaním je prestávka najmenej 30 minút. Riaditeľ strednej školy môže výnimočne zaviesť najviac dve päťminútové prestávky pri zachovaní jednej desaťminútovej prestávky.
(3)
Po dvoch vyučovacích hodinách odborného výcviku a odbornej praxe je najmenej desaťminútová prestávka, po troch vyučovacích hodinách pätnásťminútová až tridsaťminútová prestávka. Prestávky žiakov, ktorí vykonávajú odborný výcvik a odbornú prax na pracoviskách iných právnických osôb alebo fyzických osôb podľa § 43 ods. 8 zákona, sú rovnaké ako prestávky zamestnancov na týchto pracoviskách.
(4)
Vyučovanie žiaka v jednom dni trvá najviac osem vyučovacích hodín vrátane nepovinných predmetov, okrem športovej prípravy a umeleckej prípravy; bez poludňajšej prestávky môže vyučovanie trvať najviac sedem vyučovacích hodín. V diaľkovej forme štúdia vyučovanie žiaka v jednom dni trvá najviac osem konzultačných hodín.
(5)
Odborný výcvik žiaka prvého ročníka a žiaka druhého ročníka v jednom dni trvá najviac šesť vyučovacích hodín. Odborný výcvik žiaka tretieho ročníka až piateho ročníka v jednom dni trvá najviac sedem vyučovacích hodín.
§5 Oslobodzovanie žiakov z vyučovania
(1)
Riaditeľ strednej školy môže oslobodiť žiaka z vyučovania povinného predmetu alebo od telesných úkonov spojených s vyučovaním niektorých predmetov na základe vyjadrenia príslušného lekára, ak ide o žiaka so zdravotným znevýhodnením na základe vyjadrenia posudkového lekára sociálneho zabezpečenia.
(2)
Riaditeľ strednej školy nemôže oslobodiť žiaka na celý školský rok alebo na jeho prevažnú časť od vyučovania povinných predmetov, ktoré majú rozhodujúci význam pre odborné zameranie absolventa. Tieto povinné predmety určuje riaditeľ strednej školy.
(3)
Neprítomnosť žiačky pre tehotenstvo a materstvo sa uznáva ako dôvod ospravedlnenej neprítomnosti.
§6 Hodnotenie a klasifikácia
(1)
Predmetom hodnotenia a klasifikácie je úroveň dosiahnutých vedomostí, zručností a schopností žiaka podľa platných učebných osnov a vzdelávacích štandardov. Na hodnotenie a klasifikáciu preukázaného výkonu žiaka v príslušnom vyučovacom predmete nesmie mať vplyv správanie sa žiaka.
(2)
Riaditeľ strednej školy oznámi najneskôr v deň začiatku školského roka, ktoré predmety sa v súlade so školským vzdelávacím programom klasifikujú a ktoré sa neklasifikujú.
(3)
Triedny učiteľ, učitelia jednotlivých predmetov alebo majster odbornej výchovy priebežne informuje o prospechu a správaní sa žiaka zákonného zástupcu žiaka, alebo zástupcu zariadenia podľa § 1 písm. g) zákona.
(4)
Ak sa výrazne zhorší prospech alebo správanie sa žiaka, riaditeľ písomne informuje zákonného zástupcu žiaka alebo zástupcu zariadenia.
§7 Súčasti výchovy a vzdelávania
(1)
Súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov v stredných školách je exkurzia, kurz na ochranu života a zdravia a kurz pohybových aktivít v prírode, ktoré sú uvedené v učebnom pláne školského vzdelávacieho programu; súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov v stredných školách môže byť aj školský výlet.
(2)
Riaditeľ strednej školy alebo ním poverený pedagogický zamestnanec pred uskutočnením exkurzie, kurzu na ochranu života a zdravia, kurzu pohybových aktivít v prírode alebo školského výletu poučí účastníkov o bezpečnosti a ochrane zdravia. O poučení sa vyhotoví písomný záznam. Záznam o poučení podpíšu všetci poučení účastníci a osoba, ktorá poučenie vykonala.
(3)
Pre žiakov, ktorí sa exkurzie, kurzu na ochranu života a zdravia, kurzu pohybových aktivít v prírode alebo školského výletu nezúčastnia, zabezpečí riaditeľ strednej školy náhradné vyučovanie.
(4)
Kurz na ochranu života a zdravia organizuje stredná škola v treťom ročníku štúdia; ak ide o učebné odbory, v ktorých dĺžka štúdia je dva roky, v druhom ročníku štúdia. Tento kurz trvá tri dni po šesť hodín.
(5)
Kurz pohybových aktivít v prírode sa organizuje vo forme lyžiarskeho kurzu, snoubordingového kurzu, plaveckého kurzu, turistického kurzu alebo kurzu iných športov v prírode. Organizáciu kurzu pohybových aktivít v prírode zabezpečuje riaditeľ alebo ním poverený pedagogický zamestnanec. Kurz pohybových aktivít v prírode sa koná v rozsahu piatich vyučovacích dní, najmenej však v rozsahu 15 vyučovacích hodín.
(6)
Zdravotnú starostlivosť lyžiarskeho kurzu alebo snoubordingového kurzu zabezpečuje vedúci kurzu spolu so zdravotníckym pracovníkom odborne spôsobilým na výkon zdravotníckeho povolania.1)
(7)
Počas exkurzie, turistického kurzu, kurzu iných športov alebo školského výletu tvorí skupinu jedného pedagogického zamestnanca najviac 25 žiakov. Jedno lyžiarske družstvo alebo snoubordingové družstvo tvorí najviac 15 žiakov. Jedno plavecké družstvo tvorí najviac 10 žiakov.
(8)
Školský výlet sa môže organizovať s informovaným súhlasom zákonného zástupcu žiaka alebo zástupcu zariadenia alebo s informovaným súhlasom žiaka, ak ide o plnoletého žiaka. Školské výlety sa môžu organizovať raz v školskom roku a trvajú najviac dva vyučovacie dni.
§8 Organizácia nadväzujúcich foriem odborného vzdelávania
(1)
Zoznam študijných odborov, v ktorých stredná odborná škola organizuje nadstavbové štúdium, je uvedený v prílohe č. 5. Štúdium je najmenej dvojročné.
(2)
Pomaturitné štúdium
a)
zdokonaľovacie alebo inovačné organizujú stredné odborné školy v študijných odboroch podľa prílohy č. 5, ktoré trvá najmenej šesť mesiacov,
b)
kvalifikačné organizujú stredné odborné školy v študijných odboroch podľa prílohy č. 5, ktoré trvá najmenej dva roky,
c)
špecializačné organizujú stredné odborné školy v študijných odboroch podľa prílohy č. 6, ktoré trvá najmenej dva roky, ak osobitný predpis neustanovuje inak,2)
d)
vyššie odborné organizujú stredné odborné školy v študijných odboroch podľa prílohy č. 6, ktoré trvá tri roky.
§9 Externá forma štúdia na gymnáziách a stredných odborných školách
(1)
Na gymnáziách a stredných odborných školách sa organizuje externá forma štúdia pre
a)
uchádzačov so vzdelaním, ktoré poskytovala základná škola, a pre uchádzačov so základným vzdelaním v dĺžke štúdia, ktorá je rovnaká ako dĺžka dennej formy štúdia príslušného študijného odboru alebo učebného odboru,
b)
uchádzačov, ktorí získali úplné stredné odborné vzdelanie alebo stredné odborné vzdelanie v dĺžke štúdia, ktorú určí riaditeľ strednej školy podľa ich zaradenia do príslušného ročníka študijného odboru alebo učebného odboru.
(2)
Uchádzači o štúdium v učebných odboroch, ktorí vykonali záverečnú skúšku v inom učebnom odbore alebo študijnom odbore, a uchádzači o štúdium v študijných odboroch, ktorí vykonali maturitnú skúšku v inom študijnom odbore, študujú len odborné predmety. Štúdium trvá najmenej jeden rok.
(3)
Kombinované štúdium na stredných odborných školách a gymnáziách sa vykonáva spojením dennej formy štúdia a externej formy štúdia. Denná forma štúdia trvá v jednom školskom roku jeden mesiac až päť mesiacov.
(4)
Žiak v externej forme štúdia sa zo správania neklasifikuje.
§10 Organizácia štúdia na konzervatóriu
(1)
Hudobné a dramatické konzervatórium poskytuje žiakom výchovu a vzdelávanie v odbore spev, hudba, tanec a hudobno-dramatické umenie v šesťročnom súvislom vzdelávacom programe.
(2)
Tanečné konzervatórium poskytuje žiakom výchovu a vzdelávanie v odbore tanec v osemročnom súvislom vzdelávacom programe.
(3)
Na konzervatóriu sa vzdelávanie poskytuje dennou formou štúdia. Na hudobnom a dramatickom konzervatóriu možno vzdelávanie mimoriadne poskytovať žiakovi, ktorý je žiakom základnej školy a ktorý má umelecké nadanie, na základe písomnej žiadosti a súhlasu zákonného zástupcu žiaka alebo zástupcu zariadenia a na základe komisionálnej skúšky; iným osobám bez ohľadu na vek a ukončený stupeň vzdelania. Žiak alebo absolvent hudobného a dramatického konzervatória si môže rozšíriť kvalifikáciu vzdelávaním sa v ďalšom hlavnom odbore štúdia. V jednom ročníku možno študovať len v jednom hlavnom odbore štúdia.
(4)
Vzdelávanie na konzervatóriu sa organizuje celodennou formou päť dní v týždni.
(5)
Hlavný odbor štúdia alebo hlavné odbory štúdia sa vyučujú individuálne alebo skupinovo. Jednotlivé odborné, umelecké, umelecko-pedagogické a všeobecnovzdelávacie predmety sa vyučujú individuálne, skupinovo alebo kolektívne. Počet žiakov v skupinách určujú školské vzdelávacie programy.
(6)
Konzervatórium organizuje ako súčasť vzdelávania interné a verejné divadelné, muzikálové, operné, operetné, tanečné a baletné predstavenia, súťaže, domáce i medzinárodné výmenné prezentácie a umelecké projekty.
(7)
Súčasťou umeleckého vzdelávania na hudobnom a dramatickom konzervatóriu je aj každodenná umelecká príprava, počas ktorej žiaci samostatne pripravujú umelecký výkon na základe zadaných úloh a pokynov pedagóga. Na tanečnom konzervatóriu sa umelecká príprava vykonáva za prítomnosti pedagóga.
(8)
Mimoriadne úspešným žiakom hudobného a dramatického konzervatória môže riaditeľ školy povoliť spojenie dvoch po sebe nasledujúcich ročníkov jedenkrát v priebehu šesťročného štúdia.
§11 Komisionálne skúšky na konzervatóriu
(1)
Podkladom na hodnotenie študijných výsledkov žiakov v hlavnom odbore štúdia alebo hlavných odboroch štúdia a v ostatných praktických odborných predmetoch sú komisionálne skúšky a všetky umelecké produkcie, ktoré sa konajú pred skúšobnými komisiami vymenovanými riaditeľom školy. Komisionálne skúšky sa konajú na konci každého polroka a na konci školského roka v rozsahu určenom učebnými osnovami.
(2)
Rozdielová skúška na konzervatóriu slúži na overenie stupňa rozvoja umeleckých schopností a odbornej teoretickej pripravenosti. Rozdielovou skúškou sa zisťuje stupeň rozvoja umeleckých schopností a odbornej teoretickej pripravenosti pri návrate na štúdium, po prerušení štúdia, pri prestupe z inej školy alebo pri zmene študijného odboru. Na tanečnom konzervatóriu sa skúška z odbornej teoretickej pripravenosti nevykonáva.
(3)
Riaditeľ školy nemôže povoliť opravnú skúšku z hlavného odboru štúdia alebo hlavných odborov štúdia.
(4)
Ak sa na základe priebežného hodnotenia žiaka v priebehu štúdia na tanečnom konzervatóriu preukáže, že žiak nie je schopný plniť požiadavky ustanovené učebnými osnovami, možno ho v prvom ročníku až štvrtom ročníku tanečného konzervatória na základe návrhu učiteľa preradiť na druhý stupeň základnej školy.
(5)
Žiaka prvého ročníka až štvrtého ročníka tanečného konzervatória možno preradiť na druhý stupeň základnej školy aj na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia alebo na návrh lekára zo zdravotných dôvodov.
§12 Zoznam študijných odborov a učebných odborov, v ktorých sa vyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania
Študijné odbory a učebné odbory, v ktorých sa vyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania, sú uvedené v prílohe č. 9.
§13 Prechodné ustanovenie
Žiak prijatý na vzdelávanie na strednej škole v študijnom odbore alebo v učebnom odbore ustanovenom podľa doterajších predpisov môže požiadať o zmenu študijného odboru alebo učebného odboru ustanoveného touto vyhláškou.
§14 Zrušovacie ustanovenie
Zrušuje sa vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 314/2008 Z. z. o stredných školách a o zozname študijných odborov a učebných odborov, v ktorých sa vyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania.
§15 Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. septembra 2009.
Ján Mikolaj v. r.
Príloha č. 1 k vyhláške č. 282/2009 Z. z.
TYPY STREDNÝCH ODBORNÝCH ŠKÔL A KONZERVATÓRIÍ
A.
Typy stredných odborných škôl sú:
a)
stredná odborná škola,
b)
stredná odborná škola automobilová,
c)
stredná odborná škola dopravná,
d)
stredná odborná škola drevárska,
e)
stredná odborná škola ekonomická,
f)
stredná odborná škola elektrotechnická,
g)
stredná odborná škola geodetická,
h)
stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu,
i)
stredná odborná škola hutnícka,
j)
stredná odborná škola chemická,
k)
stredná odborná škola chovu koní a jazdectva,
l)
stredná odborná škola knihovníckych a informačných štúdií,
m)
stredná odborná škola lesnícka,
n)
stredná odborná škola letecko-technická,
o)
stredná odborná škola obchodu a služieb,
p)
stredná odborná škola odevná,
q)
stredná odborná škola podnikania,
r)
stredná odborná škola poľnohospodárstva a služieb na vidieku,
s)
stredná odborná škola polygrafická,
t)
stredná odborná škola polytechnická,
u)
stredná odborná škola potravinárska,
v)
stredná odborná škola pôšt a telekomunikácií,
w)
stredná odborná škola rozvoja vidieka,
x)
stredná odborná škola rybárska,
y)
stredná odborná škola sklárska,
z)
stredná odborná škola sociálnoprávna,
aa)
stredná odborná škola stavebná,
ab)
stredná odborná škola strojnícka,
ac)
stredná odborná škola technická,
ad)
stredná odborná škola textilná,
ae)
stredná odborná škola umeleckopriemyselná,
af)
stredná odborná škola umeleckoremeselná,
ag)
stredná odborná škola veterinárna,
ah)
stredná odborná škola vinársko-ovocinárska,
ai)
stredná odborná škola záhradnícka,
aj)
stredná odborná škola železničná,
ak)
stredná pedagogická škola,
al)
stredná priemyselná škola,
am)
stredná priemyselná škola dopravná,
an)
stredná priemyselná škola drevárska,
ao)
stredná priemyselná škola elektrotechnická,
ap)
stredná priemyselná škola hutnícka,
aq)
stredná priemyselná škola chemická a potravinárska,
ar)
stredná priemyselná škola stavebná a geodetická,
as)
stredná priemyselná škola stavebná,
at)
stredná priemyselná škola strojnícka,
au)
stredná umelecká škola,
av)
stredná umelecká škola animovanej tvorby,
aw)
stredná umelecká škola dizajnu,
ax)
stredná umelecká škola filmová,
ay)
stredná umelecká škola scénického výtvarníctva,
az)
stredná zdravotnícka škola,
ba)
škola úžitkového výtvarníctva,
bb)
dopravná akadémia,
bc)
hotelová akadémia,
bd)
obchodná akadémia,
be)
pedagogická a kultúrna akadémia,
bf)
pedagogická a sociálna akadémia,
bg)
policajná stredná odborná škola,
bh)
stredná odborná škola požiarnej ochrany.
B.
Typy konzervatórií sú:
a)
hudobné a dramatické konzervatórium
b)
tanečné konzervatórium
Príloha č. 2 k vyhláške č. 282/2009 Z. z.
SÚSTAVA ŠTUDIJNÝCH ODBOROV A ZAMERANÍ ŠTUDIJNÝCH ODBOROV NA GYMNÁZIÁCH
Kód ŠTUDIJNÝ ODBOR Stupeň najvyššieho
dosiahnutého
vzdelania podľa
ISCED-971)
Nadväznosť podľa
doterajších
právnych predpisov
Študijný odbor – zameranie
7902 5 gymnázium 3A 7902 5
7902 5 01
7902 5 02
7902 5 05
7902 5 10
7902 5 16
7902 5 38
7902 5 70
7902 5 71
7902 5 73
7902 5 76
7902 5 78
7902 5 81
7902 5 74 gymnázium – bilingválne štúdium 3A 7902 5 74
7902 5 77 gymnázium – šport 3A  
Vysvetlivky:
1)
Medzinárodná norma klasifikácie vzdelania (International Standard Classification of Education, Paris, UNESCO 1997).
Príloha č. 3 k vyhláške č. 282/2009 Z. z.
SÚSTAVA SKUPÍN UČEBNÝCH ODBOROV A UČEBNÝCH ODBOROV A ZAMERANÍ UČEBNÝCH ODBOROV NA STREDNÝCH ODBORNÝCH ŠKOLÁCH, KTORÝCH ABSOLVOVANÍM ŽIAK ZÍSKA NIŽŠIE STREDNÉ ODBORNÉ VZDELANIE
Kód SKUPINA UČEBNÝCH ODBOROV Stupeň
najvyššieho
dosiahnutého
vzdelania podľa
ISCED-97
Nadväznosť
podľa
doterajších
právnych
predpisov
Najvyšší počet žiakov
na jedného majstra
odbornej výchovy
Učebný odbor 1. ročník 2. ročník
24 STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA II        
2477 0 obrábanie kovov 2C 2477 0 12 12
2478 0 strojárska výroba 2C 2478 0 12 12
           
