Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákon o peňažných náležitostiach vojakov 1998

380/1997 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1998 do 31.12.2001
380
ZÁKON
z 11. decembra 1997
o peňažných náležitostiach vojakov
Národná rada Slovenskej republiky sa uzniesla na tomto zákone:

PRVÁ ČASŤ | ZÁKLADNÉ USTANOVENIA

§1
(1)
Tento zákon upravuje poskytovanie peňažných náležitostí vojakom ozbrojených síl1) (ďalej len „vojak“).
(2)
Tento zákon sa vzťahuje aj na vojakov, ktorí vykonávajú vojenskú službu2) v rozpočtových organizáciách alebo v príspevkových organizáciách, ktorých zriaďovateľom je Ministerstvo obrany Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo“), Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo vnútra“) alebo Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo dopravy“).
(3)
Vojakom, ktorí vykonávajú profesionálnu službu3) (ďalej len „profesionálny vojak“) v štátnych podnikoch, ktorých zakladateľom je ministerstvo, a vo verejnoprávnych inštitúciách, patrí podľa tohto zákona hodnostný príplatok. Peňažné náležitosti týchto vojakov upravuje osobitný predpis.4)
(4)
Profesionálnym vojakom, ktorých platové pomery upravujú osobitné predpisy,5) patrí podľa tohto zákona hodnostný príplatok a peňažné náležitosti podľa § 39 až 54. Na výplatu ich platu a vykonanie zrážok z platu sa vzťahujú ustanovenia § 55 až 57.
(5)
Zákon neupravuje poskytovanie peňažných náležitostí vojakom, ktorí vykonávajú mimoriadnu vojenskú službu.6)
§2
(1)
Peňažnými náležitosťami profesionálnych vojakov sú:
a)
služobný príjem,
b)
osobitné príplatky a odmeny,
c)
zahraničný príspevok,
d)
odmena za pohotovosť,
e)
ďalší služobný príjem,
f)
jednorazová peňažná výpomoc,
g)
náhrady pri služobných cestách,
h)
odlučné,
i)
náhrady cestovných výdavkov,
j)
príspevok pri presťahovaní.
(2)
Peňažnými náležitosťami vojakov v základnej službe, náhradnej službe a v zdokonaľovacej službe sú:
a)
služné,
b)
zástupné,
c)
príplatok za velenie,
d)
príplatok za službu v sťažených a zdraviu škodlivých podmienkach.
(3)
Peňažnými náležitosťami žiakov a študentov vojenských škôl sú:
a)
vreckové,
b)
služné,
c)
študijný príspevok,
d)
príplatok za velenie.
DRUHÁ ČASŤ
PEŇAŽNÉ NÁLEŽITOSTI PROFESIONÁLNYCH VOJAKOV
§3 Služobný príjem
(1)
Profesionálnemu vojakovi patrí služobný príjem v rozsahu ustanovenom týmto zákonom.
(2)
Služobný príjem tvorí
a)
funkčný plat,
b)
hodnostný príplatok,
c)
prídavok za výsluhu rokov,
d)
príplatok za riadenie,
e)
príplatok za zastupovanie,
f)
príplatok za výkon zamestnania v noci,
g)
príplatok za výkon zamestnania v sobotu a v nedeľu,
h)
príplatok za výkon zamestnania vo sviatok,
i)
príplatok za výcvik v poľných podmienkach,
j)
príplatok za výkon dozornej, strážnej a poriadkovej služby,
k)
príplatok za bojovú pohotovosť,
l)
príplatok za spravodajskú činnosť,
m)
príplatok leteckému personálu,
n)
príplatok výsadkárom,
o)
osobný príplatok.
§4
Profesionálnemu vojakovi, ktorý spĺňa podmienky ustanovené týmto zákonom, sa poskytujú
a)
osobitné príplatky a odmeny,
b)
zahraničný príspevok,
c)
odmena za pohotovosť.
Funkčný plat
§5
(1)
Profesionálnemu vojakovi patrí funkčný plat, ktorý zodpovedá funkcii, do ktorej bol ustanovený, vymenovaný alebo zvolený7) (ďalej len „ustanovenie do funkcie“), a platovej triede, do ktorej je funkcia zaradená na základe splnenia kvalifikačného predpokladu vzdelania a kvalifikačných požiadaviek vzdelania.
(2)
Charakteristiky platových tried a príklady činností s ich zaradením do platových tried sú uvedené v prílohe č. 1.
(3)
Katalóg funkcií s ich zaradením do platových tried v súlade s charakteristikami platových tried ustanoví a dopĺňa ministerstvo vnútorným predpisom.
(4)
Ak v katalógu funkcia nie je uvedená, zaradí sa profesionálny vojak do platovej triedy porovnaním z hľadiska kvalifikačného predpokladu vzdelania, zložitosti, zodpovednosti a psychickej a fyzickej náročnosti so všeobecnými charakteristikami platových tried uvedenými v prílohe č. 1.
§6
(1)
Profesionálnemu vojakovi ustanovenému do funkcie s plánovanou poddôstojníckou hodnosťou alebo s práporčíckou hodnosťou sa poskytuje funkčný plat podľa prílohy č. 2.
(2)
Profesionálnemu vojakovi ustanovenému do funkcie s plánovanou dôstojníckou hodnosťou alebo s generálskou hodnosťou sa poskytuje funkčný plat podľa prílohy č. 3.
§7
(1)
Funkčné platy uvedené v prílohách č. 2 a 3 sa zvýšia o príslušné percento ustanovené v zákone o štátnom rozpočte Slovenskej republiky na príslušný rok.
(2)
Funkčné platy zvýšené podľa odseku 1 sa zaokrúhľujú na celé desaťkoruny smerom nahor.
§8 Hodnostný príplatok
(1)
Profesionálnemu vojakovi patrí odo dňa prijatia do služobného pomeru hodnostný príplatok podľa skutočne dosiahnutej hodnosti podľa prílohy č. 4.
(2)
Pri vymenovaní profesionálneho vojaka do prvej vojenskej hodnosti práporčík, dôstojník alebo generál alebo pri povýšení patrí nový hodnostný príplatok od prvého dňa kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po dni vymenovania alebo povýšenia; ak je týmto dňom prvý deň kalendárneho mesiaca, od tohto dňa.
§9 Prídavok za výsluhu rokov
(1)
Profesionálnemu vojakovi patrí za čas služby prídavok za výsluhu rokov určený percentuálnou čiastkou zo súčtu funkčného platu a hodnostného príplatku podľa prílohy č. 5.
(2)
Prídavok za výsluhu rokov patrí po dosiahnutí vyššej hranice času služby od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom profesionálny vojak splnil určený čas služby. Ak je týmto dňom prvý deň v mesiaci, patrí prídavok za výsluhu rokov od tohto dňa.
(3)
Určený prídavok za výsluhu rokov sa zaokrúhľuje na celé desaťkoruny smerom nahor.
§10 Čas služby
(1)
Do času služby na priznanie prídavku za výsluhu rokov (ďalej len „čas služby“) sa započítava čas výkonu
a)
povinnej vojenskej služby,8)
b)
ďalšej vojenskej služby.9)
(2)
Do času služby sa započítava aj čas výkonu základnej služby, náhradnej služby, ďalšej služby a výkonu služby vojakov z povolania podľa právnych predpisov platných pred účinnosťou tohto zákona.
(3)
Do času služby sa započítava aj čas rodičovskej dovolenky alebo trvalej starostlivosti o dieťa alebo o deti v rozsahu zodpovedajúcom dĺžke rodičovskej dovolenky platnej v čase tejto starostlivosti podľa osobitných predpisov,10) ak sa žena súčasne nepripravovala na povolanie, a čas osobnej starostlivosti o dlhodobo ťažko zdravotne postihnuté neplnoleté dieťa, ktoré si vyžadovalo mimoriadnu starostlivosť, ak nebolo umiestnené v ústave pre tieto deti, najviac však v celkovom rozsahu šesť rokov.
(4)
Do času služby možno započítať aj čas služobného pomeru vykonaný v ozbrojených zboroch v závislosti od miery jeho využitia na úspešný výkon služby.
§11 Príplatok za riadenie
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý zodpovedá za riadenie podriadených vojakov a zamestnancov alebo za riadenie organizačného systému, patrí podľa náročnosti riadiacej práce a stupňa riadenia príplatok za riadenie podľa prílohy č. 6.
(2)
Príplatky za riadenie profesionálnym vojakom, ktoré nie sú uvedené v prílohe č. 6, ustanoví ministerstvo vnútorným predpisom v závislosti od náročnosti riadiacej práce a stupňa riadenia v rozsahu uvedenom v tejto prílohe.
