Inteligentné zákony pre účtovníkov
Uvádzacia cena

Zákon Českej národnej rady o zriadení ministerstiev a iných ústredných orgánov štátnej správy Českej socialistickej republiky 2024

Znenie účinné: od 16.01.1992
Časové verzie:
2/1969 Zb.
Časová verzia predpisu účinná od 16.01.1992
2
Zákon
Českej národnej rady
z 8. januára 1969
o zriadení ministerstiev a iných ústredných orgánov štátnej správy
Českej socialistickej republiky
Česká národná rada sa uzniesla na tomto zákone:

Prvá časť | Zriadenie ústredných orgánov štátnej správy

§1
Zriaďujú sa tieto ministerstvá Českej socialistickej republiky:
1.
Ministerstvo plánovania
2.
Ministerstvo financií
3.
Ministerstvo práce a sociálnych vecí
4.
Ministerstvo výstavby a techniky
5.
Ministerstvo školstva
6.
Ministerstvo kultúry
7.
Ministerstvo pre mládež a telesnú výchovu
8.
Ministerstvo zdravotníctva
9.
Ministerstvo spravodlivosti
10.
Ministerstvo vnútra
11.
Ministerstvo priemyslu
12.
Ministerstvo stavebníctva
13.
Ministerstvo poľnohospodárstva a výživy
14.
Ministerstvo lesného a vodného hospodárstva
15.
Ministerstvo dopravy
16.
Ministerstvo pôšt a telekomunikácií
17.
Ministerstvo obchodu.
§2
(1)
Zriaďujú sa tieto ďalšie ústredné orgány štátnej správy Českej socialistickej republiky:
1.
Český štatistický úrad
2.
Český cenový úrad
3.
Český úrad geodetický a kartografický
4.
Český geologický úrad
5.
Český banský úrad
6.
Česká komisia pre vedecké hodnosti
(2)
Ďalej sa zriaďuje Český úrad pre tlač a informácie.
(3)
Predsedu Českého štatistického úradu vymenúva a odvoláva Predsedníctvo Českej národnej rady. Predsedov ostatných úradov a orgánov uvedených v odsekoch 1 a 2 vymenúva a odvoláva vláda Českej socialistickej republiky.