27 TECHNICKÁ CHÉMIA SILIKÁTOV        
2752 0 výroba úžitkového skla 2C 2752 0 7 7
           
29 POTRAVINÁRSTVO        
2982 0 potravinárska výroba 2C 2982 0 12 12
           
31 TEXTIL A ODEVNÍCTVO        
3161 0 praktická žena 2C   12 12
3178 0 výroba konfekcie 2C 3178 0 15 12
3179 0 textilná výroba 2C 3179 0 12 12
           
32 SPRACÚVANIE KOŽE, PLASTOV A GUMY A VÝROBA OBUVI        
3282 0 výroba obuvi 2C 3282 0 12 12
3283 0 výroba koženej galantérie 2C 3283 0 12 12
3284 0 kožušnícka výroba 2C 3284 0 12 12
           
33 SPRACÚVANIE DREVA A VÝROBA HUDOBNÝCH NÁSTROJOV        
3383 0 spracúvanie dreva 2C 3383 0 12 12
           
36 STAVEBNÍCTVO, GEODÉZIA A KARTOGRAFIA        
3686 0 stavebná výroba 2C 3686 0 12 12
           
45 POĽNOHOSPODÁRSTVO, LESNÉ HOSPODÁRSTVO A ROZVOJ VIDIEKA II        
4572 0 poľnohospodárska výroba 2C 4572 0 12 12
4579 0 lesná výroba 2C 4579 0 15 12
           
64 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY II        
6449 0 technické služby v autoservise 2C 6449 0 10 10
Príloha č. 4 k vyhláške č. 282/2009 Z. z.
SÚSTAVA SKUPÍN UČEBNÝCH ODBOROV A UČEBNÝCH ODBOROV A ZAMERANÍ UČEBNÝCH ODBOROV NA STREDNÝCH ODBORNÝCH ŠKOLÁCH, KTORÝCH ABSOLVOVANÍM ŽIAK ZÍSKA STREDNÉ ODBORNÉ VZDELANIE
Kód SKUPINA UČEBNÝCH ODBOROV Stupeň
najvyššieho
dosiahnutého
vzdelania
podľa
ISCED-97
Nadväznosť
podľa
doterajších
právnych
predpisov
Kód
študijného
odboru
pre
absolventov
učebných
odborov
Najvyšší počet
žiakov na jedného
majstra odbornej
výchovy
Poz-
námka
Učebný odbor
Učebný odbor – zameranie 1. ročník 2. až 3.
ročník
21 BANÍCTVO, GEOLÓGIA A GEOTECHNIKA            
2176 2 mechanik banských prevádzok 3C 2176 2 2153 4 9 5  
2414 4 01
2417 4
               
22 HUTNÍCTVO            
2275 2 hutník            
2275 2 01 hutník – výroba koksu 3C   2414 4 03 12 8  
2275 2 02 hutník – výroba železných kovov 3C   2414 4 03 12 8  
2275 2 03 hutník – výroba neželezných kovov 3C   2414 4 03 12 8  
2275 2 04 hutník – tvárnenie kovov 3C   2414 4 03 12 8  
               