§12 Príplatok za zastupovanie
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý zastupuje profesionálneho vojaka alebo vedúceho zamestnanca na vyššom stupni riadenia alebo je poverený vykonávať funkciu na vyššom stupni riadenia v plnom rozsahu činnosti dlhšie ako štyri týždne, pričom zastupovanie nie je súčasťou jeho povinností vyplývajúcich zo služobného zaradenia, patrí príplatok za zastupovanie.
(2)
Príplatok za zastupovanie patrí od prvého dňa zastupovania vo výške príplatku za riadenie ustanoveného pre zastupovaného profesionálneho vojaka alebo pre vedúceho zamestnanca.
(3)
Ak patrí profesionálnemu vojakovi príplatok za zastupovanie podľa odseku 2, jeho príplatok za riadenie mu počas zastupovania nepatrí.
§13 Príplatok za výkon zamestnania v noci
(1)
Profesionálnemu vojakovi patrí za každú hodinu výkonu zamestnania v noci príplatok vo výške 20 % z 1/175 súčtu funkčného platu, hodnostného príplatku, prídavku za výsluhu rokov, príplatku za riadenie a príplatkov priznaných mesačnou sumou.
(2)
Za výkon zamestnania v noci sa rozumie zamestnanie v čase od 22. hodiny do 6. hodiny nasledujúceho dňa.
§14 Príplatok za výkon zamestnania v sobotu a v nedeľu
(1)
Profesionálnemu vojakovi patrí za hodinu výkonu zamestnania v sobotu alebo v nedeľu príplatok vo výške 25 % z 1/175 súčtu funkčného platu, hodnostného príplatku, prídavku za výsluhu rokov, príplatku za riadenie a príplatkov priznaných mesačnou sumou.
(2)
Poskytnutie náhradného voľna11) za výkon zamestnania v sobotu a v nedeľu nad ustanovený týždenný čas zamestnania nemá vplyv na výplatu príplatku za výkon zamestnania v sobotu a v nedeľu.
§15 Príplatok za výkon zamestnania vo sviatok
(1)
Profesionálnemu vojakovi patrí za každú hodinu výkonu zamestnania vo sviatok príplatok vo výške 1/175 súčtu funkčného platu, hodnostného príplatku, prídavku za výsluhu rokov, príplatku za riadenie a príplatkov priznaných mesačnou sumou.
(2)
Poskytnutie náhradného voľna11) za výkon zamestnania vo sviatok nad ustanovený týždenný čas zamestnania nemá vplyv na výplatu príplatku za výkon zamestnania vo sviatok.
§16 Príplatok za výcvik v poľných podmienkach
(1)
Profesionálnemu vojakovi bezprostredne vykonávajúcemu výcvik jednotiek do stupňa práporu (oddielu) vrátane a v riadiacej skupine útvaru a zboru patrí pri komplexnom výcviku, takticko-poradovom cvičení s ostrou streľbou, odbornom taktickom cvičení, taktickom cvičení a taktickom cvičení s bojovou streľbou príplatok za výcvik v poľných podmienkach vo výške 400 Sk za každých skončených 24 hodín výcviku v poľných podmienkach.
(2)
Profesionálnemu vojakovi, ktorému patrí príplatok podľa odseku 1, príplatky podľa § 13 až 15 nepatria.
§17 Príplatok za výkon dozornej služby, strážnej služby a poriadkovej služby
(1)
Profesionálnemu vojakovi patrí za výkon dozornej služby, strážnej služby a poriadkovej služby príplatok vo výške 300 Sk za každú službu trvajúcu 24 hodín.
(2)
Za výkon dozornej služby, strážnej služby a poriadkovej služby, ktorá netrvala 24 hodín, príplatok podľa odseku 1 nepatrí.
(3)
Príplatok podľa odseku 1 nepatrí profesionálnemu vojakovi, ktorý dozornú službu vykonáva ako svoju služobnú činnosť a bol ustanovený do funkcie plánovanej na výkon tejto služby.
(4)
Za výkon dozornej služby, strážnej služby a poriadkovej služby patria aj príplatky podľa § 13 až 15.
§18 Príplatok za bojovú pohotovosť
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý vykonáva služobnú činnosť spojenú s ochranou záujmov štátu, plní osobitné úlohy na zabezpečenie brannej pohotovosti štátu a je povinný z dôvodu svojho zaradenia do plánu uvádzania do vyšších stupňov pohotovosti hlásiť svojmu nadriadenému miesto pobytu v čase mimo zamestnania a byť pripravený dostaviť sa na určený signál v určenom čase na určené miesto na plnenie úloh, patrí príplatok vo výške 500 až 2 000 Sk mesačne.
(2)
Výšku príplatku v rámci rozpätia podľa odseku 1 v závislosti od časových noriem ustanoví ministerstvo vnútorným predpisom.
§19 Príplatok za spravodajskú činnosť
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý plní osobitné úlohy na zabezpečenie brannej pohotovosti štátu a plní úlohy vojenského spravodajstva, pri ktorých môže dôjsť k ohrozeniu jeho života alebo zdravia, alebo k iným závažným rizikám, patrí príplatok vo výške 500 až 4 000 Sk mesačne.
(2)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý má priznaný príplatok podľa odseku 1, nepatrí príplatok podľa § 18.
(3)
Okruh činností a výšku príplatku v rámci rozpätia podľa odseku 1 ustanoví pre jednotlivé činnosti ministerstvo vnútorným predpisom.
§20 Príplatok leteckému personálu
(1)
Profesionálnemu vojakovi zaradenému do funkcie výkonného letca, palubného personálu vrátane letového inšpektora a leteckého technika, ktorý plní plán letovej prípravy v príslušnej výcvikovej skupine na určenom type lietadla a spĺňa podmienky bojového použitia, patrí príplatok vo výške 500 až 4000 Sk mesačne.
(2)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý má priznaný príplatok podľa odseku 1, nepatrí osobitný príplatok podľa § 26.
(3)
Výšku príplatku v rámci rozpätia podľa odseku 1 pre jednotlivé činnosti v závislosti od plnenia podmienok plánu letovej prípravy pre jednotlivé výcvikové skupiny, rozdelenia typov lietadiel do kategórií a požiadaviek bojového použitia ustanoví ministerstvo vnútorným predpisom.
§21 Príplatok výsadkárom
(1)
Profesionálnemu vojakovi zaradenému do funkcie výkonného výsadkára patrí príplatok vo výške 500 až 2 000 Sk mesačne.
(2)
Profesionálnemu vojakovi zaradenému do funkcie výkonného výsadkára patrí príplatok za každý skúšobný zoskok padákom vo výške 150 až 500 Sk.
(3)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý má priznaný príplatok podľa odseku 1 alebo 2, nepatrí osobitný príplatok podľa § 26.
(4)
Výšku príplatku v rámci rozpätia podľa odsekov 1 a 2 pre jednotlivé činnosti v závislosti od plnenia podmienok a kritérií plánu výcviku výsadkárov alebo padákových odborníkov letectva, počtu vykonaných zoskokov, sťažených podmienok pri výkone zoskokov a kvalifikácie v padákovej a záchrannej službe letectva ustanoví ministerstvo vnútorným predpisom.
§22 Osobný príplatok
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý dosahuje veľmi dobré výsledky vo výkone služby a kvalitne plní služobné úlohy vo väčšom rozsahu v porovnaní s iným profesionálnym vojakom, možno priznať osobný príplatok až do výšky 60 % priznaného funkčného platu.
(2)
Profesionálnemu vojakovi s plánovanou dôstojníckou hodnosťou alebo s generálskou hodnosťou, ktorého funkcia je zaradená do piatej až ôsmej platovej triedy podľa prílohy č. 3 a je vynikajúci odborník a vo výkone služby dosahuje veľmi dobré výsledky, možno priznať osobný príplatok až do výšky 100 % priznaného funkčného platu.
(3)
Osobný príplatok podľa odseku 2 možno priznať aj profesionálnemu vojakovi, ktorý
a)
plní úlohy vojenského spravodajstva a je vynikajúci odborník,
b)
je mimoriadne talentovaný umelec alebo vrcholový športovec.
(4)
Osobný príplatok sa zaokrúhľuje na celé desaťkoruny smerom nahor.
§23 Príplatok príslušníkom Vojenskej polície
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý plní úlohy vojenského policajta, pri ktorých môže dôjsť k ohrozeniu jeho života alebo zdravia, alebo k iným závažným rizikám, patrí príplatok vo výške 500 až 3 000 Sk mesačne.
(2)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý má priznaný príplatok podľa odseku 1, nepatrí príplatok podľa § 18.
(3)
Okruh činností a výšku príplatku v rámci rozpätia podľa odseku 1, ustanoví pre jednotlivé činnosti ministerstvo vnútorným predpisom.
