Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákon o peňažných náležitostiach vojakov 2002

Znenie účinné: od 01.01.2002 do 31.08.2002 Neplatné znenie pre dnes
Porovnanie zmien počas roka:
380/1997 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.2002 do 31.08.2002
380
ZÁKON
z 11. decembra 1997
o peňažných náležitostiach vojakov
Národná rada Slovenskej republiky sa uzniesla na tomto zákone:

PRVÁ ČASŤ | ZÁKLADNÉ USTANOVENIA

§1
(1)
Tento zákon upravuje poskytovanie peňažných náležitostí vojakom ozbrojených síl1) (ďalej len „vojak“).
(2)
Platové náležitosti profesionálnych vojakov2) vyčlenených na plnenie úloh
a)
vojenských súdov vo funkcii sudcov a justičných čakateľov,3)
b)
vojenskej prokuratúry vo funkcii prokurátorov a právnych čakateľov prokuratúry,4)
c)
v štátnych podnikoch,5) ktorých zakladateľom je Ministerstvo obrany Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo“), Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo vnútra“) alebo Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo dopravy“),
upravujú osobitné predpisy.6)
(3)
Profesionálnym vojakom uvedeným v odseku 2 písm. a) a b) patria aj peňažné náležitosti podľa § 8, § 35 ods. 1, § 37 ods. 3 až 6 a § 39 až 54. Profesionálnym vojakom uvedeným v § 1 ods. 2 písm. c) patria aj peňažné náležitosti podľa § 8, § 34 až 37 a § 39 až 54. Na výplatu ich platu a vykonanie zrážok z platu sa vzťahujú ustanovenia § 55 až 57, ak tento zákon neustanovuje inak.
(4)
Profesionálnym vojakom, ktorých platové pomery upravujú osobitné predpisy,5) patrí podľa tohto zákona hodnostný príplatok a peňažné náležitosti podľa § 39 až 54. Na výplatu ich platu a vykonanie zrážok z platu sa vzťahujú ustanovenia § 55 až 57.
(5)
Zákon neupravuje poskytovanie peňažných náležitostí vojakom, ktorí vykonávajú mimoriadnu vojenskú službu.6a)
(6)
Tento zákon upravuje aj poskytovanie peňažných náležitostí žiakom vojenských škôl, ktorí nevykonali povinnú vojenskú službu (ďalej len „žiak vojenskej školy“).
§2
(1)
Peňažnými náležitosťami profesionálnych vojakov sú:
a)
služobný príjem,
b)
osobitné príplatky a odmeny,
c)
zahraničný príspevok,
d)
odmena za pohotovosť,
e)
ďalší služobný príjem,
f)
jednorazová peňažná výpomoc,
g)
náhrady pri služobných cestách,
h)
náhrady pri
1.
vzniku služobného pomeru,
2.
vyčlenení na plnenie úloh právnickej osoby (ďalej len „vyčlenenie“),
3.
premiestnení,
4.
presťahovaní.
(2)
Peňažnými náležitosťami vojakov v základnej službe, náhradnej službe a v zdokonaľovacej službe sú:
a)
služné,
b)
zástupné,
c)
príplatok za velenie,
d)
príplatok za službu v sťažených a zdraviu škodlivých podmienkach.
(3)
Peňažnými náležitosťami žiakov a študentov vojenských škôl sú:
a)
vreckové,
b)
služné,
c)
študijný príspevok,
d)
príplatok za velenie.
DRUHÁ ČASŤ
PEŇAŽNÉ NÁLEŽITOSTI PROFESIONÁLNYCH VOJAKOV
§3 Služobný príjem
(1)
Profesionálnemu vojakovi patrí služobný príjem v rozsahu ustanovenom týmto zákonom.
(2)
Služobný príjem tvorí
a)
funkčný plat,
b)
hodnostný príplatok,
c)
prídavok za výsluhu rokov,
d)
príplatok za riadenie,
e)
príplatok za zastupovanie,
f)
príplatok za výkon zamestnania v noci,
g)
príplatok za výkon zamestnania v sobotu a v nedeľu,
h)
príplatok za výkon zamestnania vo sviatok,
i)
príplatok za výcvik v poľných podmienkach,
j)
príplatok za výkon dozornej, strážnej a poriadkovej služby,
k)
príplatok za bojovú pohotovosť,
l)
príplatok za spravodajskú činnosť,
m)
príplatok leteckému personálu,
n)
príplatok výsadkárom,
o)
osobný príplatok.
p)
príplatok príslušníkom Vojenskej polície,
r)
príplatok za výkon kontrolnej činnosti,
s)
príplatok príslušníkom útvaru rýchleho nasadenia.
§4
Profesionálnemu vojakovi, ktorý spĺňa podmienky ustanovené týmto zákonom, sa poskytujú
a)
osobitné príplatky a odmeny,
b)
zahraničný príspevok,
c)
odmena za pohotovosť.
Funkčný plat
§5
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý spĺňa kvalifikačné predpoklady vzdelania a kvalifikačné požiadavky na výkon funkcie, do ktorej bol ustanovený,7) patrí funkčný plat, ktorý zodpovedá platovej triede, do ktorej je funkcia zaradená, ak tento zákon neustanovuje inak.
(2)
Charakteristiky platových tried a príklady činností s ich zaradením do platových tried sú uvedené v prílohe č. 1.
(3)
Katalóg funkcií s ich zaradením do platových tried v súlade s charakteristikami platových tried ustanoví a dopĺňa ministerstvo vnútorným predpisom.
(4)
Ak v katalógu funkcia nie je uvedená, zaradí sa profesionálny vojak do platovej triedy porovnaním z hľadiska kvalifikačného predpokladu vzdelania, zložitosti, zodpovednosti a psychickej a fyzickej náročnosti so všeobecnými charakteristikami platových tried uvedenými v prílohe č. 1.
§6
(1)
Profesionálnemu vojakovi ustanovenému do funkcie s plánovanou poddôstojníckou hodnosťou alebo s práporčíckou hodnosťou patrí funkčný plat podľa prílohy č. 2.
(2)
Profesionálnemu vojakovi ustanovenému do funkcie s plánovanou dôstojníckou hodnosťou alebo s generálskou hodnosťou patrí funkčný plat podľa prílohy č. 3.
(3)
Profesionálnemu vojakovi patrí funkčný plat odo dňa prevzatia funkcie.7a)
(4)
Profesionálnemu vojakovi patrí funkčný plat z predchádzajúcej funkcie do prevzatia novej funkcie, najneskôr však do konca mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom funkciu odovzdal. Tento čas sa predlžuje o dni neschopnosti na výkon služby pre chorobu alebo pre úraz profesionálneho vojaka.
§7
(1)
Funkčné platy uvedené v prílohách č. 2 a 3 sa zvýšia o príslušné percento ustanovené v zákone o štátnom rozpočte Slovenskej republiky na príslušný rok.
(2)
Funkčné platy zvýšené podľa odseku 1 sa zaokrúhľujú na celé desaťkoruny smerom nahor.
(3)
Zvýšené funkčné platy a termín ich účinnosti v súlade s odsekmi 1 a 2 ustanoví vláda Slovenskej republiky nariadením. Funkčné platy uvedené v prílohách č. 2 a 3 strácajú platnosť ustanovením funkčných platov podľa prvej vety.
§8 Hodnostný príplatok
(1)
Profesionálnemu vojakovi patrí odo dňa prijatia do služobného pomeru hodnostný príplatok podľa skutočne dosiahnutej hodnosti podľa prílohy č. 4.
(2)
Pri vymenovaní profesionálneho vojaka do prvej vojenskej hodnosti práporčík, dôstojník alebo generál alebo pri povýšení patrí nový hodnostný príplatok od prvého dňa kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po dni vymenovania alebo povýšenia; ak je týmto dňom prvý deň kalendárneho mesiaca, od tohto dňa.
§9 Prídavok za výsluhu rokov
(1)
Profesionálnemu vojakovi patrí za čas služby prídavok za výsluhu rokov určený percentuálnou čiastkou zo súčtu funkčného platu a hodnostného príplatku podľa prílohy č. 5.
(2)
Prídavok za výsluhu rokov patrí po dosiahnutí vyššej hranice času služby od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom profesionálny vojak splnil určený čas služby. Ak je týmto dňom prvý deň v mesiaci, patrí prídavok za výsluhu rokov od tohto dňa.
(3)
Určený prídavok za výsluhu rokov sa zaokrúhľuje na celé desaťkoruny smerom nahor.
§10 Čas služby
(1)
Do času služby na priznanie prídavku za výsluhu rokov (ďalej len „čas služby“) sa započítava čas výkonu
a)
povinnej vojenskej služby,8)
b)
ďalšej vojenskej služby.9)
(2)
Do času služby sa započítava aj čas výkonu základnej služby, náhradnej služby, ďalšej služby a výkonu služby vojakov z povolania podľa právnych predpisov platných pred účinnosťou tohto zákona.
(3)
Do času služby sa započítava aj čas rodičovskej dovolenky alebo trvalej starostlivosti o dieťa alebo o deti v rozsahu zodpovedajúcom dĺžke rodičovskej dovolenky platnej v čase tejto starostlivosti podľa osobitných predpisov,10) ak sa profesionálny vojak súčasne nepripravoval na povolanie, a čas osobnej starostlivosti o dlhodobo ťažko zdravotne postihnuté neplnoleté dieťa, ktoré si vyžadovalo mimoriadnu starostlivosť, ak nebolo umiestnené v ústave pre tieto deti, najviac však v celkovom rozsahu šesť rokov.
(4)
Do času služby sa započítava aj čas hodnotený ako čas zamestnania na účely dôchodkového zabezpečenia podľa osobitných predpisov.10a)
(5)
Do času služby možno započítať aj čas služobného pomeru vykonaný v ozbrojených zboroch v závislosti od miery jeho využitia na úspešný výkon služby.
§11 Príplatok za riadenie
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý zodpovedá za riadenie podriadených vojakov alebo zamestnancov alebo za riadenie organizačného systému, patrí podľa náročnosti riadiacej práce a stupňa riadenia príplatok za riadenie podľa prílohy č. 6.
(2)
Príplatky za riadenie profesionálnym vojakom, ktorých funkcie nie sú uvedené v prílohe č. 6, ustanoví ministerstvo vnútorným predpisom v závislosti od náročnosti riadiacej práce a stupňa riadenia v rozsahu uvedenom v tejto prílohe.
(3)
Profesionálnemu vojakovi patrí príplatok za riadenie odo dňa prevzatia funkcie.7a)
§12 Príplatok za zastupovanie
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý zastupuje profesionálneho vojaka alebo vedúceho zamestnanca na vyššom stupni riadenia alebo je poverený vykonávať funkciu na vyššom stupni riadenia v plnom rozsahu činnosti dlhšie ako štyri týždne, pričom zastupovanie nie je súčasťou jeho povinností vyplývajúcich zo služobného zaradenia, patrí príplatok za zastupovanie.
(2)
Profesionálnemu vojakovi patrí príplatok za zastupovanie od prvého dňa zastupovania alebo poverenia vykonávaním funkcie vo výške príplatku za riadenie ustanoveného pre funkciu, ktorej výkonom bol poverený zastupovaním, alebo pre funkciu, ktorej výkonom bol poverený.10b)
(3)
Ak patrí profesionálnemu vojakovi príplatok za zastupovanie podľa odseku 2, jeho príplatok za riadenie mu počas zastupovania nepatrí.
§13 Príplatok za výkon zamestnania v noci
(1)
Profesionálnemu vojakovi patrí za každú hodinu výkonu zamestnania v noci príplatok vo výške 20 % z 1/175 súčtu funkčného platu, hodnostného príplatku, prídavku za výsluhu rokov, príplatku za riadenie a príplatkov priznaných mesačnou sumou.
(2)
Za výkon zamestnania v noci sa rozumie zamestnanie v čase od 22. hodiny do 6. hodiny nasledujúceho dňa.
§14 Príplatok za výkon zamestnania v sobotu a v nedeľu
(1)
Profesionálnemu vojakovi patrí za hodinu výkonu zamestnania v sobotu alebo v nedeľu príplatok vo výške 25 % z 1/175 súčtu funkčného platu, hodnostného príplatku, prídavku za výsluhu rokov, príplatku za riadenie a príplatkov priznaných mesačnou sumou.
(2)
Poskytnutie náhradného voľna11) za výkon zamestnania v sobotu a v nedeľu nad ustanovený týždenný čas zamestnania nemá vplyv na výplatu príplatku za výkon zamestnania v sobotu a v nedeľu.
§15 Príplatok za výkon zamestnania vo sviatok
(1)
Profesionálnemu vojakovi patrí za každú hodinu výkonu zamestnania vo sviatok príplatok vo výške 1/175 súčtu funkčného platu, hodnostného príplatku, prídavku za výsluhu rokov, príplatku za riadenie a príplatkov priznaných mesačnou sumou.
(2)
Poskytnutie náhradného voľna11) za výkon zamestnania vo sviatok nad ustanovený týždenný čas zamestnania nemá vplyv na výplatu príplatku za výkon zamestnania vo sviatok.
§16 Príplatok za výcvik v poľných podmienkach
(1)
Profesionálnemu vojakovi bezprostredne vykonávajúcemu výcvik jednotiek do stupňa práporu (oddielu) vrátane a v riadiacej skupine útvaru a zväzku alebo veliteľstva vzdušných síl, alebo veliteľstva pozemných síl patrí pri komplexnom výcviku, takticko-poradovom cvičení s ostrou streľbou, odbornom taktickom cvičení, taktickom cvičení a taktickom cvičení s bojovou streľbou príplatok za výcvik v poľných podmienkach vo výške 400 Sk za každých skončených 24 hodín výcviku v poľných podmienkach.
(2)
Profesionálnemu vojakovi, ktorému patrí príplatok podľa odseku 1, príplatky podľa § 13 až 15 nepatria.
(3)
Príplatok podľa odseku 1 nepatrí profesionálnemu vojakovi, ktorý vykonáva výcvik žiakov vojenskej školy alebo študentov vojenskej školy, a profesionálnemu vojakovi, ktorý vykonáva výcvik ako súčasť zvyšovania svojej kvalifikácie.
§17 Príplatok za výkon dozornej služby, strážnej služby a poriadkovej služby
(1)
Profesionálnemu vojakovi patrí za výkon dozornej služby, strážnej služby a poriadkovej služby príplatok vo výške 300 Sk za každú službu trvajúcu 24 hodín.
(2)
Za výkon dozornej služby, strážnej služby a poriadkovej služby, ktorá netrvala 24 hodín, príplatok podľa odseku 1 nepatrí.
(3)
Príplatok podľa odseku 1 nepatrí profesionálnemu vojakovi, ktorý dozornú službu vykonáva ako svoju služobnú činnosť a bol ustanovený do funkcie plánovanej na výkon tejto služby.
(4)
Za výkon dozornej služby, strážnej služby a poriadkovej služby patria aj príplatky podľa § 13 až 15.
§18 Príplatok za bojovú pohotovosť
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý vykonáva služobnú činnosť spojenú s ochranou záujmov štátu, plní osobitné úlohy na zabezpečenie brannej pohotovosti štátu a je povinný z dôvodu svojho zaradenia do plánu uvádzania do vyšších stupňov pohotovosti hlásiť svojmu nadriadenému miesto pobytu v čase mimo zamestnania a byť pripravený dostaviť sa na určený signál v určenom čase na určené miesto na plnenie úloh, patrí príplatok vo výške 500 až 2 000 Sk mesačne.
(2)
Výšku príplatku v rámci rozpätia podľa odseku 1 v závislosti od časových noriem ustanoví ministerstvo vnútorným predpisom.
§19 Príplatok za spravodajskú činnosť
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý plní úlohy vojenského spravodajstva, pri ktorých môže dôjsť k ohrozeniu jeho života alebo zdravia alebo k iným závažným rizikám, patrí príplatok až do výšky 2 000 Sk mesačne.
(2)
Okruh činností a výšku príplatku v rámci rozpätia podľa odseku 1 ustanoví pre jednotlivé činnosti ministerstvo vnútorným predpisom.
§20 Príplatok leteckému personálu
(1)
Výkonným letcom sa na účely tohto zákona rozumie letový inšpektor, pilot, letovod, palubný radista, palubný operátor a palubný technik.
(2)
Profesionálnemu vojakovi ustanovenému do funkcie výkonného letca, ktorý plní plán letovej prípravy v príslušnej výcvikovej skupine a spĺňa podmienky bojového použitia, patrí príplatok vo výške 500 až 4 000 Sk mesačne.
(3)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý získal spôsobilosť pripravovať lietadlo alebo vrtuľník na let alebo má povinnosť overovať pripravenosť a schopnosť lietadla alebo vrtuľníka na let a je ustanovený do funkcie
a)
technik lietadla,
b)
technik vrtuľníka,
c)
špecialista inžinierskej a leteckej služby, patrí príplatok vo výške 600 Sk mesačne.
(4)
Výšku príplatku v rámci rozpätia podľa odseku 2 pre činnosti v závislosti od plnenia podmienok plánu letovej prípravy pre príslušné výcvikové skupiny a podľa dosiahnutej požadovanej operačnej využiteľnosti ustanoví ministerstvo vnútorným predpisom.
(5)
Profesionálnemu vojakovi uvedenému v odsekoch 1 a 3, ktorý má priznaný príplatok podľa odsekov 2 a 3, nepatrí osobitný príplatok podľa § 26.
§21 Príplatok výsadkárom
(1)
Profesionálnemu vojakovi zaradenému do funkcie výkonného výsadkára alebo padákového odborníka letectva, ktorý vykonáva pozemný výcvik a vzdušný výcvik a plní určený počet zoskokov, patrí príplatok vo výške 500 až 2 000 Sk mesačne.
(2)
Profesionálnemu vojakovi zaradenému do funkcie výkonného výsadkára alebo padákového odborníka letectva, ktorý vykonáva pozemný výcvik a vzdušný výcvik a plní určený počet zoskokov, patrí príplatok za každý skúšobný zoskok padákom vo výške 150 až 500 Sk.
(3)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý má priznaný príplatok podľa odseku 1 alebo 2, nepatrí osobitný príplatok podľa § 26.
(4)
Výšku príplatku v rámci rozpätia podľa odsekov 1 a 2 pre jednotlivé činnosti v závislosti od plnenia podmienok a kritérií plánu výcviku výsadkárov alebo padákových odborníkov letectva, počtu vykonaných zoskokov, sťažených podmienok pri výkone zoskokov a kvalifikácie v padákovej a záchrannej službe letectva ustanoví ministerstvo vnútorným predpisom.
