Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákon o petičnom práve 1990

85/1990 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 29.03.1990 do 31.08.1998
85
ZÁKON
z 27. marca 1990
o petičnom práve
Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republliky sa uznieslo na tomto zákone:

Úvodné ustanovenia

§1
(1)
Každý má právo sám alebo spoločne s inými obracať sa na štátne orgány so žiadosťami, návrhmi a sťažnosťami vo veciach verejného alebo iného spoločného záujmu, ktoré patria do pôsobnosti týchto orgánov (ďalej len „petície“).
(2)
Právnické osoby môžu toto právo vykonávať, ak je to v súlade s cieľmi ich činnosti.
(3)
Petíciou sa nesmie zasahovať do nezávislosti súdu.
(4)
Petícia nesmie vyzývať k porušovaniu ústavy a zákonov, popieraniu alebo obmedzovaniu osobných, politických alebo iných práv občanov pre ich národnosť, pohlavie, rasu, pôvod, politické alebo iné zmýšľanie, náboženské vyznanie a sociálne postavenie, alebo k roznecovaniu nenávisti a neznášanlivosti z týchto dôvodov alebo k násiliu alebo hrubej neslušnosti.
§2
Vo výkone petičného práva sa nesmie nikomu brániť. Výkon tohto práva nesmie byť nikomu na ujmu.
§3 Petičný výbor
(1)
Na zostavenie petície, obstaranie podpisov občanov pod ňu, doručenie petície štátnemu orgánu a rokovanie s ním môžu občania vytvoriť petičný výbor.
(2)
Petičný výbor nie je právnickou osobou.
(3)
Členovia petičného výboru sú povinný určiť osobu staršiu ako 18 rokov, ktorá ich bude zastupovať v styku so štátnymi orgánmi.
§4 Zhromažďovanie podpisov pod petíciu
(1)
Občan alebo petičný výbor môže každým spôsobom, ktorým neodporuje zákonu, vyzývať občanov, aby petíciu svojím podpisom podporili. K podpisu pod petíciu občan uvedie svoje meno, priezvisko a bydlisko. Musí sa umožniť, aby sa s obsahom petície pred podpisom riadne oboznámil. K podpisu sa nesmie žiadnym spôsobom nútiť.
(2)
Pokiaľ podpisové archy neobsahujú text petície, musia sa označiť tak, aby bolo zrejmé, aká petícia má byť podpismi podporená; ďalej na nich musí byť uvedené meno, priezvisko a bydlisko toho, kto petíciu zostavil, alebo meno, priezvisko a bydlisko toho, kto je oprávnený členov petičného výboru v tejto veci zastupovať.
(3)
Na účel uvedený v odseku 1 sa môžu petície a podpisové archy vystaviť aj na miestach prístupných verejnosti. Na to nie potrebné povolenie štátneho orgánu, nesmie však dôjsť k obmedzeniu premávky motorových a iných vozidiel a k rušeniu verejného poriadku.
(4)
Zhromažďovaním podpisov na mieste prístupnom verejnosti sa môže poveriť osoba, ktorá dovŕšila vek 16 rokov.
§5 Podanie a vybavenie petície
(1)
Petícia musí byť písomná a musí byť pod ňou uvedené meno, priezvisko a bydlisko toho, kto ju podáva; ak podáva petíciu petičný výbor, uvedú sa mená, priezviská a bydliská všetkých členov výboru a meno, priezvisko a bydlisko toho, kto je oprávnený členov výboru v tejto veci zastupovať.
(2)
Štátny orgán, ktorému sa petícia adresuje, je povinný ju prijať. Ak vec nepatrí do jeho pôsobnosti, petíciu do 5 dní postúpi príslušnému štátnemu orgánu a upovedomí o tom toho, kto petíciu podal.
(3)
Štátny orgán, ktorý petíciu prijal, je povinný posúdiť jej obsah a do 30 dní písomne odpovedať tomu, kto ju podal alebo tomu, kto zastupuje členov potičného výboru. V odpovedi uvedie stanovisko k obsahu petície a spôsob jej vybavenia.
§6
Ak vzišla petícia zo zhromaždenia,1) platia pre ňu ustanovenia § 1, 2 a 5 tohto zákona s tým, že musí byť uvedené, z akého zhromaždenia vzišla a ako bola zhromaždením schválená; petičným výborom sa rozumie zvolávateľ zhromaždenia.

Spoločné ustanovenia

§7
Štátne orgány upravia spôsob prijímania, prerokúvania a vybavovania petícií im adresovaných vo svojich rokovacích poriadkoch alebo obdobných predpisoch.
§8
Pokiaľ sa v tomto zákone hovorí o štátnych orgánoch, rozumejú sa tým aj právnické osoby, ktorým bola pôsobnosť štátneho orgánu zverená.
§9
Ustanovenia iných právnych predpisov upravujúce konanie pred štátnymi orgánmi a prijímanie a vybavovanie sťažností, oznámení a podnetov neplatia pre prijímanie a vybavovanie petícií podľa tohto zákona.
§10
Tento zákon nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Havel v. r.

Dubček v. r.

Čalfa v. r.
1)
Zákon č. 84/1990 Zb. o zhromažďovacom práve.