§24 Príplatok za výkon kontrolnej činnosti
Profesionálnemu vojakovi, ktorého výkon služobnej činnosti je spojený s mimoriadnou psychickou záťažou pri výkone kontrolnej činnosti podľa osobitného predpisu,12) možno poskytnúť príplatok až do výšky 800 Sk mesačne.
§25 Príplatok príslušníkom útvaru rýchleho nasadenia
Profesionálnemu vojakovi, príslušníkovi útvaru rýchleho nasadenia, ktorého výkon služobnej činnosti je spojený s rizikom ohrozenia zdravia alebo života, možno poskytnúť príplatok až do výšky 1 000 Sk mesačne.
§26 Osobitný príplatok za službu v sťažených a zdraviu škodlivých podmienkach
Profesionálnemu vojakovi, ktorý vykonáva službu v sťažených a zdraviu škodlivých podmienkach, patrí príplatok vo výške a za podmienok ustanovených osobitným predpisom.13)
§27 Odmena za pohotovosť
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorému bola nariadená pohotovosť na určenom pracovisku mimo ustanoveného času zamestnania, sa poskytne za celú hodinu tejto pohotovosti odmena vo výške 50 % z 1/175 súčtu funkčného platu, hodnostného príplatku a prídavku za výsluhu rokov.
(2)
Ak je pohotovosť nariadená v deň pracovného pokoja, patrí za celú hodinu tejto pohotovosti odmena vo výške 1/175 súčtu funkčného platu, hodnostného príplatku a prídavku za výsluhu rokov.
(3)
Odmena profesionálnemu vojakovi nepatrí, ak mu veliteľ poskytol v čase troch kalendárnych mesiacov po výkone pohotovosti alebo v inak dohodnutom čase za výkon pohotovosti náhradné voľno.
(4)
Za výkon služby v čase nariadenej pohotovosti patrí profesionálnemu vojakovi služobný príjem. Odmena za pohotovosť v tomto prípade nepatrí.
§28 Odmeny
Profesionálnemu vojakovi možno udeliť odmenu
a)
za splnenie mimoriadnych alebo osobitne významných služobných úloh,
b)
za pracovné zásluhy pri dosiahnutí 50 rokov veku a prvého skončenia služobného pomeru po nadobudnutí nároku na starobný alebo na invalidný dôchodok až do výšky súčtu funkčného platu, hodnostného príplatku, prídavku za výsluhu rokov a príplatkov priznaných mesačnou sumou.
§29 Podmienky nároku na ďalší služobný príjem
(1)
Profesionálnemu vojakovi patrí ďalší služobný príjem v každom polroku kalendárneho roku za predpokladu, že služobný pomer trval v príslušnom polroku aspoň štyri mesiace, ak nie je ďalej ustanovené inak.
(2)
Na účely poskytnutia ďalšieho služobného príjmu sa za trvanie služobného pomeru nepovažuje čas
a)
rodičovskej dovolenky,
b)
dovolenky bez nároku na peňažné náležitosti,
c)
prerušenia výkonu profesionálnej služby,
d)
pozbavenia výkonu funkcie,
e)
neospravedlnenej neprítomnosti v službe.
(3)
Nárok na ďalší služobný príjem v prvom polroku nevznikne profesionálnemu vojakovi, ktorý služobný pomer skončí do 31. mája príslušného roku. Nárok na ďalší služobný príjem v druhom polroku nevznikne profesionálnemu vojakovi, ktorý skončí služobný pomer do 30. novembra príslušného roku.
(4)
Nárok na ďalší služobný príjem v danom polroku nevznikne profesionálnemu vojakovi, ktorý bol v tomto období hodnotený ako
a)
nespôsobilý na výkon zastávanej funkcie,14)
b)
nespôsobilý na výkon profesionálnej služby.15)
§30 Výška a splatnosť ďalšieho služobného príjmu
(1)
Výšku ďalšieho služobného príjmu určí percentuálnym podielom zo súčtu funkčného platu, hodnostného príplatku, prídavku za výsluhu rokov a príplatkov priznaných mesačnou sumou zákon o štátnom rozpočte Slovenskej republiky.
(2)
Ďalší služobný príjem za prvý polrok kalendárneho roku je splatný spolu so služobným príjmom za mesiac jún a za druhý polrok kalendárneho roku spolu so služobným príjmom za mesiac november.
(3)
Ak profesionálnemu vojakovi vznikne nárok na výplatu ďalšieho služobného príjmu v druhom polroku kalendárneho roku až v mesiaci december, je ďalší služobný príjem splatný spolu so služobným príjmom za tento mesiac.
§31 Kvalifikačné predpoklady a kvalifikačné požiadavky na výkon funkcie
(1)
Kvalifikačné predpoklady vzdelania potrebné na výkon funkcie sú uvedené v prílohe č. 1. Kvalifikačné požiadavky na výkon funkcie môže ministerstvo ustanoviť v katalógu funkcií (§ 5).
(2)
Ak profesionálny vojak nespĺňa ustanovený kvalifikačný predpoklad úplného stredného vzdelania, zaradí sa do prvej platovej triedy podľa prílohy č. 2.
(3)
Ak profesionálny vojak nespĺňa ustanovený kvalifikačný predpoklad vysokoškolského vzdelania, zaradí sa do prvej platovej triedy podľa prílohy č. 3.
§32 Výnimočné zaradenie do platovej triedy
(1)
Profesionálneho vojaka, ktorý nespĺňa kvalifikačný predpoklad vzdelania o jeden stupeň, možno výnimočne zaradiť do príslušnej platovej triedy, ak
a)
dlhodobo vykonáva funkciu v príslušnom odbore a je starší ako 45 rokov alebo
b)
začal štúdium, ktorého absolvovaním si doplní predpísané vzdelanie, a riadne pokračuje v štúdiu.
(2)
Profesionálneho vojaka, ktorý plní úlohy vojenského spravodajstva a je vynikajúci odborník, alebo profesionálneho vojaka, ktorý je mimoriadne talentovaný umelec alebo vrcholový športovec, možno zaradiť do platovej triedy, pre ktorú nespĺňa kvalifikačný predpoklad vzdelania.
§33 Zaradenie do platovej triedy pri prijatí do služobného pomeru
(1)
Ak je do služobného pomeru prijatý vojak, ktorý získal úplné stredné vzdelanie, patrí mu funkčný plat druhej platovej triedy podľa prílohy č. 2.
(2)
Ak je do služobného pomeru prijatý vojak, ktorý skončil vysokoškolské štúdium, patrí mu funkčný plat prvej platovej triedy podľa prílohy č. 3.
(3)
Funkčný plat podľa odseku 1 alebo 2 patrí odo dňa prijatia do služobného pomeru až do dňa prevzatia funkcie, do ktorej bol profesionálny vojak ustanovený, najdlhšie však do konca mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom došlo k prijatiu do služobného pomeru.
(4)
Čas ustanovený v odseku 3 sa predlžuje o dni neschopnosti výkonu služby pre chorobu, zranenie alebo pre úraz profesionálneho vojaka.
(5)
Po prevzatí novej funkcie patrí profesionálnemu vojakovi funkčný plat z novej funkcie dňom prevzatia tejto funkcie.
(6)
Funkčný plat z predchádzajúcej funkcie patrí profesionálnemu vojakovi do prevzatia novej funkcie, najneskôr však do konca mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom funkciu odovzdal. Tento čas sa predlžuje o dni neschopnosti výkonu služby pre chorobu, zranenie alebo pre úraz profesionálneho vojaka.
§34 Služobný príjem pri personálnych opatreniach
(1)
Služobným príjmom pri personálnych opatreniach sa na účely tohto zákona rozumie súčet naposledy priznaného funkčného platu, hodnostného príplatku, prídavku za výsluhu rokov, príplatku za riadenie a príplatkov priznaných mesačnou sumou.
(2)
Služobný príjem podľa odseku 1 patrí profesionálnemu vojakovi pri odvolaní z funkcie pred
a)
ustanovením do inej funkcie,
b)
prepustením zo služobného pomeru,
c)
vyslaním na štúdium v dennej forme,
d)
prerušením profesionálnej služby,
e)
zaradením do personálnej zálohy.
(3)
Služobný príjem podľa odseku 1 patrí profesionálnym vojakom uvedeným v odseku 2 od prvého dňa kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom došlo ku skončeniu výkonu predchádzajúcej funkcie, až do dňa účinnosti personálneho opatrenia, najviac však počas troch kalendárnych mesiacov.
(4)
Služobný príjem podľa odseku 1 patrí profesionálnej vojačke, ktorej bol prerušený výkon funkcie z dôvodu tehotenstva. Služobný príjem patrí od prvého dňa kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom došlo k prerušeniu výkonu funkcie, až do dňa nástupu na rodičovskú dovolenku.