§22 Osobný príplatok
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý dosahuje veľmi dobré výsledky vo výkone služby a kvalitne plní služobné úlohy vo väčšom rozsahu v porovnaní s iným profesionálnym vojakom, možno priznať osobný príplatok až do výšky 60 % priznaného funkčného platu.
(2)
Profesionálnemu vojakovi s plánovanou dôstojníckou hodnosťou alebo s generálskou hodnosťou, ktorého funkcia je zaradená do piatej až ôsmej platovej triedy podľa prílohy č. 3 a je vynikajúci odborník a vo výkone služby dosahuje veľmi dobré výsledky, možno priznať osobný príplatok až do výšky 100 % priznaného funkčného platu.
(3)
Osobný príplatok podľa odseku 2 možno priznať aj profesionálnemu vojakovi, ktorý
a)
plní úlohy vojenského spravodajstva a je vynikajúci odborník,
b)
je mimoriadne talentovaný umelec alebo vrcholový športovec.
(4)
Osobný príplatok sa zaokrúhľuje na celé desaťkoruny smerom nahor.
§23 Príplatok príslušníkom Vojenskej polície
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý plní úlohy vojenského policajta, pri ktorých môže dôjsť k ohrozeniu jeho života alebo zdravia, alebo k iným závažným rizikám, patrí príplatok vo výške 500 až 3 000 Sk mesačne.
(2)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý má priznaný príplatok podľa odseku 1, nepatrí príplatok podľa § 18.
(3)
Okruh činností a výšku príplatku v rámci rozpätia podľa odseku 1, ustanoví pre jednotlivé činnosti ministerstvo vnútorným predpisom.
§24 Príplatok za výkon kontrolnej činnosti
Profesionálnemu vojakovi, ktorého výkon služobnej činnosti je spojený s mimoriadnou psychickou záťažou pri výkone kontrolnej činnosti podľa osobitného predpisu,12) možno poskytnúť príplatok až do výšky 800 Sk mesačne.
§25 Príplatok príslušníkom útvaru rýchleho nasadenia
Profesionálnemu vojakovi, príslušníkovi útvaru rýchleho nasadenia, ktorého výkon služobnej činnosti je spojený s rizikom ohrozenia zdravia alebo života, možno poskytnúť príplatok až do výšky 1 000 Sk mesačne.
§26 Osobitný príplatok za službu v sťažených a zdraviu škodlivých podmienkach
Profesionálnemu vojakovi, ktorý vykonáva službu v sťažených a zdraviu škodlivých podmienkach, patrí príplatok vo výške a za podmienok ustanovených osobitným predpisom.13)
§27 Odmena za pohotovosť
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorému bola nariadená pohotovosť na určenom pracovisku mimo ustanoveného času zamestnania, sa poskytne za celú hodinu tejto pohotovosti odmena vo výške 50 % z 1/175 súčtu funkčného platu, hodnostného príplatku a prídavku za výsluhu rokov.
(2)
Ak je pohotovosť nariadená v deň pracovného pokoja, patrí za celú hodinu tejto pohotovosti odmena vo výške 1/175 súčtu funkčného platu, hodnostného príplatku a prídavku za výsluhu rokov.
(3)
Odmena profesionálnemu vojakovi nepatrí, ak mu veliteľ poskytol v čase troch kalendárnych mesiacov po výkone pohotovosti alebo v inak dohodnutom čase za výkon pohotovosti náhradné voľno.
(4)
Za výkon služby v čase nariadenej pohotovosti patrí profesionálnemu vojakovi služobný príjem. Odmena za pohotovosť v tomto prípade nepatrí.
§28 Odmeny
(1)
Profesionálnemu vojakovi možno udeliť odmenu za splnenie mimoriadnych alebo osobitne významných služobných úloh.
(2)
Profesionálnemu vojakovi možno udeliť odmenu za pracovné zásluhy až do výšky súčtu funkčného platu, hodnostného príplatku, prídavku za výsluhu rokov a príplatkov priznaných mesačnou sumou
a)
pri dosiahnutí 50 rokov veku,
b)
pri prvom skončení služobného pomeru prepustením po splnení podmienok nároku na starobný dôchodok13a) alebo na výsluhový dôchodok,13b)
c)
pri prvom skončení služobného pomeru prepustením po splnení podmienok nároku na invalidný dôchodok13a) alebo na invalidný výsluhový dôchodok.13b)
§29 Podmienky nároku na ďalší služobný príjem
(1)
Profesionálnemu vojakovi patrí ďalší služobný príjem v každom polroku kalendárneho roku za predpokladu, že služobný pomer trval v príslušnom polroku aspoň štyri mesiace, ak nie je ďalej ustanovené inak.
(2)
Na účely poskytnutia ďalšieho služobného príjmu sa za trvanie služobného pomeru nepovažuje čas
a)
rodičovskej dovolenky,
b)
dovolenky bez nároku na peňažné náležitosti,
c)
prerušenia výkonu profesionálnej služby,
d)
pozbavenia výkonu funkcie,
e)
neospravedlnenej neprítomnosti v službe.
(3)
Nárok na ďalší služobný príjem v prvom polroku nevznikne profesionálnemu vojakovi, ktorý služobný pomer skončí do 31. mája príslušného roku. Nárok na ďalší služobný príjem v druhom polroku nevznikne profesionálnemu vojakovi, ktorý skončí služobný pomer do 30. novembra príslušného roku.
(4)
Nárok na ďalší služobný príjem v danom polroku nevznikne profesionálnemu vojakovi, ktorý bol v tomto období hodnotený ako
a)
nespôsobilý na výkon zastávanej funkcie,14)
b)
nespôsobilý na výkon profesionálnej služby.15)
§30 Výška a splatnosť ďalšieho služobného príjmu
(1)
Výšku ďalšieho služobného príjmu určí percentuálnym podielom zo súčtu funkčného platu, hodnostného príplatku, prídavku za výsluhu rokov a príplatkov priznaných mesačnou sumou zákon o štátnom rozpočte Slovenskej republiky.
(2)
Ďalší služobný príjem za prvý polrok kalendárneho roku je splatný spolu so služobným príjmom za mesiac jún a za druhý polrok kalendárneho roku spolu so služobným príjmom za mesiac november.
(3)
Ak profesionálnemu vojakovi vznikne nárok na výplatu ďalšieho služobného príjmu v druhom polroku kalendárneho roku až v mesiaci december, je ďalší služobný príjem splatný spolu so služobným príjmom za tento mesiac.
(4)
Výška ďalšieho služobného príjmu profesionálnemu vojakovi, ktorý bol vyslaný na štúdium do kurzu v zahraničí, sa určí podľa odseku 1 a v rozsahu podľa § 37 ods. 2 alebo podľa § 37 ods. 3. Výška ďalšieho služobného príjmu profesionálnemu vojakovi, ktorý bol vyslaný na štúdium v dennej forme štúdia v zahraničí, sa určí podľa odseku 1 a v rozsahu podľa § 66.
(5)
Ďalší služobný príjem uvedený v odseku 4 sa profesionálnemu vojakovi vypláca v slovenských korunách.
§31 Kvalifikačné predpoklady a kvalifikačné požiadavky na výkon funkcie
(1)
Kvalifikačné predpoklady vzdelania potrebné na výkon funkcie sú uvedené v prílohe č. 1. Kvalifikačné požiadavky na výkon funkcie môže ministerstvo ustanoviť v katalógu funkcií (§ 5).
(2)
Ak profesionálny vojak nespĺňa ustanovený kvalifikačný predpoklad úplného stredného vzdelania, zaradí sa do prvej platovej triedy podľa prílohy č. 2.
(3)
Ak profesionálny vojak nespĺňa ustanovený kvalifikačný predpoklad vysokoškolského vzdelania, zaradí sa do prvej platovej triedy podľa prílohy č. 3.
§32 Výnimočné zaradenie do platovej triedy
(1)
Profesionálneho vojaka, ktorý nespĺňa kvalifikačný predpoklad vzdelania o jeden stupeň, možno výnimočne zaradiť do príslušnej platovej triedy, ak
a)
dlhodobo vykonáva funkciu v príslušnom odbore a je starší ako 45 rokov alebo
b)
začal štúdium, ktorého absolvovaním si doplní predpísané vzdelanie, a riadne pokračuje v štúdiu.
(2)
Profesionálneho vojaka, ktorý plní úlohy vojenského spravodajstva a je vynikajúci odborník, alebo profesionálneho vojaka, ktorý je mimoriadne talentovaný umelec alebo vrcholový športovec, možno zaradiť do platovej triedy, pre ktorú nespĺňa kvalifikačný predpoklad vzdelania.
§33 Zaradenie do platovej triedy pri prijatí do služobného pomeru
(1)
Ak je do služobného pomeru prijatý vojak, ktorý získal úplné stredné vzdelanie, patrí mu funkčný plat druhej platovej triedy podľa prílohy č. 2.
(2)
Ak je do služobného pomeru prijatý vojak, ktorý skončil vysokoškolské štúdium, patrí mu funkčný plat prvej platovej triedy podľa prílohy č. 3.
(3)
Funkčný plat podľa odseku 1 alebo 2 patrí odo dňa prijatia do služobného pomeru až do dňa prevzatia funkcie, do ktorej bol profesionálny vojak ustanovený, najdlhšie však do konca mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom došlo k prijatiu do služobného pomeru.
(4)
Čas ustanovený v odseku 3 sa predlžuje o dni neschopnosti výkonu služby pre chorobu, zranenie alebo pre úraz profesionálneho vojaka.
§34 Služobný príjem pri personálnych opatreniach
(1)
Služobným príjmom pri personálnych opatreniach sa na účely tohto zákona rozumie súčet naposledy priznaného funkčného platu, hodnostného príplatku, prídavku za výsluhu rokov, príplatku za riadenie a príplatkov priznaných mesačnou sumou, ak tento zákon neustanovuje inak.
(2)
Služobný príjem podľa odseku 1 patrí profesionálnemu vojakovi v čase jeho zaradenia do personálnej zálohy od prvého dňa kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom došlo k skončeniu výkonu predchádzajúcej funkcie, až do skončenia účinnosti personálneho opatrenia, najviac však počas troch kalendárnych mesiacov, ak tento zákon neustanovuje inak.
(3)
Profesionálnemu vojakovi, o ktorého prepustení zo služobného pomeru bolo rozhodnuté v čase jeho zaradenia do personálnej zálohy, patrí služobný príjem podľa odseku 1 až do skončenia služobného pomeru.
(4)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý bol odvolaný z funkcie z dôvodu organizačných zmien a nebol ustanovený do inej funkcie, patrí počas plynutia lehoty na prepustenie zo služobného pomeru služobný príjem podľa odseku 1 až do skončenia služobného pomeru.
(5)
Profesionálnemu vojakovi, ktorého platové pomery upravuje osobitný predpis6) a na ktorého sa vzťahujú odseky 2 až 4, patrí plat priznaný podľa osobitného predpisu6) a hodnostný príplatok.
(6)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý plní úlohy zahraničnej služby15a) s miestom výkonu služobných povinností v zahraničí a na ktorého sa vzťahujú odseky 2 až 4, patrí tarifný plat a príplatky priznané mesačnou sumou.
(7)
Služobný príjem podľa odseku l patrí profesionálnej vojačke, ktorej bol prerušený výkon funkcie z dôvodu tehotenstva. Služobný príjem patrí od prvého dňa kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom došlo k prerušeniu výkonu funkcie, až do dňa nástupu na rodičovskú dovolenku.
§35 Služobný príjem pri dočasnom pozbavení výkonu funkcie
(1)
Ak bol profesionálny vojak dočasne pozbavený výkonu funkcie,16) patrí mu dňom pozbavenia výkonu 50 % zo súčtu naposledy priznaného funkčného platu, hodnostného príplatku a prídavku za výsluhu rokov (ďalej len „krátený služobný príjem“). Profesionálnemu vojakovi, ktorý je vyčlenený na plnenie úloh v štátnom podniku, ktorého zakladateľom je ministerstvo, ministerstvo vnútra alebo ministerstvo dopravy, patrí 50 % zo súčtu naposledy priznaného mesačného platu a hodnostného príplatku; ak ide o profesionálneho vojaka, ktorého platové pomery upravuje osobitný predpis,6) patrí mu popri zníženom základnom plate16a) 60 % hodnostného príplatku. Profesionálnemu vojakovi, ktorý plní úlohy zahraničnej služby15a) s miestom výkonu služobných povinností v zahraničí, patrí 50 % zo súčtu naposledy priznaného tarifného platu, zvýšenia tarifného platu o 25 % a hodnostného príplatku.
(2)
Krátený služobný príjem podľa odseku 1 sa zvyšuje o 10 % na každé vyživované dieťa,17) najviac však do výšky 80 %.
(3)
Krátený služobný príjem podľa odseku 1 nesmie byť nižší ako minimálna mzda ustanovená osobitným predpisom.18)
(4)
Ak bolo dočasné pozbavenie výkonu funkcie zrušené ako neodôvodnené, doplatí sa profesionálnemu vojakovi rozdiel, o ktorý sa mu služobný príjem krátil.
(5)
Ak po dočasnom pozbavení funkcie nasleduje bezprostredne prepustenie zo služobného pomeru, patrí profesionálnemu vojakovi krátený služobný príjem až do dňa prepustenia zo služobného pomeru.
§36 Služobný príjem pri zaradení do personálnej zálohy z dôvodu vojenskoodbornej nespôsobilosti
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý bol hodnotený ako nespôsobilý na výkon zastávanej funkcie14) a nebolo rozhodnuté o jeho ďalšom ustanovení do funkcie, patrí od prvého dňa kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom bolo o jeho zaradení do personálnej zálohy rozhodnuté, naposledy priznaný funkčný plat, hodnostný príplatok a prídavok za výsluhu rokov. Profesionálnemu vojakovi, ktorý je vyčlenený na plnenie úloh v štátnom podniku, ktorého zakladateľom je ministerstvo, ministerstvo vnútra alebo ministerstvo dopravy, patrí naposledy priznaný mesačný plat a hodnostný príplatok. Profesionálnemu vojakovi, ktorý plní úlohy zahraničnej služby15a) s miestom výkonu služobných povinností v zahraničí, patrí naposledy priznaný tarifný plat, zvýšenie tarifného platu o 25 % a hodnostný príplatok.
(2)
Rovnako sa postupuje aj v prípade profesionálneho vojaka, ktorý bol hodnotený ako nespôsobilý na výkon profesionálnej služby15) a súčasne nebolo rozhodnuté o jeho prepustení z výkonu profesionálnej služby.
§37 Služobný príjem počas štúdia v kurze
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý bol vyslaný na štúdium v dennej forme štúdia do kurzu na území Slovenskej republiky, patrí počas štúdia v kurze služobný príjem podľa § 34 ods. 1.
(2)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý bol vyslaný na štúdium do kurzu v zahraničí, patrí počas štúdia v kurze služobný príjem v rozsahu súčtu
a)
funkčného platu, ktorý sa mu poskytoval za výkon funkcie, do ktorej bol naposledy ustanovený a ktorú vykonával pred vyslaním na štúdium,
b)
hodnostného príplatku,
c)
prídavku za výsluhu rokov.
(3)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý bol vyslaný na štúdium do kurzu v zahraničí a ktorého platové pomery upravuje osobitný predpis,6) patrí počas štúdia v kurze základný plat18a) a hodnostný príplatok.
(4)
Štúdiom v kurze sa na účely tohto zákona rozumie zvyšovanie kvalifikácie podľa osobitného predpisu.18b)
(5)
Služobný príjem podľa odseku 2 alebo plat podľa odseku 3 po vykonaní zrážky preddavku na daň podľa osobitného predpisu18c) sa delí na korunovú časť a časť peňažných prostriedkov v cudzej mene v pomere 64 : 36. Časť služobného príjmu alebo platu vo výške 64 % patrí v slovenských korunách a vypláca sa na území Slovenskej republiky. Časť služobného príjmu alebo platu vo výške 36 % po vynásobení platovou reláciou sa vypláca v zahraničí v cudzej mene určenej pre krajinu štúdia. Platovú reláciu ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky.
(6)
Služobný príjem podľa odseku 2 alebo plat podľa odseku 3 patrí profesionálnemu vojakovi odo dňa vyslania na štúdium do kurzu v zahraničí do dňa určeného skončenia pobytu v krajine štúdia. Za čas čerpania riadnej dovolenky patrí profesionálnemu vojakovi celý služobný príjem alebo plat v slovenských korunách.
§38 Služobný príjem počas väzby
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý bol na základe rozhodnutia súdu vzatý do väzby, sa dňom vzatia do väzby zastavuje výplata služobného príjmu.
(2)
Ak súd rozhodol o oslobodení profesionálneho vojaka spod obžaloby19) alebo ak došlo k zastaveniu trestného stíhania20) takéhoto vojaka, patrí vojakovi odo dňa vzatia do väzby služobný príjem priznaný z naposledy vykonávanej funkcie.
§39 Jednorazová peňažná výpomoc
(1)
Minister obrany Slovenskej republiky môže v mimoriadnych, osobitne odôvodnených prípadoch priznať profesionálnemu vojakovi na jeho žiadosť jednorazovú nenávratnú peňažnú výpomoc až do výšky 100 000 Sk na prekonanie prechodnej, ním nezavinenej ťaživej sociálnej situácie.
(2)
Postup pri podávaní žiadosti a priznaní jednorazovej peňažnej výpomoci ustanoví ministerstvo vnútorným predpisom.
§40 Náhrady pri služobných cestách
(1)
Profesionálnemu vojakovi vyslanému na služobnú cestu21) sa poskytuje
a)
náhrada preukázaných cestovných výdavkov,
b)
náhrada preukázaných výdavkov za ubytovanie,
c)
stravné,
d)
náhrada preukázaných potrebných vedľajších výdavkov,
e)
náhrada preukázaných cestovných výdavkov za cesty na návštevu rodiny.
(2)
Náhrady podľa odseku 1 patria aj profesionálnemu vojakovi vyslanému na štúdium do kurzu na území Slovenskej republiky a profesionálnemu vojakovi vyslanému na štúdium do školy alebo do vzdelávacieho zariadenia na území Slovenskej republiky popri výkone funkcie, ktorého absolvovaním získa vyšší stupeň vzdelania.
(3)
Profesionálnemu vojakovi uvedenému v odseku 2, vyslanému na štúdium v mieste pobytu profesionálneho vojaka alebo v sídle stálej posádky patrí náhrada preukázaných cestovných výdavkov na prepravu verejnou mestskou dopravou a náhrada preukázaných potrebných vedľajších výdavkov.