24 STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA II            
2401 2 zlievač 3C 2401 2 2414 4 03 12 12  
2414 4 04
2423 2 nástrojár 3C 2423 2 2414 4 01 12 12  
2414 4 02
2414 4 04
2414 4 06
2431 2 operátor v kovoobrábaní a službách 3C 2431 2 2414 4 02 12 12  
2414 4 04
2432 2 puškár 3C 2432 2 2414 4 01 12 12  
2414 4 02
2414 4 04
2433 2 obrábač kovov 3C 2433 2 2414 4 01 12 12  
2414 4 02
2414 4 04
2414 4 06
2435 2 klampiar            
2435 2 01 klampiar – strojárska výroba 3C 2435 2 01 2414 4 01 12 12  
2414 4 03
2414 4 04
2435 2 02 klampiar – stavebná výroba 3C 2435 2 02 2414 4 01 12 12 1)
2414 4 03
3659 4
2436 2 modelár 3C 2436 2 2414 4 02 12 12  
2414 4 03
2414 4 04
2414 4 06
3347 4 01
2439 2 lakovník 3C 2439 2 2414 4 01 12 12  
6403 4
2463 2 hodinár 3C 2463 2 2414 4 01 12 7  
2414 4 04
2675 4 03
2464 2 strojný mechanik 3C 2464 2 2414 4 01 12 12  
2414 4 04
2417 4
2466 2 mechanik opravár            
2466 2 01 mechanik opravár – plynárenské zariadenia 3C 2466 2 01 2414 4 01 12 12  
2414 4 04
2415 4
2417 4
2466 2 02 mechanik opravár – stroje a zariadenia 3C 2466 2 02 2414 4 01 12 12  
2414 4 04
2417 4
3454 4
2466 2 03 mechanik opravár – požiarna technika 3C 2466 2 03 2414 4 01 12 10  
2414 4 04
2417 4
2466 2 04 mechanik opravár – lesné stroje a zariadenia 3C 2466 2 04 2414 4 01 10 10  
2414 4 04
2417 4
4526 4
2466 2 10 mechanik opravár – koľajové vozidlá 3C 2466 2 10 2414 4 01 12 12  
2414 4 04
2417 4
2466 2 14 mechanik opravár – stroje a zariadenia v poľnohospodárstve 3C 2466 2 14 2414 4 01 10 12  
2414 4 04
2417 4
4526 4
2466 2 15 mechanik opravár – stroje a zariadenia na výrobu papiera 3C 2465 2 15 2417 4 12 12  
2890 4
2468 2 nastavovač textilných strojov            
2468 2 03 nastavovač textilných strojov – pletiarne 3C 2468 2 03 3139 4 01 12 12  
2485 2 rytec kovov            
2485 2 02 rytec kovov – nástroje a znaky 3C 2485 2 02 2414 4 01 12 7  
2414 4 02
2414 4 04
2487 2 autoopravár            
2487 2 01 autoopravár – mechanik 3C 2487 2 01 2414 4 01 12 10  
2414 4 04
2417 4
2675 4 03
3757 4 01
2487 2 02 autoopravár – elektrikár 3C 2487 2 02 2675 4 03 12 10  
3757 4 01
2487 2 03 autoopravár – karosár 3C 2487 2 03 2414 4 01 12 10  
2414 4 03
2414 4 04
2487 2 04 autoopravár – lakovník 3C 2487 2 04 2414 4 01 12 10  
2414 4 04
2488 2 mechanik špecialista automobilovej výroby 3C 2488 2 2414 4 01 12 12  
2414 4 04
2417 4
               
26 ELEKTROTECHNIKA            
2683 2 elektromechanik            
2683 2 11 elektromechanik – silnoprúdová technika 3C 2680 2 11 2675 4 01 12 10  
2675 4 02
2675 4 03
2683 2 12 elektromechanik – automatizačná technika 3C 2683 2 12 2675 4 03 12 10  
2683 2 13 elektromechanik – telekomunikačná technika 3C 2683 2 13 2675 4 03 12 10  
2683 2 14 elektromechanik – oznamovacia a zabezpečovacia technika 3C 2683 2 14 2675 4 03 12 10  
2676 4
2683 2 15 elektromechanik – úžitková technika 3C 2683 2 15 2675 4 01 12 10  
2675 4 02
2975 4 03
               
27 TECHNICKÁ CHÉMIA SILIKÁTOV            
2738 2 operátor sklárskej výroby            
2738 2 01 operátor sklárskej výroby – výroba dutého a lisovaného skla 3C 2738 2 01 2737 4 10 10  
2738 2 02 operátor sklárskej výroby – obsluha sklárskych automatov 3C 2738 2 02 2737 4 10 10  
2738 2 03 operátor sklárskej výroby – úprava a zošľachťovanie plochého skla 3C 2738 2 03 2737 4 10 10  
2738 2 04 operátor sklárskej výroby – maľba skla a keramiky 3C 2738 2 04 2737 4 10 10  
2738 2 05 operátor sklárskej výroby – výroba bižutérie a ozdobných predmetov 3C 2738 2 05 2737 4 10 10  
2738 2 06 operátor sklárskej výroby – brúsenie skla 3C 2738 2 06 2737 4 10 10  
2738 2 07 operátor sklárskej výroby – výroba vianočných ozdôb 3C 2738 2 07 2737 4 10 10  
               
28 TECHNICKÁ A APLIKOVANÁ CHÉMIA            
2866 2 gumár plastikár            
2866 2 01 gumár plastikár – spracúvanie kaučuku 3C 2866 2 01 2887 4 01 12 12 2)
2866 2 02 gumár plastikár – spracúvanie plastov 3C 2866 2 02 2887 4 01 12 12  
2873 2 textilný chemik            
2873 2 02 textilný chemik – farbenie textílií 3C 2873 2 02 3139 4 03 12 12  
2877 2 chemik pre udržiavanie textilných výrobkov a ďalšie služby 3C 2877 2 2890 4 12 12  
2878 2 biochemik            
2878 2 01 biochemik – mliekarská výroba 3C 2878 2 01 2982 4 04 12 10  
2878 2 02 biochemik – výroba piva a sladu 3C 2878 2 02 2982 4 08 12 10  
2878 2 03 biochemik – liehovarnícka výroba a výroba vína 3C 2878 2 03 2982 4 09 12 10  
2889 2 chemik            
2889 2 01 chemik – chemickotechnologické procesy 3C 2889 2 01 2890 4 12 12  
2889 2 02 chemik – farmaceutická výroba 3C 2889 2 02 2890 4 12 12  
2889 2 03 chemik – výroba a spracúvanie papiera 3C 2889 2 03 2890 4 12 12  
2889 2 04 chemik – spracúvanie kaučuku a plastov 3C 2889 2 04 2890 4 12 12  
2889 2 05 chemik – ochrana a tvorba životného prostredia 3C 2889 2 05 2890 4 12 10  
               
29 POTRAVINÁRSTVO            
2954 2 mäsiar 3C 2954 2 2982 4 01 10 10  
2955 2 mäsiar, lahôdkar 3C 2955 2 2982 4 01 10 10  
2962 2 pekár 3C 2962 2 2982 4 05 10 10  
2963 2 mlynár a cestovinár 3C 2963 2 2982 4 06 10 10  
2964 2 cukrár 3C 2964 2 2982 4 02 10 10  
2982 4 07
6421 4
2965 2 cukrovinkár pečivár            
2965 2 01 cukrovinkár pečivár – výroba cukroviniek 3C 2965 2 01 2982 4 03 15 10  
2965 2 02 cukrovinkár pečivár – výroba trvanlivého pečiva 3C 2965 2 02 2982 4 02 15 10  
2982 4 03
2978 2 cukrár pekár 3C 2978 2 2982 4 02 10 10  
               
31 TEXTIL A ODEVNÍCTVO            
3143 2 pradiar            
3143 2 01 pradiar – spracúvanie textilných vlákien 3C 3143 2 01 3139 4 02 12 12  
3143 2 02 pradiar – výroba netkaných textílií 3C 3143 2 02 3139 4 02 12 12  
3146 2 tkáč            
3146 2 01 tkáč – plošné textílie 3C 3146 2 01 3139 4 02 12 12  
6403 4
3148 2 gubár 3C 3148 2 3139 4 02 12 12  
6403 4
3151 2 pletiar 3C 3151 2 3139 4 02 12 12  
6403 4
3152 2 krajčír            
3152 2 01 krajčír – pánske odevy 3C 3152 2 01 3125 4 12 12  
6403 4
3152 2 02 krajčír – dámske odevy 3C 3152 2 02 3125 4 12 12  
6403 4
3152 2 03 krajčír – univerzálne šitie odevov 3C 3152 2 03 3125 4 12 12  
6403 4
3178 2 výroba konfekcie 3C 3178 2 nie je určený 15 12 3)
3185 2 krajčírka            
3185 2 01 krajčírka – odevná konfekcia a bielizeň 3C 3185 2 01 3125 4 12 12  
3185 2 03 krajčírka – textilné hračky 3C 3185 2 03 3125 4 12 15  
               
32 SPRACÚVANIE KOŽE, PLASTOV A GUMY A VÝROBA OBUVI            
3250 2 remenár sedlár 3C 3250 2 3248 4 12 12  
6403 4
3251 2 kožušník            
3251 2 02 kožušník – šitie a oprava kožušinových výrobkov 3C 3251 2 02 3125 4 12 10  
6403 4
3272 2 zvrškár 3C 3272 2 3248 4 12 10  
3274 2 obuvník            
3274 2 07 obuvník – výroba zvrškov a spodkov 3C 3274 2 07 3248 4 12 10  
6403 4
3274 2 08 obuvník – výroba spodkov 3C 3274 2 08 3248 4 12 10  
6403 4
               
33 SPRACÚVANIE DREVA A VÝROBA HUDOBNÝCH NÁSTROJOV            
3355 2 stolár 3C 3355 2 3347 4 12 12  
3659 4
6403 4
3356 2 spracovateľ prírodných pletív 3C 3356 2 3347 4 12 10  
6403 4
3370 2 čalúnnik 3C 3370 2 3347 4 12 12  
6403 4
               
34 POLYGRAFIA A MÉDIÁ            
3473 2 polygraf            
3473 2 01 polygraf – sadzba 3C 3473 2 01 3454 4 7 7  
3473 2 02 polygraf – reprodukčná grafika 3C 3473 2 02 3454 4 7 7  
3473 2 03 polygraf – polygrafická montáž 3C 3473 2 03 3454 4 7 7  
3473 2 04 polygraf – tlač na polygrafických strojoch 3C 3473 2 04 3454 4 7 7  
3473 2 05 polygraf – dokončovacie spracúvanie 3C 3473 2 05 3454 4 7 7  
               
36 STAVEBNÍCTVO, GEODÉZIA A KARTOGRAFIA            
3661 2 murár 3C 3661 2 3659 4 12 12  
6403 4
3663 2 tesár 3C 3663 2 3659 4 12 12 1)
6403 4
3664 2 železobetonár 3C 3664 2 3659 4 12 12  
6403 4
3665 2 štukatér 3C 3665 2 3659 4 12 7  
6403 4
3668 2 montér suchých stavieb 3C 3668 2 3659 4 12 12  
6403 4
3672 2 kamenár 3C 3672 2 3659 4 12 10  
6403 4
3673 2 kachliar 3C 3673 2 3659 4 12 12  
6403 4
3675 2 maliar 3C 3675 2 3659 4 12 10  
6403 4
3676 2 izolatér 3C 3676 2 3659 4 12 7  
6403 4
3678 2 inštalatér 3C 3678 2 2414 4 01 12 7  
3659 4
6403 4
3679 2 sklenár 3C 3679 2 3659 4 12 10  
6403 4
3680 2 podlahár 3C 3680 2 3659 4 12 7  
6403 4
3684 2 strechár 3C 3684 2 3659 4 12 7 1)
6403 4
3688 2 kominár 3C 3688 2 3659 4 12 10 1)
6403 4
               