§35 Služobný príjem pri dočasnom pozbavení výkonu funkcie
(1)
Ak bol profesionálny vojak dočasne pozbavený výkonu funkcie,16) patrí mu dňom pozbavenia výkonu 50 % zo súčtu naposledy priznaného funkčného platu, hodnostného príplatku a prídavku za výsluhu rokov (ďalej len „krátený služobný príjem“).
(2)
Krátený služobný príjem podľa odseku 1 sa zvyšuje o 10 % na každé vyživované dieťa,17) najviac však do výšky 80 %.
(3)
Krátený služobný príjem podľa odseku 1 nesmie byť nižší ako minimálna mzda ustanovená osobitným predpisom.18)
(4)
Ak bolo dočasné pozbavenie výkonu funkcie zrušené ako neodôvodnené, doplatí sa profesionálnemu vojakovi rozdiel, o ktorý sa mu služobný príjem krátil.
(5)
Ak po dočasnom pozbavení funkcie nasleduje bezprostredne prepustenie zo služobného pomeru, patrí profesionálnemu vojakovi krátený služobný príjem až do dňa prepustenia zo služobného pomeru.
§36 Služobný príjem pri prerušení výkonu funkcie pri vojensko-odbornej nespôsobilosti
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý bol hodnotený ako nespôsobilý na výkon zastávanej funkcie14) a nebolo rozhodnuté o jeho ďalšom ustanovení do funkcie, patrí od prvého dňa kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom bolo o jeho zaradení do personálnej zálohy rozhodnuté, naposledy priznaný funkčný plat, hodnostný príplatok a prídavok za výsluhu rokov.
(2)
Rovnako sa postupuje aj v prípade profesionálneho vojaka, ktorý bol hodnotený ako nespôsobilý na výkon profesionálnej služby15) a súčasne nebolo rozhodnuté o jeho prepustení z výkonu profesionálnej služby.
§37 Služobný príjem počas štúdia v kurzoch
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý bol vyslaný na štúdium v dennej forme do kurzu na území Slovenskej republiky, patrí počas štúdia služobný príjem podľa § 34 ods. 1.
(2)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý bol vyslaný na štúdium v dennej forme do kurzu v zahraničí, patrí počas štúdia
a)
funkčný plat, ktorý sa mu poskytoval za výkon funkcie, do ktorej bol naposledy ustanovený a ktorú vykonával pred vyslaním na štúdium,
b)
hodnostný príplatok,
c)
prídavok za výsluhu rokov.
(3)
Súčet funkčného platu, hodnostného príplatku a prídavku za výsluhu rokov podľa odseku 2 sa delí na korunovú časť a valutovú časť. Korunovú časť tvorí 64 % súčtu. Po odpočítaní všetkých zákonných zrážok sa táto časť služobného príjmu vypláca v Slovenskej republike. Valutovú časť tvorí 36 % služobného príjmu podľa odseku 2. Po vynásobení platovou reláciou, ktorú oznamuje Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky v Zbierke zákonov Slovenskej republiky, sa táto časť vypláca v zahraničí po celý čas štúdia vo valute určenej pre príslušnú krajinu štúdia.
(4)
Služobný príjem podľa odseku 2 sa profesionálnemu vojakovi vypláca dňom vyslania na štúdium do zahraničia do dňa skončenia pobytu v krajine štúdia.
§38 Služobný príjem počas väzby
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý bol na základe rozhodnutia súdu vzatý do väzby, sa dňom vzatia do väzby zastavuje výplata služobného príjmu.
(2)
Ak súd rozhodol o oslobodení profesionálneho vojaka spod obžaloby19) alebo ak došlo k zastaveniu trestného stíhania20) takéhoto vojaka, patrí vojakovi odo dňa vzatia do väzby služobný príjem priznaný z naposledy vykonávanej funkcie.
§39 Jednorazová peňažná výpomoc
(1)
Minister obrany Slovenskej republiky môže v mimoriadnych, osobitne odôvodnených prípadoch priznať profesionálnemu vojakovi na jeho žiadosť jednorazovú nenávratnú peňažnú výpomoc až do výšky 100 000 Sk na prekonanie prechodnej, ním nezavinenej ťaživej sociálnej situácie.
(2)
Postup pri podávaní žiadosti a priznaní jednorazovej peňažnej výpomoci ustanoví ministerstvo vnútorným predpisom.
§40 Náhrady pri služobných cestách
Profesionálnemu vojakovi vyslanému na služobnú cestu21) sa poskytuje
a)
náhrada preukázaných cestovných výdavkov,
b)
náhrada preukázaných výdavkov za ubytovanie,
c)
stravné,
d)
náhrada preukázaných potrebných vedľajších výdavkov,
e)
náhrada preukázaných cestovných výdavkov za cesty na návštevu rodiny.
§41 Náhrada preukázaných cestovných výdavkov
Náhrada cestovných výdavkov sa poskytne profesionálnemu vojakovi pri služobnej ceste podľa určených prepravných nárokov v preukázanej výške.
§42 Náhrada preukázaných výdavkov za ubytovanie
(1)
Profesionálnemu vojakovi sa pri služobnej ceste poskytuje bezplatné ubytovanie vo vojenských ubytovacích zariadeniach.
(2)
Ak sa profesionálnemu vojakovi nemohlo poskytnúť v mieste plnenia služobných úloh bezplatné ubytovanie, patrí mu náhrada preukázaných výdavkov za ubytovanie.
§43 Stravné
(1)
Profesionálnemu vojakovi patrí za každý kalendárny deň služobnej cesty stravné vo výške ustanovenej osobitným predpisom.22)
(2)
Ak má profesionálny vojak na služobnej ceste zabezpečené celodenné bezplatné stravovanie, stravné sa neposkytuje. Ak má profesionálny vojak bezplatné stravovanie zabezpečené čiastočne, celodenné stravné sa úmerne kráti.
(3)
Stravné sa neposkytuje
a)
pri služobnej ceste trvajúcej menej ako 5 hodín,
b)
pri vyslaní profesionálneho vojaka na preventívnu rehabilitáciu,
c)
pri vyslaní profesionálneho vojaka na odborné vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie,
d)
tomu profesionálnemu vojakovi, ktorý má nárok na naturálne stravovanie alebo na bezplatný odber stravy, alebo na peňažnú náhradu za nedodanú stravu a nepreukáže sa potvrdením, že bol zo stravovania odhlásený,
e)
pri služobnej ceste vo verejnom záujme alebo v záujme iných organizácií, ktoré stravné hradia zo svojich prostriedkov,
f)
za dni neoprávneného predĺženia služobnej cesty,
g)
za čas neospravedlnenej neprítomnosti v službe počas služobnej cesty,
h)
za dni udelenej dovolenky počas služobnej cesty,
i)
počas športových zájazdov,
j)
za čas strávený na služobnej ceste v obci pobytu profesionálneho vojaka.
§44 Náhrada preukázaných potrebných vedľajších výdavkov
Náhrada výdavkov, ktoré profesionálny vojak musí vynaložiť v záujme splnenia služobných úloh na služobnej ceste, patrí v preukázanej výške.
§45 Náhrada preukázaných cestovných výdavkov za cesty na návštevu rodiny
Profesionálnemu vojakovi na služobnej ceste, ktorá trvá viac ako sedem po sebe nasledujúcich kalendárnych dní, patrí náhrada preukázaných cestovných výdavkov podľa prepravných nárokov za cesty na návštevu rodiny do obce pobytu rodiny a späť, a to jedenkrát za každý týždeň.
§46 Náhrady výdavkov pri služobných cestách a pri cestách do škôl a kurzov v zahraničí
Na poskytovanie náhrad pri zahraničných služobných cestách a náhrad pri vyslaní na štúdium do školy alebo do kurzu v zahraničí sa vzťahujú ustanovenia § 41 až 45, ak nie je ďalej ustanovené inak.
§47 Stravné pri zahraničnej služobnej ceste
(1)
Za každý kalendárny deň zahraničnej služobnej cesty mimo územia Slovenskej republiky a za každý kalendárny deň, v ktorom zahraničná služobná cesta mimo územia Slovenskej republiky trvá dlhšie ako 12 hodín, sa profesionálnemu vojakovi poskytuje stravné v cudzej mene vo výške podľa osobitného predpisu.23)
(2)
Ak zahraničná služobná cesta mimo územia Slovenskej republiky trvá v kalendárnom dni 12 hodín a menej alebo ak trvá celkovo 12 hodín a menej, poskytuje sa profesionálnemu vojakovi stravné v cudzej mene
a)
vo výške 10 % dennej sadzby stravného podľa odseku 1, ak služobná cesta trvá do 3 hodín,
b)
vo výške 25 % dennej sadzby stravného podľa odseku 1, ak služobná cesta trvá od 3 do 6 hodín,
c)
vo výške 50 % dennej sadzby stravného podľa odseku 1, ak služobná cesta trvá od 6 do 12 hodín.