§40a Vymedzenie pojmov
(1)
Sídlom stálej posádky sa na účely tohto zákona rozumie obec, v ktorej je útvar trvalo alebo dočasne umiestnený a v ktorom profesionálny vojak trvalo vykonáva vojenskú službu.
(2)
Miestom pobytu profesionálneho vojaka sa na účely tohto zákona rozumie obec na území Slovenskej republiky, v ktorej má profesionálny vojak trvalý pobyt.
(3)
Rodinou profesionálneho vojaka sa na účely tohto zákona rozumejú manželka (manžel), vlastné deti, osvojenci, deti zverené profesionálnemu vojakovi do pestúnskej starostlivosti alebo do výchovy na základe rozhodnutia príslušného orgánu, vlastní rodičia, osvojitelia, opatrovníci a pestúni, ak majú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a žijú s profesionálnym vojakom v domácnosti.21a)
§41 Náhrada preukázaných cestovných výdavkov
Náhrada cestovných výdavkov sa poskytne profesionálnemu vojakovi pri služobnej ceste v preukázanej výške. Ak služobný orgán21b) povolí profesionálnemu vojakovi použiť na služobnej ceste cestné motorové vozidlo s výnimkou služobného vozidla, patrí mu náhrada výdavkov vo výške ustanovenej osobitným predpisom.21c)
§42 Náhrada preukázaných výdavkov za ubytovanie
(1)
Profesionálnemu vojakovi sa pri služobnej ceste poskytuje bezplatné ubytovanie vo vojenských ubytovacích zariadeniach.
(2)
Ak sa profesionálnemu vojakovi nemohlo poskytnúť v mieste plnenia služobných úloh bezplatné ubytovanie, patrí mu náhrada preukázaných výdavkov za ubytovanie.
§43 Stravné
(1)
Profesionálnemu vojakovi patrí za každý kalendárny deň služobnej cesty stravné vo výške ustanovenej osobitným predpisom.22)
(2)
Ak má profesionálny vojak na služobnej ceste zabezpečené celodenné bezplatné stravovanie, stravné mu nepatrí. Ak má profesionálny vojak stravovanie zabezpečené čiastočne, stravné sa kráti o 30 % za poskytnuté raňajky, o 40 % za poskytnutý obed a o 30 % za poskytnutú večeru; takto krátené sadzby stravného sa zaokrúhľujú na celé koruny, do 50 halierov smerom nadol a nad 50 halierov smerom nahor. Stravné sa kráti rovnako, ak má profesionálny vojak v mieste výkonu zamestnania nárok na naturálne stravovanie alebo na peňažnú náhradu za nedodanú stravu a nebol zo stravovania odhlásený.
(3)
Stravné sa neposkytuje
a)
pri služobnej ceste trvajúcej menej ako 5 hodín,
b)
pri vyslaní profesionálneho vojaka na preventívnu rehabilitáciu,
c)
pri vyslaní profesionálneho vojaka na odborné vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie,
d)
tomu profesionálnemu vojakovi, ktorý má nárok na naturálne stravovanie alebo na bezplatný odber stravy, alebo na peňažnú náhradu za nedodanú stravu a nepreukáže sa potvrdením, že bol zo stravovania odhlásený,
e)
pri služobnej ceste vo verejnom záujme alebo v záujme iných organizácií, ktoré stravné hradia zo svojich prostriedkov,
f)
za dni neoprávneného predĺženia služobnej cesty,
g)
za čas neospravedlnenej neprítomnosti v službe počas služobnej cesty,
h)
za dni udelenej dovolenky počas služobnej cesty,
§44 Náhrada preukázaných potrebných vedľajších výdavkov
Náhrada výdavkov, ktoré profesionálny vojak musí vynaložiť v záujme splnenia služobných úloh na služobnej ceste, patrí v preukázanej výške.
§45 Náhrada preukázaných cestovných výdavkov za cesty na návštevu rodiny
Profesionálnemu vojakovi na služobnej ceste, ktorá trvá viac ako sedem po sebe nasledujúcich kalendárnych dní, patrí náhrada preukázaných cestovných výdavkov podľa osobitného predpisu22a) za cesty na návštevu rodiny do miesta pobytu rodiny a späť, a to jedenkrát za každý týždeň.
§46 Náhrady výdavkov pri zahraničných služobných cestách
Na poskytovanie náhrad pri zahraničných služobných cestách sa vzťahujú ustanovenia § 41, 42, 43 a 44, ak tento zákon neustanovuje inak.
§46a Poistenie liečebných nákladov v zahraničí
Profesionálnemu vojakovi pri zahraničnej služobnej ceste patrí náhrada preukázaných výdavkov za poistenie nevyhnutných liečebných nákladov v zahraničí; táto náhrada profesionálnemu vojakovi nepatrí, ak poistenie zabezpečil služobný orgán.
§47 Stravné pri zahraničnej služobnej ceste
(1)
Za každý kalendárny deň zahraničnej služobnej cesty mimo územia Slovenskej republiky a za každý kalendárny deň, v ktorom zahraničná služobná cesta mimo územia Slovenskej republiky trvá dlhšie ako 12 hodín, sa profesionálnemu vojakovi poskytuje stravné v cudzej mene vo výške podľa osobitného predpisu.23)
(2)
Ak zahraničná služobná cesta mimo územia Slovenskej republiky trvá v kalendárnom dni 12 hodín a menej alebo ak trvá celkovo 12 hodín a menej, poskytuje sa profesionálnemu vojakovi stravné v cudzej mene
a)
vo výške 10 % dennej sadzby stravného podľa odseku 1, ak služobná cesta trvá do 3 hodín,
b)
vo výške 25 % dennej sadzby stravného podľa odseku 1, ak služobná cesta trvá od 3 do 6 hodín,
c)
vo výške 50 % dennej sadzby stravného podľa odseku 1, ak služobná cesta trvá od 6 do 12 hodín.
(3)
Ak má profesionálny vojak na zahraničnej služobnej ceste zabezpečené celodenné bezplatné stravovanie, stravné sa neposkytuje. Ak má bezplatné stravovanie zabezpečené čiastočne, znižuje sa suma stravného pri poskytnutí raňajok o 30 %, obeda o 40 % a večere o 30 % z dennej sadzby stravného určenej podľa odseku 1.
(4)
Ak sú pri zahraničnej služobnej ceste v cene za ubytovanie preukázateľne zahrnuté aj výdavky za raňajky, poskytne sa profesionálnemu vojakovi stravné v cudzej mene znížené o 15 % stravného určeného podľa odseku 1 alebo 2.
§48 Vreckové
(1)
Profesionálnemu vojakovi pri zahraničnej služobnej ceste možno poskytnúť popri náhrade preukázaných potrebných vedľajších výdavkov poskytnutých podľa § 44 vreckové v cudzej mene do výšky 40 % stravného určeného podľa § 47 ods. 1 alebo 2.
(2)
Ak vreckové poskytne iná organizácia alebo zahraničná strana, vreckové sa neposkytuje, a to bez ohľadu na jeho výšku.
§49 Vylúčenie súbehu náhrad poskytovaných v slovenskej a cudzej mene
(1)
Pri zahraničnej služobnej ceste patrí profesionálnemu vojakovi za čas služobnej cesty na území Slovenskej republiky stravné v slovenskej mene v rozsahu a za podmienok podľa § 43.
(2)
Pri zahraničnej služobnej ceste, ktorá sa začína na území Slovenskej republiky, je rozhodujúcim časom pre výplatu náhrad poskytovaných v cudzej mene prechod štátnej hranice Slovenskej republiky a pri leteckej preprave odlet a prílet lietadla podľa letového poriadku.
(3)
Pri zahraničnej služobnej ceste, ktorá sa začína v zahraničí, je rozhodujúcim časom pre výplatu náhrad poskytovaných v cudzej mene začiatok služobnej cesty.
§49a Zahraničné služobné cesty vykonávané na základe dohôd o vzájomnej výmene profesionálnych vojakov
(1)
Ak sa zahraničná služobná cesta profesionálneho vojaka vykonáva na základe dohody o vzájomnej výmene profesionálnych vojakov, môže služobný orgán dohodnúť so zmluvnou stranou v zahraničí poskytovanie bezplatného ubytovania, stravného, vreckového a náhradu cestovných výdavkov za cesty súvisiace s plnením služobných úloh.
(2)
Cestovné výdavky za cesty z miesta výkonu zamestnania profesionálneho vojaka do sídla zmluvnej strany v zahraničí a späť uhrádza služobný orgán.
(3)
Služobný orgán môže dohodnúť so zmluvnou stranou v zahraničí výšku stravného poskytovaného profesionálnemu vojakovi v zahraničí najviac do výšky ustanovenej v § 47.
§49b Náhrady pri vyslaní profesionálneho vojaka na štúdium do školy alebo do kurzu v zahraničí
(1)
Profesionálnemu vojakovi vyslanému na štúdium do školy alebo do kurzu v zahraničí patrí náhrada preukázaných cestovných výdavkov vo výške ustanovenej osobitným predpisom,22a) ak nie sú hradené zahraničnou stranou, pri štúdiu,
a)
ktoré trvá do troch mesiacov, na začiatku a na konci štúdia,
b)
ktoré trvá od troch do dvanástich mesiacov, na začiatku a na konci štúdia a jeden raz počas štúdia pri ceste do Slovenskej republiky a späť,
c)
ktoré trvá viac ako dvanásť mesiacov, na začiatku a na konci každého ročníka štúdia a jeden raz počas každého ročníka štúdia pri ceste do Slovenskej republiky a späť,
d)
v štátoch mimo Európy, ktoré trvá menej ako dvanásť mesiacov, na začiatku a na konci štúdia a pri štúdiu, ktoré trvá viac ako dvanásť mesiacov, na začiatku a na konci každého ročníka štúdia.
(2)
Profesionálnemu vojakovi vyslanému na štúdium do školy alebo do kurzu v zahraničí patrí náhrada preukázaných výdavkov za poistenie nevyhnutných liečebných nákladov v zahraničí podľa § 46a a náhrada preukázaných výdavkov za ubytovanie, ak mu zahraničná strana neposkytla bezplatné ubytovanie.
§49c Poskytnutie preddavku
(1)
Ak profesionálny vojak požiada o poskytnutie preddavku na náhrady pri služobnej ceste, služobný orgán je povinný poskytnúť mu preddavok do výšky predpokladaných náhrad.
(2)
Služobný orgán je povinný poskytnúť profesionálnemu vojakovi pri zahraničnej služobnej ceste preddavok v cudzej mene v rozsahu a vo výške podľa predpokladaného času trvania a podmienok zahraničnej služobnej cesty.
(3)
Profesionálnemu vojakovi vyslanému na štúdium do školy alebo do kurzu v zahraničí sa na pokrytie nevyhnutných potrieb súvisiacich so štúdiom poskytne na jeho žiadosť preddavok v cudzej mene v závislosti od dĺžky štúdia, najviac do predpokladanej výšky valutovej časti príjmu za tri mesiace štúdia.
(4)
Profesionálny vojak je povinný do desiatich pracovných dní po skončení služobnej cesty predložiť služobnému orgánu písomné doklady na vyúčtovanie služobnej cesty a vrátiť nevyúčtovaný preddavok.
(5)
Služobný orgán je povinný do desiatich pracovných dní odo dňa predloženia písomných dokladov vykonať vyúčtovanie služobnej cesty profesionálneho vojaka.
(6)
Povinnosť podľa odsekov 4 a 5 sa primerane vzťahuje aj na vyúčtovanie preddavku poskytnutého podľa odseku 3.
§50 Náhrady pri vzniku služobného pomeru, pri vyčlenení, premiestnení a pri presťahovaní
(1)
Profesionálnemu vojakovi pri vyčlenení alebo pri premiestnení a pri splnení podmienok ustanovených týmto zákonom patrí
a)
náhrada preukázaných výdavkov pri prvom nástupe do sídla stálej posádky,
b)
čiastočná náhrada výdavkov vzniknutých v dôsledku odlúčenia (ďalej len „odlučné“) ženatého profesionálneho vojaka od manželky (manžela) alebo osamelého profesionálneho vojaka od rodinného príslušníka, ktorý je uznaný za osobu vyživovanú osamelým profesionálnym vojakom podľa osobitného predpisu23a) (ďalej len „posudzovaná osoba“),
c)
náhrada preukázaných cestovných výdavkov (§ 53).
(2)
Profesionálnemu vojakovi pri vzniku služobného pomeru možno priznať pri splnení podmienok ustanovených týmto zákonom náhrady podľa odseku 1 písm. b) a c).
(3)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý bol vyslaný na štúdium v dennej forme štúdia do školy na území Slovenskej republiky, ktorého absolvovaním získa vyšší stupeň vzdelania, možno priznať náhrady podľa odseku 1 písm. b) a c).
(4)
Profesionálnemu vojakovi uvedenému v odsekoch 2 a 3 patrí náhrada preukázaných výdavkov pri prvom nástupe do sídla stálej posádky alebo pri prvom nástupe do školy.
(5)
Profesionálnemu vojakovi pri presťahovaní a pri splnení podmienok ustanovených týmto zákonom patrí príspevok na úpravu bytu pri presťahovaní.
§51 Náhrady pri prvom nástupe do sídla stálej posádky alebo pri prvom nástupe do školy
(1)
Profesionálnemu vojakovi pri prvom nástupe do sídla stálej posádky alebo pri prvom nástupe do školy na území Slovenskej republiky patria náhrady podľa § 40 ods. 1 písm. a) a c) .
(2)
Za deň nástupu do sídla stálej posádky alebo do školy na území Slovenskej republiky patrí stravné vždy až do 24. hodiny tohto dňa.
§52 Odlučné
(1)
Ženatému profesionálnemu vojakovi alebo osamelému profesionálnemu vojakovi, ktorý žije v domácnosti s posudzovanou osobou (ďalej len „ženatý profesionálny vojak“), pri vyčlenení alebo pri premiestnení spojenom so zmenou sídla stálej posádky, ktorých dôsledkom je odlúčenie od posudzovanej osoby, patrí odlučné, ak
a)
posudzovaná osoba má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a žije s profesionálnym vojakom v domácnosti mimo sídla stálej posádky len preto, že mu v sídle stálej posádky nebol pridelený primeraný byt,
b)
si podal najneskôr do 30 dní odo dňa príchodu do sídla stálej posádky žiadosť o pridelenie bytu a žiadosť o odlučné,
c)
nie je možný denný návrat verejnou osobnou dopravou na dráhe25) alebo verejnou pravidelnou autobusovou dopravou26) do miesta pobytu ženatého profesionálneho vojaka a posudzovanej osoby preto, že vzdialenosť sídla stálej posádky od miesta pobytu je väčšia ako 60 km alebo záujem výkonu služby denný návrat vylučuje.
(2)
Splnenie podmienok podľa odseku 1 sa vyžaduje aj od ženatého profesionálneho vojaka uvedeného v §50 ods. 2 a 3.
(3)
Splnenie podmienky podľa odseku 1 písm. b) sa nevyžaduje od ženatého profesionálneho vojaka, ktorý bol vyslaný na štúdium v dennej forme štúdia do školy na území Slovenskej republiky.
(4)
Odlučné podľa odseku 1 patrí aj profesionálnemu vojakovi, ktorý si najneskôr do 30 dní odo dňa uzavretia manželstva podal žiadosť o pridelenie bytu a žiadosť o odlučné.
(5)
Ženatému profesionálnemu vojakovi pri splnení ustanovených podmienok patrí odlučné za každý deň vo výške 70 % celodenného stravného podľa § 43 po celý čas odlúčeného pobytu od posudzovanej osoby.
(6)
Pri súbehu nárokov na stravné a odlučné sa stravné kráti o odlučné. Ak je odlučné vyššie ako stravné, stravné sa nevypláca. Odlučné sa pritom vypláca v nezmenenej výške.
(7)
Výška odlučného sa zaokrúhľuje na celé desaťkoruny smerom nahor.
(8)
Odlučné sa ženatému profesionálnemu vojakovi neposkytuje
a)
za čas dovolenky bez ohľadu na miesto pobytu,
b)
pri poskytnutí celodenného bezplatného stravovania s výnimkou bezplatného poskytnutia časti celodennej stravy; v takomto prípade sa odlučné kráti pri poskytnutí raňajok o 30 %, obeda o 40 % a večere o 30 %,
c)
za kalendárne dni, počas ktorých profesionálny vojak nebol schopný na výkon služby pre chorobu alebo pre úraz, za dni študijného voľna alebo náhradného voľna,
d)
za kalendárne dni opustenia sídla stálej posádky s výnimkou odlučného za deň odchodu zo sídla stálej posádky a za deň príchodu do sídla stálej posádky, ak v tieto dni na základe vojenského rozkazu skončil alebo nastúpil výkon nepretržitej zmeny alebo vykonával zamestnanie,
e)
za kalendárne dni strávené v sídle stálej posádky mimo času zamestnania ustanoveného denným poriadkom, ak nebolo v týchto dňoch nariadené zamestnanie nadčas alebo služobná pohotovosť,
f)
odo dňa nasledujúceho po dni pridelenia bytu,
g)
odo dňa vzatia do väzby,
h)
odo dňa nasledujúceho po dni premiestnenia do sídla novej stálej posádky,
i)
odo dňa nasledujúceho po dni prepustenia z profesionálnej služby alebo odo dňa smrti,
j)
odo dňa odmietnutia prideleného bytu alebo výmeny bytu,
k)
za čas neospravedlnenej neprítomnosti v službe,
l)
odo dňa nasledujúceho po dni nadobudnutia právoplatnosti súdneho rozhodnutia o rozvedení manželstva, ak mu nebolo zverené do trvalej starostlivosti aspoň jedno nezaopatrené dieťa,
m)
odo dňa nástupu zahraničnej služobnej cesty až do dňa návratu z nej.
§52a Poskytovanie odlučného
(1)
Ak si ženatý profesionálny vojak podal žiadosť o odlučné do 30 dní odo dňa príchodu do sídla stálej posádky, odo dňa príchodu do školy alebo odo dňa uzavretia manželstva, odlučné mu patrí odo dňa nasledujúceho po dni príchodu do sídla stálej posádky, príchodu do školy alebo uzavretia manželstva. Ak si ženatý profesionálny vojak podal žiadosť o odlučné po uplynutí 30 dní odo dňa príchodu do sídla stálej posádky, príchodu do školy alebo uzavretia manželstva, odlučné mu patrí odo dňa nasledujúceho po dni podania žiadosti o odlučné.