37 DOPRAVA, POŠTY A TELEKOMUNIKÁCIE            
3762 2 železničiar            
3762 2 01 železničiar – dopravná cesta 3C 3762 2 01 3757 4 06 12 12  
3762 2 02 železničiar – obchodná činnosť 3C 3762 2 02 3757 4 05 12 12  
3763 2 manipulant poštovej prevádzky a prepravy 3C 3763 2 3756 4 12 10  
3766 2 lodník 3C 3766 2 3757 4 08 12 12  
               
45 POĽNOHOSPODÁRSTVO, LESNÉ HOSPODÁRSTVO A ROZVOJ VIDIEKA II            
4524 2 agromechanizátor, opravár 3C 4576 2 4512 4 10 10  
4529 2 pracovník pre záhradnú tvorbu, zeleň a služby 3C 4529 2 4511 4 12 10  
4512 4
4561 2 poľnohospodár            
4561 2 01 poľnohospodár – mechanizácia 3C 4561 2 01 4526 4 10 10  
4561 2 02 poľnohospodár – farmárstvo 3C 4561 2 02 4501 4 12 12  
4512 4
4561 2 03 poľnohospodár – služby 3C 4561 2 03 nie je určený 12 12  
4562 2 lesokrajinár 3C 4562 2 4521 4 12 10  
4567 2 poľnohospodárka pre služby na vidieku 3C 4567 2 nie je určený 12 10  
4569 2 viazač – aranžér kvetín 3C 4569 2 4511 4 12 12  
4571 2 záhradník 3C 4571 2 4511 4 12 12  
4572 2 poľnohospodárska výroba 3C 4572 2 nie je určený 12 12 3)
4574 2 opravár poľnohospodárskych strojov 3C 4574 2 4526 4 12 12  
4575 2 mechanizátor lesnej výroby 3C 4575 2 4521 4 10 10  
4578 2 rybár 3C 4578 2 2982 4 01 12 7  
4502 4 02
4580 2 chovateľ            
4580 2 02 chovateľ – chov koní a jazdectvo 3C 4580 2 02 4512 4 12 7  
4580 2 03 chovateľ – chov oviec 3C 4580 2 03 4512 4 12 10  
               
53 ZDRAVOTNÍCKE ODBORY VZDELÁVANIA NA STREDNÝCH ZDRAVOTNÍCKYCH ŠKOLÁCH            
5371 3 sanitár 3C 5371 3 nie je určený      
               
64 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY II            
6424 2 manikér-pedikér 3C 6424 2 6423 4 12 8  
6403 4
6428 2 komerčný pracovník 3C   6411 4 01 12 10  
6411 4 02
6403 4
6444 2 čašník, servírka 3C 6444 2 6421 4 12 8  
6403 4
6445 2 kuchár 3C 6445 2 6421 4 12 8  
6403 4
6451 2 aranžér 3C 6451 2 6411 4 02 12 10  
6403 4
6452 2 fotograf 3C 6452 2 6403 4 15 12  
6411 4 02
6453 2 knihár 3C 6453 2 3454 4 12 7  
6403 4
6456 2 kaderník 3C 6456 2 6426 4 15 10  
6403 4
6460 2 predavač 3C 6460 2 6403 4 12 10  
6411 4 01
6443 4
6475 2 technicko-administratívny pracovník 3C 6475 2 6476 4 12 12  
6403 4
6489 2 hostinský, hostinská 3C 6489 2 6421 4 12 8  
6403 4
               
85 UMENIE A UMELECKOREMESELNÁ TVORBA II            
8541 2 umelecký kováč a zámočník 3C 8541 2 8501 4 8 8  
6403 4
8545 2 zlatník a klenotník 3C 8545 2 6403 4 12 10  
8501 4
8551 2 umelecký štukatér 3C 8551 2 6403 4 12 10  
8501 4
8555 2 umelecký rezbár 3C 8555 2 6403 4 8 8  
8501 4
8557 2 umelecký stolár 3C 8557 2 6403 4 8 8  
8501 4
8559 2 umelecký čalúnnik a dekoratér 3C 8559 2 6403 4 8 8  
8501 4
8564 2 umelecký smaltér 3C 8564 2 6403 4 12 10  
8501 4
8571 2 umelecká vyšívačka 3C 8571 2 6403 4 8 8  
8501 4
8572 2 umelecká čipkárka 3C 8572 2 6403 4 8 8  
8501 4
8573 2 umelecký keramik 3C 8573 2 6403 4 12 10  
8501 4
8576 2 umelecký parochniar a maskér 3C 8576 2 6403 4 12 10  
8501 4
8582 2 umelecký krajčír 3C 8582 2 6403 4 8 8  
8501 4
Vysvetlivky:
1)
V treťom ročníku pri práci vo výškach štyria žiaci na jedného majstra odbornej výchovy.
2)
Pri preberaní učiva o vulkanizácii najviac šesť žiakov na jedného majstra odbornej výchovy.
3)
Učebný odbor strednej odbornej školy, ktorého štúdium trvá dva roky.
Príloha č. 5 k vyhláške č. 282/2009 Z. z.
SÚSTAVA SKUPÍN ŠTUDIJNÝCH ODBOROV A ŠTUDIJNÝCH ODBOROV A ZAMERANÍ ŠTUDIJNÝCH ODBOROV NA STREDNÝCH ODBORNÝCH ŠKOLÁCH, KTORÝCH ABSOLVOVANÍM ŽIAK ZÍSKA ÚPLNÉ STREDNÉ ODBORNÉ VZDELANIE
Kód SKUPINA ŠTUDIJNÝCH ODBOROV Stupeň
najvyššieho
dosiahnutého
vzdelania
podľa
ISCED-97
Nadväznosť
podľa
doterajších
právnych
predpisov
Najvyšší počet
žiakov na jedného
majstra odbornej
výchovy
Poz-
námka
Študijný odbor
Študijný odbor – zameranie 1.
ročník
2. až 5.
ročník
11 FYZIKÁLNO-MATEMATICKÉ VEDY          
1140 6 astronómia 4A 1140 6     1)
             
21 BANÍCTVO, GEOLÓGIA A GEOTECHNIKA          
2147 6 kamenárstvo          
2147 6 02 kamenárstvo – hrubá a ušľachtilá kamenárska výroba 3A 2147 6 02     2)
2153 4 baníctvo 3A 2153 4     3)
2157 6 geológia, geotechnika a environmentalistika 3A 2157 6     2)
2141 6 01
2141 6 02
2141 6 03
2141 6 05
2141 6 06
             
22 HUTNÍCTVO          
2234 6 zlievačstvo 3A 2234 6     2)
2235 6 hutníctvo 3A 2235 6     2)
2241 6 polytechnika 3A 2241 6     2)
2262 4 hutník operátor 3A 2262 4 12 12 2), 4)
             
23 STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA I          
2381 6 strojárstvo 3A 2381 6     2)
2387 6 mechatronika 3A 2387 6     2)
             
24 STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA II          
2411 4 mechanik nastavovač 3A 2411 4 12 12 2), 4)
2412 4 mechanik číslicovo riadených strojov 3A 2412 4 12 8 2), 4)
2413 4 mechanik strojov a zariadení 3A 2413 4 12 12 2), 4)
2414 4 strojárstvo          
2414 4 01 strojárstvo – výroba, montáž a oprava prístrojov, strojov a zariadení 3A 2414 4 01     3)
2414 4 02 strojárstvo – obrábanie materiálov 3A 2414 4 02     3)
2414 4 03 strojárstvo – tvárnenie, odlievanie a úprava kovov 3A 2414 4 03     3)
             
2414 4 04 strojárstvo – podnikanie a služby 3A 2414 4 04     3)
2414 4 06 strojárstvo – dizajn 3A 2414 4 06     3)
2415 4 plynárenstvo 3A 2415 4     3)
2417 4 prevádzka strojov a zariadení 3A 2417 4     3)
2418 4 mechanik požiarnej techniky 3A 2418 4 12 12 2), 4)
2419 4 operátor ekologických zariadení 3A 2419 4 12 12 2), 4)
2426 4 programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení 3A 2426 4 12 12 2), 4)
             
26 ELEKTROTECHNIKA          
2675 4 elektrotechnika          
2675 4 01 elektrotechnika – energetika 3A 2675 4 01     3)
2675 4 02 elektrotechnika – výroba a prevádzka strojov a zariadení 3A 2675 4 02     3)
2675 4 03 elektrotechnika – elektronické zariadenia 3A 2675 4 03     3)
2675 6 elektrotechnika 3A 2675 6     2)
2676 4 zariadenia oznamovacej techniky 3A 2676 4     3)
2679 4 mechanik – mechatronik 3A 2679 4 12 10 2), 4)
2682 4 mechanik počítačových sietí 3A 2682 4 12 10 2), 4)
2697 4 mechanik elektrotechnik 3A 2697 4 12 10 2), 4)
             
27 TECHNICKÁ CHÉMIA SILIKÁTOV          
2720 6 chémia silikátov          
2720 6 02 chémia silikátov – chémia keramiky 3A 2720 6 02     2)
2720 6 04 chémia silikátov – chémia skla 3A 2720 6 04     2)
2737 4 sklársky a keramický priemysel 3A 2737 4     3)
             
28 TECHNICKÁ A APLIKOVANÁ CHÉMIA          
2840 6 biotechnológia a farmakológia 3A 2840 6     2)
2841 6 technológia ochrany a tvorby životného prostredia 3A 2841 6     2)
2848 6 chemická informatika 3A 2848 6     2)
2849 6 kontrolné analytické metódy 3A 2849 6     2)
2859 4 operátor gumárskej a plastikárskej výroby 3A 2859 4 15 12 2), 4)
2860 4 chemik operátor          
2860 4 01 chemik operátor – priemyselná chémia 3A 2860 4 01 12 12 2), 4)
2860 4 02 chemik operátor – výroba celulózy a papiera 3A 2860 4 02 12 12 2), 4)
2860 4 03 chemik operátor – farmaceutická výroba 3A 2860 4 03 12 12 2), 4)
2860 4 04 chemik operátor – ochrana a tvorba životného prostredia 3A 2860 4 04 12 12 2), 4)
2880 4 chémia a životné prostredie 3A 2880 4 12 12 2), 4)
2885 6 chemická výroba 3A 2885 6     2)
2888 4 operátor farmaceutickej výroby 3A 2888 4 12 12 2), 4)
2890 4 chemický a farmaceutický priemysel 3A 2890 4     3)
             