(3)
Ak má profesionálny vojak na zahraničnej služobnej ceste zabezpečené celodenné bezplatné stravovanie, stravné sa neposkytuje. Ak má bezplatné stravovanie zabezpečené čiastočne, znižuje sa suma stravného pri poskytnutí raňajok o 30 %, obeda o 40 % a večere o 30 % z dennej sadzby stravného určenej podľa odseku 1.
(4)
Ak sú pri zahraničnej služobnej ceste v cene za ubytovanie preukázateľne zahrnuté aj výdavky za raňajky, poskytne sa profesionálnemu vojakovi stravné v cudzej mene znížené o 15 % stravného určeného podľa odseku 1 alebo 2.
§48 Vreckové
(1)
Profesionálnemu vojakovi pri zahraničnej služobnej ceste možno poskytnúť popri náhrade preukázaných potrebných vedľajších výdavkov poskytnutých podľa § 44 vreckové v cudzej mene do výšky 40 % stravného určeného podľa § 47 ods. 1 alebo 2.
(2)
Ak vreckové poskytne iná organizácia alebo zahraničná strana, vreckové sa neposkytuje, a to bez ohľadu na jeho výšku.
§49 Vylúčenie súbehu náhrad poskytovaných v slovenskej a cudzej mene
(1)
Pri zahraničnej služobnej ceste patrí profesionálnemu vojakovi za čas služobnej cesty na území Slovenskej republiky stravné v slovenskej mene v rozsahu a za podmienok podľa § 43.
(2)
Pri zahraničnej služobnej ceste, ktorá sa začína na území Slovenskej republiky, je rozhodujúcim časom pre výplatu náhrad poskytovaných v cudzej mene prechod štátnej hranice Slovenskej republiky a pri leteckej preprave odlet a prílet lietadla podľa letového poriadku.
(3)
Pri zahraničnej služobnej ceste, ktorá sa začína v zahraničí, je rozhodujúcim časom pre výplatu náhrad poskytovaných v cudzej mene začiatok služobnej cesty.
§50 Náhrady pri vzniku služobného pomeru, premiestnení a presťahovaní
Profesionálnemu vojakovi sa pri prijatí do služobného pomeru alebo pri premiestnení spojenom so zmenou sídla stálej posádky a pri splnení podmienok ustanovených týmto zákonom poskytuje
a)
náhrada pri služobnej ceste do sídla stálej posádky,
b)
čiastočná náhrada výdavkov vzniknutých v dôsledku odlúčenia od rodiny po prijatí alebo po premiestnení (ďalej len „odlučné“),
c)
náhrada cestovných výdavkov,
d)
príspevok pri presťahovaní.
§51 Náhrady pri služobnej ceste do sídla stálej posádky
(1)
Profesionálnemu vojakovi sa za dni služobnej cesty do sídla stálej posádky poskytujú náhrady podľa § 40.
(2)
Stravné sa poskytne za deň príchodu do sídla stálej posádky vždy až do 24. hodiny tohto dňa.
§52 Odlučné
(1)
Ženatému profesionálnemu vojakovi (vydatej vojačke), osamelému profesionálnemu vojakovi (vojačke), ktorý žije v domácnosti aspoň s jedným rodinným príslušníkom, ktorý je uznaný za osobu ním vyživovanú podľa osobitného predpisu24) (ďalej len „ženatý profesionálny vojak“), sa pri vzniku služobného pomeru alebo po premiestnení poskytne odlučné, ak
a)
jeho manželka (manžel) alebo vyživovaná osoba24) má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a žije s profesionálnym vojakom v domácnosti mimo sídla stálej posádky len preto, že mu v sídle stálej posádky nebol pridelený primeraný byt,
b)
si podal najneskôr do 30 dní odo dňa príchodu do sídla stálej posádky alebo uzavretia manželstva žiadosť o pridelenie bytu a prihlášku na odlučné,
c)
nie je možný denný návrat verejnou osobnou dopravou na dráhe25) alebo verejnou pravidelnou autobusovou dopravou26) do obce pobytu rodiny preto, že vzdialenosť sídla stálej posádky od obce pobytu je väčšia ako 60 km alebo záujem výkonu služby denný návrat vylučuje,
d)
pridelený primeraný byt alebo výmenu bytu neodmietol.
(2)
Profesionálnemu vojakovi sa pri splnení ustanovených podmienok poskytne odlučné za každý deň vo výške 70 % celodenného stravného podľa § 43 po celý čas odlúčeného pobytu od rodiny.
(3)
Pri súbehu nárokov na stravné a odlučné sa stravné kráti o patriace odlučné. Ak je odlučné vyššie ako stravné, stravné sa nevypláca. Odlučné sa pritom vypláca v nezmenenej výške.
(4)
Výška odlučného sa zaokrúhľuje na celé desaťkoruny smerom nahor.
(5)
Odlučné sa profesionálnemu vojakovi neposkytuje
a)
za čas dovolenky bez ohľadu na miesto pobytu,
b)
pri poskytnutí celodenného bezplatného stravovania s výnimkou bezplatného poskytnutia časti celodennej stravy, keď sa odlučné kráti pri poskytnutí raňajok o 30 %, obeda o 40 %, večere o 30 % odlučného,
c)
za kalendárne dni domáceho liečenia a za dni študijného alebo služobného voľna, keď sa zdržiaval v obci pobytu,
d)
za kalendárne dni opustenia sídla stálej posádky s výnimkou odlučného za deň odchodu zo sídla stálej posádky a za deň príchodu do sídla stálej posádky, ak v tieto dni na základe rozkazu skončil alebo nastúpil výkon nepretržitej zmeny alebo vykonával zamestnanie,
e)
za kalendárne dni strávené v sídle stálej posádky mimo času zamestnania ustanoveného denným poriadkom, ak nebolo v týchto dňoch nariadené zamestnanie nadčas alebo služobná pohotovosť,
f)
odo dňa nasledujúceho po dni, keď sa nasťahoval do prideleného bytu v sídle stálej posádky,
g)
odo dňa vzatia do väzby,
h)
pri premiestnení odo dňa nasledujúceho po dni odchodu do sídla novej stálej posádky,
i)
odo dňa nasledujúceho po dni prepustenia z profesionálnej služby alebo po dni úmrtia,
j)
odo dňa odmietnutia prideleného bytu alebo výmeny bytu,
k)
za čas neospravedlnenej neprítomnosti v službe,
l)
počas služobnej cesty do obce pobytu odo dňa nasledujúceho po príchode do obce pobytu do dňa, ktorý predchádza dňu odchodu,
m)
odo dňa nasledujúceho po dni nadobudnutia právoplatnosti súdneho rozhodnutia o rozvedení manželstva, ak mu nebolo zverené do trvalej starostlivosti aspoň jedno nezaopatrené dieťa,
n)
odo dňa nástupu zahraničnej služobnej cesty až do dňa návratu z nej.
§53 Náhrady cestovných výdavkov
Ženatému profesionálnemu vojakovi (vydatej vojačke), ktorému sa vypláca odlučné, sa poskytuje aj náhrada oprávnených preukázaných cestovných výdavkov podľa prepravného nároku na návštevu odlúčenej rodiny, a to jedenkrát za každý týždeň.
§54 Príspevok pri presťahovaní
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý sa sťahuje do bytu v sídle stálej posádky podľa potrieb ozbrojených síl, patrí na úhradu výdavkov spojených s úpravou bytu a sťahovaním príspevok pri presťahovaní vo výške 1 300 Sk na každú izbu, kuchyňu a príslušenstvo.27)
(2)
Ak sa profesionálny vojak sťahuje do bytu v novostavbe alebo do adaptovaného bytu, vyplatí sa mu príspevok pri presťahovaní v polovičnej výmere uvedených súm.
(3)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý sa sťahuje do vlastného rodinného domu alebo do bytu v osobnom vlastníctve, patrí príspevok pri presťahovaní iba na jeden byt a v ňom najviac na päť izieb, jednu kuchyňu a jedno príslušenstvo.
§55 Výplata služobného príjmu
(1)
Služobný príjem patrí profesionálnemu vojakovi za celý kalendárny mesiac.
(2)
Ak profesionálny vojak nevykonával službu celý kalendárny mesiac, patrí mu pomerná časť služobného príjmu za každý kalendárny deň, keď vykonával službu. Čas riadnej dovolenky, osobitnej dovolenky a krátkej dovolenky28) sa na účely tohto zákona považuje za výkon služby.
(3)
Profesionálnemu vojakovi služobný príjem nepatrí za dni jeho neospravedlnenej neprítomnosti v zamestnaní.