(2)
K žiadosti o odlučné sa pripája potvrdenie služobného orgánu v mieste pobytu ženatého profesionálneho vojaka, že ženatý profesionálny vojak má v mieste pobytu pridelený byt, alebo čestné vyhlásenie ženatého profesionálneho vojaka o tom, že v mieste pobytu žije v domácnosti s posudzovanou osobou. Ženatý profesionálny vojak je povinný predložiť doklady, ktoré preukazujú splnenie podmienok na priznanie odlučného.
(3)
Odlučné ženatému profesionálnemu vojakovi patrí odo dňa uvedeného v odseku 1 do konca príslušného kalendárneho roka. Poskytovanie odlučného ženatému profesionálnemu vojakovi sa predĺži na ďalší kalendárny rok, ak trvajú podmienky uvedené v § 52.
(4)
Odlučné je splatné spätne za kalendárny mesiac do desiatich pracovných dní odo dňa predloženia dokladov na jeho vyúčtovanie.
(5)
Náležitosti žiadosti o odlučné podľa odseku 1 ustanoví ministerstvo vnútorným predpisom.
§53 Náhrady cestovných výdavkov
Ženatému profesionálnemu vojakovi, ktorému patrí odlučné alebo ktorému sa odlučné poskytuje podľa § 50 ods. 2 a 3, patrí aj náhrada preukázaných cestovných výdavkov vo výške ustanovenej osobitným predpisom22a) na návštevu posudzovanej osoby, a to jeden raz za každý týždeň.
§53a
Ak tento zákon požaduje preukázanie výdavkov spojených so služobnou cestou a profesionálny vojak ich nepreukáže, môže mu služobný orgán poskytnúť náhrady v ním uznanej výške s prihliadnutím na určené podmienky služobnej cesty.
§54 Príspevok na úpravu bytu pri presťahovaní
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý sa sťahuje do bytu v sídle stálej posádky podľa potrieb ozbrojených síl, patrí na úhradu výdavkov spojených s úpravou bytu príspevok vo výške 1 300 Sk na každú izbu, kuchyňu a príslušenstvo.27)
(2)
Ak sa profesionálny vojak sťahuje do bytu v novostavbe alebo do rekonštruovaného bytu, patrí mu príspevok na úpravu bytu pri presťahovaní v polovičnej výmere uvedených súm.
(3)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý sa sťahuje do vlastného rodinného domu alebo do bytu v osobnom vlastníctve, patrí príspevok na úpravu bytu pri presťahovaní iba na jeden byt a v ňom najviac na päť izieb, jednu kuchyňu a jedno príslušenstvo.
(4)
Príspevok na úpravu bytu pri presťahovaní sa poskytuje na základe písomnej žiadosti profesionálneho vojaka doloženej overenou kópiou rozhodnutia o jeho označení za nájomcu bytu alebo nájomnej zmluvy, alebo listu vlastníctva a dokladom, z ktorého je zrejmý počet izieb, kuchyňa a príslušenstvo.
§55 Výplata služobného príjmu
(1)
Služobný príjem patrí profesionálnemu vojakovi za celý kalendárny mesiac.
(2)
Ak profesionálny vojak nevykonával službu celý kalendárny mesiac, patrí mu pomerná časť služobného príjmu za každý kalendárny deň, keď vykonával službu. Čas riadnej dovolenky, osobitnej dovolenky, krátkej dovolenky, náhradného voľna a preventívnej rehabilitácie28) sa na účely výplaty služobného príjmu považuje za výkon služby.
(3)
Profesionálnemu vojakovi služobný príjem nepatrí za dni jeho neospravedlnenej neprítomnosti v zamestnaní.
(4)
Služobný príjem je splatný pozadu za mesačné obdobie.
(5)
Na žiadosť profesionálneho vojaka sa mu musí služobný príjem splatný počas riadnej dovolenky a vyslania na služobnú cestu vyplatiť pred nástupom riadnej dovolenky alebo služobnej cesty.
(6)
Pri skončení služobného pomeru sa profesionálnemu vojakovi na jeho písomnú žiadosť vyplatia peňažné náležitosti splatné za mesačné obdobie v deň skončenia služobného pomeru. Ak to technika výpočtu služobného príjmu neumožňuje, poskytne sa mu primeraný preddavok.
§56 Spôsob výplaty služobného príjmu
(1)
Služobný príjem sa vypláca profesionálnemu vojakovi v slovenských korunách, ak tento zákon neustanovuje inak.
(2)
Služobný príjem sa vypláca v čase zamestnania. Ak si profesionálny vojak nemôže z vážnych dôvodov prevziať služobný príjem alebo ak je odvelený, musí mu zamestnávateľ zabezpečiť odoslanie služobného príjmu v deň ustanovený na jeho výplatu na svoje náklady, ak sa nedohodnú inak.
(3)
Pri mesačnom vyúčtovaní služobného príjmu služobný orgán je povinný vyhotoviť profesionálnemu vojakovi písomný doklad obsahujúci údaje o jednotlivých zložkách služobného príjmu a o vykonaných zrážkach. Na žiadosť profesionálneho vojaka služobný orgán predloží na nahliadnutie doklady, na ktorých základe bol služobný príjem vypočítaný.
(4)
Profesionálny vojak môže na prevzatie služobného príjmu písomne splnomocniť inú osobu.
(5)
Na žiadosť profesionálneho vojaka sa mu musí výplata služobného príjmu po vykonaní prípadných zrážok podľa osobitných predpisov alebo ním určená suma zo služobného príjmu poukázať na jeho účet v banke.
(6)
Časť služobného príjmu patriaca profesionálnemu vojakovi podľa § 37 ods. 5 v cudzej mene sa poukazuje na účet, ktorý je povinný otvoriť si v banke v krajine štúdia alebo v banke na území Slovenskej republiky.
§57 Zrážky zo služobného príjmu
Zrážky zo služobného príjmu možno vykonať len na základe dohody o zrážkach zo služobného príjmu. Inak sa zo služobného príjmu zráža len
a)
preddavok na daň,
b)
sumy postihnuté výkonom rozhodnutia nariadeným súdom, orgánom štátnej správy alebo iným orgánom splnomocneným na to zákonom,
c)
peňažné tresty (pokuty), ako aj náhrady uložené profesionálnemu vojakovi vykonateľným rozhodnutím príslušných orgánov,
d)
preplatky na dávkach nemocenského poistenia, ak je profesionálny vojak v služobnom pomere povinný ich vrátiť na základe vykonateľného rozhodnutia podľa osobitných predpisov,29)
e)
neprávom prijaté sumy dávok sociálneho zabezpečenia, ak je ich profesionálny vojak povinný vrátiť na základe vykonateľného rozhodnutia podľa predpisov o sociálnom zabezpečení,30)
f)
nevyúčtovaný preddavok na náhrady cestovných výdavkov,
g)
náborové a iné príspevky, ktoré sa profesionálnemu vojakovi vyplatili v nábore a ktoré je podľa osobitných predpisov povinný vrátiť,
h)
sumy rodičovského príspevku, ktoré je profesionálny vojak povinný vrátiť na základe vykonateľného rozhodnutia podľa osobitného predpisu,
i)
neprávom prijatá podpora v nezamestnanosti alebo jej zvýšenie, alebo ako preddavok poskytnuté hmotné zabezpečenie, ak je profesionálny vojak povinný ho vrátiť na základe vykonateľného rozhodnutia podľa osobitného predpisu,
j)
poistné na zdravotné poistenie, nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a príspevok na poistenie v nezamestnanosti,
k)
vyplatený služobný príjem za čas čerpania riadnej dovolenky, na ktorú profesionálnemu vojakovi nevznikol nárok.
l)
preddavok v cudzej mene poskytnutý pri vyslaní na štúdium do školy alebo do kurzu v zahraničí, ktorý je povinný profesionálny vojak vrátiť, ak neboli splnené podmienky, ktorých plnenie sa predpokladalo pri jeho priznaní; prepočet cudzej meny na slovenské koruny sa vykoná podľa kurzového lístka Národnej banky Slovenska platného ku dňu uskutočnenia účtovného prípadu.30a)
TRETIA ČASŤ
PEŇAŽNÉ NÁLEŽITOSTI VOJAKOV ZÁKLADNEJ SLUŽBY, NÁHRADNEJ SLUŽBY, ZDOKONAĽOVACEJ SLUŽBY A PRÍPRAVNEJ SLUŽBY
§58 Služné
(1)
Vojakovi v základnej službe, náhradnej službe a zdokonaľovacej službe patrí počas výkonu tejto služby služné podľa dosiahnutej hodnosti podľa prílohy č. 7.
(2)
Služné sa vypláca v bežnom mesiaci.
(3)
Vojakovi, ktorý nevykonával základnú službu, náhradnú službu alebo zdokonaľovaciu službu celý kalendárny mesiac, patrí pomerná časť mesačného služného podľa počtu kalendárnych dní základnej služby, náhradnej služby alebo zdokonaľovacej služby, ak tento zákon neustanovuje inak.
(4)
Vojakovi základnej služby, náhradnej služby alebo zdokonaľovacej služby pri vymenovaní do práporčíckej alebo dôstojníckej hodnosti alebo pri povýšení do vyššej vojenskej hodnosti patrí služné podľa dosiahnutej hodnosti od prvého dňa kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po dni vymenovania alebo povýšenia; ak je týmto dňom prvý deň kalendárneho mesiaca, patrí mu služné od tohto dňa. Rovnako sa postupuje pri znížení vojenskej hodnosti o jeden stupeň.
(5)
Vojakovi základnej služby alebo náhradnej služby, ktorému bola odňatá poddôstojnícka hodnosť, patrí odo dňa nadobudnutia právoplatnosti disciplinárneho trestu o odňatí poddôstojníckej hodnosti služné v hodnosti vojaka.
(6)
Vojakovi základnej služby, náhradnej služby alebo zdokonaľovacej služby, ktorému súd uložil trest straty vojenskej hodnosti, patrí odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozsudku o strate vojenskej hodnosti služné v hodnosti vojaka.
§59 Zástupné
(1)
Vojakovi v základnej službe alebo v náhradnej službe, ktorý vykonáva dlhšie ako jeden mesiac funkciu plánovanú pre profesionálneho vojaka alebo pre občianskeho zamestnanca, patrí odo dňa prevzatia funkcie až do jej odovzdania zástupné.
(2)
Zástupné sa vypláca mesačne v sume
a)
200 Sk, ak je funkcia
1.
plánovaná pre profesionálneho vojaka s poddôstojníckou alebo s práporčíckou hodnosťou, zaradená do prvej a druhej platovej triedy,
2.
plánovaná pre občianskeho zamestnanca, zaradená do štvrtej platovej triedy,31)
b)
400 Sk, ak je funkcia
1.
plánovaná pre profesionálneho vojaka s poddôstojníckou alebo s práporčíckou hodnosťou, zaradená do tretej až šiestej platovej triedy,
2.
plánovaná pre občianskeho zamestnanca, zaradená do piatej až siedmej platovej triedy,31)
c)
600 Sk, ak je funkcia
1.
plánovaná pre profesionálneho vojaka s dôstojníckou hodnosťou,
2.
plánovaná pre občianskeho zamestnanca, zaradená do ôsmej alebo do vyššej platovej triedy.31)
(3)
Zástupné sa vypláca ako doplatok za predchádzajúci kalendárny mesiac alebo za časť kalendárneho mesiaca pri pravidelnej výplate služného.
§60 Príplatok za velenie
(1)
Vojakovi v základnej službe alebo v náhradnej službe, ktorý vykonáva dlhšie ako jeden mesiac veliteľskú funkciu, patrí odo dňa prevzatia funkcie až do jej odovzdania príplatok za velenie.
(2)
Príplatok za velenie sa poskytuje mesačne vo výške podľa zaradenia funkcie na stupeň velenia
a)
800 Sk, ak je funkcia zaradená na stupeň velenia družstvu, osádke alebo obsluhe,
b)
1 500 Sk, ak je funkcia zaradená na stupeň velenia čate a vyšší stupeň velenia.
(3)
Vojakovi v základnej službe alebo v náhradnej službe, ktorému patrí príplatok za velenie podľa odseku 1, nepatrí zástupné podľa § 59.
(4)
Príplatok za velenie sa vypláca ako doplatok za predchádzajúci kalendárny mesiac alebo za časť kalendárneho mesiaca pri pravidelnej výplate služného.
§61 Príplatok za službu v sťažených a zdraviu škodlivých podmienkach
(1)
Vojakovi v základnej službe, náhradnej službe a zdokonaľovacej službe, ktorý vykonáva službu v sťažených a zdraviu škodlivých podmienkach, patrí príplatok za podmienok ustanovených osobitným predpisom.13)
(2)
Príplatok podľa odseku 1 patrí vojakovi základnej služby, náhradnej služby alebo zdokonaľovacej služby vo výške dolnej hranice rozpätia príplatkov ustanovených osobitným predpisom.13)
(3)
Príplatok určený hodinovou sadzbou patrí vojakovi základnej služby, náhradnej služby alebo zdokonaľovacej služby za čas zamestnania vykonaného v sťažených a zdraviu škodlivých podmienkach, ktorý je súčtom hodín alebo ich častí za kalendárny mesiac. Súčet hodín za kalendárny mesiac sa zaokrúhľuje na celé hodiny nadol.
(4)
Príplatok určený mesačnou sadzbou alebo jeho pomerná časť patrí vojakovi základnej služby, náhradnej služby alebo zdokonaľovacej služby odo dňa, v ktorom služobný orgán rozhodol o jeho zaradení do funkcie spojenej s výkonom zamestnania v sťažených a zdraviu škodlivých podmienkach, až do dňa, v ktorom zanikli dôvody na jeho priznanie.
(5)
Príplatok za službu v sťažených a zdraviu škodlivých podmienkach sa vypláca za uplynulý kalendárny mesiac pri pravidelnej výplate služného.
Výplata a zrážky peňažných náležitostí
§62
(1)
Peňažné náležitosti podľa § 58 až 61 sa vojakovi v základnej službe, náhradnej službe a zdokonaľovacej službe vyplácajú v slovenských korunách v čase zamestnania.
(2)
Z peňažných náležitostí podľa § 58 až 61 možno zraziť najviac jednu tretinu na úhradu
a)
pohľadávky na základe dohody uzavretej s vojakom v základnej službe, náhradnej službe a zdokonaľovacej službe,
b)
sumy postihnutej výkonom rozhodnutia nariadeným súdom, orgánom štátnej správy alebo iným orgánom splnomocneným na to zákonom,
c)
peňažného trestu (pokuty) uloženého vykonateľným rozhodnutím príslušných orgánov.
(3)
Služobný orgán je povinný vojakovi základnej služby alebo náhradnej služby pri jeho premiestnení alebo odvelení vydať písomný doklad o tom, ktoré peňažné náležitosti a v akej výške mu boli naposledy vyplatené.
§62a
(1)
Služné, zástupné, príplatok za velenie, príplatok za službu v sťažených a zdraviu škodlivých podmienkach a študijný prídavok nepatria vojakovi základnej služby, náhradnej služby, zdokonaľovacej služby alebo prípravnej služby za kalendárne dni neospravedlnenej neprítomnosti v službe a za dni dovolenky bez nároku na peňažné náležitosti.
(2)
Čas riadnej dovolenky, mimoriadnej dovolenky a neschopnosti na výkon služby pre chorobu alebo pre úraz sa na účely tohto zákona považuje za výkon služby.
(3)
Ak vojak základnej služby, náhradnej služby, zdokonaľovacej služby alebo prípravnej služby zomrie, preplatok na služnom, ktoré mu bolo vyplatené, sa nevymáha.
§63 Peňažné náležitosti počas väzby
(1)
Ak bol vojak v základnej službe, náhradnej službe alebo v zdokonaľovacej službe na základe rozhodnutia súdu vzatý do väzby, peňažné náležitosti podľa § 58 až 61 mu nepatria.
(2)
Ak súd rozhodol o oslobodení vojaka uvedeného v odseku 1 spod obžaloby19) alebo ak došlo k zastaveniu trestného stíhania20) takéhoto vojaka, patria mu odo dňa vzatia do väzby peňažné náležitosti podľa § 58 až 61.
(3)
Vojakovi uvedenému v odseku 1, ktorý je vo výkone trestu odňatia slobody vo vojenskom nápravnom útvare, sa odo dňa nástupu trestu až do dňa preradenia do kategórie polepšujúcich sa vypláca mesačne služné vo výške 100 Sk. Po preradení do kategórie polepšujúcich sa vypláca sa mesačné služné vo výške 200 Sk.
ŠTVRTÁ ČASŤ
PEŇAŽNÉ NÁLEŽITOSTI ŽIAKOV A ŠTUDENTOV VOJENSKÝCH ŠKÔL
§64 Peňažné náležitosti žiakov vojenských škôl
(1)
Žiakovi vojenskej školy patrí vreckové odo dňa začatia štúdia až do dňa nástupu na výkon základnej služby alebo náhradnej služby alebo do dňa skončenia štúdia vo výške 150 Sk mesačne.
(2)
Žiakovi vojenskej školy, ktorý počas štúdia na vojenskej škole nastúpil výkon základnej služby, náhradnej služby alebo prípravnej služby, patrí počas výkonu tejto služby služné vo výške a za podmienok ustanovených v § 58.
(3)
Žiakovi vojenskej školy možno zvýšiť vreckové alebo služné až o 300 Sk mesačne podľa dosahovaných výsledkov v štúdiu a vojenskom výcviku. Vreckové alebo služné sa môže žiakovi vojenskej školy zvýšiť najskôr po skončení prvého polroka prvého ročníka štúdia.
Študenti vojenských vysokých škôl
§65
(1)
Študentovi vojenskej vysokej školy, ktorý študuje v dennej forme štúdia a počas štúdia vykonáva základnú službu, náhradnú službu alebo prípravnú službu, sa počas štúdia poskytuje
a)
služné podľa dosiahnutej hodnosti, ktoré sa po vykonaní základnej služby alebo náhradnej služby zvyšuje o 200 Sk mesačne,
b)
študijný prídavok podľa dosahovaných výsledkov v štúdiu a vojenskom výcviku až do výšky 1 000 Sk mesačne,
c)
pri zaradení do funkcie veliteľa školskej čaty príplatok za velenie podľa § 60 ods. 2 písm. b), ak výkon tejto funkcie trvá nepretržite najmenej jeden mesiac.