Druhá časť | Okruh pôsobnosti ministerstiev

§3
(1)
Ministerstvo plánovania je ústredným orgánom štátnej správy pre súhrnné plánovanie rozvoja hospodárstva republiky.
(2)
Ministerstvo plánovania spracúva a predkladá vláde Českej socialistickej republiky návrhy národohospodárskych plánov republiky, organizuje podľa smerníc vlády Českej socialistickej republiky postup plánovacích prác a určuje so súhlasom vlády Českej socialistickej republiky podklady, ktoré sú mu povinné ostatné orgány, prípadne organizácie predkladať, a spôsob ich predkladania.
§4
Ministerstvo financií je ústredným orgánom štátnej správy pre štátny rozpočet republiky, dane a poplatky, finančné hospodárenie, správu národného majetku a pre peňažné ústavy.
§5
(1)
Ministerstvo práce a sociálnych vecí je ústredným orgánom štátnej správy pre pracovnoprávne vzťahy a zamestnanosť, mzdy, prípadne odmeny za práce vykonávané mimo pracovného pomeru, finančné a hmotné zabezpečenie učňov, dôchodkové zabezpečenie, prípadne poistenie, sociálnoprávnu ochranu detí a mládeže, starostlivosť o rozvoj populácie a o rodinu a pre ďalšie otázky sociálnej politiky.
(2)
Ministrovi práce a sociálnych vecí je podriadený Český úrad bezpečnosti práce.
(3)
Ministerstvu práce a sociálnych vecí je podriadený Úrad dôchodkového zabezpečenia v Prahe (doteraz Správa dôchodkov v Prahe). Rozhoduje o dávkach dôchodkového zabezpečenia s výnimkou dávok, o ktorých rozhodujú nižšie orgány štátnej správy. Úrad dôchodkového zabezpečenia je spôsobilý vystupovať vo svojom mene.
§6
Ministerstvo výstavby a techniky je ústredným orgánom štátnej správy pre územné plánovanie, stavebné konanie, investičnú výstavbu a pre technický rozvoj.
§7
(1)
Ministerstvo školstva je ústredným orgánom štátnej správy pre zariadenia predškolskej a mimoškolskej výchovy a pre základné, učňovské a odborné školy, pre gymnáziá a vysoké školy, ako aj pre iné školské organizácie celonárodného významu.
(2)
Pri Ministerstve školstva je zriadený Český výbor pre vysoké školy ako stály poradný orgán ministra.
§8
(1)
Ministerstvo kultúry je ústredným orgánom štátnej správy pre kultúrnovýchovnú činnosť, umenie, kultúrne pamiatky a ochranu prírody, vydávanie neperiodickej tlače, vykonávanie autorského zákona a pre výrobu a obchod v oblasti kultúry.
(2)
Na Ministerstve kultúry sa zriaďuje Sekretariát pre veci cirkevné, ktorý pôsobí ako ústredný orgán štátnej správy vo veciach cirkví a náboženských spoločností.
§9
Ministerstvo pre mládež a telesnú výchovu je ústredným orgánom štátnej správy pre štátnu starostlivosť o deti a mládež a o telesnú výchovu, šport a turistiku.
§10
(1)
Ministerstvo zdravotníctva je ústredným orgánom štátnej správy pre liečebno-preventívnu a hygienickú starostlivosť, zdravotnícke školy, prírodné liečebné kúpele a prírodné liečivé zdroje, farmaceutický priemysel a pre uplatňovanie zákona o regresných náhradách.
(2)
Ako orgán hygienickej služby je na Ministerstve zdravotníctva ustanovený hlavný hygienik Českej socialistickej republiky. Súčasťou Ministerstva zdravotníctva je aj Český inšpektorát kúpeľov a žriediel.
(3)
Pri Ministerstve zdravotníctva je zriadený Český protialkoholický zbor.
§11
(1)
Ministerstvo spravodlivosti je ústredným orgánom štátnej správy pre súdnictvo a štátne notárstva.
(2)
Ministerstvo spravodlivosti je taktiež ústredným orgánom štátnej správy pre väzenstvo; je mu podriadený Zbor nápravnej výchovy.
§12
(1)
Ministerstvo vnútra je ústredným orgánom štátnej správy na ochranu verejného poriadku a bezpečnosti, zaisťovanie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, ochranu štátneho a hospodárskeho tajomstva, vnútorné veci (územné členenie republiky, štátne symboly, veci matričné, štátneho občianstva, občianskych preukazov a cestovných dokladov, evidencie obyvateľstva a pobytu cudzincov, spolčovacieho a zhromažďovacieho práva, archívnictvo, požiarnu ochranu, civilnú obranu a pre vnútornú správu národných výborov.
(2)
Ministerstvo vnútra je podriadený ozbrojený bezpečnostný zbor republiky.
(3)
Ministerstvo vnútra je ďalej ústredným orgánom štátnej správy pre miestne hospodárstvo, ako aj pre hospodárenie s bytmi a nebytovými priestormi.
(4)
Ministerstvo vnitra provádí kontrolu ochrany státního, hospodářského a služebního tajemství ve státních orgánech a organizacích České republiky.
§13
(1)
Ministerstvo priemyslu je ústredným orgánom štátnej správy pre priemysel, baníctvo a energetiku; jeho pôsobnosť sa však nevzťahuje na potravinársky priemysel, farmaceutický priemysel, miestny priemysel a na výrobu v oblasti kultúry.
(2)
Ministerstvo priemyslu riadi štátnu službu pre drahé kovy.
(3)
Ministerstvu priemyslu je podriadená Česká energetická inšpekcia.
§14
Ministerstvo stavebníctva je ústredným orgánom štátnej správy pre výrobu stavebných hmôt a stavebnú výrobu.
§15
Ministerstvo poľnohospodárstva a výživy je ústredným orgánom štátnej správy pre poľnohospodárstvo, potravinársky priemysel, poľovníctvo a pre rybárstvo.
§16
(1)
Ministerstvo lesného a vodného hospodárstva je ústredným orgánom štátnej správy pre lesné hospodárstvo, vodné hospodárstvo a pre technické a ekonomické otázky ochrany čistoty ovzdušia.
(2)
Ministerstvu lesného a vodného hospodárstva je podriadený Český hydrometeorologický ústav a Česká technická inšpekcia ochrany ovzdušia.
§17
(1)
Ministerstvo dopravy je ústredným orgánom štátnej správy pre železničnú, cestnú a vnútrozemskú vodnú dopravu, civilné letectvo a pre pozemné komunikácie.
(2)
Ministerstvu dopravy je podriadená Česká letecká inšpekcia.
§18
Ministerstvo pôšt a telekomunikácii je ústredným orgánom štátnej správy vo veciach upravených poštovým zákonom a zákonom o telekomunikáciách a pre správu pôšt a telekomunikačných zariadení.
§19
(1)
Ministerstvo obchodu je ústredným orgánom štátnej správy pre vnútorný obchod, zahraničný obchod a pre cestovný ruch.
(2)
Pri Ministerstve obchodu pôsobí Český výbor pre cestovný ruch, ktorý je koordinačným orgánom zloženým zo zástupcov orgánov a organizácií podieľajúcich sa na cestovnom ruchu. Jeho zloženie i štatút ustanoví vláda Českej socialistickej republiky.
(3)
Ministerstvu obchodu je podriadená Česká obchodná inšpekcia.