(4)
Služobný príjem je splatný pozadu za mesačné obdobie.
(5)
Na žiadosť profesionálneho vojaka sa mu musí služobný príjem splatný počas riadnej dovolenky a vyslania na služobnú cestu vyplatiť pred nástupom riadnej dovolenky alebo služobnej cesty.
(6)
Pri skončení služobného pomeru sa profesionálnemu vojakovi na jeho písomnú žiadosť vyplatia peňažné náležitosti splatné za mesačné obdobie v deň skončenia služobného pomeru. Ak to technika výpočtu služobného príjmu neumožňuje, poskytne sa mu primeraný preddavok.
§56 Spôsob výplaty služobného príjmu
(1)
Služobný príjem sa vypláca profesionálnym vojakom v peniazoch.
(2)
Služobný príjem sa vypláca v čase zamestnania. Ak si profesionálny vojak nemôže z vážnych dôvodov prevziať služobný príjem alebo ak je odvelený, musí mu zamestnávateľ zabezpečiť odoslanie služobného príjmu v deň ustanovený na jeho výplatu na svoje náklady, ak sa nedohodnú inak.
(3)
Na žiadosť profesionálneho vojaka sa mu musia pri mesačnom vyúčtovaní služobného príjmu predložiť na nahliadnutie doklady, na ktorých základe sa mu služobný príjem vypočítal.
(4)
Profesionálny vojak môže na prevzatie služobného príjmu písomne splnomocniť inú osobu.
(5)
Na žiadosť profesionálneho vojaka sa mu musí výplata služobného príjmu po vykonaní prípadných zrážok podľa osobitných predpisov alebo ním určená suma zo služobného príjmu poukázať na jeho účet v banke.
§57 Zrážky zo služobného príjmu
Zrážky zo služobného príjmu možno vykonať len na základe dohody o zrážkach zo služobného príjmu. Inak sa zo služobného príjmu zráža len
a)
preddavok na daň,
b)
sumy postihnuté výkonom rozhodnutia nariadeným súdom, orgánom štátnej správy alebo iným orgánom splnomocneným na to zákonom,
c)
peňažné tresty (pokuty), ako aj náhrady uložené profesionálnemu vojakovi vykonateľným rozhodnutím príslušných orgánov,
d)
preplatky na dávkach nemocenského poistenia, ak je profesionálny vojak v služobnom pomere povinný ich vrátiť na základe vykonateľného rozhodnutia podľa osobitných predpisov,29)
e)
neprávom prijaté sumy dávok sociálneho zabezpečenia, ak je ich profesionálny vojak povinný vrátiť na základe vykonateľného rozhodnutia podľa predpisov o sociálnom zabezpečení,30)
f)
nevyúčtovaný preddavok na náhrady cestovných výdavkov,
g)
náborové a iné príspevky, ktoré sa profesionálnemu vojakovi vyplatili v nábore a ktoré je podľa osobitných predpisov povinný vrátiť,
h)
sumy rodičovského príspevku, ktoré je profesionálny vojak povinný vrátiť na základe vykonateľného rozhodnutia podľa osobitného predpisu,
i)
neprávom prijatá podpora v nezamestnanosti alebo jej zvýšenie, alebo ako preddavok poskytnuté hmotné zabezpečenie, ak je profesionálny vojak povinný ho vrátiť na základe vykonateľného rozhodnutia podľa osobitného predpisu,
j)
poistné na zdravotné poistenie, nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a príspevok na poistenie v nezamestnanosti,
k)
vyplatený služobný príjem za čas čerpania riadnej dovolenky, na ktorú profesionálnemu vojakovi nevznikol nárok.
TRETIA ČASŤ
PEŇAŽNÉ NÁLEŽITOSTI VOJAKOV V ZÁKLADNEJ SLUŽBE, NÁHRADNEJ SLUŽBE A ZDOKONAĽOVACEJ SLUŽBE
§58 Služné
(1)
Vojakovi v základnej službe, náhradnej službe a zdokonaľovacej službe patrí počas výkonu tejto služby služné podľa dosiahnutej hodnosti podľa prílohy č. 7.
(2)
Služné sa vypláca v bežnom mesiaci.
§59 Zástupné
(1)
Vojakovi v základnej službe alebo v náhradnej službe, ktorý vykonáva dlhšie ako jeden mesiac funkciu plánovanú pre profesionálneho vojaka alebo pre občianskeho zamestnanca, patrí odo dňa prevzatia funkcie až do jej odovzdania zástupné.
(2)
Zástupné sa vypláca mesačne v sume
a)
200 Sk, ak je funkcia
1.
plánovaná pre profesionálneho vojaka s poddôstojníckou alebo s práporčíckou hodnosťou, zaradená do prvej a druhej platovej triedy,
2.
plánovaná pre občianskeho zamestnanca, zaradená do štvrtej platovej triedy,31)
b)
400 Sk, ak je funkcia
1.
plánovaná pre profesionálneho vojaka s poddôstojníckou alebo s práporčíckou hodnosťou, zaradená do tretej až šiestej platovej triedy,
2.
plánovaná pre občianskeho zamestnanca, zaradená do piatej až siedmej platovej triedy,31)
c)
600 Sk, ak je funkcia
1.
plánovaná pre profesionálneho vojaka s dôstojníckou hodnosťou,
2.
plánovaná pre občianskeho zamestnanca, zaradená do ôsmej alebo do vyššej platovej triedy.31)
(3)
Zástupné sa vypláca ako doplatok za predchádzajúci kalendárny mesiac alebo za časť kalendárneho mesiaca pri pravidelnej výplate služného.
§60 Príplatok za velenie
(1)
Vojakovi v základnej službe alebo v náhradnej službe, ktorý vykonáva dlhšie ako jeden mesiac veliteľskú funkciu, patrí odo dňa prevzatia funkcie až do jej odovzdania príplatok za velenie.
(2)
Príplatok za velenie sa poskytuje mesačne vo výške podľa zaradenia funkcie na stupeň velenia
a)
800 Sk, ak je funkcia zaradená na stupeň velenia družstvu,
b)
1 500 Sk, ak je funkcia zaradená na stupeň velenia čate a vyšší stupeň velenia.
(3)
Vojakovi v základnej službe alebo v náhradnej službe, ktorému patrí príplatok za velenie podľa odseku 1, nepatrí zástupné podľa § 59.
(4)
Príplatok za velenie sa vypláca ako doplatok za predchádzajúci kalendárny mesiac alebo za časť kalendárneho mesiaca pri pravidelnej výplate služného.
§61 Príplatok za službu v sťažených a zdraviu škodlivých podmienkach
(1)
Vojakovi v základnej službe, náhradnej službe a zdokonaľovacej službe, ktorý vykonáva službu v sťažených a zdraviu škodlivých podmienkach, patrí príplatok za podmienok ustanovených osobitným predpisom.13)
(2)
Príplatok za službu v sťažených a zdraviu škodlivých podmienkach sa vypláca za uplynulý kalendárny mesiac pri pravidelnej výplate služného.
§62 Výplata a zrážky peňažných náležitostí
(1)
Peňažné náležitosti podľa § 58 až 61 sa vojakovi v základnej službe, náhradnej službe a zdokonaľovacej službe vyplácajú v peniazoch v čase zamestnania.
(2)
Z peňažných náležitostí podľa § 58 až 61 možno zraziť najviac jednu tretinu na úhradu
a)
pohľadávky na základe dohody uzavretej s vojakom v základnej službe, náhradnej službe a zdokonaľovacej službe,
b)
sumy postihnutej výkonom rozhodnutia nariadeným súdom, orgánom štátnej správy alebo iným orgánom splnomocneným na to zákonom,
c)
peňažného trestu (pokuty) uloženého vykonateľným rozhodnutím príslušných orgánov.
§63 Peňažné náležitosti počas väzby
(1)
Ak bol vojak v základnej službe, náhradnej službe alebo v zdokonaľovacej službe na základe rozhodnutia súdu vzatý do väzby, peňažné náležitosti podľa § 58 až 61 mu nepatria.
(2)
Ak súd rozhodol o oslobodení vojaka uvedeného v odseku 1 spod obžaloby19) alebo ak došlo k zastaveniu trestného stíhania20) takéhoto vojaka, patria mu odo dňa vzatia do väzby peňažné náležitosti podľa § 58 až 61.
(3)
Vojakovi uvedenému v odseku 1, ktorý je vo výkone trestu odňatia slobody vo vojenskom nápravnom útvare, sa odo dňa nástupu trestu až do dňa preradenia do kategórie polepšujúcich sa vypláca mesačne služné vo výške 100 Sk. Po preradení do kategórie polepšujúcich sa vypláca sa mesačné služné vo výške 200 Sk.