(2)
Študentovi vojenskej vysokej školy, ktorý sa pripravuje na funkciu výkonného letca, sa služné zvyšuje od prvého dňa kalendárneho mesiaca, v ktorom sa začala letová príprava, o
a)
200 Sk mesačne v prvom a druhom ročníku štúdia,
b)
300 Sk mesačne v treťom ročníku štúdia a vo vyšších ročníkoch štúdia.
§66
Profesionálny vojak, ktorý bol na základe rozhodnutia ministerstva vyslaný na štúdium v dennej forme štúdia vrátane dennej formy štúdia v zahraničí, má počas štúdia nárok na
a)
funkčný plat, ktorý sa mu poskytoval za výkon funkcie, do ktorej bol naposledy ustanovený a ktorú vykonával pred vyslaním na štúdium,
b)
hodnostný príplatok,
c)
prídavok za výsluhu rokov.
§66a
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý bol vyslaný na štúdium v dennej forme štúdia do školy v zahraničí, sa súčet funkčného platu, hodnostného príplatku a prídavku za výsluhu rokov (§ 66) delí a vypláca podľa § 37 ods. 5.
(2)
Za čas prázdnin alebo za čas čerpania riadnej dovolenky sa peňažné náležitosti podľa § 66 vyplácajú profesionálnemu vojakovi v slovenských korunách.
§67
(1)
Ak bol žiak alebo študent vojenskej školy na základe rozhodnutia súdu vzatý do väzby, peňažné náležitosti podľa § 65 a 66 mu nepatria.
(2)
Ak súd rozhodol o oslobodení žiaka alebo študenta vojenskej školy spod obžaloby19) alebo ak došlo k zastaveniu trestného stíhania,20) patria mu odo dňa vzatia do väzby peňažné náležitosti podľa § 65 a 66.
§68 Splatnosť, výplata a zrážky peňažných náležitostí
(1)
Peňažné náležitosti poskytované podľa § 64 a 65 sú splatné v bežnom mesiaci.
(2)
Peňažné náležitosti poskytované podľa § 66 sú splatné za uplynulý mesiac.
(3)
Pri zrážkach z peňažných náležitostí žiakov a študentov vojenských škôl uvedených v § 64 a 65 sa postupuje podľa § 62 ods. 2.
(4)
Pri zrážkach z peňažných náležitostí profesionálnych vojakov uvedených v § 66 sa postupuje podľa § 57.
(5)
Na výplatu peňažných náležitostí profesionálnym vojakom, ktorí boli vyslaní na štúdium v dennej forme štúdia do školy v zahraničí, sa vzťahuje § 56 ods. 6.
PIATA ČASŤ
PEŇAŽNÉ NÁLEŽITOSTI POSKYTOVANÉ PROFESIONÁLNYM VOJAKOM V ZAHRANIČÍ
§69
(1)
Pri platovom zaradení a poskytovaní peňažných náležitostí profesionálnemu vojakovi, ktorý plní úlohy zahraničnej služby, s miestom výkonu služobných povinností v zahraničí sa postupuje podľa osobitného predpisu.32)
(2)
Profesionálnemu vojakovi uvedenému v odseku 1 patrí hodnostný príplatok podľa § 8 pri splnení podmienok uvedených v tomto zákone.
(3)
Hodnostný príplatok podľa odseku 2 sa vypláca v slovenských korunách.
§70
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý je vyslaný v rámci mierových síl Organizácie Spojených národov, vojenských misií alebo iných medzinárodných organizácií zúčastňujúcich sa mierových operácií, patria peňažné náležitosti podľa § 6, 8, 9, 11 a 22 v slovenských korunách.
(2)
Profesionálnemu vojakovi uvedenému v odseku 1 patrí počas jeho pôsobenia v zahraničí zahraničný príspevok vo výške od 500 do 2 500 USD mesačne.
(3)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý je ustanovený do funkcie v pozorovateľskej misii Organizácie Spojených národov alebo v pozorovateľskej misii inej medzinárodnej organizácie a ktorému patria náhrady denných výdavkov poskytované zo zdrojov týchto organizácií, možno priznať zahraničný príspevok do výšky 1 000 USD mesačne.
(4)
Zahraničný príspevok podľa odsekov 2 a 3 patrí profesionálnemu vojakovi odo dňa prevzatia funkcie, najskôr však odo dňa prekročenia štátnej hranice Slovenskej republiky, až do dňa odovzdania funkcie, najdlhšie však do dňa prekročenia štátnej hranice Slovenskej republiky po skončení jeho pôsobenia v zahraničí.
(5)
Zahraničný príspevok podľa odsekov 2 a 3 nepatrí profesionálnemu vojakovi za kalendárne dni, počas ktorých sa bez udania dôvodu nezúčastnil na plnení služobných úloh.
(6)
Okruh funkcií a výšku zahraničného príspevku v rámci rozpätia podľa odseku 2 a 3 ustanoví ministerstvo vnútorným predpisom.
§70a
Profesionálnemu vojakovi uvedenému v § 69 ods. 1 a profesionálnemu vojakovi uvedenému v § 70 ods. l patria za dni cesty do miesta výkonu služobných povinností v zahraničí a späť a pri služobných cestách v zahraničí náhrady ako pri zahraničnej služobnej ceste, ak tieto náhrady nie sú hradené zahraničnou organizáciou.
ŠIESTA ČASŤ
SPOLOČNÉ, PRECHODNÉ A ZÁVEREČNÉ USTANOVENIA
§71
Peňažné náležitosti podľa tohto zákona priznáva služobný orgánalebo ním poverený vedúci zamestnanec.
§72
Termín výplaty služobného príjmu profesionálnym vojakom, termín výplaty peňažných náležitostí vojakom základnej služby, náhradnej služby, zdokonaľovacej služby alebo prípravnej služby a termín výplaty peňažných náležitostí žiakom a študentom vojenských škôl ustanoví ministerstvo vnútorným predpisom.
§72a
(1)
Tam, kde sa v tomto zákone používa pojem plat profesionálneho vojaka vyčleneného na plnenie úloh v štátnom podniku, ktorého zakladateľom je ministerstvo, ministerstvo vnútra alebo ministerstvo dopravy, rozumie sa tým aj mzda podľa osobitného predpisu.33a).
(2)
Na poskytovanie peňažných náležitostí profesionálnym vojakom upravených
a)
v § 1 ods. 2 písm. c) , § 34 ods. 5, § 35 ods. 1 a § 36 ods. 1 tohto zákona, zákonom č. 1/1992 Zb. o mzde, odmene za pracovnú pohotovosť a o priemernom zárobku v znení neskorších predpisov sa od 1. apríla 2002 primerane použijú ustanovenia štvrtej časti zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce,
b)
v § 26 tohto zákona, nariadením vlády Slovenskej republiky č. 227/1992 Zb. o poskytovaní osobitného príplatku za prácu v sťažených a zdraviu škodlivých pracovných podmienkach v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 193/1996 Z. z. sa od 1. apríla 2002 vzťahuje ustanovenie § 89 zákona č. 312/2001 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov,
c)
v § 34 ods. 6, § 35 ods. 1, § 36 ods. 1 a § 69 tohto zákona, nariadením vlády Slovenskej republiky č. 169/1993 Z. z. o platových pomeroch zamestnancov zahraničnej služby v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 157/1995 Z. z. sa od 1. apríla 2002 primerane použijú ustanovenia § 98 a 99 zákona č. 312/2001 Z. z.
(3)
Na poskytovanie peňažných náležitostí vojakom základnej služby, náhradnej služby a zdokonaľovacej služby upravených
a)
v § 59 tohto zákona, § 4 zákona č. 143/1992 Zb. o plate a odmene za pracovnú pohotovosť v rozpočtových a v niektorých ďalších organizáciách a orgánoch v znení neskorších predpisov sa od 1. apríla 2002 primerane použijú ustanovenia § 16, 17 a 19 zákona č. 313/2001 Z. z. o verejnej službe,
b)
v § 61 tohto zákona, nariadením vlády Slovenskej republiky č. 227/1992 Zb. o poskytovaní osobitného príplatku za prácu v sťažených a zdraviu škodlivých pracovných podmienkach v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 193/1996 Z. z. sa od 1. apríla 2002 vzťahuje ustanovenie § 24 zákona č. 313/2001 Z. z.
§73
Právomoc ministra obrany Slovenskej republiky a pôsobnosť ministerstva podľa § 5 ods. 3, § 11 ods. 2, § 18 ods. 2, § 23 ods. 3, § 31 ods. 1, § 39, § 52a ods. 5 a § 72 vykonáva pre Vojská ministerstva vnútra minister vnútra Slovenskej republiky a ministerstvo vnútra a pre Železničné vojsko minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky a ministerstvo dopravy.
§74
Predpisy vydané na základe tohto zákona musia byť dostupné vojakom tak, aby mohli do nich nazerať.
§75
Profesionálnemu vojakovi možno na jeho žiadosť poskytnúť primeraný preddavok na služobný príjem v kalendárnom mesiaci, ktorý nasleduje po dni účinnosti tohto zákona.
§76
Ak je súčet tarifného platu34) a jeho zvýšenia35) podľa doterajších predpisov vyšší ako súčet funkčného platu a prídavku za výsluhu rokov podľa tohto zákona, poskytne sa profesionálnemu vojakovi doplatok k služobnému príjmu vo výške vzniknutého rozdielu. Doplatok sa poskytuje profesionálnemu vojakovi do času, kým sa rozdiel neodstráni, najdlhšie však do skončenia výkonu funkcie, ktorú začal vykonávať pred účinnosťou tohto zákona.
§77
Profesionálnym vojakom, ktorým sa pred vyslaním na štúdium vrátane štúdia v školách a kurzoch v zahraničí poskytoval plat podľa osobitného predpisu,36) sa peňažné náležitosti podľa § 37 ods. 1 a 2 a § 66 určia z funkčného platu, ktorý by im patril podľa naposledy vykonávanej funkcie.
§78
Nárok na uplatnenie peňažných náležitostí sa premlčuje v lehote podľa osobitného predpisu.37)
§79
Na profesionálnych vojakov sa dňom účinnosti tohto zákona nevzťahuje zákon č. 143/1992 Zb. o plate a odmene za pracovnú pohotovosť v rozpočtových a v niektorých ďalších organizáciách a orgánoch v znení neskorších predpisov a nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 249/1992 Zb. o platových pomeroch zamestnancov v rozpočtových a v niektorých ďalších organizáciách a orgánoch v znení neskorších predpisov.
§80
Zrušujú sa § 3 až 6 a § 8 zákona č. 480/1992 Zb. o hmotnom zabezpečení vojakov a žiakov škôl ozbrojených síl a ich zodpovednosti za škodu v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 193/1994 Z. z.
§81
Tento zákon nadobúda účinnosť 1. januára 1998.
Michal Kováč v. r.

Ivan Gašparovič v. r.

Vladimír mečiar v. r.
Príloha č. 1 k zákonu č. 380/1997 Z .z
CHARAKTERISTIKA PLATOVÝCH TRIED A PRÍKLADY ČINNOSTÍ
PODDÔSTOJNÍCI A PRÁPORČÍCI
1. PLATOVÁ TRIEDA
Kvalifikačný predpoklad vzdelania: stredné
Rutinné práce podľa presných postupov a pokynov s bežnou fyzickou a zmyslovou záťažou a s dôsledkami na činnosť jednotlivcov v rámci jedného pracovného kolektívu.
1.01. Vytváranie a dopĺňanie dátových a textových súborov databáz riadených užívateľským programom alebo systémom.
1.02. Zaobstarávanie dát na nosné médiá podľa programu počítača vrátane ich kontroly, opráv, triedenia výpisu a podobne.
1.03. Zabezpečovanie prevádzky, údržby a opráv techniky.
1.04. Zabezpečovanie prevádzkyschopnosti výpočtového miesta brigády (pluku).
2. PLATOVÁ TRIEDA
Kvalifikačný predpoklad vzdelania: úplné stredné
Samostatné rutinné práce, práce administratívneho charakteru zvládnuteľné v rámci existujúcich štandardov alebo zabezpečovanie bežných agend so zodpovednosťou za výsledky práce ovplyvňujúce činnosť jednotlivcov i pracovných kolektívov v rámci organizácie.
2.01. Zabezpečovanie spisovej služby samostatného útvaru.
2.02. Zabezpečovanie podacej stanice práporu.
2.03. Vyhľadávanie porúch a výkon jednoduchých rutinných opráv techniky.
3. PLATOVÁ TRIEDA
Kvalifikačný predpoklad vzdelania: úplné stredné
Odborné práce technického a administratívneho charakteru alebo samostatný výkon agend spravidla s novými premenlivými informáciami s väzbami aj mimo súboru vykonávaných činností, ktoré sú spracúvané podľa rámcových postupov, práce spojené s určitou hmotnou zodpovednosťou, prípadne riadenie čiastkových prevádzkových úsekov, práce vyžadujúce spoluprácu aj s inými organizačnými útvarmi v rámci organizácie so zodpovednosťou za výsledky práce, s dôsledkami na iné organizačné útvary v rámci vlastnej organizácie.
3.01. Komplexné zabezpečovanie spisovej služby alebo podateľne v brigáde (pluku).
3.02. Samostatné zabezpečovanie čiastkových činností spojených s personálnou a evidenčnou prácou.
3.03. Samostatné zabezpečovanie čiastkových úloh v oblasti organizačného, materiálneho alebo technického zabezpečenia brigády (pluku).
3.04. Organizácia prevádzky, ošetrovania a opráv dopravných prostriedkov.
3.05. Zásobovanie skladov tovarom vrátane fyzickej inventarizácie tovarov a obalov, prepočet a sumarizácia hodnoty zásob, odsúhlasovanie s účtovnými dokladmi, vyčíslovanie inventúrnych rozdielov, vyhotovovanie protokolu.
3.06. Spracovanie grafických operačných dokumentov objektov a zariadení na prípravu štátneho územia na obranu.
3.07. Organizačné a materiálne zabezpečenie útvaru vojenskej polície.
3.08. Technické zabezpečenie útvaru zabezpečenia vojenskej polície.
3.09. Zabezpečovanie činnosti klubu brigády (pluku).
3.10. Zabezpečovanie úloh špeciálneho spojenia brigády (pluku).
3.11. Vypracúvanie výkresov a projektových podkladov zložitejších detailov a jednoduchších zostáv.
3.12. Vykonávanie špeciálnych videotechnických prác.
3.13. Samostatné zabezpečovanie čiastkových úloh, objektívnej kontroly leteckej základne a ich vyhodnocovanie.
3.14. Zabezpečovanie činnosti metodického kabinetu leteckej základne.
3.15. Velenie zdrojovni a komplexné zabezpečenie jej činnosti.
3.16. Komplexné velenie vykládkovému a prekládkovému miestu základne logistiky.
3.17. Samostatné zabezpečovanie zbrojárskej činnosti.
3.18. Komplexné zabezpečovanie dispečerskej činnosti základne logistiky.
3.19. Samostatné zabezpečovanie evidenčných činností prevádzkovej roty vojenskej vysokej školy.
3.20. Zabezpečovanie zdravotníckych činností práporu.
3.21. Výkon farmaceutických laboratórnych činností.
3.22. Nastavenie parametrov techniky a výkon odborných činností pri opravách techniky.
4. PLATOVÁ TRIEDA
Kvalifikačný predpoklad vzdelania: úplné stredné
Samostatné čiastkové odborné práce technického, administratívneho, hospodársko-správneho a prevádzkového charakteru, riadenie a organizácia rámcových úsekov, práce spojené s hmotnou zodpovednosťou s požiadavkou voľby správneho postupu z viacerých možných riešení s novými premenlivými informáciami, ktoré sú spracované podľa metodických vnútroorganizačných predpisov s presne stanovenými výstupmi so zodpovednosťou za čiastkové rozhodnutia a výsledky práce, s dôsledkami na organizačné útvary vlastnej organizácie aj mimo vlastnej organizácie.
4.01. Komplexné riadenie a velenie družstvu, osádke, obsluhe, prevádzke, zmene, opravovni, výdajni.
4.02. Organizovanie a riadenie výcviku v streleckej príprave na jednotlivé systémy riadenia podľa typu trenažéra.
4.03. Organizačné, materiálne a finančné zabezpečenie chodu roty.
4.04. Výkon vojenskej poriadkovej, bezpečnostnej a dopravnej polície.
4.05. Technické zabezpečenie údržby a opráv bojovej a inej techniky roty, čiastkové plnenie úloh technického zabezpečenia brigády (pluku).
4.06. Analýza zistených signálov pri plnení úloh prieskumnej činnosti.
4.07. Získavanie podkladov na tvorbu máp a plánov, na dopĺňanie informácií databázy geodetických podkladov.
4.08. Komplexný výkon činnosti zástupcu veliteľa čaty.
4.09. Komplexný výkon činnosti náčelníka oddelenia výkonu disciplinárnych trestov posádky.
4.10. Samostatný výkon čiastkových činností správcu posádky.
4.11. Technické zabezpečenie údržby a opráv špeciálneho stanoviska.
4.12. Samostatné zabezpečenie činnosti technika-kontrolóra.
4.13. Zabezpečovanie technických a operátorských činností práporu špeciálneho určenia a elektronického prieskumu.
4.14. Zabezpečovanie technických činností strediska špeciálnych služieb a služieb ochrany utajovaných skutočností.
4.15. Výkon špeciálnych technických a servisnotechnických činností výpočtového strediska a výpočtového miesta.
4.16. Zabezpečovanie špeciálnych technických činností posádkového klubu armády.
4.17. Samostatný výkon zbrojárskych a pyrotechnických činností.
4.18. Výkon špeciálnych operátorsko-výsadkárskych činností.
4.19. Výkon inštruktorských činností vo výcvikovom stredisku.
4.20. Výkon operátorských činností pri zabezpečovaní spojenia vrátane rádioďalekopisných činností.
4.21. Zabezpečovanie biologickej ochrany letiska.
4.22. Čiastkový výkon technických činností technického oddelenia a technickej letky leteckej základne.
4.23. Výkon čiastkových činností pri riadení letov leteckej základne.
4.24. Výkon revíznotechnických činností metrologického strediska.
4.25. Výkon čiastkových činností technického zabezpečenia skupiny opráv základných prostriedkov.
4.26. Komplexné riadenie a zabezpečovanie činnosti kuchynsko-jedálenského bloku.
4.27. Technické zabezpečenie katedry vojenskej vysokej školy a zabezpečenie výučby vo vojenskej vysokej škole.
4.28. Zabezpečenie činnosti odbornej knižnice vojenskej vysokej školy.
4.29. Výkon čiastkových činností zástupcu vojenskej správy v podniku vyrábajúcom špeciálnu techniku.
4.30. Výkon čiastkových veterinárnych činností.
4.31. Výkon čiastkových kynologických činností.
5. PLATOVÁ TRIEDA
Kvalifikačný predpoklad vzdelania: úplné stredné
Samostatné ucelené odborné práce, riadenie a organizácia rámcových úsekov, prípadne práce spojené s hmotnou zodpovednosťou, ktoré sú dôležitou súčasťou širších procesov a javov, vyžadujúce spoluprácu pri riešení rôznorodých úloh vnútri celej organizácie s dôsledkami na organizačné útvary vlastnej organizácie aj mimo vlastnej organizácie.