29 POTRAVINÁRSTVO          
2940 6 potravinárstvo          
2940 6 01 potravinárstvo – výroba cukru a cukroviniek 3A 2940 6 01     2)
2940 6 03 potravinárstvo – spracúvanie múky 3A 2940 6 03     2)
2940 6 04 potravinárstvo – kvasná technológia 3A 2940 6 04     2)
2940 6 05 potravinárstvo – spracúvanie mlieka 3A 2940 6 05     2)
2940 6 06 potravinárstvo – spracúvanie mäsa 3A 2940 6 06     2)
2940 6 07 potravinárstvo – konzervárstvo 3A 2940 6 07     2)
2940 6 08 potravinárstvo – podnikanie v potravinárstve 3A 2940 6 08     2)
2940 6 09 potravinárstvo – potravinár-kvalitár 3A 2940 6 09     2)
2940 6 10 potravinárstvo – syrárstvo a fermentované výrobky 3A 2940 6 10     2)
2949 6 výživa, ochrana zdravia a hodnotenie potravín 3A 2949 6     2)
2952 4 výroba potravín 3A       3)
2960 4 operátor potravinárskej výroby 3A 2960 4 12 12 2), 4)
2982 4 potravinárska výroba          
2982 4 01 potravinárska výroba – mäsová a údenárska výroba 3A 2982 4 01     3)
2982 4 02 potravinárska výroba – pekárska a cukrárska výroba 3A 2982 4 02     3)
2982 4 04 potravinárska výroba – mliekarenská výroba 3A 2982 4 04     3)
2982 4 05 potravinárska výroba – konzervárenská výroba 3A 2982 4 05     3)
2982 4 06 potravinárska výroba – mlynárska a cestovinárska výroba 3A 2982 4 06     3)
2982 4 07 potravinárska výroba – spracovanie cukru a perníka – špeciálne techniky 3A 2982 4 07     3)
2982 4 08 potravinárska výroba – výroba piva, sladu, nealkoholických nápojov a spracovanie minerálnych vôd 3A 2982 4 08     3)
2982 4 09 potravinárska výroba – liehovarnícka výroba, výroba vína a nealkoholických nápojov 3A 2982 4 09     3)
             
31 TEXTIL A ODEVNÍCTVO          
3125 4 odevníctvo 3A 3125 4     3)
3125 6 odevníctvo          
3125 6 01 odevníctvo – technológia odevov 3A 3125 6 01     2)
3126 6 textilná technológia          
3126 6 01 textilná technológia – pradiarstvo 3A 3126 6 01     2)
3126 6 02 textilná technológia – tkáčstvo 3A 3126 6 02     2)
3126 6 03 textilná technológia – pletiarstvo 3A 3126 6 03     2)
3137 4 operátor odevnej výroby          
3137 4 01 operátor odevnej výroby – odevná výroba 3A 3137 4 01 12 12 2), 4)
3137 4 02 operátor odevnej výroby – odevné stroje a zariadenia 3A 3137 4 02 12 12 2), 4)
3138 4 operátor textilnej výroby          
3138 4 03 operátor textilnej výroby – pletiarne 3A 3138 4 03 12 12 2), 4)
3138 4 04 operátor textilnej výroby – zošľachťovanie textílií 3A 3138 4 04 12 12 2), 4)
3139 4 textilný priemysel          
3139 4 01 textilný priemysel – prevádzka textilných strojov 3A 3139 4 01     3)
3139 4 02 textilný priemysel – textilná technológia 3A 3139 4 02     3)
3139 4 03 textilný priemysel – zošľachťovanie textílií 3A 3139 4 03     3)
3155 6 grafické systémy v odevníctve 3A 3155 6     2)
             
32 SPRACÚVANIE KOŽE, PLASTOV A GUMY A VÝROBA OBUVI          
3231 6 výroba obuvi a galantérneho tovaru 3A 3231 6     2)
3243 4 operátor kožiarskej výroby 3A 3243 4 12 10 2), 4)
3244 4 operátor kožušníckej výroby 3A 3244 4 12 10 2), 4)
3247 4 technik obuvníckej výroby 3A   12 10 2), 4)
3248 4 kožiarstvo 3A 3248 4 12 10 3)
             
             
33 SPRACÚVANIE DREVA A VÝROBA HUDOBNÝCH NÁSTROJOV          
3336 6 drevárstvo a nábytkárstvo          
3336 6 01 drevárstvo a nábytkárstvo – drevárstvo 3A 3336 6 01     2)
3336 6 02 drevárstvo a nábytkárstvo – nábytkárstvo 3A 3336 6 02     2)
3336 6 04 drevárstvo a nábytkárstvo – manažment v drevárstve 3A 3336 6 04     2)
3337 6 výroba hudobných nástrojov          
3337 6 01 výroba hudobných nástrojov – technológie výroby hudobných nástrojov 3A 3337 6 01     2)
3341 4 operátor drevárskej a nábytkárskej výroby 3A 3341 4 12 12 2), 4)
3347 4 drevárska a nábytkárska výroba 3A 3347 4     3)
3383 6 spracúvanie dreva 3A 3383 6     2)
             
34 POLYGRAFIA A MÉDIÁ          
3431 6 polygrafia          
3431 6 01 polygrafia – polygrafická technológia 3A 3431 6 01     2)
3431 6 02 polygrafia – grafika tlačovín 3A 3431 6 02     2)
3432 6 obalová technika 3A 3432 6     2)
3434 4 operátor obalových materiálov 3A 3434 4 7 7 2), 4)
3446 4 grafik tlačových médií 3A 3446 4 12 12 2), 4)
3447 4 grafik digitálnych médií 3A 3447 4 12 12 2), 4)
3453 4 tlačiar na polygrafických strojoch 3A 3453 4 7 7 2), 4)
3454 4 polygrafický priemysel 3A 3454 4     3)
3471 4 reprodukčný grafik 3A 3471 4 7 7 2), 4)
             
36 STAVEBNÍCTVO, GEODÉZIA A KARTOGRAFIA          
3650 6 staviteľstvo 3A 3650 6     2)
3650 6 01 staviteľstvo – pozemné staviteľstvo 3A       2)
3650 6 02 staviteľstvo – dopravné staviteľstvo 3A       2)
3650 6 03 staviteľstvo – železničné staviteľstvo 3A       2)
3650 6 04 staviteľstvo – vodohospodárske stavby 3A       2)
3650 6 05 staviteľstvo – požiarna ochrana 3A       2)
3650 6 06 staviteľstvo – rekonštrukcia a adaptácia budov 3A       2)
3650 6 07 staviteľstvo – technické zariadenie budov 3A       2)
3650 6 08 staviteľstvo – ekologické staviteľstvo 3A       2)
3650 6 09 staviteľstvo – hydroekologické stavby 3A       2)
3650 6 10 staviteľstvo – stavebný manažment 3A       2)
3656 4 operátor stavebnej výroby 3A 3656 4 12 12 2), 4)
3658 4 mechanik stavebnoinštalačných zariadení 3A 3658 4 12 7 2), 4)
3659 4 stavebníctvo 3A 3659 4     3)
3660 4 vodné hospodárstvo 3A 3660 4     3)
3692 6 geodézia, kartografia a kataster 3A 3692 6     2)
             
37 DOPRAVA, POŠTY A TELEKOMUNIKÁCIE          
3739 6 elektrotechnika v doprave a telekomunikáciách 3A 3739 6     2)
3756 4 poštová prevádzka 3A 3756 4     3)
3757 4 dopravná prevádzka          
3757 4 01 dopravná prevádzka – cestná a mestská doprava 3A 3757 4 01     3)
3757 4 05 dopravná prevádzka – obchodná činnosť železníc 3A 3757 4 05     3)
3757 4 06 dopravná prevádzka – železničná dopravná cesta 3A 3757 4 06     3)
3757 4 08 dopravná prevádzka – vodná doprava 3A 3757 4 08     3)
3758 4 operátor prevádzky a ekonomiky dopravy 3A 3758 4 12 12 2), 4)
3759 4 komerčný pracovník v doprave 3A 3759 4 12 12 2), 4)
3760 6 prevádzka a ekonomika dopravy 3A 3760 6     2)
3765 6 technika a prevádzka dopravy 3A 3765 6     2)
3776 4 mechanik lietadiel          
3776 4 01 mechanik lietadiel – mechanika 3A 3776 4 01 12 12 2), 4)
3776 4 02 mechanik lietadiel – avionika 3A 3776 4 02 12 12 2), 4)
3778 4 technik informačných a telekomunikačných technológií 3A 3778 4 12 12 2), 4)
3792 4 poštový manipulant 3A 3792 4 12 12 2), 4)
             
39 ŠPECIÁLNE TECHNICKÉ ODBORY          
3916 6 životné prostredie 3A 3916 6     2)
3917 6 technické a informatické služby          
3917 6 01 technické a informatické služby – v hutníctve 3A 3917 6 01     2)
3917 6 02 technické a informatické služby – v strojárstve 3A 3917 6 02     2)
3917 6 03 technické a informatické služby – v elektrotechnike 3A 3917 6 03     2)
3917 6 04 technické a informatické služby – v chémii 3A 3917 6 04     2)
3917 6 05 technické a informatické služby – v textile a odevníctve 3A 3917 6 05     2)
3917 6 06 technické a informatické služby – v stavebníctve 3A 3917 6 06     2)
3917 6 07 technické a informatické služby – prevádzka a ekonomika železníc 3A 3917 6 07     2)
3917 6 08 technické a informatické služby – mechanizácia a doprava v poľnohospodárstve 3A 3917 6 08     2)
3917 6 09 technické a informatické služby – zasielateľstvo 3A 3917 6 09     2)
3917 6 10 technické a informatické služby – odevníctvo 3A 3917 6 10     2)
3917 6 11 technické a informatické služby – obuvníctvo 3A 3917 6 11     2)
3917 6 12 technické a informatické služby – spracúvanie dreva 3A 3917 6 12     2)
3917 6 13 technické a informatické služby – geológia a baníctvo 3A 3917 6 13     2)
3917 6 14 technické a informatické služby – zdravotnícke služby 3A 3917 6 14     2)
3918 6 technické lýceum 3A 3918 6     2)
3965 6 bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci 3A 3965 6     2)
             