ŠTVRTÁ ČASŤ
PEŇAŽNÉ NÁLEŽITOSTI ŽIAKOV A ŠTUDENTOV VOJENSKÝCH ŠKÔL
§64 Žiaci vojenských škôl
(1)
Žiakovi vojenskej školy, ktorý nie je vojakom v prípravnej službe, patrí vreckové vo výške 150 Sk mesačne.
(2)
Žiakovi, ktorý počas štúdia vo vojenskej škole nastúpil výkon základnej služby alebo náhradnej služby, patrí počas výkonu tejto služby služné podľa § 58.
(3)
Žiakovi vojenskej školy možno zvýšiť vreckové alebo služné až o 300 Sk mesačne podľa dosahovaných výsledkov v štúdiu a vojenskom výcviku.
(4)
Podrobnosti o podmienkach a spôsobe výplaty vreckového žiakom vojenských škôl ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá ministerstvo.
Študenti vojenských vysokých škôl
§65
(1)
Študentovi vojenskej vysokej školy, ktorý študuje v dennej forme štúdia a počas štúdia vykonáva základnú službu, náhradnú službu alebo prípravnú službu, sa počas štúdia poskytuje
a)
služné podľa dosiahnutej hodnosti, ktoré sa po vykonaní základnej služby alebo náhradnej služby zvyšuje o 200 Sk mesačne,
b)
študijný prídavok podľa dosahovaných výsledkov v štúdiu a vojenskom výcviku až do výšky 1 000 Sk mesačne,
c)
pri zaradení do funkcie veliteľa školskej čaty príplatok za velenie podľa § 60 ods. 2 písm. b), ak výkon tejto funkcie trvá nepretržite najmenej jeden mesiac.
(2)
Študentovi vojenskej vysokej školy, ktorý sa pripravuje na funkciu výkonného letca, sa služné zvyšuje od prvého dňa kalendárneho mesiaca, v ktorom sa začala letová príprava, o
a)
200 Sk mesačne v prvom a druhom ročníku štúdia,
b)
300 Sk mesačne v treťom ročníku štúdia a vo vyšších ročníkoch štúdia.
§66
(1)
Profesionálny vojak, ktorý bol na základe rozhodnutia ministerstva vyslaný na štúdium v dennej forme štúdia vrátane dennej formy štúdia v zahraničí, má počas štúdia nárok na
a)
funkčný plat, ktorý sa mu poskytoval za výkon funkcie, do ktorej bol naposledy ustanovený a ktorú vykonával pred vyslaním na štúdium,
b)
hodnostný príplatok,
c)
prídavok za výsluhu rokov.
(2)
Študentovi vojenskej vysokej školy alebo profesionálnemu vojakovi, ktorý bol vyslaný na štúdium v dennej forme štúdia do školy v zahraničí, sa súčet služného, študijného prídavku a príplatku za velenie podľa § 65 alebo súčet funkčného platu, hodnostného príplatku a prídavku za výsluhu rokov podľa odseku 1 delí na korunovú časť a valutovú časť. Korunovú časť tvorí 64 % súčtu príjmu. Po odpočítaní všetkých zákonných zrážok sa táto časť príjmu vypláca v Slovenskej republike. Valutovú časť tvorí 36 % súčtu príjmu. Po vynásobení platovou reláciou, ktorú oznamuje Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky v Zbierke zákonov Slovenskej republiky, sa táto časť vypláca v zahraničí po celý čas štúdia vo valute určenej pre príslušnú krajinu štúdia.
§67
(1)
Ak bol žiak alebo študent vojenskej školy na základe rozhodnutia súdu vzatý do väzby, peňažné náležitosti podľa § 65 a 66 mu nepatria.
(2)
Ak súd rozhodol o oslobodení žiaka alebo študenta vojenskej školy spod obžaloby19) alebo ak došlo k zastaveniu trestného stíhania,20) patria mu odo dňa vzatia do väzby peňažné náležitosti podľa § 65 a 66.
§68 Splatnosť, výplata a zrážky peňažných náležitostí
(1)
Peňažné náležitosti poskytované podľa § 64 a 65 sú splatné v bežnom mesiaci.
(2)
Peňažné náležitosti poskytované podľa § 66 sú splatné za uplynulý mesiac.
(3)
Pri zrážkach z peňažných náležitostí žiakov a študentov vojenských škôl uvedených v § 64 a 65 sa postupuje podľa § 62 ods. 2.
(4)
Pri zrážkach z peňažných náležitostí profesionálnych vojakov uvedených v § 66 sa postupuje podľa § 57.
PIATA ČASŤ
PEŇAŽNÉ NÁLEŽITOSTI POSKYTOVANÉ PROFESIONÁLNYM VOJAKOM V ZAHRANIČÍ
§69
(1)
Pri platovom zaradení a poskytovaní peňažných náležitostí profesionálnemu vojakovi, ktorý plní úlohy zahraničnej služby, s miestom výkonu služobných povinností v zahraničí sa postupuje podľa osobitného predpisu.32)
(2)
Profesionálnemu vojakovi uvedenému v odseku 1 patrí hodnostný príplatok podľa § 8 pri splnení podmienok uvedených v tomto zákone.
(3)
Hodnostný príplatok podľa odseku 2 sa vypláca v slovenských korunách.
§70
(1)
Profesionálnemu vojakovi, ktorý je vyslaný v rámci mierových síl Organizácie Spojených národov, vojenských misií alebo iných medzinárodných organizácií zúčastňujúcich sa mierových operácií, patria peňažné náležitosti podľa § 6, 8, 9, 11 a 22 v slovenských korunách.
(2)
Profesionálnemu vojakovi uvedenému v odseku 1 patrí počas jeho pôsobenia v zahraničí zahraničný príspevok vo výške od 500 do 2 500 USD mesačne.
(3)
Okruh funkcií a výšku zahraničného príspevku v rámci rozpätia podľa odseku 2 ustanoví ministerstvo vnútorným predpisom.
ŠIESTA ČASŤ
SPOLOČNÉ, PRECHODNÉ A ZÁVEREČNÉ USTANOVENIA
§71
Peňažné náležitosti podľa tohto zákona priznáva služobný orgán33) alebo ním poverený vedúci zamestnanec.
§72
Podrobnosti o podmienkach poskytovania a spôsobe výplaty peňažných náležitostí a náhrady cestovných výdavkov pri cestách do škôl a kurzov v zahraničí podľa § 37 ods. 2, § 41 až 46, § 50, 58, 61 a § 66 ods. 2 ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá ministerstvo v súčinnosti s ministerstvom vnútra a ministerstvom dopravy.
§73
Pôsobnosť ministra obrany Slovenskej republiky a ministerstva podľa § 5 ods. 3, § 11 ods. 2, § 18 ods. 2, § 23 ods. 3 a § 39 ods. 1 a 2 vykonáva pre Vojská ministerstva vnútra minister vnútra Slovenskej republiky a ministerstvo vnútra a pre Železničné vojsko minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky a ministerstvo dopravy.
§74
Predpisy vydané na základe tohto zákona musia byť dostupné vojakom tak, aby mohli do nich nazerať.
§75
Profesionálnemu vojakovi možno na jeho žiadosť poskytnúť primeraný preddavok na služobný príjem v kalendárnom mesiaci, ktorý nasleduje po dni účinnosti tohto zákona.
§76
Ak je súčet tarifného platu34) a jeho zvýšenia35) podľa doterajších predpisov vyšší ako súčet funkčného platu a prídavku za výsluhu rokov podľa tohto zákona, poskytne sa profesionálnemu vojakovi doplatok k služobnému príjmu vo výške vzniknutého rozdielu. Doplatok sa poskytuje profesionálnemu vojakovi do času, kým sa rozdiel neodstráni, najdlhšie však do skončenia výkonu funkcie, ktorú začal vykonávať pred účinnosťou tohto zákona.
§77
Profesionálnym vojakom, ktorým sa pred vyslaním na štúdium vrátane štúdia v školách a kurzoch v zahraničí poskytoval plat podľa osobitného predpisu,36) sa peňažné náležitosti podľa § 37 ods. 1 a 2 a § 66 ods. 1 určia z funkčného platu, ktorý by im patril podľa naposledy vykonávanej funkcie.
§78
Nárok na uplatnenie peňažných náležitostí sa premlčuje v lehote podľa osobitného predpisu.37)
§79
Na profesionálnych vojakov sa dňom účinnosti tohto zákona nevzťahuje zákon č. 143/1992 Zb. o plate a odmene za pracovnú pohotovosť v rozpočtových a v niektorých ďalších organizáciách a orgánoch v znení neskorších predpisov a nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 249/1992 Zb. o platových pomeroch zamestnancov v rozpočtových a v niektorých ďalších organizáciách a orgánoch v znení neskorších predpisov.