5.01. Komplexné velenie čate (skupine, zmene, stanici, pracovisku, uzlu).
5.02. Komplexné riadenie a organizovanie prevádzky techniky útvaru, vykonávanie kontrol technického stavu pozemnej techniky pred výjazdom.
5.03. Komplexné zabezpečovanie spisovej služby v ústrednom orgáne štátnej správy, na Generálnom štábe Armády Slovenskej republiky, na veliteľstve pozemných síl alebo na veliteľstve vzdušných síl.
5.04. Samostatná evidencia a distribúcia vojenských predpisov s celorezortnou pôsobnosťou.
5.05. Plnenie odborných technických úloh pri objasňovaní prípadov trestnej činnosti.
5.06. Tvorba technologických postupov kalibrácie meradiel, kalibrácia pracovných meradiel výzbroje a techniky.
5.07. Zabezpečenie nákupu materiálu a náhradných dielcov pre odbornú činnosť základne.
5.08. Komplexné riadenie činnosti cvičiska brigády (pluku).
5.09. Komplexné velenie strelnici.
5.10. Komplexné velenie obsluhe špeciálnych zariadení (rušiča, diaľkomeru).
5.11. Výkon inštruktorských činností výsadkového vojska.
5.12. Výkon technických činností v stredisku šifrovej služby.
5.13. Výkon čiastkových činností stálej dozornej služby v areáli ústredného orgánu.
5.14. Tvorivá interpretácia hudobných diel jednoduchších foriem.
5.15. Zabezpečovanie zdravotníckych činností brigády (pluku).
5.16. Výkon odborných činností zdravotného, veterinárneho, zubného a psychologického laboranta.
5.17. Samostatné odborné práce a operácie pri zabezpečovaní chodu zložitých prevádzkových procesov na sále strediska riadenia letovej prevádzky a na stanovištiach letiskového riadenia letovej prevádzky.
5.18. Spracúvanie meteorologických alebo klimatologických údajov vrátane poskytovania operatívnych alebo režimových operácií.
5.19. Spracúvanie automatizovaných a neautomatizovaných radarových dát vzdušných objektov.
5.20. Výkon technických činností a opráv na zariadeniach LETVIS a ASOC z centra riadenia vzdušných operácií.
5.21. Zabezpečovanie vzdušného priestoru, zber a analýza vzdušných situácií, ich zasielanie užívateľom, spolupráca so susednými štátmi pri využití vzdušného priestoru.
6. PLATOVÁ TRIEDA
Kvalifikačný predpoklad vzdelania: úplné stredné
Samostatné odborné práce so zvýšenou zmyslovou záťažou. Riadenie, organizácia alebo operatívne zabezpečovanie chodu súboru zložitých zariadení a prevádzkových procesov podľa všeobecných postupov spojené so zodpovednosťou za zdravie a životy širšieho okruhu osôb a práce spojené s hmotnou zodpovednosťou s vplyvom na organizačné útvary vlastnej organizácie aj mimo vlastnej organizácie.
6.01. Revízia technického stavu vybraných technických zariadení (zdvíhacích, tlakových, elektrických alebo plynových).
6.02. Vykonávanie náročných prác pri obsluhe elektronických zariadení lietajúceho pracoviska vzdušného elektronického prieskumu, zisťovanie a vyhodnocovanie prevádzkových parametrov zdrojov rádiových a rádiotechnických signálov.
6.03. Špeciálna ozbrojená individuálna ochrana.
6.04. Komplexné zabezpečenie dokumentačného spracovania notového materiálu, vykonávanie kontrol stavu notového materiálu posádkových hudieb, tvorba notových partov na osobných počítačoch.
6.05. Odborná metodická a trénerská činnosť, spracovanie programu telovýchovnej a športovej činnosti, usmerňovanie prípravy športovcov, zabezpečovanie vrcholovej športovej prípravy športovcov mládežníckych kategórií.
6.06. Naštudovanie (komplexné zvládnutie) služobného a koncertného repertoáru vojenskej dychovej hudby.
6.07. Odborné špecializované práce pri vyhľadávaní a likvidácii nevybuchnutej alebo nebezpečnej munície, výbušnín a pri plnení ostatných pyrotechnických činností.
6.08. Riadiace práce pri príprave rakiet na bojové použitie.
6.09. Zabezpečovanie špeciálnych technických činností spojovacieho uzla alebo ústrednej vojenskej spojovacej správy.
6.10. Riadenie činnosti výcvikového strediska vrcholového športu.
6.11. Technické zabezpečenie činnosti vojenských posádkových hudieb vrátane zabezpečovania údržby a opráv hudobných nástrojov.
6.12. Komplexné zabezpečovanie požiarnej služby leteckej základne.
6.13. Komplexné riadenie vojenskej správy budov s malým rozsahom obhospodarovaného majetku.
6.14. Špeciálne technické činnosti pri previerke kvality dodávok špeciálnej techniky od civilných výrobcov.
6.15. Príprava pacienta na ambulantné ošetrovanie a vyšetrovanie, asistencia lekárovi pri ambulantnom vyšetrení na poliklinike.
6.16. Samostatný výkon odborných úkonov pri ošetrovaní zvierat.
6.17. Vykonávanie laboratórnych činností pri kontrole kvality liečiv a zdravotníckych prostriedkov.
6.18. Samostatný výkon špecializovaných prác v zubnom laboratóriu.
6.19. Revízia technického stavu špeciálnych technických zariadení šifrovej služby.
6.20. Kontrola a vyhodnocovanie radarových dát o pohybe vzdušných objektov nad územím Slovenskej republiky a nad územím susedných štátov.
6.21. Výkon špeciálnych činností pobočníka veliteľa pozemných síl alebo veliteľa vzdušných síl.
DÔSTOJNÍCI A GENERÁLI
1. PLATOVÁ TRIEDA
Kvalifikačný predpoklad vzdelania: vysokoškolské
Odborné špecializované práce s vysokými nárokmi na myslenie a analytické schopnosti s požiadavkou na rozhodovanie o voľbe správneho postupu z viacerých možných riešení, vyžadujúce spoluprácu s viacerými organizáciami, analytická a hodnotiaca činnosť pri príprave podkladov na rozhodovací proces.
1.01. Komplexné velenie čate (skupine, zmene, stanici, pracovisku, uzlu).
1.02. Odborné práce pri zabezpečení zásobovania roty rádiového prieskumu.
1.03. Zabezpečovanie chodu a obsluha špeciálnych systémov a zariadení vojenskej techniky.
1.04. Komplexné zabezpečovanie chodu podacej stanice ministerstva alebo Generálneho štábu Armády Slovenskej republiky vrátane zabezpečenia archivácie písomností.
2. PLATOVÁ TRIEDA
Kvalifikačný predpoklad vzdelania: vysokoškolské
Samostatné odborné špecializované práce vykonávané podľa individuálne stanovených postupov vopred neurčeným spôsobom, koordinácia a riadenie určených častí zložitých systémov vyžadujúce špeciálne konzultácie a osobitné podklady, systémové práce so samostatným výberom postupov a spôsobov riešení s dôsledkami na viaceré organizácie.
2.01. Komplexné velenie rote (batérii).
2.02. Komplexné velenie a riadenie druhu vojska a služby na organizačnom stupni prápor.
2.03. Komplexné velenie a zabezpečenie výcvikového zariadenia, školy dôstojníkov v zálohe, výcvikového strediska.
2.04. Komplexné velenie obsluhe diaľkomeru a zabezpečenie jeho prevádzky a obsluhy.
2.05. Komplexné velenie a zabezpečenie činnosti technickej ošetrovne vozidiel a techniky v posádke.
2.06. Komplexné velenie skladu munície práporu, odborné riadenie jej skladovania, špecializované práce pri jej vyhľadávaní a likvidácii.
2.07. Samostatné plnenie rozhodujúcich úloh v jednej odbornosti spojovacieho a prevádzkového strediska, práporu elektronického prieskumu.
2.08. Samostatné plnenie rozhodujúcich úloh v jednej odbornosti vojenského úradu finančného zabezpečenia.
2.09. Samostatné plnenie odborných úloh topografického ústavu.
2.10. Samostatné plnenie odborných úloh pri materiálovom a organizačnom zabezpečení útvarov vojenskej polície.
2.11. Samostatné plnenie odborných úloh ústrednej vojenskej spojovacej správy.
2.12. Samostatné plnenie odborných úloh v jednej odbornosti pluku, brigády alebo práporu.
2.13. Samostatné plnenie a organizovanie podsystémov ochrany utajovaných skutočností, metrologického zabezpečenia, zásobovacieho strediska, technickej kontroly, leteckého navádzania, správy učebne výcvikových zariadení, klubu brigády (pluku).
2.14. Samostatné plnenie odborných úloh okresných vojenských správ, úradov vojenských správ alebo správ vojenskej dopravy.
2.15. Samostatné plnenie odborných úloh posádkovej správy.
2.16. Samostatné plnenie odborných úloh na zabezpečenie činnosti vojenskej obvodnej prokuratúry, vojenského obvodového súdu.
2.17. Samostatné plnenie odborných úloh a organizovanie samostatných podsystémov zabezpečenia technického ústavu.
2.18. Samostatné plnenie odborných úloh a organizovanie samostatných podsystémov výpočtového strediska, radiačného strediska.
2.19. Samostatné plnenie odborných úloh posádkového klubu armády.
2.20. Samostatné plnenie odborných úloh kartoreprodukčnej základne.
2.21. Samostatný výkon odborných technických činností útvaru vojenskej polície.
2.22. Samostatné plnenie odborných úloh a organizovanie samostatných podsystémov špeciálneho prieskumu a šifrovej služby.
2.23. Výchovno-vzdelávacia činnosť zameraná na získavanie a upevňovanie odborných vedomostí a návykov v školiacich a výcvikových strediskách, výcvikových rotách, v školách dôstojníkov v zálohe.
2.24. Naštudovanie a dirigovanie hudobnej stránky produkcie vojenských hudieb.
2.25. Samostatné plnenie odborných úloh alebo organizovanie samostatných podsystémov (skupiny, prevádzkového oddelenia letky, strediska, laboratória leteckej základne) v rámci leteckej základne alebo brigády protivzdušnej obrany štátu.
2.26. Komplexné zabezpečenie technického stavu lietadla, technické zabezpečenie roja leteckej základne.
2.27. Komplexný výkon správy letiska leteckej základne.
2.28. Komplexné velenie opravovni základne cestného materiálu.
2.29. Riadenie a organizovanie samostatných podsystémov základní druhov vojska (mobilizačné stredisko, skladové oddelenie, technická kontrola, doprava) alebo komplexné velenie pobočke tejto základne.
2.30. Samostatné plnenie rozhodujúcich úloh v jednej odbornosti centra riadenia vzdušných operácií.
3. PLATOVÁ TRIEDA
Kvalifikačný predpoklad vzdelania: vysokoškolské
Samostatné odborné špecializované práce s rozsiahlymi väzbami medzi rôznymi úsekmi činností, riadenie a koordinácia nosných častí komplexu zložitých systémov s nárokmi najmä na tvorivé a komunikačné schopnosti, výkon individuálnych technických a technologických vysokoodborných prác.
3.01. Komplexné velenie práporu (oddielu) v rámci brigády.
3.02. Komplexné velenie a zabezpečenie plnenia úloh rozsahom malej posádkovej správy.
3.03. Komplexné velenie a riadenie druhu vojska a služby na organizačnom stupni brigáda (pluk).
3.04. Komplexné velenie a riadenie druhu vojska a služby posádkového veliteľstva v Bratislave.
3.05. Komplexné velenie a riadenie druhu vojska správy zabezpečenia ministerstva alebo druhu služby správy zabezpečenia ministerstva.
3.06. Komplexné velenie a riadenie druhu vojska a služby výcvikovej základne mierových síl Organizácie Spojených národov.
3.07. Samostatné plnenie odborných úloh na úradoch vojenských správ, organizovanie podsystémov na okresných vojenských správach.
3.08. Samostatné riadenie archívnych systémov vojenského archívu.
3.09. Komplexné riadenie a zabezpečenie posádkového klubu armády.
3.10. Samostatné plnenie najzložitejších odborných úloh kartoreprodukčnej základne.
3.11. Komplexné riadenie podsystému technického ústavu.
3.12. Komplexné riadenie podsystému v rámci strediska šifrovej služby.
3.13. Komplexné riadenie podsystému útvaru vojenskej polície a útvaru zabezpečenia vojenskej polície.
3.14. Samostatné plnenie odborných úloh útvaru vojenskej polície alebo útvaru zabezpečenia vojenskej polície.
3.15. Samostatné plnenie odborných úloh pri zabezpečovaní činnosti vyššej vojenskej prokuratúry alebo komplexné riadenie podsystému pri zabezpečovaní činnosti vojenského obvodového súdu alebo vojenskej obvodnej prokuratúry.
3.16. Samostatné plnenie odborných úloh vojenského úradu finančného zabezpečenia.
3.17. Samostatné plnenie najzložitejších odborných úloh a komplexné riadenie podsystému spojovacieho strediska, spojovacieho prevádzkového strediska, radiačného strediska.
3.18. Zabezpečovanie prevádzky počítačových sietí alebo zariadení výpočtových systémov, databáz a aplikácií typu LAN.
3.19. Diagnostikovanie a nasledujúce odstraňovanie chýb technického charakteru počítačových systémov a sietí výpočtového strediska.
3.20. Komplexné riadenie a zabezpečenie chodu výpočtového miesta.
3.21. Tvorba užívateľských aplikácií programov personálnych počítačov prostredníctvom vyšších programovacích jazykov.
3.22. Uvádzanie podriadených útvarov a zariadení do vyšších stupňov bojovej pohotovosti zo stupňa ministerstva alebo Generálneho štábu Armády Slovenskej republiky.
3.23. Komplexné zabezpečovanie hlavnej tajnej spisovne ministerstva alebo Generálneho štábu Armády Slovenskej republiky vrátane riadenia ochrany utajovaných skutočností a archivovania.
3.24. Samostatné vykonávanie základných diagnostických úkonov a asistencia pri zložitejších diagnostických úkonoch vojenskej psychológie pred získaním špecializácie I. stupňa.
3.25. Zabezpečovanie výchovy športového družstva, spracúvanie komplexných plánov športovej prípravy a príprava štátnych reprezentantov alebo vykonávanie činnosti inštruktorov športového družstva.
3.26. Komplexné velenie stredisku rádiolokačného prieskumu protilietadlovej raketovej brigády.
3.27. Komplexné velenie a riadenie štábu leteckého krídla.
3.28. Komplexné velenie výcvikovej letke, technickej letke leteckej základne.
3.29. Komplexné velenie a riadenie služby leteckej základne.
3.30. Samostatné plnenie najzložitejších odborných úloh inžiniersko-leteckej služby leteckej základne.
3.31. Samostatné plnenie najzložitejších odborných úloh palubného radistu leteckej základne.
3.32. Komplexné velenie cestnému poriadkovému práporu správy vojenskej dopravy.
3.33. Komplexné velenie a riadenie druhu vojska, služby alebo strediska základne logistiky s ústrednou pôsobnosťou.
3.34. Samostatné plnenie odborných úloh základne logistiky s ústrednou pôsobnosťou.
3.35. Komplexné velenie a riadenie druhu vojska a služby alebo jednotlivých podsystémov v rámci vojenských vysokých škôl.
3.36. Komplexné velenie odboru školských jednotiek vo vojenskej vysokej škole.
3.37. Komplexné riadenie a zabezpečovanie klubu vojenskej vysokej školy.
3.38. Komplexné velenie školským jednotkám vojenských stredných škôl.
3.39. Komplexné velenie a riadenie druhu vojska a služby alebo jednotlivých podsystémov v rámci vojenskej strednej školy.
3.40. Samostatné plnenie najzložitejších odborných úloh pri preberaní špeciálnej techniky.
3.41. Samostatný výkon základných diagnostických a liečebných úkonov, asistencia pri zložitejších diagnostických a liečebných úkonoch, absolvovanie povinnej cirkulácie na odborných pracoviskách s cieľom získať predpísanú špecializáciu I. stupňa.
3.42. Podiel na príprave liečiv a liečivých prípravkov podľa predpísaných technologických operácií pred získaním I. špecializácie.
3.43. Komplexné velenie a zabezpečenie mobilizačného strediska nemocničnej alebo zdravotníckej základne.
3.44. Samostatné plnenie odborných úloh a organizovanie samostatných podsystémov navádzacieho stanovišťa.
3.45. Komplexné velenie a riadenie druhu vojska alebo služby, alebo podsystému centra riadenia vzdušných operácií.
3.46. Samostatné plnenie odborných úloh kontroly pohotovostného systému centra riadenia vzdušných operácií.
4. PLATOVÁ TRIEDA
Kvalifikačný predpoklad vzdelania: vysokoškolské
Výkon systémových prác spojených s komplexným zabezpečovaním zložitých úsekov a agend, zložitých metodických a tvorivých prác spojených so zodpovednosťou za vzniknuté škody. Riadenie, organizácia a koordinácia zložitých procesov a systémov vykonávané spravidla v sťažených podmienkach.
4.01. Komplexné velenie samostatnému práporu alebo oddielu.
4.02. Komplexné velenie výcvikovému stredisku domobrany.
4.03. Komplexné velenie vojenskému nápravnému ústavu.
4.04. Komplexné velenie a riadenie okresnej vojenskej správy (okres s počtom obyvateľov do 90 000).
4.05. Komplexné velenie a zabezpečenie plnenia úloh veľkej posádkovej správy.
4.06. Velenie a riadenie rozhodujúcich oblastí v rámci brigády (pluku) s pôsobnosťou na rozhodujúce plnenie úloh brigády (pluku), školiaceho a výcvikového strediska, vojenského výcvikového priestoru, leteckej základne..
4.07. Velenie a riadenie rozhodujúcich oblastí činnosti kartoreprodukčnej základne, topografického ústavu, technického ústavu.