Tretia časť | Zásady činnosti ústredných orgánov štátnej správy

§20
Ministerstvá a ostatné ústredné orgány štátnej správy uvedené v § 1 a 2 (ďalej len „ministerstvá“) plnia v okruhu svojej pôsobnosti úlohy ustanovené v zákonoch a v iných všeobecne záväzných právnych predpisoch.
§21
Ministerstvá sa vo všetkej svojej činnosti spravujú ústavnými a ostatnými zákonmi a uzneseniami vlády.
§22
Ministerstvá skúmajú spoločenskú problematiku v okruhu svojej pôsobnosti, analyzujú dosahované výsledky a robia opatrenia na riešenie aktuálnych otázok. Spracúvajú koncepcie rozvoja zverených odvetví a riešenia zásadných otázok, ktoré predkladajú vláde Českej socialistickej republiky.
§23
Ministerstvá predkladajú za zverené odvetvia podklady potrebné na prípravu návrhov plánov rozvoja hospodárstva republiky, na zostavenie návrhov štátnych rozpočtov republiky a na prípravu iných opatrení širšieho dosahu. Zaujímajú stanovisko k návrhom, ktoré predkladajú vláde Českej socialistickej republiky iné ministerstvá, pokiaľ sa týkajú okruhu ich pôsobnosti.
§24
Ministerstvá sa starajú o náležitú právnu úpravu vecí patriacich do pôsobnosti Českej socialistickej republiky; pripravujú návrhy zákonov Českej národnej rady a iných všeobecne záväzných právnych predpisov; dbajú o zachovávanie zákonnosti v okruhu svojej pôsobnosti a robia podľa zákonov potrebné opatrenia na nápravu.
§25
Ministerstvá spolupracujú s príslušnými federálnymi orgánmi štátnej správy pri rozvíjaní medzinárodných vzťahov vo zverenom odvetví a pri príprave medzinárodných zmlúv. Ministerstvá v oblasti výlučnej pôsobnosti republiky zabezpečujú vykonávanie záväzkov vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv a z členstva Československej socialistickej republiky v medzinárodných organizáciách.
§26
Ministerstvá sú v pravidelnom styku s príslušnými orgánmi Slovenskej socialistickej republiky, najmä si s nimi vymieňajú skúsenosti, informácie a podklady.
§27
(1)
Ministerstvá pri plnení svojich úloh úzko spolupracujú. Využívajú podnety a súčinnosť národných výborov, ako aj vedeckých a výskumných inštitúcií.
(2)
Ministerstvá si navzájom vymieňajú potrebné informácie a podklady. Nižšie orgány štátnej správy im podávajú správy a oznamujú údaje, ktoré si príslušné ministerstvá vyžiadajú v rozsahu nevyhnutne potrebnom na plnenie svojich úloh.
§28
Zásady činnosti a organizáciu jednotlivých ministerstiev podrobnejšie upraví štatút, ktorý schvaľuje vláda Českej socialistickej republiky.

Štvrtá časť | Záverečné ustanovenia

§29
(1)
Právne pomery organizácií zaoberajúcich sa v Českej socialistickej republike rozhlasovým a televíznym vysielaním a agentúrnym spravodajstvom a ich vzťahy k ústredným orgánom Českej socialistickej republiky upraví zákon Českej národnej rady.
(2)
Zákon Českej národnej rady upraví aj právne pomery akadémie vied v Českej socialistickej republike a jej vzťahy k ústredným orgánom Českej socialistickej republiky.
§30
V Českej socialistickej republike neplatia tieto predpisy:
1.
zákon č. 104/1963 Zb. o zriadení a právomoci Vládneho výboru pre cestovný ruch;
2.
ustanovenie § 4 vládneho nariadenia č. 10/1958 Zb., pokiaľ ustanovuje podriadenie Ústrednej správy geodézie a kartografie ministrovi vnútra;
3.
ustanovenie § 1 ods. 2 zákona č. 115/1965 Zb., pokiaľ ustanovuje podriadenie Ústredného geologického úradu Ministerstvu baníctva.
§31
Tento zákon nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Dr. Císař v. r.

Ing. Rázl v. r.