42 POĽNOHOSPODÁRSTVO, LESNÉ HOSPODÁRSTVO A ROZVOJ VIDIEKA I          
4210 6 agropodnikanie          
4210 6 02 agropodnikanie – poľnohospodárske služby 3A 4210 6 02     2)
4210 6 04 agropodnikanie – farmárstvo 3A 4210 6 04     2)
4210 6 07 agropodnikanie – hydinárstvo 3A 4210 6 07     2)
4210 6 08 agropodnikanie – poľnohospodársky manažment 3A 4210 6 08     2)
4210 6 09 agropodnikanie – záhradnícka výroba 3A 4210 6 09     2)
4210 6 10 agropodnikanie – krajinnoekologické meliorácie 3A 4210 6 10     2)
4210 6 11 agropodnikanie – agroturistika 3A 4210 6 11     2)
4210 6 12 agropodnikanie – produkcia potravín 3A 4210 6 12     2)
4210 6 13 agropodnikanie – alternatívne poľnohospodárstvo 3A 4210 6 13     2)
4210 6 14 agropodnikanie – chovateľstvo hospodárskych zvierat 3A 4210 6 14     2)
4210 6 15 agropodnikanie – plemenárstvo 3A 4210 6 15     2)
4210 6 16 agropodnikanie – pestovateľstvo 3A 4210 6 16     2)
4210 6 17 agropodnikanie – chov koní a jazdectvo 3A 4210 6 17     2)
4210 6 18 agropodnikanie – kynológia 3A       2)
4211 6 záhradníctvo          
4211 6 01 záhradníctvo – ovocinárstvo a zeleninárstvo 3A 4211 6 01     2)
4211 6 02 záhradníctvo – kvetinárstvo a sadovníctvo 3A 4211 6 02     2)
4211 6 09 záhradníctvo – škôlkarstvo 3A 4211 6 09     2)
4211 6 16 záhradníctvo – záhradná a krajinárska tvorba 3A 4211 6 16     2)
4211 6 17 záhradníctvo – viazačstvo a aranžérstvo 3A 4211 6 17     2)
4211 6 18 záhradníctvo – agroturistika 3A 4211 6 18     2)
4211 6 19 záhradníctvo – záhradnícky manažment 3A 4211 6 19     2)
4211 6 26 záhradníctvo – sadovnícka a krajinárska tvorba 3A 4211 6 26     2)
4211 6 27 záhradníctvo – krajinná ekológia 3A 4211 6 27     2)
4215 6 rybárstvo 3A 4215 6     2)
4219 6 lesníctvo          
4219 6 01 lesníctvo – lesnícka prevádzka 3A 4219 6 01     2)
4219 6 02 lesníctvo – krajinná ekológia 3A 4219 6 02     2)
4227 6 vinohradníctvo a ovocinárstvo          
4227 6 01 vinohradníctvo a ovocinárstvo – prevádzka 3A 4227 6 01     2)
4227 6 02 vinohradníctvo a ovocinárstvo – podnikanie 3A 4227 6 02     2)
4227 6 03 vinohradníctvo a ovocinárstvo – agroturistika 3A 4227 6 03     2)
4228 6 záhradnícka výroba a služby 3A 4228 6     2)
4236 6 ekonomika pôdohospodárstva 3A 4236 6     2)
4243 6 mechanizácia pôdohospodárstva          
4243 6 01 mechanizácia pôdohospodárstva – mechanizácia poľnohospodárskej výroby 3A 4243 6 01     2)
4243 6 02 mechanizácia pôdohospodárstva – opravárenstvo 3A 4243 6 02     2)
4243 6 03 mechanizácia pôdohospodárstva – technické služby na vidieku 3A 4243 6 03     2)
             
43 VETERINÁRSKE VEDY          
4330 6 veterinárstvo          
4330 6 01 veterinárstvo – veterinárno-asanačné služby 3A 4330 6 01     2), 5)
4330 6 02 veterinárstvo – hygienická a laboratórna služba 3A 4330 6 02     2), 5)
4330 6 04 veterinárstvo – starostlivosť o hospodárske zvieratá 3A 4330 6 04     2), 5)
4330 6 05 veterinárstvo – starostlivosť o cudzokrajné zvieratá 3A 4330 6 05     2), 5)
4336 6 veterinárne zdravotníctvo a hygiena          
4336 6 01 veterinárne zdravotníctvo a hygiena – chov hospodárskych zvierat 3A 4336 6 01     2), 5)
4336 6 02 veterinárne zdravotníctvo a hygiena – hygienická a laboratórna služba 3A 4336 6 02     2), 5)
4336 6 03 veterinárne zdravotníctvo a hygiena – chov cudzokrajných zvierat 3A 4336 6 03     2), 5)
4336 6 04 veterinárne zdravotníctvo a hygiena – drobnochov 3A 4336 6 04     2), 5)
4336 6 05 veterinárne zdravotníctvo a hygiena – chov psov 3A 4336 6 05     2), 5)
             
45 POĽNOHOSPODÁRSTVO, LESNÉ HOSPODÁRSTVO A ROZVOJ VIDIEKA II          
4508 4 rybárstvo a životné prostredie 3A 4508 4     3)
4511 4 záhradníctvo 3A 4511 4     3)
4512 4 poľnohospodárstvo 3A 4512 4     3)
4521 4 lesné hospodárstvo 3A 4521 4     3)
4526 4 mechanizácia poľnohospodárstva a lesného hospodárstva 3A 4526 4     3)
4556 4 operátor lesnej techniky 3A 4556 4 10 10 2), 4)
             
53 ZDRAVOTNÍCKE ODBORY VZDELÁVANIA NA STREDNÝCH ZDRAVOTNÍCKYCH ŠKOLÁCH          
5304 6 asistent výživy 3A 5304 6     2)
5308 6 zdravotnícky laborant 3A 5308 6     2)
5310 6 zubný technik 4A 5310 6     1)
5311 6 farmaceutický laborant 3A 5311 6     2)
5312 6 očný optik 3A 5312 6     2)
5314 6 ortopedický technik 3A 5314 6     2)
5315 6 zdravotnícky záchranár 4A 5315 6     1)
5356 6 zdravotnícky asistent 3A 5356 6     2)
5370 6 masér 3A 5370 6     2)
5376 6 masér pre zrakovo hendikepovaných 3A 5376 6     2)
             
62 EKONOMICKÉ VEDY          
6292 6 hospodárska informatika 4A 6292 6     1)
             
63 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY I          
6308 6 verejná správa 4A 6308 6     1)
6314 6 cestovný ruch 4A 6314 6     1)
6317 6 obchodná akadémia 3A 6317 6     2)
6317 6 09 obchodná akadémia – malé a stredné podnikanie 3A 6317 6 09     2)
6317 6 74 obchodná akadémia – bilingválne štúdium 3A 6317 6 74     2)
6323 6 hotelová akadémia 3A 6323 6     2), 4)
6324 6 manažment regionálneho cestovného ruchu 3A 6324 6     2)
6326 6 efektívny manažment 4A 6326 6     1)
6328 6 ekonomické a obchodné služby 3A       2)
6328 6 01 ekonomické a obchodné služby – manažment obchodu 3A       2)
6329 6 obchodné a informačné služby          
6329 6 01 obchodné a informačné služby – medzinárodné obchodné vzťahy 3A 6329 6 01     2)
6329 6 02 obchodné a informačné služby – riadenie podniku 3A 6329 6 02     2)
6329 6 03 obchodné a informačné služby – informatika a informačné systémy 3A 6329 6 03     2)
6341 6 škola podnikania 3A 6341 6     2)
6352 6 obchod a podnikanie 3A 6352 6     2)
6354 6 služby a súkromné podnikanie          
6354 6 01 služby a súkromné podnikanie – hotelierstvo 3A 6354 6 01     2)
6354 6 02 služby a súkromné podnikanie – ekonomika a prevádzka odievania 3A 6354 6 02     2)
6354 6 03 služby a súkromné podnikanie – ekonomika a prevádzka kozmetiky 3A 6354 6 03     2)
6354 6 04 služby a súkromné podnikanie – marketing 3A 6354 6 04     2)
6355 6 služby v cestovnom ruchu 3A 6355 6     2)
6357 6 ekonomické služby 3A 6357 6     6)
6358 6 sociálne služby 3A 6358 6     6)
6360 6 kozmetika 3A 6360 6     1)
6362 6 kozmetička a vizážistka 3A 6362 6     2)
             
64 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY II          
6403 4 podnikanie v remeslách a službách 3A 6403 4     3)
6405 4 pracovník marketingu 3A 6405 4 12 12 2), 4)
6411 4 prevádzka obchodu          
6411 4 01 prevádzka obchodu – vnútorný obchod 3A 6411 4 01     3)
6411 4 02 prevádzka obchodu – propagácia 3A 6411 4 02     3)
6421 4 spoločné stravovanie 3A 6421 4     3)
6426 4 vlasová kozmetika 3A 6426 4     3)
6441 4 kníhkupec 3A 6441 4 12 12 2), 4)
6442 4 obchodný pracovník 3A 6442 4 12 10 2), 4)
6443 4 obchodník 3A 6443 4     3)
6444 4 čašník, servírka 3A 6444 4 12 8 2), 4)
6445 4 kuchár 3A 6445 4 12 8 2), 4)
6446 4 kozmetik 3A 6446 4 15 10 2), 4)
6476 4 technicko-ekonomický pracovník 3A 6476 4     3)
             
68 PRÁVNE VEDY          
6851 6 sociálno-právna činnosť 4A 6851 6     1)
             
72 PUBLICISTIKA, KNIHOVNÍCTVO A VEDECKÉ INFORMÁCIE          
7237 6 informačné systémy a služby 3A 7237 6 01     2)
7237 6 03
7237 6 04
             
76 UČITEĽSTVO          
7646 6 vychovávateľsko-opatrovateľská činnosť 3A 7646 6     2), 7)
7649 6 učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo 3A 7649 6     2), 7)
7661 6 sociálno-výchovný pracovník 3A 7661 6     2), 7)
7662 6 animátor voľného času 3A 7662 6     2), 7)
7663 6
             