4.08. Velenie a riadenie rozhodujúcich oblastí činnosti útvaru zabezpečenia vojenskej polície alebo útvaru vojenskej polície.
4.09. Komplexné velenie a riadenie druhu vojska a služby alebo podsystému úradu vojenskej správy alebo vojenskej ubytovacej stavebnej správy.
4.10. Komplexné velenie a riadenie podsystému ústrednej vojenskej spojovacej správy.
4.11. Riadenie a zabezpečovanie rozhodujúcich oblastí bytovej agentúry rezortu ministerstva obrany.
4.12. Komplexné velenie a riadenie strediska šifrovej služby, armádneho umeleckého súboru, armádneho výtvarného štúdia.
4.13. Komplexné zabezpečovanie činnosti vojenského obvodu (bez obyvateľov s trvalým pobytom).
4.14. Komplexné velenie a riadenie protilietadlovej delostreleckej strelnice.
4.15. Komplexné riadenie vojenského úradu finančného zabezpečenia.
4.16. Samostatné plnenie odborných úloh alebo riadenie podsystému pri zabezpečovaní činnosti vojenskej súčasti Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky alebo Vyššieho vojenského súdu.
4.17. Riadenie a zabezpečovanie rozhodujúcich oblastí výpočtového strediska.
4.18. Zabezpečovanie prevádzky zložitých počítačových sietí typu MAN alebo WAN.
4.19. Vykonávanie logických rozborov a matematických analýz projektových úloh, spracovanie dát a databázových systémov.
4.20. Riadenie a zabezpečovanie rozhodujúcich oblastí vojenského archívu.
4.21. Samostatné zabezpečovanie najzložitejších odborných úloh vojenskej informačnej a tlačovej agentúry (dramaturg, režisér, kameraman).
4.22. Komplexné velenie a zodpovednosť za odbornú úroveň posádkovej hudby.
4.23. Zabezpečovanie trénerských činností pri usmerňovaní prípravy reprezentantov v strediskách vrcholového športu s umiestnením do 6. miesta na olympijských hrách alebo na majstrovstvách sveta, do 3. miesta na majstrovstvách Európy, do 3. miesta na vojenských majstrovstvách sveta alebo prekonanie európskeho rekordu; reprezentácia s umiestnením do 6. miesta na olympijských hrách alebo na majstrovstvách sveta, do 3. miesta na majstrovstvách Európy, do 3. miesta na vojenských majstrovstvách sveta alebo prekonanie európskeho rekordu.
4.24. Komplexné velenie protilietadlovej raketovej technickej základni, protilietadlovej skupine, technickej dopravnej letke.
4.25. Plánovanie a komplexné dispečerské riadenie letovej prevádzky leteckej základne, organizovanie súčinnosti riadenia a zabezpečovania lietania.
4.26. Riadenie a zabezpečovanie rozhodujúcich oblastí leteckej vojskovej opravovne.
4.27. Komplexné velenie a riadenie skladu alebo pobočky základne s ústrednou celoarmádnou pôsobnosťou.
4.28. Riadenie a zabezpečovanie rozhodujúcich úloh správy vojenskej dopravy.
4.29. Samostatné vykonávanie odborných prác spojených s tvorbou systémov šifrovej ochrany informácií vrátane výroby šifrových materiálov.
4.30. Výchovno-vzdelávacia činnosť zameraná na rozširovanie a prehlbovanie vedomostí, vykonávaná učiteľom vojenskej strednej školy pred absolvovaním uvádzania do praxe.
4.31. Samostatné riešenie časti úloh a projektov vedy a techniky, výskumu a vývoja vrátane ich realizácie s koordinačným velením.
4.32. Riešenie čiastkových úloh vedy a techniky, výskumu a vývoja vrátane ich realizácie pod vedením riešiteľa..
4.33. Diagnostická a liečebno-preventívna činnosť v lôžkovom nemocničnom oddelení po nástupnej praxi pod vedením kvalifikovaného lekára.
4.34. Komplexné velenie a riadenie kontroly pohotovostného systému centra riadenia vzdušných operácií.
4.35. Odborná činnosť v oblasti meteorologického zabezpečenia leteckej dopravy vrátane prípravy meteorologických predpovedných a výstražných informácií.
5. PLATOVÁ TRIEDA
Kvalifikačný predpoklad vzdelania: vysokoškolské
Výkon zložitých špecializovaných systémových a náročných tvorivých prác s rozsiahlymi väzbami medzi rôznymi odbormi činnosti vykonávaných podľa individuálne stanovených postupov vopred neurčeným spôsobom, koordinácia určených častí zložitých systémov vyžadujúca špeciálne konzultácie a osobitné podklady; systémové alebo metodické práce so samostatným výberom postupov a spôsobov riešení vykonávané vopred bližšie nešpecifikovaným spôsobom.
5.01. Komplexné velenie brigáde alebo pluku.
5.02. Komplexné velenie vojenskému výcvikovému priestoru.
5.03. Komplexné velenie výcvikovej základni mierových síl Organizácie Spojených národov.
5.04. Komplexné velenie útvaru zabezpečenia vojenskej polície.
5.05. Komplexné velenie a riadenie kartoreprodukčnej základne, základne radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, radiačného strediska, vojenského archívu, Domu Armády Slovenskej republiky.
5.06. Komplexné velenie a riadenie okresnej vojenskej správy (okres s počtom obyvateľov nad 90 000).
5.07. Velenie a riadenie rozhodujúcich oblastí úradu vojenskej správy..
5.08. Velenie a riadenie rozhodujúcich oblastí ústrednej vojenskej spojovacej správy, spojovacieho prevádzkového strediska.
5.09. Komplexné zabezpečovanie činnosti vojenského obvodu (s obyvateľmi s trvalým pobytom).
5.10. Samostatné plnenie najzložitejších odborných úloh a riadenie podsystému rozhodujúcej oblasti zabezpečenia vojenskej súčasti Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky alebo Vyššieho vojenského súdu.
5.11. Spracovanie koncepcie a rozhodovanie o kľúčových otázkach smerovania vojenských hudieb v Armáde Slovenskej republiky.
5.12. Odborné tlmočenie špeciálnych vysokoodborných textov z cudzích jazykov do slovenského jazyka a naopak.
5.13. Komplexné velenie skupine rádiolokačného prieskumu a uvedomovania.
5.14. Komplexné rádiolokačné riadenie vojenskej letovej prevádzky v určených zónach zodpovednosti, riešenie vzniknutých situácií s posádkami lietadiel.
5.15. Komplexné velenie a riadenie správy vojenskej dopravy.
5.16. Komplexné velenie základni vykonávajúcej materiálne zabezpečenie služby.
5.17. Velenie a riadenie rozhodujúcich oblastí zásobovacej základne s celorezortnou pôsobnosťou.
5.18. Komplexné velenie školiacemu pluku vojenskej vysokej školy.
5.19. Riadenie a zabezpečovanie rozhodujúcich činností pri preberaní špeciálnej techniky od jej výrobcov.
5.20. Komplexné riadenie a zabezpečovanie činnosti vojenského múzea.
5.21. Samostatná činnosť pri tvorbe opatrení s celoarmádnou pôsobnosťou v čiastkovej oblasti Armády Slovenskej republiky.
5.22. Vyhodnocovanie obrazu jednotlivých postupov rezortu v masmédiách a príprava podkladov na rozhodovanie v otázkach ďalšieho smerovania masmediálnej politiky rezortu.
5.23. Vykonávanie špeciálneho servisu pre šifrové orgány v oblasti aplikovanej kryptológie.
5.24. Vykonávanie požiarneho dozoru na úrovni kraja.
5.25. Usporadúvanie, inventarizácia novodobých archívnych fondov vrátane vypracovania archívnych pomôcok a registrov.
5.26. Vedecko-pedagogická činnosť zameraná na vykonávanie prípravných prác a aktívnu účasť na cvičeniach a ostatných vzdelávacích a vedeckých činnostiach, vykonávaná učiteľom vojenskej vysokej školy, dokumentačné spracovanie odbornej a vedeckej literatúry.
5.27. Výchovno-vzdelávacia činnosť zameraná na rozširovanie a prehlbovanie vedomostí s využitím špecifických diagnostických, vzdelávacích a kontrolných metód, vykonávaná učiteľom vojenskej strednej školy po absolvovaní uvádzania do praxe a po splnení podmienok určených všeobecne záväzným právnym predpisom.
5.28. Samostatné riešenie úloh a časti projektov vedy a techniky, výskumu a vývoja významných pre rozvoj vedného odboru.
5.29. Systematická a analytická činnosť, príprava teoreticko-metodologických východísk na riešenie úloh a projektov vedy a techniky, výskumu a vývoja.
5.30. Tvorba vzdelávacích koncepcií a projektov.
5.31. Samostatný výkon základných diagnostických a liečebných úkonov, asistencia pri zložitejších diagnostických a liečebných výkonoch a úkonoch, absolvovanie povinnej cirkulácie na odborných pracoviskách s cieľom získať predpísanú špecializáciu I. stupňa.
5.32. Samostatné plnenie odborných úloh a metodická činnosť v pôsobnosti hlavných druhov vojsk Armády Slovenskej republiky.
5.33. Koordinovanie a samostatná odborná činnosť pri zabezpečovaní vedeckovýskumnej činnosti a vedeckého rastu fakulty alebo vysokej školy.
5.34. Koordinovanie a organizačné zabezpečovanie študijného procesu študentov fakulty alebo vysokej školy.
5.35. Zabezpečovanie trénerskej činnosti pri usmerňovaní reprezentantov v strediskách vrcholového športu spojenej so získaním titulu majstra sveta na vojenských majstrovstvách sveta alebo prekonanie rekordu na vojenských majstrovstvách sveta; reprezentácia spojená so získaním titulu majstra sveta na vojenských majstrovstvách sveta alebo prekonanie rekordu na vojenských majstrovstvách sveta.
5.36. Komplexné velenie a riadenie rozhodujúcich oblastí centra riadenia vzdušných operácií.
6. PLATOVÁ TRIEDA
Kvalifikačný predpoklad vzdelania: vysokoškolské
Vysokošpecializované odborné práce alebo zložité analytické činnosti, ktorých výsledkom sú riešenia zásadného charakteru, koordinácia komplexov systémov s nárokmi najmä na mimoriadne tvorivé, riadiace, komunikačné a podobné schopnosti. Výskumné a vývojové práce pri tvorbe nových riešení s cieľom dosiahnuť pokrok na príslušnom úseku činnosti. Riadenie a koordinácia komplexu zložitých systémov s rozsiahlymi vnútornými aj vonkajšími väzbami.
6.01. Komplexné velenie a riadenie úradu vojenskej správy.
6.02. Komplexné velenie a riadenie správy zabezpečenia ministerstva.
6.03. Komplexné velenie práporu rýchleho nasadenia.
6.04. Komplexné velenie ústrednej vojenskej spojovacej správe, spojovaciemu prevádzkovému stredisku.
6.05. Komplexné velenie útvaru vojenskej polície.
6.06. Komplexné riadenie bytovej agentúry rezortu ministerstva obrany, vojenskej zotavovne, hokejového klubu, futbalového klubu.
6.07. Komplexné velenie a riadenie strediska vrcholového športu.
6.08. Komplexné velenie a riadenie odborných úsekov a metodická činnosť jednotlivých druhov vojsk a služieb veliteľstva pozemných síl alebo veliteľstva vzdušných síl.
6.09. Velenie a riadenie rozhodujúcich oblastí činnosti posádky v Bratislave.
6.10. Komplexné riadenie a zabezpečenie rozhodujúcich oblastí činnosti topografického ústavu.
6.11. Samostatné plnenie najzložitejších odborných úloh vojenskej zložky Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky.
6.12. Komplexné riadenie úseku analýzy a tvorby projektov pri riešení informačných systémov, tvorba a úprava vysokonáročného aplikačného programového vybavenia vrátane odladenia programov.
6.13. Komplexné velenie výpočtovému stredisku.
6.14. Samostatné špecializované práce pri riešení úloh zásadného významu pre rozvoj geodézie, kartografie a topografického zabezpečenia vojsk.
6.15. Zabezpečovanie metodickej a trénerskej činnosti pri usmerňovaní prípravy reprezentantov v strediskách vrcholového športu s umiestnením na olympijských hrách alebo na majstrovstvách sveta do 3. miesta alebo získanie titulu majstra Európy, alebo prekonanie olympijského rekordu alebo svetového rekordu; reprezentácia s umiestnením na olympijských hrách alebo na majstrovstvách sveta do 3. miesta, získanie titulu majstra Európy alebo prekonanie olympijského rekordu alebo svetového rekordu.
6.16. Pilotovanie vrtuľníkov a dopravných lietadiel.
6.17. Komplexné velenie a riadenie vojenskej ubytovacej stavebnej správy.
6.18. Komplexné velenie zásobovacej základni s celorezortnou pôsobnosťou.
6.19. Rozborová činnosť vrátane vyhodnocovania výsledkov a príprava návrhov na rozhodovanie v otázkach s celoarmádnou pôsobnosťou.
6.20. Koordinačná a metodická činnosť jednotlivých druhov vojsk a služieb s celoarmádnou pôsobnosťou.
6.21. Vykonávanie kontrolnej činnosti v ústrednom orgáne štátnej správy alebo v orgánoch s celoarmádnou pôsobnosťou.
6.22. Tvorivé spracovanie masmediálnej politiky rezortu a koordinácia výstupov vo vzťahu k verejnosti s ohľadom na zahraničnopolitickú orientáciu a oboznamovanie verejnosti s činnosťou rezortu.
6.23. Systémové a vývojové práce pri riešení jednotlivých úloh štátneho informačného systému.
6.24. Zabezpečovanie výkonu štátneho metrologického dozoru vrátane vykonávania expertnej posudkovej a konzultačnej činnosti a vedenie kontrolnej skupiny nad technologickou spôsobilosťou v odbore metrológie.
6.25. Vypracovanie odborných patentových a technických stanovísk na riešenie problémov v rámci konania o prihláškach vynálezov a priemyselných vzorov.
6.26. Vykonávanie kryptologicko-technických činností, testovanie a vyhodnocovanie špecifických parametrov systémov a technických prostriedkov vrátane kontrolnej činnosti na úrovni ústredného orgánu.
6.27. Vedeckovýskumná a pedagogická činnosť vykonávaná učiteľom vojenskej vysokej školy, vedenie cvičení, seminárov, poskytovanie konzultácií študentom, spolupráca na vedeckovýskumnej činnosti a pri aktívnych výstupoch z vedeckovýskumnej činnosti.
6.28. Samostatné riešenie úloh a časti projektov vedy a techniky, výskumu a vývoja s využitím poznatkov pre rozvoj daného vedného odboru a s realizáciou výsledkov vrátane vedenia časti riešiteľského kolektívu.
6.29. Samostatné riešenie úloh, prípadne celých projektov vedy a techniky, výskumu a vývoja s využitím získaných poznatkov pre rozvoj daného vedného odboru s realizáciou výsledkov riešenia v praxi.
6.30. Zabezpečovanie koncepčnej, odbornej, tvorivej, technickej a výtvarnej úrovne vydávaného periodika.
6.31. Uplatňovanie špecifických poznatkov a metód v oblasti psychológie, komplexné zabezpečovanie úloh v oblasti psychodiagnostiky, psychoterapie po získaní I. špecializácie.
6.32. Príprava liečiv a liečivých prípravkov na žiadanky podľa liekopisných technologických operácií po získaní I. špecializácie.
6.33. Samostatná diagnostická a liečebno-preventívna činnosť v interných odboroch vrátane nadstavbových odborov a konziliárna činnosť po získaní I. špecializácie.
6.34. Vykonávanie inšpekčnej činnosti na príslušných úsekoch hygienickej služby, mikrobiológie a biológie životného prostredia po získaní I. špecializácie.
6.35. Vykonávanie inšpekčnej činnosti na úseku farmaceutickej kontroly, laboratórnej kontroly a skúšania liečiv.
6.36. Samostatný výkon klinického vyšetrenia a ošetrenia pacientov vo veterinárnej ošetrovni, vyšetrovanie vzoriek klinického materiálu po získaní I. špecializácie.
6.37. Výkon najnáročnejších odborných prác spočívajúcich v rozborovej činnosti, vyhodnocovanie ich výsledkov, príprava podkladov na rozhodovanie v otázkach patriacich do kompetencie ústredného orgánu štátnej správy.
6.38. Komplexné velenie a riadenie centra riadenia vzdušných operácií.
6.39. Výkon najnáročnejších odborných prác spočívajúcich v rozborovej činnosti vrátane metodickej a kontrolnej činnosti podriadených prokuratúr, vykonávaných z úrovne vyššej vojenskej prokuratúry.
7. PLATOVÁ TRIEDA
Kvalifikačný predpoklad vzdelania: vysokoškolské
Tvorivé riešenie úloh výskumu a vývoja principiálne novým, originálnym spôsobom, ktoré si vyžaduje vysoko- koncepčné a tvorivé myslenie a schopnosť analýzy veľmi zložitých problémov a syntetické myslenie s cieľom dosiahnuť kvalitatívny pokrok v danom odbore činnosti. Riadenie a koordinácia komplexov veľmi zložitých systémov so značnými nárokmi na schopnosť riešiť v najsťaženejších podmienkach zložité a konfliktné situácie spojené s hmotnou a morálnou zodpovednosťou.
7.01. Komplexné velenie a riadenie úradov, stredísk ústredného orgánu štátnej správy.
7.02. Komplexné velenie a zabezpečovanie činnosti posádky v Bratislave.
7.03. Velenie a riadenie ucelenej oblasti na veliteľstve pozemných síl alebo na veliteľstve vzdušných síl s pôsobnosťou na celú organizačnú štruktúru podriadených útvarov.
7.04. Komplexné velenie a riadenie topografického ústavu, zodpovednosť za splnenie úloh rozvoja geodézie, kartografie a topografického zabezpečenia s medzinárodnými súvislosťami.
7.05. Pilotovanie vrtuľníkov, dopravných a podzvukových lietadiel, zodpovednosť za bezpečné splnenie výcvikových úloh letu v súlade s platnými letovými predpismi a priama zodpovednosť za výcvik a plnenie úloh podriadených pilotov.
7.06. Komplexné zabezpečenie inšpektorských činností leteckého výcviku vo vojenskej vysokej škole.
7.07. Komplexné riadenie vojenského múzea vrátane koncipovania, utvárania, vedeckého spracúvania a sprostredkovania špeciálnych zbierok po získaní vedecko-akademickej hodnosti.