§80
Zrušujú sa § 3 až 6 a § 8 zákona č. 480/1992 Zb. o hmotnom zabezpečení vojakov a žiakov škôl ozbrojených síl a ich zodpovednosti za škodu v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 193/1994 Z. z.
§81
Tento zákon nadobúda účinnosť 1. januára 1998.
Michal Kováč v. r.

Ivan Gašparovič v. r.

Vladimír mečiar v. r.
Príloha č. 1 k zákonu č. 380/1997 Z .z
Príloha č. 2 k zákonu č. 380/1997 Z. z.
PLATOVÉ TRIEDY A FUNKČNÉ PLATY PRE FUNKCIE PODDÔSTOJNÍKOV A PRÁPORČÍKOV
Platová Funkčný plat
trieda v Sk mesačne
1. 4 500
2. 5 000
3. 5 500
4. 6 000
5 6 600
6. 7 200

Príloha č. 3 k zákonu č. 380/1997 Z. z.
PLATOVÉ TRIEDY A FUNKČNÉ PLATY PRE FUNKCIE DÔSTOJNÍKOV A GENERÁLOV
Platová Funkčný plat
trieda v Sk mesačne
1. 6 600
2. 7 200
3. 8 000
4. 8 800
5. 9 700
6. 10 600
7. 11 600
8. 12 800

Príloha č. 4 k zákonu č. 380/1997 Z. z.
HODNOSTNÝ PRÍPLATOK
Hodnosť Sk mesačne
slobodník &nbsp 800
desiatnik &nbsp 1 000
čatár &nbsp 1 200
rotný &nbsp 1 400
rotmajster &nbsp 1 600
nadrotmajster &nbsp 1 800
podpráporčík podporučík 2 000
práporčík poručík 2 200
nadpráporčík nadporučík 2 400
kapitán &nbsp 2 600
major &nbsp 2 800
podplukovník &nbsp 3 000
plukovník &nbsp 3 200
generálmajor &nbsp 3 400
generálporučík &nbsp 3 600
generálplukovník &nbsp 3 800
armádny generál &nbsp 4 000

Príloha č. 5 k zákonu č. 380/1997 Z. z.
PRÍDAVOK ZA VÝSLUHU ROKOV
Čas služby Percentuálne
vyjadrenie
mesačne
od 5 do 10 rokov 5 %
od 10 do 14 rokov 10 %
od 14 do 18 rokov 15 %
od 18 do 21 rokov 20 %
od 21 do 24 rokov 25 %
od 24 do 27 rokov 30 %
od 27 do 30 rokov 35 %
od 30 do 33 rokov 40 %
od 33 do 36 rokov 45 %
nad 36 rokov 50 %

Príloha č. 6 k zákonu č. 380/1997 Z. z.
PRÍPLATKY ZA RIADENIE
(v Sk mesačne)
1. Ministerstvo obrany Slovenskej republiky &nbsp
&nbsp 1.1. Riaditeľ sekcie 10 000
1.2. Riaditeľ Vojenského obranného spravodajstva 8 000
&nbsp Riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby &nbsp
Riaditeľ inšpekcie ministra obrany
1.3. Riaditeľ odboru 6 000
1.4. Vedúci oddelenia 5 000
1.5. Zástupca vedúceho oddelenia 3 000
&nbsp Vedúci skupiny &nbsp
2. Generálny štáb Armády Slovenskej republiky &nbsp
&nbsp 2.1. Náčelník Generálneho štábu Armády Slovenskej republiky 10 000
&nbsp Zástupca náčelníka Generálneho štábu Armády Slovenskej republiky &nbsp
2.2. Zástupca náčelníka Generálneho štábu Armády Slovenskej republiky 8 000
&nbsp pre operačné plánovanie &nbsp
Zástupca náčelníka Generálneho štábu Armády Slovenskej republiky
pre logistiku
Náčelník štábu pozemného vojska
Náčelník štábu letectva a protivzdušnej obrany
2.3. Náčelník správy 5 000
2.4. Náčelník oddelenia 4 000
2.5. Zástupca náčelníka oddelenia 2 000
3. Armádne zbory a zbor letectva a protivzdušnej obrany &nbsp
&nbsp 3.1. Veliteľ zboru 8 000
3.2. Zástupca veliteľa zboru 5 000
3.3. Náčelník druhu vojska 3 000
&nbsp Náčelník služby zboru &nbsp
3.4. Zástupca náčelníka druhu vojska 2 000
&nbsp Zástupca náčelníka služby zboru &nbsp
Náčelník skupiny
4. Vojenské veliteľské orgány &nbsp
&nbsp 4.1. Veliteľ brigády 5 000
&nbsp Veliteľ pluku &nbsp
4.2. Veliteľ práporu 3 000
&nbsp 4.3. Veliteľ roty 2 000
&nbsp Náčelník druhu vojska &nbsp
Náčelník služby brigády
4.4. Veliteľ čaty 1 500
&nbsp Náčelník druhu vojska &nbsp
Náčelník služby práporu
4.5. Veliteľ družstva 1 000
&nbsp Náčelník pracoviska skupiny &nbsp

Príloha č. 7 k zákonu č. 380/1997 Z. z.
SLUŽNÉ
Hodnosť Sk mesačne
vojak 400
slobodník 450
desiatnik 580
čatár 710
rotný 800
rotmajster 850
nadrotmajster 900
podpráporčík 950
práporčík 1 000
nadpráporčík 1 050
podporučík 900
poručík 1 000
nadporučík 1 100
kapitán 1 200
major 1 300
podplukovník 1 400
plukovník 1 500

1)
§ 3 ods. 1 zákona č. 351/1997 Z. z. Branný zákon.
2)
3)
§ 28 zákona č. 351/1997 Z. z.
4)
Zákon č. 1/1992 Zb. o mzde, odmene za pracovnú pohotovosť a o priemernom zárobku v znení neskorších predpisov.
5)
Napríklad zákon Slovenskej národnej rady č. 420/1991 Zb. o platových pomeroch sudcov a justičných čakateľov v znení neskorších predpisov, zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 66/1994 Z. z. o platových pomeroch prokurátorov a právnych čakateľov prokuratúry Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.
6)
7)
§ 13 zákona č. 370/1997 Z. z. o vojenskej službe.
10)
Napríklad zákon č. 88/1968 Zb. o predĺžení materskej dovolenky, o dávkach v materstve a o prídavkoch na deti z nemocenského poistenia v znení neskorších predpisov, Zákonník práce.
11)
12)
Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 10/1996 Z. z. o kontrole v štátnej správe.
13)
Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 227/1992 Zb. o poskytovaní osobitného príplatku za prácu v sťažených a zdraviu škodlivých pracovných podmienkach v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 193/1996 Z. z.
16)
§ 22 zákona č. 370/1997 Z. z.
17)
§ 15 ods. 1 písm. b) zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov.
18)
Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 90/1996 Z. z. o minimálnej mzde.
22)
§ 5 ods. 1 a § 8 zákona č. 119/1992 Zb. o cestovných náhradách v znení neskorších predpisov.
23)
§ 12 ods. 1 zákona č. 119/1992 Zb. v znení neskorších predpisov.
24)
§ 15 zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmu v znení neskorších predpisov.
25)
Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 164/1996 Z. z. o dráhach a o zmene zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení zákona č. 58/1997 Z. z.
26)
§ 6 ods. 3 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 168/1996 Z. z. o cestnej doprave.
27)
§ 1a písm. g) vyhlášky Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 465/1991 Zb. o cenách stavieb, pozemkov, trvalých porastov, úhradách za zriadenie práva osobného užívania pozemkov a náhradách za dočasné užívanie pozemkov v znení neskorších predpisov.
29)
Zákon č. 54/1956 Zb. o nemocenskom poistení zamestnancov v znení neskorších predpisov.
30)
Napríklad zákon č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov.
31)
§ 4 zákona č. 143/1992 Zb. o plate a odmene za pracovnú pohotovosť v rozpočtových a v niektorých ďalších organizáciách a orgánoch v znení neskorších predpisov.
32)
Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 169/1993 Z. z. o platových pomeroch zamestnancov zahraničnej služby v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 157/1995 Z. z.
33)
34)
§ 7 ods. 1, § 7a, § 7b a § 7d nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 249/1992 Zb. o platových pomeroch zamestnancov v rozpočtových a v niektorých ďalších organizáciách a orgánoch v znení neskorších predpisov.
35)
§ 7 ods. 3 nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 249/1992 Zb.
36)
Napríklad zákon č. 143/1992 Zb. v znení neskorších predpisov, zákon č. 480/1992 Zb. o hmotnom zabezpečení vojakov a žiakov škôl ozbrojených síl a ich zodpovednosti za škodu v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 193/1994 Z. z.