82 UMENIE A UMELECKOREMESELNÁ TVORBA I          
8218 6 reštaurovanie textílií 3A 8218 6     2), 5)
8221 6 dizajn          
8221 6 05 dizajn – priemyselný dizajn 3A 8221 6 05     2), 5)
8221 6 09 dizajn – fotografický dizajn 3A 8221 6 09     2), 5)
8221 6 11 dizajn – grafický a priestorový dizajn 3A 8221 6 11     2), 5)
8221 6 14 dizajn – odevný dizajn 3A 8221 6 14     2), 5)
8222 6 úžitková maľba 3A 8222 6     2), 5)
8223 6 úžitková fotografia 3A 8223 6     2), 5)
8230 6 scénická technika 3A 8230 6     2), 5)
8231 6 tvarovanie priemyselných výrobkov 3A 8231 6     2), 5)
8233 6 výtvarné spracúvanie kovov a drahých kameňov          
8233 6 01 výtvarné spracúvanie kovov a drahých kameňov – zlatníctvo a strieborníctvo 3A 8233 6 01     2), 5)
8233 6 02 výtvarné spracúvanie kovov a drahých kameňov – umelecké zámočníctvo a kováčstvo 3A 8233 6 02     2), 5)
8233 6 03 výtvarné spracúvanie kovov a drahých kameňov – plošné a plastické rytie kovov 3A 8233 6 03     2), 5)
8233 6 04 výtvarné spracúvanie kovov a drahých kameňov – umelecké odlievanie 3A 8233 6 04     2), 5)
8234 6 výtvarné spracúvanie keramiky a porcelánu 3A 8234 6     2), 5)
8235 6 výtvarné spracúvanie skla          
8235 6 02 výtvarné spracúvanie skla – brúsenie skla 3A 8235 6 02     2), 5)
8235 6 03 výtvarné spracúvanie skla – hutnícke tvarovanie skla 3A 8235 6 03     2), 5)
8235 6 04 výtvarné spracúvanie skla – maľovanie a leptanie skla 3A 8235 6 04     2), 5)
8235 6 07 výtvarné spracúvanie skla – vzorkárstvo sklenej bižutérie 3A 8235 6 07     2), 5)
8235 6 09 výtvarné spracúvanie skla – tvorba drobnej sklenej plastiky 3A 8235 6 09     2), 5)
8236 6 textilné výtvarníctvo          
8236 6 01 textilné výtvarníctvo – tkáčska tvorba 3A 8236 6 01     2), 5)
8236 6 02 textilné výtvarníctvo – pletiarska tvorba 3A 8236 6 02     2), 5)
8236 6 03 textilné výtvarníctvo – tlačiarenská tvorba 3A 8236 6 03     2), 5)
8238 6 ručné výtvarné spracúvanie textílií 3A 8238 6     2), 5)
8240 6 tvorba hračiek a dekoratívnych predmetov 3A 8240 6     2), 5)
8244 6 modelárstvo a navrhovanie obuvi a módnych doplnkov 3A 8244 6     2), 5)
8245 6 konzervátorstvo a reštaurátorstvo          
8245 6 01 konzervátorstvo a reštaurátorstvo – drevorezieb 3A 8245 6 01     2), 5)
8245 6 02 konzervátorstvo a reštaurátorstvo – kovov 3A 8245 6 02     2), 5)
8245 6 05 konzervátorstvo a reštaurátorstvo – omietky a štuková výzdoba 3A 8245 6 05     2), 5)
8247 6 ladenie klavírov 3A 8247 6     2), 5)
8248 6 kameňosochárstvo 3A 8248 6     2), 5)
8249 6 tvarovanie dreva a rezbárstvo 3A 8249 6     2), 5)
8259 6 animovaná tvorba 3A 8259 6     2), 5)
8260 6 propagačné výtvarníctvo 3A 8260 6     2), 5)
8261 6 propagačná grafika 3A 8261 6     2), 5)
8262 6 grafická úprava tlačív 3A 8262 6     2), 5)
8264 6 konzervátorské a reštaurátorské práce          
             
8264 6 01 konzervátorské a reštaurátorské práce – papier, staré tlače a knižné väzby 3A 8264 6 01     2), 5)
8264 6 03 konzervátorské a reštaurátorské práce – drevo 3A 8264 6 03     2), 5)
8264 6 05 konzervátorské a reštaurátorské práce – kameň, omietky, nástenné maľby, keramika, porcelán 3A 8264 6 05     2), 5)
8267 6 štukatérstvo 3A 8267 6     2), 5)
8269 6 tvorba nábytku a interiéru 3A 8269 6     2), 5)
8270 6 scénická kostýmová tvorba 3A 8270 6     2), 5)
8273 6 scénická dekoračná tvorba a reprodukčná maľba 3A 8273 6     2), 5)
8274 6 scénická štukatérska tvorba 3A        
8278 6 maskérska tvorba 3A 8278 6     2), 5)
8279 6 dizajn a tvarovanie dreva 3A 8279 6     2), 5)
8280 6 scénická tvorba a konštrukcia historického nábytku 3A       2), 5)
8297 6 fotografický dizajn 3A 8297 6     2), 5)
8298 6 odevný dizajn 3A 8298 6     2), 5)
             
85 UMENIE A UMELECKOREMESELNÁ TVORBA II          
8501 4 umeleckoremeselné práce 3A 8501 4     3)
8503 4 umeleckoremeselné spracúvanie kovov          
             
8503 4 01 umeleckoremeselné spracúvanie kovov – kováčske a zámočnícke práce 3A 8503 4 01 6 6 2), 4)
8503 4 03 umeleckoremeselné spracúvanie kovov – rytecké práce 3A 8503 4 03 6 6 2), 4)
8503 4 04 umeleckoremeselné spracúvanie kovov – pasiarske práce 3A 8503 4 04 6 6 2), 4)
8504 4 umeleckoremeselné spracúvanie dreva          
8504 4 01 umeleckoremeselné spracúvanie dreva – stolárske práce 3A 8504 4 01 6 6 2), 4)
8504 4 02 umeleckoremeselné spracúvanie dreva – rezbárske práce 3A 8504 4 02 6 6 2), 4)
8504 4 03 umeleckoremeselné spracúvanie dreva – čalúnnické a dekoratérske práce 3A 8504 4 03 6 6 2), 4)
8506 4 umeleckoremeselné spracúvanie textilu          
8506 4 02 umeleckoremeselné spracúvanie textilu – gobelinárske práce 3A 8506 4 02 6 6 2), 4)
8506 4 03 umeleckoremeselné spracúvanie textilu – ručná čipka 3A 8506 4 03 6 6 2), 4)
8506 4 04 umeleckoremeselné spracúvanie textilu – ručná výšivka 3A 8506 4 04 6 6 2), 4)
8507 4 umeleckoremeselné spracúvanie kameňa a keramiky          
8507 4 01 umeleckoremeselné spracúvanie kameňa a keramiky – kameňosochárske práce 3A 8507 4 01 6 6 2), 4)
8507 4 03 umeleckoremeselné spracúvanie kameňa a keramiky – štukatérske práce 3A 8507 4 03 6 6 2), 4)
8507 4 04 umeleckoremeselné spracúvanie kameňa a keramiky – keramické práce 3A 8507 4 04 6 6 2), 4)
8508 4 scénické umeleckoremeselné práce          
8508 4 01 scénické umeleckoremeselné práce – parochniarske a maskérske práce 3A 8508 4 01 6 6 2), 4)
8508 4 02 scénické umeleckoremeselné práce – maľba dekorácií a interiérov 3A 8508 4 02 6 6 2), 4)
8508 4 03 scénické umeleckoremeselné práce – kroje a kostýmy 3A 8508 4 03 6 6 2), 4)
8508 4 04 scénické umeleckoremeselné práce – krojová a divadelná obuv 3A 8508 4 04 6 6 2), 4)
8513 4 umeleckoremeselné spracúvanie kože 3A 8513 4 6 6 2), 4)
             
92 BEZPEČNOSTNÉ SLUŽBY          
9210 6 bezpečnostná služba          
9210 6 01 bezpečnostná služba – základná policajná príprava 4A 9210 6 01     1), 8)
9210 6 02 bezpečnostná služba – poriadková polícia 4A 9210 6 02     1), 8), 9)
9210 6 03 bezpečnostná služba – dopravná polícia 4A 9210 6 03     8), 9)
9210 6 04 bezpečnostná služba – ochrana objektov 4A 9210 6 04     8), 9)
9210 6 05 bezpečnostná služba – hraničná a cudzinecká polícia 4A 9210 6 05     8), 9)
9210 6 06 bezpečnostná služba – justičná a kriminálna polícia 4A 9210 6 06     1), 8), 9)
9210 6 07 bezpečnostná služba – služby osobitného určenia 4A 9210 6 07     8), 9)
9210 6 09 bezpečnostná služba – ochrana určených osôb 4A 9210 6 09     8), 9)
Vysvetlivky:
1)
Iba kvalifikačné pomaturitné štúdium podľa § 47 ods. 3 písm. b) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
2)
Žiak dosiahne vzdelanie 4A, ak ide o pomaturitné štúdium podľa § 47 ods. 3 písm. b) zákona č. 245/2008 Z. z.
3)
Študijný odbor nadstavbového štúdia pre absolventov trojročných učebných odborov.
4)
V študijnom odbore štátny vzdelávací program určuje možnosť získania výučného listu.
5)
Študijný odbor nemožno študovať externou formou.
6)
Iba nadstavbové štúdium.
7)
Študijný odbor nemožno študovať dištančnou formou štúdia.
8)
V študijnom odbore možno študovať len na policajných stredných odborných školách v pôsobnosti Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
9)
Iba zdokonaľovacie pomaturitné štúdium podľa § 47 ods. 3 písm. a) zákona č. 245/2008 Z. z.
Príloha č. 6 k vyhláške č. 282/2009 Z. z.
SÚSTAVA SKUPÍN ŠTUDIJNÝCH ODBOROV A ŠTUDIJNÝCH ODBOROV A ZAMERANÍ ŠTUDIJNÝCH ODBOROV NA STREDNÝCH ODBORNÝCH ŠKOLÁCH, KTORÝCH ABSOLVOVANÍM ŽIAK ZÍSKA VYŠŠIE ODBORNÉ VZDELANIE
Kód SKUPINA ŠTUDIJNÝCH ODBOROV Stupeň
najvyššieho
dosiahnutého
vzdelania podľa
ISCED-97
Nadväznosť
podľa
doterajších
právnych
predpisov
Poz-
námka
Študijný odbor
Študijný odbor – zameranie
21 BANÍCTVO, GEOLÓGIA A GEOTECHNIKA      
2156 7 geopropagácia krajiny 5B 2156 7  
         
23 STROJÁRSTVO A OSTATNÁ KOVOSPRACÚVACIA VÝROBA I      
2381 7 strojárstvo 5B    
2381 7 01 strojárstvo – hydraulické systémy 5B 2381 7 01  
2381 7 02 strojárstvo – príprava a riadenie výroby 5B 2381 7 02  
2381 7 08 strojárstvo – grafické systémy CAD, CAM 5B 2381 7 08  
2381 7 09 strojárstvo – automatizácia v strojárstve 5B 2381 7 09  
         
26 ELEKTROTECHNIKA      
2665 7 manažment a podnikanie v elektrotechnike 5B 2665 7  
2675 7 elektrotechnika      
2675 7 06 elektrotechnika – racionalizácia výroby a spotreba energie 5B 2675 7 06  
2675 7 13 elektrotechnika – automatizačná technika 5B 2675 7 13  
2695 7 počítačové systémy 5B 2695 7  
         
29 POTRAVINÁRSTVO      
2940 7 potravinárstvo      
2940 7 01 potravinárstvo – hygiena potravín 5B 2940 7 01  
         
31 TEXTIL A ODEVNÍCTVO      
3135 7 komerčný pracovník v odevníctve 5B 3135 7  
         
37 DOPRAVA, POŠTY A TELEKOMUNIKÁCIE      
3764 7 logistika a manažment v cestnej preprave 5B 3764 7  
         
39 ŠPECIÁLNE TECHNICKÉ ODBORY      
3919 7 technicko-organizačné riadenie v priemyselnej výrobe 5B    
3963 7 požiarna ochrana 5B 3963 7 1)
         