7.08. Riadenie systémových a špecializovaných prác v oblasti sériovej výroby a skúšok leteckých prúdových motorov, výroby zbraní a munície, špeciálnej automobilovej, ženijnej, spojovacej techniky.
7.09. Koncepčná, koordinačná a kontrolná činnosť v oblasti dodržiavania a plnenia úloh vyplývajúcich z medzinárodných dohôd v oblasti odzbrojovacieho procesu, znižovania napätia, posilňovania vzájomnej dôvery a spolupráce v Európe.
7.10. Normotvorná činnosť v jednotlivých oblastiach systému velenia a riadenia hlavných druhov vojsk na Generálnom štábe Armády Slovenskej republiky, na veliteľstve pozemných síl alebo na veliteľstve vzdušných síl.
7.11. Koncepčná, normotvorná a koordinačná činnosť v ústrednom orgáne štátnej správy alebo na vojenskej súčasti Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky.
7.12. Koncepčná, koordinačná a kontrolná činnosť v rámci rozsahu a pôsobnosti ústredného orgánu štátnej správy vrátane vedenia kontrolnej akcie alebo kontrolnej skupiny.
7.13. Koncepčná, usmerňovacia a normotvorná odborná činnosť v ústrednom orgáne štátnej správy, vykonávanie komplexnej systémovej analýzy v oblasti kontroly, tvorba zásad metodicko-metodologickej činnosti.
7.14. Tvorivé spracovanie, posudzovanie a koordinácia masmediálnej politiky vlády, a to z celospoločenského hľadiska s prihliadnutím na zahraničnopolitickú orientáciu a oboznamovanie verejnosti s činnosťou rezortu.
7.15. Systémové a vývojové práce pri projektovaní časti štátneho informačného systému.
7.16. Príprava koncepcie, koordinácia vývoja a realizácia štátneho informačného systému.
7.17. Koordinácia a metodické usmerňovanie činnosti na úseku veterinárnej starostlivosti a štátneho veterinárneho dozoru v Armáde Slovenskej republiky.
7.18. Metodická a normotvorná činnosť na úseku šifrovej ochrany informácií s rezortnou pôsobnosťou.
7.19. Podiel na tvorbe ochrany utajovaných skutočností na úrovni ústredného orgánu štátnej správy.
7.20. Tvorivé riešenie najzložitejších výskumných a vývojových úloh alebo tvorivá aplikácia výsledkov základného výskumu spolu s komplexným rozvojom poznávacích a tvorivých schopností študentov vysokej školy prostredníctvom ich účasti na výskume, vedenie prednášok, expertízna a posudzovateľská činnosť, realizácia aplikovaného a základného výskumu, vedenie a oponovanie seminárnych, diplomových a vedeckých prác vykonávané učiteľom vysokej školy s titulom docent.
7.21. Tvorivé riešenie úloh a projektov vedy a techniky, výskumu a vývoja originálnym spôsobom s využitím získaných poznatkov pre rozvoj daného vedného odboru vrátane samostatného vedenia časti riešiteľského kolektívu po získaní vedecko-akademickej hodnosti a priznaní vedeckého kvalifikačného stupňa IIa.
7.22. Tvorivé riešenie úloh a projektov vedy a techniky, výskumu a vývoja originálnym spôsobom s využitím získaných poznatkov pre rozvoj daného vedného odboru s realizáciou výsledkov v praxi vrátane spracovania návrhov koncepcií a analýz náročných integrovaných projektov po získaní vedecko-akademickej hodnosti a priznaní vedeckého kvalifikačného stupňa IIa.
7.23. Samostatná odborná činnosť pri zabezpečovaní liečiv, ich uschovávaní a výdaji na základe požiadaviek nemocničných oddelení, konzultačná a informačná činnosť v liečivách, spolupráca pri klinickom skúšaní liekov po získaní špecializácie II. stupňa.
7.24. Samostatná diagnostická a liečebno-preventívna činnosť v lôžkovom nemocničnom oddelení vo veľkých operačných odboroch vrátane konziliárnej činnosti po získaní I. špecializácie.
7.25. Výkon štátneho zdravotného dozoru, presadzovanie opatrení proti vzniku a šíreniu prenosných chorôb po získaní II. špecializácie.
7.26. Vykonávanie štátneho dozoru a kontroly v oblasti štandardizácie farmaceutickej a zdravotníckej výroby.
7.27. Výkon najnáročnejších, vysokošpecializovaných odborných prác v lekárskych odboroch hygieny, epidemiológie, mikrobiológie a preventívneho pracovného lekárstva po získaní II. špecializácie.
7.28. Výkon najnáročnejších, vysokošpecializovaných odborných prác v odbore veterinárnej hygieny potravín, epizootológie, mikrobiológie, parazitológie a veterinárnej ekológie so zameraním na tvorbu a ochranu životného prostredia po získaní II. špecializácie.
7.29. Tvorivé riešenie najzložitejších odborných úloh vojenskej zložky Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky.
8. PLATOVÁ TRIEDA
Kvalifikačný predpoklad vzdelania: vysokoškolské
Tvorivé a vedecké práce pri spracúvaní úplne nových nekompletných informácií s nadväznosťami medzi vednými odbormi, zamerané na vypracúvanie hypotéz, nových originálnych riešení s nešpecifikovanými výstupmi, experimentálne alebo teoretické práce zamerané na získavanie nových poznatkov a ich prenášanie do praxe vyžadujúce spoluprácu na medzinárodnej úrovni. Riadenie, organizácia a koordinácia najzložitejších systémov s veľmi vysokým počtom možných spôsobov riešenia, so zodpovednosťou za neodstrániteľné hmotné a morálne škody, ktoré môžu vzniknúť činnosťou priamo riadených aj nadväzujúcich systémov.
8.01. Komplexné velenie Generálnemu štábu Armády Slovenskej republiky.
8.02. Riešenie základných otázok systému velenia a riadenia vojsk, riešenie zásadných názorových rozporov druhov vojsk a služieb, rozhodovanie o prioritách Armády Slovenskej republiky.
8.03. Komplexné velenie pozemným silám alebo vzdušným silám alebo velenie a riadenie rozhodujúcich oblastí na veliteľstve pozemných síl alebo na veliteľstve vzdušných síl vrátane riešenia súčinnosti medzi podriadenými útvarmi.
8.04. Komplexné riadenie a zabezpečenie činnosti vojenskej zložky Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky a komplexné riešenie vecí súvisiacich s výkonom funkcie prezidenta Slovenskej republiky ako hlavného veliteľa ozbrojených síl.
8.05. Pilotovanie nadzvukového lietadla, zodpovednosť za kvalitné a bezpečné splnenie úloh letu od začiatku predletovej prípravy až do skončenia letu.
8.06. Pilotovanie podzvukového lietadla vybaveného zbraňovými systémami na obranu teritória a vzdušného priestoru a priama zodpovednosť za výcvik a plnenie úloh podriadených pilotov.
8.07. Tvorba štátnej politiky, koncepcií a programov dlhodobého rozvoja spoločenského systému alebo jeho jednotlivých oblastí na úrovni ústredného orgánu štátnej správy.
8.08. Koordinácia celoštátneho alebo medzištátneho systému s vnútornými a vonkajšími väzbami na ďalšie systémy rôznorodých odborov a smerov na úrovni ústredného orgánu štátnej správy.
8.09. Tvorba všeobecne záväzných právnych predpisov na úrovni ústredného orgánu štátnej správy.
8.10. Tvorba a koordinácia systémov kontroly v ústrednom orgáne štátnej správy.
8.11. Tvorivé špecializované a systémové práce zahŕňajúce riešenie rozhodujúcich trendov vývoja vedy a výskumu, tvorivá aplikácia výsledkov vedeckovýskumnej činnosti vo výučbe vysokej školy a vo výchove vedeckých pracovníkov, vedenie prednášok a vytváranie podmienok pre interdisciplinárne formy práce a rozvoja príslušného vedného odboru vykonávané učiteľom vojenskej vysokej školy s titulom vysokoškolský profesor alebo doktor vied.
8.12. Tvorivé riešenie úloh a projektov vedy a techniky, výskumu a vývoja, ktorých cieľom je získať nové poznatky, vytvoriť nové hypotézy a teórie s využitím získaných poznatkov na rozvoj daného vedného odboru vrátane samostatného vedenia celého riešiteľského kolektívu po získaní vedecko-akademickej hodnosti a priznaní vedeckého kvalifikačného stupňa I.
8.13. Koordinácia a tvorivé riešenie úloh a projektov vedy a techniky, výskumu a vývoja s využitím získaných poznatkov na rozvoj daného vedného odboru s realizáciou výsledkov v praxi vrátane vypracovania návrhov náročných integrovaných alebo medzinárodných projektov po získaní vedecko-akademickej hodnosti a priznaní vedeckého kvalifikačného stupňa I.
8.14. Komplexné velenie a zabezpečovanie činnosti vojenských nemocníc alebo vojenských zdravotníckych ústavov.
8.15. Tvorivé riešenie náročných problémov biomedicínskeho charakteru, odborné prenášanie výsledkov vedeckovýskumnej činnosti do pedagogického procesu, teoretická a praktická výučba lekárov pripravujúcich sa na špeciálne odborné výkony v príslušnom medicínskom odbore.
8.16. Samostatný výkon náročných diagnostických, terapeutických a liečebno-preventívnych zákrokov a činností v lôžkových zdravotníckych oddeleniach veľkých chirurgických odborov vrátane konziliárnej činnosti po získaní nadstavbovej špecializácie z príslušného medicínskeho odboru.
8.17. Samostatná diagnostická a liečebno-preventívna činnosť v lôžkových zdravotníckych zariadeniach veľkých operačných odborov po získaní II. špecializácie.
Príloha č. 2 k zákonu č. 380/1997 Z. z.
PLATOVÉ TRIEDY A FUNKČNÉ PLATY PRE FUNKCIE PODDÔSTOJNÍKOV A PRÁPORČÍKOV
Platová Funkčný plat
trieda v Sk mesačne
1. 4 500
2. 5 000
3. 5 500
4. 6 000
5 6 600
6. 7 200

Príloha č. 3 k zákonu č. 380/1997 Z. z.
PLATOVÉ TRIEDY A FUNKČNÉ PLATY PRE FUNKCIE DÔSTOJNÍKOV A GENERÁLOV
Platová Funkčný plat
trieda v Sk mesačne
1. 6 600
2. 7 200
3. 8 000
4. 8 800
5. 9 700
6. 10 600
7. 11 600
8. 12 800

Príloha č. 4 k zákonu č. 380/1997 Z. z.
HODNOSTNÝ PRÍPLATOK
Hodnosť Sk mesačne
slobodník &nbsp 800
desiatnik &nbsp 1 000
čatár &nbsp 1 200
rotný &nbsp 1 400
rotmajster &nbsp 1 600
nadrotmajster &nbsp 1 800
podpráporčík podporučík 2 000
práporčík poručík 2 200
nadpráporčík nadporučík 2 400
kapitán &nbsp 2 600
major &nbsp 2 800
podplukovník &nbsp 3 000
plukovník &nbsp 3 200
generálmajor &nbsp 3 400
generálporučík &nbsp 3 600
generálplukovník &nbsp 3 800
armádny generál &nbsp 4 000

Príloha č. 5 k zákonu č. 380/1997 Z. z.
PRÍDAVOK ZA VÝSLUHU ROKOV
Čas služby Percentuálne
vyjadrenie
mesačne
od 5 do 10 rokov 5 %
od 10 do 14 rokov 10 %
od 14 do 18 rokov 15 %
od 18 do 21 rokov 20 %
od 21 do 24 rokov 25 %
od 24 do 27 rokov 30 %
od 27 do 30 rokov 35 %
od 30 do 33 rokov 40 %
od 33 do 36 rokov 45 %
nad 36 rokov 50 %

Príloha č. 6 k zákonu č. 380/1997 Z. z.
PRÍPLATKY ZA RIADENIE
(v Sk mesačne)
1. Ministerstvo obrany Slovenskej republiky
1.1. Náčelník generálneho štábu 10 000
Zástupca náčelníka generálneho štábu
Generálny riaditeľ sekcie
1.2. Náčelník štábu generálneho štábu 8 000
Gnerálny riaditeľ inšpekcie ministerstva obrany
1.3. Riaditeľ odboru 6 000
Náčelník správy
1.4. Vedúci oddelenia 5 000
Náčelník oddelenia
2. Vojenské spravodajstvo
2.1. Riaditeľ vojenského obranného spravodajstva 8 000
Riaditeľ vojenskej spravodajskej služby
3. Veliteľstvá
3.1. Veliteľ pozemných síl 8 000
Veliteľ vzdušných síl
3.2. Zástupca veliteľa pozemných síl 7 000
Zástupca veliteľa vzdušných síl
Náčelník štábu veliteľstva pozemných síl
Náčelník štábu veliteľstva vzdušných síl
3.3 Náčelník správy 4 500
3.4 Náčelník oddelenia 3 500
Náčelník druhu vojska, služby
4. Vojenské veliteľské orgány
4.1. Veliteľ brigády 5 000
Veliteľ pluku
4.2. Veliteľ práporu 3 000
4.3 Veliteľ roty 2 000
Náčelník druhu vojska
Náčelník služby brigády
4.4 Veliteľ čaty 1 500
Náčelník druhu vojska
Náčelník služby práporu
4.5 Veliteľ družstva 1 000
Náčelník pracoviska skupiny
Príloha č. 7 k zákonu č. 380/1997 Z. z.
SLUŽNÉ
Hodnosť Sk mesačne
vojak 400
slobodník 450
desiatnik 580
čatár 710
rotný 800
rotmajster 850
nadrotmajster 900
podpráporčík 950
práporčík 1 000
nadpráporčík 1 050
podporučík 900
poručík 1 000
nadporučík 1 100
kapitán 1 200
major 1 300
podplukovník 1 400
plukovník 1 500

1)
§ 3 zákona č. 351/1997 Z. z. Branný zákon v znení zákona č. 401/2000 Z. z.
2)
§ 2 ods. 1 písm. b) bod 2 zákona č. 370/1997 Z. z. o vojenskej službe v znení neskorších predpisov.
5)
§ 24 ods. 1 zákona č. 370/1997 Z. z. v znení zákona č. 10/2000 Z. z.
6)
Napríklad zákon č. 1/1992 Zb. o mzde, odmene za pracovnú pohotovosť a o priemernom zárobku v znení neskorších predpisov, zákon Slovenskej národnej rady č. 420/1991 Zb. o platových pomeroch sudcov a justičných čakateľov v znení neskorších predpisov, zákon č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich a o zmene a doplnení niektorých zákonov, zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 66/1994 Z. z. o platových pomeroch prokurátorov a právnych čakateľov prokuratúry Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov, zákon č. 154/2001 Z. z. o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry.
7)
§ 13 až 15 a § 31a zákona č. 370/1997 Z. z. v znení zákona č. 10/2000 Z. z.
10)
Napríklad zákon č. 88/1968 Zb. o predĺžení materskej dovolenky, o dávkach v materstve a o prídavkoch na deti z nemocenského poistenia v znení neskorších predpisov, Zákonník práce.
10a)
Zákon č. 119/1990 Zb. o súdnej rehabilitácii v znení neskorších predpisov.Zákon č. 87/1991 Zb. o mimosúdnych rehabilitáciách v znení neskorších predpisov.
11)
12)
Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 10/1996 Z. z. o kontrole v štátnej správe.
13)
Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 227/1992 Zb. o poskytovaní osobitného príplatku za prácu v sťažených a zdraviu škodlivých pracovných podmienkach v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 193/1996 Z. z.
13a)
Zákon č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov.
13b)
Zákon č. 114/1998 Z. z. o sociálnom zabezpečení vojakov v znení neskorších predpisov.
15a)
Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 169/1993 Z. z. o platových pomeroch zamestnancov zahraničnej služby v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 157/1995 Z. z.
16)
§ 22 zákona č. 370/1997 Z. z.
16a)
§ 104 zákona č. 154/2001 Z. z., § 22 zákona č. 385/2000 Z. z.
17)
§ 15 ods. 1 písm. b) zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov.
18)
Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 90/1996 Z. z. o minimálnej mzde.
21b)
§ 4 ods. 1 zákona č. 370/1997 Z. z. v znení zákona č. 10/2000 Z. z.
21c)
§ 7 zákona č. 119/1992 Zb. o cestovných náhradách v znení neskorších predpisov.
22)
§ 5 ods. 1 a § 8 zákona č. 119/1992 Zb. o cestovných náhradách v znení neskorších predpisov.
22a)
§ 4 písm. a) a § 7 ods. 5 zákona č. 119/1992 Zb. v znení neskorších predpisov.
23)
§ 12 ods. 1 zákona č. 119/1992 Zb. v znení neskorších predpisov.
23a)
§ 12 zákona č. 366/1999 Z. z. v znení zákona č. 466/2000 Z. z.
25)
Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 164/1996 Z. z. o dráhach a o zmene zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení zákona č. 58/1997 Z. z.
26)
§ 6 ods. 3 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 168/1996 Z. z. o cestnej doprave.
27)
§ 1a písm. g) vyhlášky Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 465/1991 Zb. o cenách stavieb, pozemkov, trvalých porastov, úhradách za zriadenie práva osobného užívania pozemkov a náhradách za dočasné užívanie pozemkov v znení neskorších predpisov.
28)
§ 111, 113, 114, 122, 127 a 144 zákona č. 370/1997 Z. z.
29)
Zákon č. 54/1956 Zb. o nemocenskom poistení zamestnancov v znení neskorších predpisov.
30)
Napríklad zákon č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov.
30a)
Zákon č. 563/1991 Zb. o účtovníctve v znení neskorších predpisov.
31)
§ 4 zákona č. 143/1992 Zb. o plate a odmene za pracovnú pohotovosť v rozpočtových a v niektorých ďalších organizáciách a orgánoch v znení neskorších predpisov.
32)
Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 169/1993 Z. z. o platových pomeroch zamestnancov zahraničnej služby v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 157/1995 Z. z.
34)
§ 7 ods. 1, § 7a, § 7b a § 7d nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 249/1992 Zb. o platových pomeroch zamestnancov v rozpočtových a v niektorých ďalších organizáciách a orgánoch v znení neskorších predpisov.
35)
§ 7 ods. 3 nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 249/1992 Zb.
36)
Napríklad zákon č. 143/1992 Zb. v znení neskorších predpisov, zákon č. 480/1992 Zb. o hmotnom zabezpečení vojakov a žiakov škôl ozbrojených síl a ich zodpovednosti za škodu v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 193/1994 Z. z.