42 POĽNOHOSPODÁRSTVO, LESNÉ HOSPODÁRSTVO A ROZVOJ VIDIEKA I      
4210 7 agropodnikanie      
4210 7 02 agropodnikanie – hygiena potravín živočíšneho pôvodu 5B 4210 7 02  
4210 7 03 agropodnikanie – chov koní 5B 4210 7 03  
4211 7 záhradníctvo      
4211 7 08 záhradníctvo – aranžovanie a viazačstvo 5B 4211 7 08  
4211 7 13 záhradníctvo – podnikanie a obchod 5B 4211 7 13  
4220 7 lesníctvo a lesnícky manažment 5B 4220 7  
4221 7 vidiecka turistika 5B 4221 7  
4223 7 krajinárske úpravy a tvorba krajiny 5B 4223 7  
4225 7 obchod a služby v poľnohospodárstve 5B 4225 7  
         
43 VETERINÁRSKE VEDY      
4336 7 veterinárne zdravotníctvo a hygiena 5B 4336 7  
         
53 ZDRAVOTNÍCKE ODBORY VZDELÁVANIA NA STREDNÝCH ZDRAVOTNÍCKYCH ŠKOLÁCH      
5317 7 diplomovaný fyzioterapeut 5B 5317 7  
5325 7 diplomovaná všeobecná sestra 5B 5325 7  
5328 7 diplomovaná dentálna hygienička 5B 5328 7  
5329 7 diplomovaný zubný technik 5B 5329 7  
5332 7 diplomovaný zdravotnícky záchranár 5B 5332 7  
5333 7 diplomovaný rádiologický asistent 5B 5333 7  
5335 7 diplomovaný optometrista 5B 5335 7  
5345 7 diplomovaný medicínsko-technický laborant 5B 5345 7  
         
63 EKONOMIKA A ORGANIZÁCIA, OBCHOD A SLUŽBY I      
6310 7 financie 5B 6310 7  
6314 7 cestovný ruch 5B 6314 7  
6318 7 manažment hotelov a cestovných kancelárií      
6318 7 01 manažment hotelov a cestovných kancelárií – manažment hotelov 5B 6318 7 01  
6318 7 02 manažment hotelov a cestovných kancelárií – manažment cestovných kancelárií 5B 6318 7 02  
6318 7 03 manažment hotelov a cestovných kancelárií – manažment turistických informačných kancelárií 5B 6318 7 03  
6332 7 daňové služby 5B 6332 7  
6334 7 trhové služby 5B 6334 7  
6335 7 medzinárodné podnikanie 5B 6335 7  
6338 7 manažment a ekonomika priemyselného podniku 5B 6338 7  
         
68 PRÁVNE VEDY      
6851 7 sociálno-právna činnosť 5B 6851 7  
         
75 PEDAGOGICKÉ VEDY      
7518 7 špeciálna pedagogika 5B 7518 7  
         
82 UMENIE A UMELECKOREMESELNÁ TVORBA I      
8218 7 reštaurovanie textílií 5B 8218 7  
8235 7 výtvarné spracúvanie skla 5B 8235 7  
8237 7 modelárstvo a návrhárstvo odevov 5B 8237 7  
8238 7 ručné výtvarné spracúvanie textílií 5B 8238 7  
Vysvetlivky:
1)
V študijnom odbore možno študovať len na stredných odborných školách požiarnej ochrany v pôsobnosti Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
Príloha č. 7 k vyhláške č. 282/2009 Z. z.
SÚSTAVA ŠTUDIJNÝCH ODBOROV A ZAMERANÍ ŠTUDIJNÝCH ODBOROV NA KONZERVATÓRIÁCH
Kód SKUPINA ŠTUDIJNÝCH ODBOROV Stupeň najvyššieho
dosiahnutého
vzdelania podľa
ISCED-97
Nadväznosť
podľa doterajších
právnych
predpisov
Poz-
námka
Študijný odbor
Študijný odbor – zameranie
82 UMENIE A UMELECKOREMESELNÁ TVORBA I      
8226 7 hudobno-dramatické umenie 5B 8226 7 1), 3)
8227 7 tanec 5B    
8227 7 01 tanec – klasický tanec 5B 8227 7 01 2), 4)
8227 7 02 tanec – ľudový tanec 5B 8227 7 02 2), 4)
8228 7 spev 5B 8228 7 1), 3)
8229 7 hudba      
8229 7 01 hudba – skladba 5B 8229 7 01 1), 3)
8229 7 02 hudba – dirigovanie 5B 8229 7 02 1), 3)
8229 7 03 hudba – hra na klavíri 5B 8229 7 03 1), 3)
8229 7 04 hudba – hra na organe 5B 8229 7 04 1), 3)
8229 7 05 hudba – hra na zobcovej flaute, flaute, hoboji, klarinete, fagote, saxofóne, trúbke, lesnom rohu, pozaune, tube a bicích nástrojoch 5B 8229 7 05 1), 3)
8229 7 06 hudba – hra na husliach, viole, violončele, kontrabase, harfe, gitare, cimbale 5B 8229 7 06 1), 3)
8229 7 07 hudba – hra na akordeóne 5B 8229 7 07 1), 3)
8229 7 08 hudba – cirkevná hudba 5B 8229 7 08 1), 3)
8229 7 09 hudba – hra na ľudových hudobných nástrojoch 5B 8229 7 09 1), 3)
Vysvetlivky:
1)
V študijnom odbore možno študovať len na hudobnom a dramatickom konzervatóriu.
2)
V študijnom odbore možno študovať len na tanečnom konzervatóriu.
3)
Žiak dosiahne ISCED-97 3A úspešným vykonaním maturitnej skúšky po ukončení štvrtého ročníka štúdia.
4)
Žiak dosiahne ISCED-97 2A úspešným skončením štvrtého ročníka v osemročnom vzdelávacom programe.
Príloha č. 8 k vyhláške č. 282/2009 Z. z.
VECNÁ PÔSOBNOSŤ PRÍSLUŠNEJ STAVOVSKEJ ORGANIZÁCIE ALEBO PROFESIJNEJ ORGANIZÁCIE K JEDNOTLIVÝM ŠTUDIJNÝM ODBOROM A UČEBNÝM ODBOROM
Skupina študijných odborov
a učebných odborov
Vecná pôsobnosť stavovskej organizácie alebo
profesijnej organizácie
11 Fyzikálno-matematické vedy nie je určená
21 Baníctvo, geológia a geotechnika Slovenská banská komora v spolupráci s Republikovou úniou zamestnávateľov
22 Hutníctvo Republiková únia zamestnávateľov v spolupráci so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou
23 Strojárstvo a ostatná kovospracúvacia výroba I Slovenská obchodná a priemyselná komora v spolupráci s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky a so Slovenskou živnostenskou komorou
24 Strojárstvo a ostatná kovospracúvacia výroba II Slovenská obchodná a priemyselná komora v spolupráci s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky a so Slovenskou živnostenskou komorou
26 Elektrotechnika Slovenská obchodná a priemyselná komora v spolupráci s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky a Republikovou úniou zamestnávateľov
27 Technická chémia silikátov Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky v spolupráci so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou
28 Technická a aplikovaná chémia Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky v spolupráci so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou a Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou
29 Potravinárstvo Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky v spolupráci s Republikovou úniou zamestnávateľov, so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou a Slovenskou živnostenskou komorou
31 Textil a odevníctvo Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky v spolupráci so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou a s Republikovou úniou zamestnávateľov
32 Spracúvanie kože, plastov a gumy, výroba obuvi Slovenská obchodná a priemyselná komora v spolupráci s Republikovou úniou zamestnávateľov a Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky
33 Spracúvanie dreva a výroba hudobných nástrojov Republiková únia zamestnávateľov v spolupráci so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou a Slovenskou živnostenskou komorou
34 Polygrafia a médiá Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky v spolupráci so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou
36 Stavebníctvo, geodézia a kartografia Republiková únia zamestnávateľov v spolupráci so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou, Slovenskou živnostenskou komorou a s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky
37 Doprava, pošty a telekomunikácie Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky v spolupráci so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou a s Republikovou úniou zamestnávateľov
39 Špeciálne technické odbory nie je určená
42 Poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo a rozvoj vidieka I Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v spolupráci so Slovenskou lesníckou komorou a s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky
43 Veterinárske vedy Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v spolupráci s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky a Komorou veterinárnych lekárov Slovenskej republiky
45 Poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo a rozvoj vidieka II Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v spolupráci so Slovenskou lesníckou komorou a s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky
53 Zdravotnícke odbory vzdelávania na stredných zdravotníckych školách Slovenská komora laborantov, asistentov a technikov, Slovenská komora fyzioterapeutov, Slovenská komora ortopedických technikov, Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek a Slovenská komora zubných technikov v spolupráci s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky
62 Ekonomické vedy Republiková únia zamestnávateľov v spolupráci s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky, so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou a Slovenskou živnostenskou komorou
63 Ekonomika a organizácia, obchod a služby I Republiková únia zamestnávateľov v spolupráci s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky, so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou a Slovenskou živnostenskou komorou
64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby II Republiková únia zamestnávateľov v spolupráci s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky, so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou a Slovenskou živnostenskou komorou
68 Právne vedy nie je určená
72 Publicistika, knihovníctvo a vedecké informácie nie je určená
75 Pedagogické vedy nie je určená
76 Učiteľstvo nie je určená
82 Umenie a umeleckoremeselná tvorba I Slovenská živnostenská komora v spolupráci s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky
85 Umenie a umeleckoremeselná tvorba II Slovenská živnostenská komora v spolupráci s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky
92 Bezpečnostné služby nie je určená
Príloha č. 9 k vyhláške č. 282/2009 Z. z.
ZOZNAM ŠTUDIJNÝCH ODBOROV A UČEBNÝCH ODBOROV, V KTORÝCH SA VYŽADUJE OVERENIE ŠPECIÁLNYCH SCHOPNOSTÍ, ZRUČNOSTÍ ALEBO NADANIA
Študijné odbory a učebné odbory, v ktorých sa vyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania, sú:
a)
5315 6 zdravotnícky záchranár,
b)
5317 7 diplomovaný fyzioterapeut,
c)
5329 7 diplomovaný zubný technik,
d)
5332 7 diplomovaný zdravotnícky záchranár,
e)
5370 6 masér,
f)
7649 6 učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo,
g)
7902 5 74 gymnázium – bilingválne štúdium,
h)
7902 5 77 gymnázium – šport,
i)
skupina študijných odborov 82 Umenie a umeleckoremeselná tvorba I,
j)
skupina študijných odborov a skupina učebných odborov 85 Umenie a umeleckoremeselná tvorba II,
k)
triedy stredných škôl s bilingválnym vyučovaním,
l)
triedy športových škôl,
m)
športové triedy v stredných školách.
1)
§ 27 a 33 zákona č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 742/2004 Z. z. o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania v znení neskorších predpisov.
2)
Výnos Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorým sa ustanovujú vzorové špecializačné študijné programy a vzorové certifikačné študijné programy v znení neskorších predpisov (oznámenie č. 237/2006 Z. z.).